Rețetă de Crăciun. Sarmale tradiționale românești în foi de varză
Data publicării:
Această rețetă tradițională de Crăciun este delicioasă și nu trebuie să lipsească de pe masa de sărbători. 

Ingrediente:


500 g carne tocată de porc 

1 ceapă medie tocată

50 g orez

1 lingură de ulei

sare, piper

cimbru uscat, puțină boia dulce

2 verze murate medii 


În plus:


2 linguri de ulei

1 ceapă tocată

crenguțe de cimbru uscat

1 foaie de dafin (opțional)

250 g piept crud de porc (cu șoric)

250 g afumătură (costițe, kaiser, ciolan sau chiar cârnați proaspeți afumați)

500 ml suc gros de roșii 

500 ml moare de varză

 

Mod de preparare:


Ceapa o vom toca mărunt și o vom pune la călit într-o lingură de ulei și puțină sare. O lăsăm până devine sticloasă. Punem și orezul crud și mai lăsăm 2 minute. 

Carnea tocată o vom pune într-un castron, peste care adăugăm ceapa și orezul. Condimentăm cu sare, piper și cimbru, chiar și 2 lingurițe de boia dulce. 

Amestecăm totul bine până avem o compoziție omogenă. Nu trebuie să adăugăm ou, iar pentru cine dorește poate pune și puțin bulion sau suc de roșii. 

Foile de varză le vom tăia părțile mai tari, și vom pune câte o lingură de umplutură. 

Pregătim sucul gros de roșii, varza tocată și cărnurile (pieptul crud de porc și afumătura).

Sarmalele pot fi fierte atât pe aragaz, cât și în cuptor, într-o formă ceramică cu capac. La fundul acestei forme vom pune o ceapă tocată, 2 linguri de ulei, 2 crenguțe de cimbur și un strat de varză murată. A urmat un strat de afumătură și piept crud de porc și unul de sarmale. 

Așezăm sarmalele, iar deasupra punem varză tocată și cimbru. Turnăm sucul gros de roșii și  moarea de varză diluată cu puțină apă până ce sunt acoperite sarmalele. 

Punem capacul peste vas și îl dăm la cuptor la 180 C pentru 30 de minute apoi la 150 C pentru urmatoarele 2,5 ore. 

Stingem focul și lăsăm sarmalele la odihnit 1 oră în cuptor.

Dacă alegeți să fierbeți sarmalele pe aragaz atunci le așezați la fel într-o oala normală (metalică), le puneți lichid (suc de roșii, moare, apă) și le fierbeți la foc mediu-mic 2 ore, cu completarea lichidului la nevoie.

Merg de minune cu ardei iuți, smântână și mămăliguță. 


Poftă bună!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Bianca Moldoveanu
Categorie: Retete
Tagurile articolului: craciun  foi varza  retete  sarmale  traditionale 


DC Media Group Audience

Jador/ captură video Youtube, Spectacola

Cine va cânta la nunta lui Jador: „Datorită lui sunt astăzi în muzică”. Care este tradiția la care artistul vrea să renunțe / video

Alina Bădic - horoscop aprilie 2024

Alina Bădic a venit cu horoscopul 21– 27 aprilie 2024. Zodia care va lua o decizie bună care uimește pe toată lumea

Victoria Ghiță. Captură video: YouTube/Românii au talent

„Ai mari șanse să câștigi Românii au Talent”. Cei patru jurați au fost impresionați de stilul de dans al Victoriei

Sursa foto: Vali Vijelie, Facebook

Nouă despărțire șoc în lumea mondenă! Vali Vijelie, părăsit de soție: „Nu mai vreau să am de-a face cu el”

 Astrologul Remus Ionescu. Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Cele mai favorizate zodii în luna mai 2024. Astrologul Remus Ionescu: „Ei au noroc din senin”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscopul banilor pentru luna mai 2024, cu gemenele Adina și Oana Timofte. Zodiile care vor avea câștiguri financiare uriașe

Anca Dimancea, captură video Youtube, Lumea Nevăzută

Anca Dimancea, previziuni pentru perioada următoare. Cu ce provocări vine vara: „De luna asta mă tem mai mult”

Clanul, sursa foto Instagram, Cătălina Grama

Serialul „Clanul” de pe Pro TV a ajuns la final! S-au încheiat filmările pentru ultimul sezon: „Suntem toți foarte emoționați și încă nu ne dăm seama”

Chef Ștefan Popescu, Instagram/ pexels.com

Câte minute se fierb, de fapt, ouăle de Paște și ce trebuie să faci ca să nu se crape coaja. Secretele lui chef Ștefan Popescu de la Chefi la Cuțite

FOTO FACEBOOK Chuando Tan

Secretul bărbatului care are 60 de ani, dar arată de 20! Ce mănâncă omul care nu suportă procedurile cu botox

prof. dr. Irinel Popescu

Prof. Dr. Irinel Popescu, avertisment privind un medicament extrem de popular printre români: Dă o boală gravă

Adrian Minune,Selly, captură video youtube/ Selly

Cea mai mare sumă câștigată de Adrian Minune la o nuntă. Selly, șocat: „Într-o seară? Incredibil”


Cele mai PERICULOASE alimente care cresc riscul de SUFOCARE

Sufocarea la bebeluși și copii este foarte periculoasă....



pixel