Planeta mută, o carte fascinantă despre rolul insectelor pe Pământ
Planeta mută: Să evităm apocalipsa insectelor de Dave Goulson, apărută recent în limba română la editura ap! (ACT și Politon), este o minunată pledoarie pentru a avea mai multă grijă de planeta noastră și pentru a fi mai atenți în viitor, a proteja și a crea condiții favorabile de trai pentru insectele fascinante care ne înconjoară, și care, din păcate, se află în momentul de față pe cale de dispariție. 

Un lucru care ar trebui să ne preocupe și să ne îngrijoreze pe toți în aceeași măsură din moment ce, fără insecte nu putem supraviețui nici noi.   

„Scăderea numărului de insecte este un lucru teribil de trist pentru aceia dintre noi care iubesc aceste creaturi mici și le apreciază pentru ceea ce reprezintă, dar amenință totodată bunăstarea tuturor oamenilor, deoarece avem nevoie de insecte ca să polenizeze culturile, să recicleze bălegarul, frunzele și cadavrele, să mențină solul sănătos, să controleze dăunătorii și pentru multe, multe altele. Multe animale mai mari, cum ar fi păsările, peștii și broaștele, se hrănesc cu insecte. Florile sălbatice au nevoie de ele pentru polenizare. Pe măsură ce insectele se împuținează, lumea noastră se va opri și ea, încet, deoarece nu poate funcționa fără ele. După cum spunea Rachel Carson: „Omul este o parte a naturii, iar războiul lui împotriva naturii este inevitabil un război împotriva propriei persoane”. – Dave Goulson, Planeta Mută   

Dave Goulson ne arată în acest manifest pentru o lume mai verde și mai bună cum a contribuit omul, într-un interval extrem de scurt de timp, la distrugerea habitatelor insectelor și cât de mult accelerează acest proces de la o zi la alta.

Insectele sunt cea mai numeroasă clasă de animale cu peste un milion de specii cunoscute. Datorită abundenței lor, insectele joacă un rol foarte important în natură și în viața omului. Conform diverselor estimări, Insectele reprezintă aproximativ 80% din toate animalele de pe Pământ. Participând activ la circulația substanțelor, insectele joacă un rol planetar global în natură. Viața multor insecte este strâns legată de viața plantelor, insecte precum bondarii sau albinele jucând un rol esențial în polenizarea plantelor, este un proces vital pentru toate plantele cu flori.

Peste 80% dintre plante sunt polenizate de insecte și putem spune că floarea este rezultatul evoluției comune a plantelor și insectelor. Plantele cu flori au evoluat pentru a atrage insecte prin polen, nectar, uleiuri esențiale, aroma, forma și culoarea florii, iar insectele la rândul lor au evoluat caracteristici fizice care să le ajute în procesul de polenizare.

Insectele joacă de asemenea un rol important în formarea solului, acestea îmbogățind solul cu humus prin descompunerea reziduurilor vegetale și animale - gunoi vegetal, cadavre și excremente de animale, îndeplinind un rol sanitar în natură. În plus, insectele sunt considerate cel mai important element al piramidelor alimentare, multe animale hrânindu-se cu ele (amfibieni, pești, reptile, mamifere, nevertebrate și păsări).

Multe plante cu flori nu pot exista fără polenizarea de către insecte.

Insectele au jucat un rol important în formarea evoluției plantelor, în special albinele, dar nu toate insectele care vizitează florile pentru nectar sunt bune pentru polenizare. Insectele precum gândacii, gândacii, afidele și altele, deși consumă nectar, fac mai mult rău decât bine plantelor.

Valoarea insectelor în viața noastră

Insectele domesticite, cum ar fi albinele sau viermii de mătase, se bazează pe înmulțirea lor. Albina produce miere, ceara, propolis (clei de albine), apilac (venin de albine), laptisor de matca; vierme de mătase - fir de mătase secretat de glandele de filare ale omizii în timpul construcției unui cocon. Multe insecte polenizante cresc de asemenea randamentul de fructe de pădure, semințe, fructe ale plantelor cultivate - legume, fructe, flori; pe când insectele prădătoare ajută la eradicarea daunatorilor agricoli.

