Ce face Cristina Joia când nu schimbă destine la Visuri la cheie? Detalii surprinzătoare despre viața ei de zi cu zi: „Cred că pur și simplu mă face fericită”
Vara este momentul ideal pentru a savura mesele ușoare, slab calorice și fresh, motiv pentru care nu trebuie să uiți să integrezi destul de des peștele în meniul tău. Cu toate acestea, este un tip de pește specific pe care trebuie să-l pui în meniul tău perioada aceasta, iar Joseph Hadad dezvăluie despre ce e vorba. Neapărat trebuie să încerci și tu sfaturile acestea.
„Vremea călduroasă din aceste zile cere mâncăruri lejere, pește, iar tonul este unul din cei mai buni pești pentru așa ceva. Doar că pentru a obține o friptură de ton perfectă, trebuie să țineți cont de câțiva pași simpli și de efect.
Dar să începem cu începutul: alegerea cărnii. Aceasta trebuie să fie cât se poate de proaspătă, având în vedere că la frigere tonul se gătește doar parțial. Așadar, trebuie să fie lucioasă și rozalie, în niciun caz maro, gri sau lăptoasă. De asemenea este important să cumpărați felii groase de minimum 2 cm, dacă îl luați gata porționat sau să le tăiați acasă corespunzător (cu un cuțit foarte ascuțit), dacă luați bucată întreagă. Și cu cât este mai subțire felia, cu atât trebuie ținută mai puțin pe plită, între 30 secunde și un minut pe o parte, iar pe laterale între 5 și 10 secunde.”, a scris Joseph Hadad pe blogul său personal.
Pentru ca tonul să aibă un gust mult mai bun și aromat, este important să mai ai în vedere un truc extrem de important, dezvăluie Chef Hadad, care spune că acest lucru poate schimba complet gustul preparatului.
„Pentru o aromă mai bună, dar și pentru textură, este recomandată marinarea cărnii înainte de gătire într-o soluție salină. Saramura ajută nu doar la asezonarea tonului, dar și la eliminarea albuminei, cea care produce o peliculă albicioasă uneori pe peștele gătit, și crearea unei bariere la suprafață care menține hidratarea cărnii în interior, astfel încât să nu ajungă prea uscat însă aveți grijă la durată. În cazul saramurei și în cel al altei marinade, timpul de ținere a tonului în ele este de 15 minute pentru o felie mai subțire și până la maximum 30 de minute pentru o bucată mai groasă. Altfel carnea va deveni prea sărată și vă absorbi prea multe din ingredientele de marinare, pentru că este o carne destul de delicată.”, a mai povestit acesta.
În continuare, celebrul bucătar chef a mai oferit câteva sfaturi esențiale, pentru un preparat de succes.
„Un pas esențial, mai ales dacă ați marinat carnea, este ștergerea ei de lichid. Pentru a se sigila corespunzător suprafața în tigaie, este nevoie ca aceasta să fie uscată. Și aici vorbim de apă, însă nu se aplică și la grăsimi (uleiuri). Acestea este chiar recomandat să fie întinse pe ton, în loc de a fi puse în tigaie. Și cum este nevoie de temperaturi mari pentru gătire, evitați grăsimile cu punct jos de ardere, cum ar fi untul sau uleiul de măsline extravirgin.
Dacă ați sărit peste partea de marinare, după ce ungeți tonul cu grăsime este momentul perfect pentru sărare și condimentare, fix înainte de a-l pune pe foc.
Ca și în cazul fripturii de vită, este important să nu puneți pe foc felia direct scoasă din frigider. Lăsați-o maximum o oră afară ca să ajungă la o temperatură optimă. Iar dacă este congelat, dezghețați lent, peste noapte, tonul în frigider înainte de a-l scoate pentru gătit. Și tot ca în cazul vitei, este important ca tigaia sau grătarul să fie foarte fierbinți atunci când puneți carnea pe ele, astfel încât sigilarea să se producă imediat. Tigăile non-aderente, însă, nu pot ajunge la acest grad de fierbințeală, deci dacă aveți de ales, gătiți tonul într-o tigaie de fontă sau inox.”, mai spune ea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Andreea Cercel
Categorie: Retete
Daniela Simulescu, astrolog DC...