Romaşcanu: Maestrul Gheorghe Zamfir - un exemplu demn de urmat pentru generaţiile viitoare
Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a transmis joi, un mesaj maestrului Gheorghe Zamfir, cu ocazia zilei de naştere, subliniind că acesta, un virtuoz naiului, a îmbogăţit patrimoniul lumii şi rămâne un exemplu demn de urmat pentru generaţiile viitoare.

"Îi urez astăzi la mulţi ani maestrului Zamfir nu doar cu o imensă bucurie, ci şi cu onoarea de a fi contemporan cu el, unul dintre marii români ai ţării noastre. Înzestrat cu mult har, a reuşit să abordeze diferite genuri muzicale, a modificat cu succes construcţia şi tehnica naiului şi a făcut generaţii întregi să-l îndrăgească. Fluierul lui Pan nu a sunat nicicând mai bine şi nu a atins atât de multe suflete ca atunci când s-a aflat în mâinile lui Gheorghe Zamfir. Însă talentul său a depăşit şi alte graniţe. Uriaşul, aşa cum îi spun prietenii, este şi un apreciat compozitor, pictor şi scriitor, lucrările sale bucurându-se de succes în ţară şi peste hotare", a transmis Romaşcanu.

El a amintit că, la finalul anului trecut, a fost unul dintre invitaţii la inaugurarea muzeului care poartă numele maestrului, din oraşul său natal.

"Vă invit să mergeţi la Găeşti şi să îi treceţi pragul pentru a înţelege valoarea acestui OM universal. Îţi mulţumim, maestre, pentru tot ce ne oferi cu atâta generozitate, că rămâi un model de modestie şi verticalitate, un exemplu demn de urmat pentru generaţiile viitoare şi că ai îmbogăţit patrimoniul lumii", a adăugat ministrul Culturii.

Născut în Găeşti, judeţul Dâmboviţa, Gheorghe Zamfir este un naist virtuoz şi compozitor român, care încă din copilărie a fost atras şi fascinat de universul muzicii.

A urmat cursurile Şcolii de muzică nr. 1 din Bucureşti (Liceul de Muzică "Dinu Lipatti", de astăzi) şi pe cele ale Conservatorului de Muzică "Ciprian Porumbescu" din Bucureşti, pe care l-a absolvit cu o dublă specializare, în Pedagogie (1966) şi în Dirijat pentru cor şi orchestră (1968).

Şi-a susţinut doctoratul cu teza intitulată "Naiul - geneză, evoluţie şi semnificaţie", cu summa cum laude.

Inovator, pentru a lărgi domeniul tonal, a modificat naiul tradiţional românesc de 20 de tuburi, înlocuindu-l cu noi variante de 22, 25, 28 şi 30 de tuburi sau chiar cu 42 de tuburi, "Gigantul" de 1,35 m înălţime şi 1,2 m lăţime.

Este apreciat în ţară şi peste hotare, unde pleacă în exil în 1982, după ce cade în dizgraţie în urma unui concert dedicat lui Dumnezeu. După Revoluţie revine în ţară, concertele sale continuând să bucure întreg mapamondul.

Gheorghe Zamfir a creat peste 300 de lucrări în stil folcloric, cameral, coral, vocal, instrumental şi simfonic şi a obţinut de-a lungul carierei sale impresionante 120 de discuri de aur şi platină. Are peste 190 de discuri înregistrate şi 120 de milioane de albume vândute.

Pictor apreciat, a expus în ţară şi peste hotare, cea mai recentă expoziţie a sa, Simfonia Culorilor, având loc în noiembrie anul trecut, în foaierul Sălii Studio a TNB.

A publicat lucrările de specialitate "Traite Du Nain Roumain: methode de flute de Pan" şi "Naiul - geneză, evoluţie şi semnificaţie" (teza cu care şi-a susţinut doctoratul, în 2005), dar şi beletristică: "Dincolo de sunet - Au-dela du son", ediţie bilingvă, româno-franceză, "Drum de spini şi de glorii" - versuri, "Binecuvântare şi blestem" - carte autobiografică, "În inima întristată a barocului" - versuri.

