Rețetă de post, de la Cori Grămescu: Falafel - gustos și sățios
Cori Grămescu, antrenor de fitness și nutriționist, vine cu o propunere delicioasă pentru masa de prânz, perfectă pentru perioada postului.

„Fiind o perioadă de post vă propun o rețetă de Falafel super gustoasă și sățioasă pentru prânz la care puteți apela dacă aveți nevoie de inspirație.


▪ Ingrediente pentru 4 porții:


150 g năut uscat
50 g făină de năut
2 linguri de pastă de susan
1 cățel de usturoi
o lingură de ulei de măsline
o lingură de apă
½ lămăie
1 legătură de coriandru
un praf de chimen măcinat
sare și piper

▪ Preparare:


Cu o zi înainte, luați în considerare înmuierea năutului într-un volum mare de apă la temperatura camerei. În ziua în care faceți preparatul, clătiți-le și fierbeți-le în apă clocotită timp de 1 oră până la 1h 30. Dar puteți folosi și 300g conservă de năut pentru varianta rapidă.
Preîncălziți cuptorul la 200° apoi faceți aluatul vegan de falafel. Amestecați năutul, usturoiul, pasta de susan, uleiul de măsline, făina și apa până obțineți un aluat omogen, dar care să nu curgă. Adăugați coriandru, chimen, sucul de lămâie, sare și piper. Faceți cu mâna bile mici din compoziția obținută și puneți-le pe o tavă de copt acoperită cu hârtie de copt. Coaceți falafelele în cuptor până devin aurii, aproximativ 15 minute. Serviți-le cu puțină lipie și o salată verde”, a explicat Coti Grămescu pe rețelele de socializare. 

5 reguli de alimentație în post

Cori Grămescu, antrenoare de fitness și nutriționist, a întocmit o listă cu 5 reguli pentru perioada de post, atfel încât silueta și sănătatea să nu fie periclitate. 

„Perioada postului este una a purificării trupului şi a spiritului, însă din punct de vedere nutriţional lucrurile nu stau chiar atât de simplu. Mai ales în contextul unei vieţi aglomerate de probleme, responsabilităţi şi stres, poate părea destul de complicat să ai şi un regim alimentar corect în timpul postului. Sunt câteva reguli simple care ne ajută să ştim ce alimente trebuie să consumăm când ținem post pentru a ne asigura că mâncăm alimente hrănitoare şi chiar ne detoxifiem organismul.


 Aport adecvat de proteine – trebuie să consumăm în post linte, năut, mazăre, tofu şi tempeh, migdale şi nuci, spanac şi broccoli, orez integral, quinoa. Proteine mai găsim şi în derivatele acestor produse – lapte de soia, de migdale etc. 


Consumul ridicat de legume – ar trebui să reprezinte baza alimentaţiei în post şi pentru a nu ridica probleme mari de digestie ar trebui ca la început să consumăm, atât legume crude, cât şi preparate termic, pentru că aportul ridicat de fibre poate cauza la început o uşoară senzaţie de balonare. În alimentație ar trebui să se regăsească legumele fibroase – morcov, ţelină, păstarnac, pătrunjel, ridichi, sfeclă, gulii, napi, cartofi dulci, precum şi ardei, roşii, pentru salate, legume verzi – urzici, untişor, lobodă, măcriş, leurdă, spanac, broccoli precum şi alte legume – ciuperci, praz, sparanghel etc.


Renunțarea la produsele puternic procesate – O serie de alimente ultra-procesate ar trebui scoase din alimentaţia de post – unele pate-uri de soia, crenvurşti de soia, căşcavalul vegetal etc. Citiţi etichetele acestor produse, pentru a vedea ce aport de aditivi alimentari au. Se pot înlocui cu pate-uri de nuci cu linte, hummus, pate de caju cu condimente sau brânză de caju şi nuci, care se prepară foarte uşor acasă. 

