Carmen Brumă, despre lupta cu kilogramele în plus: „Nu reușeam să mă împac cu mine la dimensiunile acelea”
INGREDIENTE:
60 ml ulei
50 g unt
300 g orez
100 ml vin alb demidulce
2 bucati piept de pui sau 800 g carne de porc
un ardei gras rosu, mare
un morcov
1-2 cepe
3 catei usturoi
1,3 l apa (1300ml)
250 ml suc de rosii sau o lingura plina bulion
2-3 linguri parmezan ras
patrunjel verde
cimbru
2 foi dafin
1-2 linguri boia de ardei dulce
sare
piper
MOD DE PREPARARE: Pregătiți un vas cu 30 ml ulei și puneți pe foc, la încins.Puneți bucățile de carne tăiate cubulete și le căliți ușor pe toate părțile – 4-5 minute. Puneți apoi legumele tocate cubulete/felii și foile de dafin. Amestecați până se înmoaie ușor legumele, apoi adaugați sucul de roșii și căliți încă un minut. Turnați apoi apa, adaugați boiaua, cimbrul și potriviți gustul de sare. Lașați la foc mediu spre mic, cu vasul parțial acoperit, să fiarbă pentru 45-50 minute din momentul în care a dat în clocot, daca folosiți carne de porc sau 25-30 minute daca folosiți pui. Ideea e să fie aproape complet (95%) fiarta carnea. Testați. Puneți într-un vas untul și uleiul rămas (cei 30 ml) și lașați să se încălzească bine. Adaugați orezul (spălat și scurs bine) și-l prăjiți 4-5 minute amestecând continuu – aveți grija la vasul folosit, să fie unul bun, de care nu se prinde.Turnați vinul, amestecați și lașați până se evapora. Adaugați apoi 3 polonice cu zeama de la carnea cu legume (să fie supa limpede, fară carne și legume) iar din acest moment fierbeți orezul pentru 20 minute, la foc mediu, amestecând când și când și adăugând treptat, cate 2 polonice de zeama fierbinte, atunci când cea pusa inițial scade. Deci 3 polonice, amesteci ușor, când scade încă 2, apoi iar 2 și tot așa – Acest procedeu asigura consistenta și cremozitate pilafului.În acest punct orezul ar trebui să fie fiert cam 80-90% din fierberea totala necesara. Adaugați carnea și legumele plus zeama încât să acopere complet orezul și potriviți gustul de sare și piper. De acum lașați să fiarbă la foc mic până când orezul e complet fiert. Opriți focul, puneți pătrunjel verde tocat și parmezan ras, omogenizați ușor, apoi serviți fierbinte alaturi de murături sau salata.
POFTĂ BUNĂ!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Retete
Tagurile articolului: carne orez rețetă