Carmen Brumă, despre lupta cu kilogramele în plus: „Nu reușeam să mă împac cu mine la dimensiunile acelea”
INGREDIENTE:
3 kg peste (fara cap si coada)
1,5 kg ceapa
500 g morcov
2 kg rosii gogonele,bine coapte
2 kg ardei rosii capia mai carnosi
500 ml ulei
250 ml otet
1 lingurita zahar-sare,
frunze dafin,
ardei iute,
piper,
usturoi
MOD DE PREPARARE:
Pestele curățat, fară cap, tăiat bucăți , se pune la fiert în apa cu sare și oțet, cât să acopere pestele, nu mai mult.
Se spumează și se fierbe până când carnea se desprinde de pe os. Se lasă la răcit, apoi se curata carnea de pe oase. Daca mai rămân eventuale osișoare mici, care au scapăt, se vor alege la tocat sau se dizolva în oțet, la fiert.
Se poate da pestele prin mașină de tocat sau pur și simplu scos de pe oase, după fierbere și rupt bucăți.
Separat se face zacusca, la fel că cea tradițională. Ceapa mărunțită și morcovul dat pe răzătoarea mare, se înăbușă în ulei cu apa, până se înmoaie, se adaugă ardeii copți pe jar. Se lasă să dea câteva clocote și se adaugă roșiile făcute suc sau curățate de semințe și pielite și apoi date prin mașină de tocat sau robot.
Se lasă la fiert până se leagă sosul, se pun pestele, frunze de dafin, sare, piper, 1 ardei iute tăiat mărunt , 2-3 caței de usturoi și o lingura zahar. Se lasă la fiert și se adaugă după gust zeama rămasă de la fierberea peștelui.
Se lasă la răcit, se scot foile de dafin (altfel zacusca vă deveni amara), se pune în borcane și se sterilizează la bain-marie, o ora din momentul în care au dat în fiert. Se scot fierbinți, se aseaza intre paturi și se lasă 3-4 zile să se răcească încet.
POFTĂ BUNĂ!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Retete
Tagurile articolului: peste rețetă zacuscă