Rux, ironii la adresa Andreei Bănică după momentul incendiar de pe scenă: „E ca și cum le arunca. Parcă voia să le arunce pe oameni”
INGREDIENTE:
Aluat
300 gr faina alba
100 gr zahar tos fin
1 lingurita praf de copt
1 priza sare
200 gr unt
75 gr smantana acra (fermentata)
1 galbenus de ou
Umplutură
750 gr prune
1/2 lingurita scortisoara macinata
1/8 lingurita cuisoare macinate
coaja rasa de la 1/2 lamaie (sau portocala; sau amestec din cele doua)
50 gr zahar
20 gr amidon
MOD DE PREPARARE: Untul se scoate de la frigider și se taie cubulețe. Se lasă la teperatura camerei cam 15 minute să se înmoaie un pic.Se amesteca într-un vas faina, zaharul, sarea și praful de copt.Se pun cuburile de unt în faina și se amesteca că să se acopere cuburile de faina. Se freacă apoi intre degete untul și faina până când aveți ceva asemănător cu pesmetul (e ok să rămână ici colo bucatele mai mari de unt).Adaugați smântână frecata cu gălbenuș. Frământați aluatul până faina se absoarbe de tot și aveți un aluat omogen, nelipicios.Împărțiți aluatul în doua bucăți egale. Așezați fiecare bucata pe folie de plastic și aplatizați. Dați bucățile la frigider undeva intre 30 minute și 1 ora.Cât sta aluatul la frigider desfaceți prunele, scoateți sâmburii și tăiați-le felii. Daca sunt foarte coapte (moi) le veți amesteca cu restul ingredientelor de la umplutura doar înainte de a le pune în tava; daca sunt mai ferme, puteți adaugă acum restul ingredientelor că să aibă timp să se macereze un pic.Puneți hârtie de copt pe masa de lucru și dați-o ușor cu faina. Întindeți o bucata de aluat la o dimensiune ușor mai mare decât tava (28 x 18 cm). Aluatul trebuie să urce doar un pic pe pereții tăvii, deci daca întindeți foaia la 32 x 22 cm e ok.Așezați foaia în tava . Dați tava la frigider până întindeți cealaltă foaie.Întindeți a doua foaie la dimensiunea tăvii. Tăiați fășii pe lungime,g roase de cca 1 cm, folosind o rola de patiserie.Scoateți tava cu aluatul din frigider și așezați prunele deasupra. Aveți grija să le distribuiți egal pe blat și daca se poate să stea pe lat, se aseaza mai bine.
* când întindeți foile, daca aluatul are tendință să se lipească un pic (semn că ați lucrat prea încet sau e foarte cald afara), dați foaia la frigider, așa cum e, timp de 5-10 minute și apoi continuați cu intindereaAsezati fășiile tăiate din a doua foaie sub forma de grila peste prune.Coaceți prăjitură la 200C timp de 35 minute (până grilele sunt rumene).Imediat ce ați scos-o din cuptor o puteți pudra cu zahar pudra vanilat. Ideal se taie după ce se răcește. E buna și calda, dar nu se vă tăia frumos. A doua zi e și mai buna și se taie perfect.
POFTĂ BUNĂ!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Retete
Tagurile articolului: desert prune rețetă