 Mese frecvente – 3 mese principale şi 1-3 gustări, pentru a preveni apariţia senzaţiei de foame. Ideal este să consumăm cerealele integrale – şi includem aici nu doar cerealele integrale neprocesate – ovăz, secară precum şi mei, hrişcă, amaranth, ci şi derivatele – pâinea, pastele în prima parte a zilei, la micul dejun şi prânz. Tot în prima parte a zilei ar trebui să conumam şi fructele de sezon ca o masă de sine stătătoare, la 1.5 ore distanţă de mesa principală. Pentru cină şi gustarea de seară consumăm legume, nuci şi seminţe şi eventual o porţie de lapte de migdale. 

Hidratare suficientă – cel puţin 2 litri de apă pe zi, pentru a reduce riscul de tulburări ale tranzitului digestiv şi trebuie evitate sucurile, cafeaua în exces şi ceaiurile laxative”, a scris Cori Grămescu pe pagina sa de Facebook. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autor: Veronica Mavrodin | Dată: 02 dec, 13:31

Petrică Mâțu Stoian și fiul de suflet, sursa facebook

Petrică Mâțu Stoian i-a trimis un ultim mesaj lui Alin, fiul lui de suflet, chiar înainte de a se stinge din viață

Irina Loghin, foto Facebook

Irina Loghin, truc pentru SLĂBIT. Ceaiul pe care îl bea în fiecare dimineață: „Este cel mai bun”

Maria Dragomiroiu, Cătălin Botezatu. Colaj foto Facebook

Maria Dragomiroiu l-a impresionat pe Cătălin Botezatu cu pozele în costum de baie: „Le dă clasă pițipoancelor!”

Unsplash.com/ autor Dayne Topkin

HOROSCOP 2022. Cea mai norocoasă zi a anului, în funcție de zodie

Camelia Pătrășcanu, captură video Antena 3

Camelia Pătrășcanu, previziuni astrologice pentru săptămâna 17-23 ianuarie 2022. Zodia care are noroc de BANI

Horoscop. foto Unsplash.com/ autor Josh Rangel

Horoscop - DRAGOSTE, duminică, 16 ianuarie. Previziuni pentru fiecare zodie

Unsplash.com/ autor Uday Mittal

Mercur retrograd: Zodiile care se pot reîntâlni cu parteneri/prieteni vechi până pe 10 martie

Maria Dragomiroiu, foto Facebook

Maria Dragomiroiu a pozat în costum de baie, la 66 de ani. Cum se menține în formă artista

Parintele Vasile Ioana, captură video PRO TV

Părintele Vasile Ioana, sfaturi pentru eliminarea furiei. Cele 7 trepte prin care putem scăpa de mânie și nervozitate

Horoscop, sursa pexels

Mercur retrograd 2022: SFAT pentru fiecare zodie / ascendent

Adriana Iliescu, captură Youtube/ Antena 1

Ce pensie are Adriana Iliescu, cea mai bătrână mamă din lume. Femeia își crește singură fiica: "Calculez fiecare ban"

Marina Almășan și Victor Socaciu, sursa facebook

Motivul pentru care Marina Almășan nu a mers la mormântul lui Victor Socaciu, în ziua în care artistul ar fi împlinit 69 de ani: „Eu nu sunt аdepta gesturilor teatrale”

Mic dejun sănătos: Omletă cu cartofi dulci

Această omletă este sațioasă și se prepară rapid. Este...

Rețetă delicioasă: Hering marinat

Heringul marinat este un adevărat deliciu și se prepară foare ușor. 

Rețetă de Lasagna. Gustoasă și ușor de preparat

Această rețetă de lasagna este delicioasă și simplu de...

Rețetă delicioasă: Creveți în sos de roșii cu unt

Creveți în sos de roșii cu unt sunt un adevărat...

Rețetă de Ciorbă cu perișoare de pui și dovlecei

Această rețetă de ciorbă cu perișoare de pui și...

Rețetă: Cum să faci cele mai pufoase găluște

Supa cu găluște este o rețetă iubită încă din...