Printre premiile şi distincţiile primite se numără Medalia Vaticanului, Ordinul Meritul Cultural al Franţei, Titlul de Ofiţer şi Cavaler al Franţei, Belgiei şi Luxemburgului, Ordinul Comandorului în Columbia, Diploma Universităţii Don Bosco din Roma, de două ori, Medalia de aur a Asociaţiei din cadrul Academiei de Artă, Ştiinţe şi Litere a Franţei, de două ori, Premiul Academiei Charles Cros, Premiul Ţitera de aur în Franţa, Premiul Săgetătorul de Aur, în Italia, Premiul Internaţional Omnia pentru întreaga operă muzicală, în cadrul premiilor anuale ale Academiei Internaţionale "Mihai Eminescu", ediţia 2009, Ordinul Republicii (Republica Moldova), 2014, Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler (2022), notează Agerpres. 

Data: 06 apr 2023, 17:23
Autorul articolului: Veronica Mavrodin
Categorie: Teatru - Opera
Tagurile articolului:   gheorghe zamfir  lucian romascanu 


DC Media Group Audience

Daniel Buzdugan, foto Instagram

Motivul pentru care Daniel Buzdugan și-a retras copiii de la școala privată: „Să ajungi să plătești cât plătește poate un copil care face Arhitectura la Barcelona… ”

Cristian Mărgărit, la Pastila de Frumusețe

Alimentele care cresc imunitatea. Trebuie să le consumi în sezonul rece. Cristian Mărgărit: „Un miracol pentru imunitate” / VIDEO

Monica Tatoiu, captură video Youtube/ theXclusive

Alcool pe stomacul gol. Băutura pe care Monica Tatoiu o bea în fiecare dimineață: „Este medicament”

Nicoelta Ghiriș, captură video Youtube/ ASTROSENS

Horoscop chinezesc până în februarie 2024. Nicoleta Ghiriș, previziuni pentru toate zodiile

Horoscop Chinezesc, captură video Youtube Spectacola

Horoscop chinezesc pentru săptămâna 25 septembrie - 1 octombrie, 2023. Previziuni pentru fiecare semn zodiacal

Sursă foto: Youtube/ TVR

Horia Moculescu și Marina Voica, poveste de dragoste neîmplinită. Ce a mărturisit artistul, după 60 de ani: „Ne trezeam, ne culcam împreună”

Sursă foto: Instagram/ Jorge, Andreea Bălan

Jorge, reacții dure după ce a dat de pământ cu talentul muzical al Andreei Bălan: „E tipul ăla care vinde pijamale?”

Sursa foto: Gabriela Cristea, Facebook

Gabriela Cristea, rețetă inedită de sarmele: „Acesta este secretul.” Trucul prin care previne arsurile digestive

Sursă foto: Instagram/ Elvira Deatcu

Adina Cristescu a încetat din viață la doar 56 de ani: „Deja îmi lipsești!”. Care a fost cauza morții

Sursă foto: Instagram/ Cristina Spătar, Talisman Tate

Cristina Spătar, apariție șoc lângă Tristan Tate, la numai trei luni de la căsătorie

„Regele moare” cu Victor Rebengiuc, un spectacol excepţional, în premieră la TVR

Victor Rebengiuc, despre spectacolul „Regele moare”: „Mă pregătesc exact pentru ce se pregăteşte şi eroul pe care îl joc eu: despărţirea de lumea asta”

Violeta Bănică, Andreei Marin, Ștefan Bănică Jr., Lavinia Pârva. foto Instagram

Andreea Marin, adevărul despre relația fiicei sale cu fratele vitreg cel mic, fiul Laviniei Pârva: „Nu știm ce soartă vom avea”



"Crai Nou" la Sibiu Opera Festival 2023

Opera Națională București prezintă opereta "Crai Nou",...

Programul Teatrului Mic: 15-17 septembrie 2023

Teatrul Mic vă invită la trei spectacole de senzație în...

Mintea și Inima: Căutând Filosofia Dragostei

O explorare a modului în care filosofia abordează...

HOROSCOP LUNAR OCTOMBRIE 2023 pentru TOATE ZODIILE

De la introspecție profundă, provocări profesionale, până...