Reacții în lumea teatrului, dupa retragerea lui Silviu Purcărete de la Premiile Uniter. Lia Bugnar: „Nu are ce să caute pe aceeași listă cu voi”
Silviu Purcărete a anunțat faptul că s-a retras de pe lista nominalizărilor de la Premiile UNITER.

Premiile UNITER sunt considerate unele dintre cele mai prestigioase premii din lumea teatrului, fiind acordate anual. Așadar, toți regizorii, actorii își doresc să-și audă numele pe listele nominalizaților, fiind un real succes pentru întreaga lor carieră. Anul acesta însă, evenimentul a luat o cu totul altă amploare, iar ce trebuia să fie o gală mult așteptată, s-a transformat într-un uriaș scandal. Totul a început de la faptul că Silviu Purcărete, unul dintre cei mai importanți regizori din teatrul românesc, a anunțat faptul că a ales să se retragă de pe lista nominalizărilor UNITER. Această reacție total neașteptată a venit după reacțiile negative ale tinerilor regizori, care acuză juriul că nu iau în considerare și noua generație pentru categoriile „Cel mai bun spectacol” și „Cea mai bună regie”.

Potrivit culturaladuba.ro, Silviu Purcărete a fost nominalizat pentru regia spectacolului „Antonin Artaud. Familia Cenci”, dar și la categoria celui mai bun spectacol, pentru același nume. 

“Dragi colegi,

Odată demascat, cum aflu, că am 72 de ani, că sînt de parte bărbătească, ca să nu mai pomenim, Doamne fereşte, şi de alte beteşuguri incorecte politic, mi-am dat şi eu seama că nominalizarea mea pentru un premiu de regie este în răspar cu aşteptările unor tineri confraţi şi surori şi generatoare de agitaţie şi indignări.

Mulţumind adînc celor cinci membri ai juriului pentru «rătăcirea» de a mă fi înscris pe lista candidaţilor la premiu, vă rog să luaţi în considerare retragerea mea dintr-o competiţie pe care nu mi-am dorit-o şi nu mi-o doresc neapărat şi care provoacă atîta amărăciune şi parapon.

Se ştie că în vremuri grele, cu resurse de hrană împuţinate, mamiferele bătrîne sînt îndepărtate şi sacrificate pentru salvarea exemplarelor tinere, iar noi trăim, într-adevăr, vremuri grele.

Spre împăciuire şi armonie, propun ca, în locul candidaturii mele, juriul sau chiar Senatul însuşi să desemneze pe unul din tinerii sau, mult mai corect, pe una din tinerele leoaice ale regiei românești.

Nimic ironic, doar respect pentru vocea Naturii!

Cu mulţumiri şi deosebită stimă,

Silviu Purcărete

20 Martie 2023″, a fost mesajul transmis de Silviu Purcărete.

Lia Bugnar, reacție dură după retragerea regizorului

Lia Bugnar a fost extrem de contrariată de comentariile din spațiul public și de faptul că regizorul Silviu Purcărete s-a retras de pe lista nominalizaților, acolo unde îi era locul, susține ea. Mai mult, scenarista spune că tânăra generație ar trebui să muncească, înainte de a avea pretenția pentru asemenea premii de renume, aceștia fiind departe de „campionatul” numelor consacrate din acest domeniu. 

„Știi că trăiești vremuri de c**** când Silviu Purcărete își retrage participarea la premiile UNITER, pentru că s-a iscat vrie în breaslă că "tot Purcărete și tot Afrim să fie nominalizați?". Eu nu știu ce școală ați făcut voi, colegi încrezători în principiul "să se dea câte doo, să ajungă până-n spate la toată lumea". Eu am aflat din primele zile de facultate că în artă nu e democrație. Și tot a fost târziu. De fapt, nedreptățile încep dinainte de a te naște. (...)

La spectatorul plătitor de bilet n-ai cum să ai pile, dragi colegi. Din fericire. Vreți în față? În fruntea trebii? Pe locul cel mai înalt de pe podium? Puneți mâna și faceți lucruri care să va ducă acolo. O să pun în primul comentariu mesajul lui Silviu Purcărete prin care își justifică retragerea din "competiție". Și doar citindu-l te prinzi că e din alt campionat, dragi colegi. Campionatu' bunului simț, umorului, inteligenței, aristocrației. Îl citesc și va dau dreptate, nu prea are ce să caute pe aceeași lista cu voi.”, a fost reacția Liei Bugar, pe rețelele de socializare. 

VEZI și: Doamne ferește! de Lia Bugnar, în premieră, la Teatrul Mic

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autor: Andreea Cercel | Dată: 22 Martie 2023, 09:49

DC Media Group Audience

Tudor Chirila, foto Instagram

Tudor Chirilă, răspuns genial pentru copiii săi, după ce i-au cerut să le cumpere telefoane: „Pune-i cartelă și du-te cu cărămida la școală”

Cristina Demetrescu, captură video Youtube/ Voi cu Voicu

Cristina Demetrescu - Horoscopul verii 2023. Zodiile care vor da lovitura: „Mari șanse din punct de vedere profesional, creștere, promovare”

Mirela Vaida, captură video Youtube/ Acces Direct

Mirela Vaida este în doliu. Vedeta va lipsi de la Acces Direct: „Este un eveniment greu în familie”

Sursa foto: Camelia Pătrășcanu, captură YouTube/ Fanatik

Camelia Pătrășcanu, horoscop. Fenomenul astrologic de pe 9 iunie vine cu schimbări majore pentru zodii

Stephan Pelger, foto Instagram

Ioana Mandache, despre Stephan Pelger: Era foarte trist. Confirmase că vine și la petrecerea Viva, dar nu a mai ajuns

Adam Stavarache, captură video Vorbește lumea

Persoanele cele mai predispuse la divorț, în funcție de data nașterii. Adam Stavarache: „Pot rămâne singure toată viața”

Sursa Freepick

Horoscop. Venus în Leu, de pe 5 iunie. Previziuni pentru ultimele ȘASE semne din zodiac

Sursă foto: Instagram/ Sarah Juree

A fost exclusă din învățământ după ce s-a aflat ce făcea în afara programului. Povestea profesoarei care își vinde pozele online: „Mi-am câștigat întregul salariu anual de profesor”

Sursa foto: Marina Almășan, Facebook

Recunoașteți personajul? Este o cunoscută prezentatoare TV și scriitoare de la noi din țară

Sursa foto: unsplash, autor Obie Fernandez

Cele mai irascibile semne zodiacale. Le este greu să-și schimbe comportamentul

Bianca Drăgușanu, foto Instagram

Educație fără fițe. Fiica Biancăi Drăgușanu merge la o școală de stat: „Dacă eu am crescut normal, la o școală de stat, ea de ce nu ar face asta?”

Sursă foto: Youtube/ theXclusive

Copiii adoptivi ai Luminiței Anghel s-au reîntâlnit. Reacția artistei după ce David Pușcaș a revăzut-o pe Măriuca