Rux, ironii la adresa Andreei Bănică după momentul incendiar de pe scenă: „E ca și cum le arunca. Parcă voia să le arunce pe oameni”
Ingrediente:
Pentru cojile de nuci:
300 g făină
80 g zahăr pudră
1 gălbenuș
50 g untură
60 g unt cu min. 80% grasime
3 linguri apă rece
un praf de sare
vanilie
coaja rasă de lămâie
3 linguri zeamă de lămâie
Pentru cremă:
2 ouă
un praf de sare
100 g zahăr pudră
1 zahăr vanilat
100 g ciocolată amăruie
150 g unt cu min. 80% grasime
15 g cacao
Pentru formă:
2-3 linguri de ulei
Mod de preparare:
Untul și untura este bine să le scoatem direct din frigider. Untul îl vom tăia cubulețe și îl vom pune într-un castron alături de untura rece. Cernem făina deasupra și adăugăm sarea și zahărul pudră. Frământăm bine aluatul până obținem o consistență ca cea a nisipului.
Adăugăm gălbenușul, vanilia și coaja rasă de lămâie și frământăm din nou. Punem și sucul de la lămâie și apa rece. Apa o vom turna treptat până ce obținem un aluat bine închegat. Aluatul îl vom băga 20-30 de minute la frigider într-o pungă de platic.
Se pune oul intreg intr-un vas metalic cu zahar, sare si vanilie, si se pune pe oala. In oala va fierbe putina apa. Amestecați amestecul la 80 de grade Celsius, apoi scoateți vasul din abur și adăugați ciocolata zdrobită în cremă. Se amestecă ușor cu un tel. Se lasă la răcit câteva ore până ajunge la temperatura camerei. Scoateți untul de la frigider cu câteva ore înainte pentru a ajunge la temperatura camerei.
Folosiți un blender pentru a amesteca untul până devine spumos, apoi adăugați cacao. Adaugam treptat baza de crema, lingura cu lingura, amestecand scurt.Crema de ciocolata cu unt se da la rece pentru 1-2 ore.
Presa se dă cu ulei cu ajutorul unei pensule și apoi se sterge cu un servetel.
Din aluat formăm bilute mici, de 6-7 g.
Fiecare cavitate se unge cu pensula cu foarte putin ulei.
Nucile le-am presat, apoi le-am copt la foc mediu partea cu exteriorul timp de 1,5 minute, am intors forma si le-am mai copt 3 minute la cel mai mic foc.
Cojile de aluat fraged le lăsăm la racit pe o tava.
Cu o lingurita umplem formele cu crema de ciocolata.
Apoi le pudrăm cu zahar pudra vanilat.
Poftă bună!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Bianca Moldoveanu
Categorie: Retete
Tagurile articolului: ciocolata craciun nuci retete traditionale