Planeta mută, o carte fascinantă despre rolul insectelor pe Pământ
Data publicării:
Planeta mută: Să evităm apocalipsa insectelor de Dave Goulson, apărută recent în limba română la editura ap! (ACT și Politon), este o minunată pledoarie pentru a avea mai multă grijă de planeta noastră și pentru a fi mai atenți în viitor, a proteja și a crea condiții favorabile de trai pentru insectele fascinante care ne înconjoară, și care, din păcate, se află în momentul de față pe cale de dispariție. 

Un lucru care ar trebui să ne preocupe și să ne îngrijoreze pe toți în aceeași măsură din moment ce, fără insecte nu putem supraviețui nici noi.   

„Scăderea numărului de insecte este un lucru teribil de trist pentru aceia dintre noi care iubesc aceste creaturi mici și le apreciază pentru ceea ce reprezintă, dar amenință totodată bunăstarea tuturor oamenilor, deoarece avem nevoie de insecte ca să polenizeze culturile, să recicleze bălegarul, frunzele și cadavrele, să mențină solul sănătos, să controleze dăunătorii și pentru multe, multe altele. Multe animale mai mari, cum ar fi păsările, peștii și broaștele, se hrănesc cu insecte. Florile sălbatice au nevoie de ele pentru polenizare. Pe măsură ce insectele se împuținează, lumea noastră se va opri și ea, încet, deoarece nu poate funcționa fără ele. După cum spunea Rachel Carson: „Omul este o parte a naturii, iar războiul lui împotriva naturii este inevitabil un război împotriva propriei persoane”. – Dave Goulson, Planeta Mută   

Dave Goulson ne arată în acest manifest pentru o lume mai verde și mai bună cum a contribuit omul, într-un interval extrem de scurt de timp, la distrugerea habitatelor insectelor și cât de mult accelerează acest proces de la o zi la alta.

Insectele sunt cea mai numeroasă clasă de animale cu peste un milion de specii cunoscute. Datorită abundenței lor, insectele joacă un rol foarte important în natură și în viața omului. Conform diverselor estimări, Insectele reprezintă aproximativ 80% din toate animalele de pe Pământ. Participând activ la circulația substanțelor, insectele joacă un rol planetar global în natură. Viața multor insecte este strâns legată de viața plantelor, insecte precum bondarii sau albinele jucând un rol esențial în polenizarea plantelor, este un proces vital pentru toate plantele cu flori.

Peste 80% dintre plante sunt polenizate de insecte și putem spune că floarea este rezultatul evoluției comune a plantelor și insectelor. Plantele cu flori au evoluat pentru a atrage insecte prin polen, nectar, uleiuri esențiale, aroma, forma și culoarea florii, iar insectele la rândul lor au evoluat caracteristici fizice care să le ajute în procesul de polenizare.

Insectele joacă de asemenea un rol important în formarea solului, acestea îmbogățind solul cu humus prin descompunerea reziduurilor vegetale și animale - gunoi vegetal, cadavre și excremente de animale, îndeplinind un rol sanitar în natură. În plus, insectele sunt considerate cel mai important element al piramidelor alimentare, multe animale hrânindu-se cu ele (amfibieni, pești, reptile, mamifere, nevertebrate și păsări).

Multe plante cu flori nu pot exista fără polenizarea de către insecte.

Insectele au jucat un rol important în formarea evoluției plantelor, în special albinele, dar nu toate insectele care vizitează florile pentru nectar sunt bune pentru polenizare. Insectele precum gândacii, gândacii, afidele și altele, deși consumă nectar, fac mai mult rău decât bine plantelor.

Valoarea insectelor în viața noastră

Insectele domesticite, cum ar fi albinele sau viermii de mătase, se bazează pe înmulțirea lor. Albina produce miere, ceara, propolis (clei de albine), apilac (venin de albine), laptisor de matca; vierme de mătase - fir de mătase secretat de glandele de filare ale omizii în timpul construcției unui cocon. Multe insecte polenizante cresc de asemenea randamentul de fructe de pădure, semințe, fructe ale plantelor cultivate - legume, fructe, flori; pe când insectele prădătoare ajută la eradicarea daunatorilor agricoli.

 

Insectele reprezintă un factor important în sănătatea planetei noastre, iar declinul acestora e un lucru care ar trebui să ne preocupe și să ne îngrijoreze pe toți în aceeași măsură din moment ce, fără insecte nu putem supraviețui nici noi.

 

Declinul insectelor este un semn că rețeaua fragilă a vieții de pe planeta noastră începe să se degradeze, dar nu este prea târziu să implementăm soluții pentru a preveni distrugerea planetei și a ne putea bucura în continuare de o planetă sănătoasă care să poată susține viața în cele mai bune condiții.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Veronica Mavrodin
Categorie: Carte
Tagurile articolului: insecte  pamant  planeta muta 


DC Media Group Audience

Captură video: YouTube/Gand la Gand Cu Teo

Adda tună și fulgeră, după ce a apărut în podcastul moderat de Teo Trandafir. Ce nemulțumire are artista: „Atât vreau să vă spun” / Video

Captură video: Pro TV

Vlăduța Lupău a spus în direct la TV cine sunt nașii fiului ei, Isaia. Sunt printre cele mai cunoscute vedete din România

Captură video: YouTube/Kanal D2. Captură video: YouTube/ un PODCAST misto By Bursucu'

Teo Trandafir, reacție tranșantă după ce Jador a confirmat despărțirea de Oana Ciocan: „Dacă ești cu el și îți faci speranțe...”

Badea

Mircea Badea a încins Internetul! Imagini de infarct

Captură video: YouTube/Kanal D Romania

Serghei Mizil a rupt tăcerea. De ce nu vorbește cu Monica Tatoiu de mai bine de 12 ani: „Am avut multe scandaluri cu ea. Acela a fost începutul”

Captură video: YouTube/Cătălin Mărută

Rux, apariție îndrăzneață la TV. Cătălin Măruță a rămas mut de uimire, după ce influencerița a venit îmbrăcată doar în bluză: „Pe sub cămașă mai ai ceva?”

Captură video: YouTube/Povesti de Film, cu Mara Banica

„Tu pui la inimă?”. Vali Vijelie a dat cărțile pe față. Ce i-a spus soției sale, Carmen Rusu, imediat după ce a înșelat-o cu altă femeie

Irina Margareta Nistor ne-a spus cine este cel mai bun actor român: „Cel mai izbutit, dar și care ne-a adus beneficii de imagine”

Captură video YouTube/JORGE OFFICIAL

Jador a trecut peste despărțirea de Oana Ciocan! Cine este tânăra de care s-a îndrăgostit: „Aș da orice să mă iubească ea” / Video

Captură video: YouTube/Adevaruri ascunse

Horoscop 8-14 iulie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va renaște /video

Top cupluri cu aceeași zodie. Mihai Voropchievici: Ei vor fi uniți pe viață de iubirea lor!

Captură video: Pro TV. Adela Popescu și Radu Vâlcan, sursa foto Instagram

Ami i-a pus gând rău lui Radu Vâlcan? Prezentatorul TV a intrat în atenția artistei: „Nu vreau să fac scandal în familia lor. Este un bărbat extraordinar de frumos”


Clubul de fotbal „U” Cluj anunță un nou transfer

Superliga României a debutat astăzi, 12 iulie, dar clubul...pixel