Ce a primit Mihai Bendeac, după ce a comandat de pe unul dintre cele mai cunoscute site-uri de cumpărături online: „Erau definiția sărăciei”
„Perioada postului este una a purificării trupului şi a spiritului, însă din punct de vedere nutriţional lucrurile nu stau chiar atât de simplu. Mai ales în contextul unei vieţi aglomerate de probleme, responsabilităţi şi stres, poate părea destul de complicat să ai şi un regim alimentar corect în timpul postului. Sunt câteva reguli simple care ne ajută să ştim ce alimente trebuie să consumăm când ținem post pentru a ne asigura că mâncăm alimente hrănitoare şi chiar ne detoxifiem organismul.
Aport adecvat de proteine – trebuie să consumăm în post linte, năut, mazăre, tofu şi tempeh, migdale şi nuci, spanac şi broccoli, orez integral, quinoa. Proteine mai găsim şi în derivatele acestor produse – lapte de soia, de migdale etc.
Consumul ridicat de legume – ar trebui să reprezinte baza alimentaţiei în post şi pentru a nu ridica probleme mari de digestie ar trebui ca la început să consumăm, atât legume crude, cât şi preparate termic, pentru că aportul ridicat de fibre poate cauza la început o uşoară senzaţie de balonare. În alimentație ar trebui să se regăsească legumele fibroase – morcov, ţelină, păstarnac, pătrunjel, ridichi, sfeclă, gulii, napi, cartofi dulci, precum şi ardei, roşii, pentru salate, legume verzi – urzici, untişor, lobodă, măcriş, leurdă, spanac, broccoli precum şi alte legume – ciuperci, praz, sparanghel etc.
Renunțarea la produsele puternic procesate – O serie de alimente ultra-procesate ar trebui scoase din alimentaţia de post – unele pate-uri de soia, crenvurşti de soia, căşcavalul vegetal etc. Citiţi etichetele acestor produse, pentru a vedea ce aport de aditivi alimentari au. Se pot înlocui cu pate-uri de nuci cu linte, hummus, pate de caju cu condimente sau brânză de caju şi nuci, care se prepară foarte uşor acasă.
Mese frecvente – 3 mese principale şi 1-3 gustări, pentru a preveni apariţia senzaţiei de foame. Ideal este să consumăm cerealele integrale – şi includem aici nu doar cerealele integrale neprocesate – ovăz, secară precum şi mei, hrişcă, amaranth, ci şi derivatele – pâinea, pastele în prima parte a zilei, la micul dejun şi prânz. Tot în prima parte a zilei ar trebui să conumam şi fructele de sezon ca o masă de sine stătătoare, la 1.5 ore distanţă de mesa principală. Pentru cină şi gustarea de seară consumăm legume, nuci şi seminţe şi eventual o porţie de lapte de migdale.
Hidratare suficientă – cel puţin 2 litri de apă pe zi, pentru a reduce riscul de tulburări ale tranzitului digestiv şi trebuie evitate sucurile, cafeaua în exces şi ceaiurile laxative”, a scris Cori Grămescu pe pagina sa de Facebook.
Cori Grămescu, coach de lifestyle și nutriție, ne dă mai multe exemple de meniuri de post pentru fiecare masă a zilei, inclusiv pentru gustări:
Micul dejun
Ai de ales între:
- 200 g iaurt coconut sau soia natur cu 4 linguri fulgi de porumb fără zahăr și o banană tăiată felii, scorțișoară și o lingură de fulgi de cocos ,
- 2 linguri hummus de fava beans, un ardei, 40 g de tofu, 5 roșii cherry și 3 rondele de orez integral,
- 5 linguri de muesli, o cană de lapte vegetal de cocos cu migdale fără zahăr adăugat, 3 linguri afine și 3 linguri de semințe de chia,
- 40 g de tofu, 50 g de salată de vinete fără maioneză, un castravete 5 roșii cherry și o felie de pâine neagră cu fibre și multicereale,
- 3 linguri pate de avocado cu 3 finn crisp, 40 g tofu, un ardei copt și 5 măsline.
Gustarea de dimineață:
200 g fructe diferite la alegere
Prânz
Ai de ales între:
- 200 g mâncare năut cu roșii, 150 g salată de varză albă cu morcov ras și ridiche neagră,
- 250 g tocăniță de linte cu legume cu 100 g salată de baby spanac cu castravetel,
- 300 g mâncare de mazăre cu morcov și 2 wasa cu 2 linguri brânză de caju,
- 250 g supă cremă de legume cu 200 g tocăniță de linte cu legume,
- Buddha bowl : o mână de baby spanac, 5 roșii cherry, un castravete, 5 ridichi, 100 g cartof dulce fiert, 50 g pate de avocado , 50 g tofu, 20 g caju, pătrunjel verde, dressing de lime cu tabasco verde și 2 linguri de tahini.
Gustarea de seară:
Ai de ales între:
- 100 g rădăcinoase cu 100 g fructe la alegere,
- 30 g amestec de nuci și semințe crude cu un ardei,
- 2 linguri de hummus cu un morcov.
Cina
Ai de ales între:
- 300 g ciuperci la grătar cu 100 g cartof copt și frunze de andive umplute cu 50 g hummus cu migdale,
- 250 g mâncare de mazăre cu morcov, salata verde cu semințe,
- 300 g mâncare de praz cu măsline și 50 g tofu cu ardei,
- 250 g mâncare de fasole scăzută cu legume, 100 g salată de varză albă,
- 200 g supă cremă de linte, 50 g paste de linte cu sos de pesto roșu de post (se mixează în procesator 30 g de roșii uscate cu jumătate de dovlecel fiert, 2 linguri caju, 2 linguri fulgi de drojdie inactiva) și o salată verde.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Maria Alexandru
Categorie: Retete
Tagurile articolului: cori gramescu dietă meniu post postul craciunului