 

Insectele reprezintă un factor important în sănătatea planetei noastre, iar declinul acestora e un lucru care ar trebui să ne preocupe și să ne îngrijoreze pe toți în aceeași măsură din moment ce, fără insecte nu putem supraviețui nici noi.

 

Declinul insectelor este un semn că rețeaua fragilă a vieții de pe planeta noastră începe să se degradeze, dar nu este prea târziu să implementăm soluții pentru a preveni distrugerea planetei și a ne putea bucura în continuare de o planetă sănătoasă care să poată susține viața în cele mai bune condiții.

 

Data: 07 iul 2023, 12:36
Autorul articolului: Veronica Mavrodin
Categorie: Carte
Tagurile articolului: insecte  pamant  planeta muta 

Doliu în lumea teatrului. A murit actorul Ion Roxin

Actorul Ion Roxin s-a stins din viață la vârsta de 85...


DC Media Group Audience

Sursa foto: Vlad Ciurea, iTHINK cu IUSTI FUDULU

Cele 3 cancere care dau metastaze cerebrale. Testul care îți arată dacă ai metastaze. Vlad Ciurea: Sunt foarte periculoase. Pleacă de la o tumoare nedepistată și ajung direct în creier

Gina Pistol. Captură video: YouTube/Damian Draghici

Gina Pistol a izbucnit în lacrimi când a vorbit despre Smiley: „Este singurul bărbat din viața mea care mi-a făcut asta” / Video

Sursa foto: Christian și Iulia Sabbagh, arhivă personală

Anais Sabbagh, o stea în devenire a folclorului românesc. Fiica lui Christian Sabbagh se lansează în muzică: „În curând va lansa prima ei melodie”/ EXCLUSIV

Irina Fodor, Alexia Eram/ sursa Instagram

Alexia și Aris Eram, penalizați de Irina Fodor la America Express. Fiica Andreei Esca a izbucnit în lacrimi: „Am crezut că înnebunesc”

Bogdan de la Ploiești

Bogdan de la Ploiești, pus la zid, după ce a refuzat să facă poze cu fanii: „Andra, care e vedetă internațională, s-a oprit, iar el nu a făcut-o”

Cătălin Bordea, Micutzu, captură video Youtube

Cătălin Bordea a aflat din presă faptul că Livia l-a înșelat. Cum a reacționat Micutzu când a auzit: „Era mai agitat decât mine”

Sursa foto: Andra, instagram

Andra, mesaj pentru cei care au sărit să o critice că nu știe imnul României: „Nu poți risca. Suntem oameni, avem emoții”

Sursă foto: Youtube: Kanal D România

Dan Bittman, atac către show-urile de talente din țara noastră: „E o minciună”. A fost jurat la o astfel de emisiune

sursa foto: Elvira Deatcu, Facebook

Elvira Deatcu, poveste de dragoste ca în filme: “M-am îndrăgostit! Am simțit acei fluturași, ceva ce nu mai simțisem până atunci”

Carol Ionescu

Carol, fiul regretatului artist Șerban Ionescu, mărturisiri emoționante despre tatăl său: „Cred că ar fi foarte supărat. Îmi pare rău, tata” / Video

Sursa foto: Vlad Ciurea, iTHINK cu IUSTI FUDULU

Visul, al optulea mister al creierului. Ce spune Prof. Dr. Vlad Ciurea despre semnificația viselor: "Aşa apar visele premonitorii"

Sursa foto: Anca Țurcașiu, Instagram

Anca Țurcașiu, rețetă sănătoasă pentru micul dejun. Modul de preparare este unul inedit: „Astfel față de cum face toată lumea”Cele DOUĂ ZODII cu noroc în DRAGOSTE în 2024

Horoscop 2024. Care sunt zodiile avantajate de Cupidon?