Romaşcanu: Maestrul Gheorghe Zamfir - un exemplu demn de urmat pentru generaţiile viitoare
Data publicării:
Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a transmis joi, un mesaj maestrului Gheorghe Zamfir, cu ocazia zilei de naştere, subliniind că acesta, un virtuoz naiului, a îmbogăţit patrimoniul lumii şi rămâne un exemplu demn de urmat pentru generaţiile viitoare.

"Îi urez astăzi la mulţi ani maestrului Zamfir nu doar cu o imensă bucurie, ci şi cu onoarea de a fi contemporan cu el, unul dintre marii români ai ţării noastre. Înzestrat cu mult har, a reuşit să abordeze diferite genuri muzicale, a modificat cu succes construcţia şi tehnica naiului şi a făcut generaţii întregi să-l îndrăgească. Fluierul lui Pan nu a sunat nicicând mai bine şi nu a atins atât de multe suflete ca atunci când s-a aflat în mâinile lui Gheorghe Zamfir. Însă talentul său a depăşit şi alte graniţe. Uriaşul, aşa cum îi spun prietenii, este şi un apreciat compozitor, pictor şi scriitor, lucrările sale bucurându-se de succes în ţară şi peste hotare", a transmis Romaşcanu.

El a amintit că, la finalul anului trecut, a fost unul dintre invitaţii la inaugurarea muzeului care poartă numele maestrului, din oraşul său natal.

"Vă invit să mergeţi la Găeşti şi să îi treceţi pragul pentru a înţelege valoarea acestui OM universal. Îţi mulţumim, maestre, pentru tot ce ne oferi cu atâta generozitate, că rămâi un model de modestie şi verticalitate, un exemplu demn de urmat pentru generaţiile viitoare şi că ai îmbogăţit patrimoniul lumii", a adăugat ministrul Culturii.

Născut în Găeşti, judeţul Dâmboviţa, Gheorghe Zamfir este un naist virtuoz şi compozitor român, care încă din copilărie a fost atras şi fascinat de universul muzicii.

A urmat cursurile Şcolii de muzică nr. 1 din Bucureşti (Liceul de Muzică "Dinu Lipatti", de astăzi) şi pe cele ale Conservatorului de Muzică "Ciprian Porumbescu" din Bucureşti, pe care l-a absolvit cu o dublă specializare, în Pedagogie (1966) şi în Dirijat pentru cor şi orchestră (1968).

Şi-a susţinut doctoratul cu teza intitulată "Naiul - geneză, evoluţie şi semnificaţie", cu summa cum laude.

Inovator, pentru a lărgi domeniul tonal, a modificat naiul tradiţional românesc de 20 de tuburi, înlocuindu-l cu noi variante de 22, 25, 28 şi 30 de tuburi sau chiar cu 42 de tuburi, "Gigantul" de 1,35 m înălţime şi 1,2 m lăţime.

Este apreciat în ţară şi peste hotare, unde pleacă în exil în 1982, după ce cade în dizgraţie în urma unui concert dedicat lui Dumnezeu. După Revoluţie revine în ţară, concertele sale continuând să bucure întreg mapamondul.

Gheorghe Zamfir a creat peste 300 de lucrări în stil folcloric, cameral, coral, vocal, instrumental şi simfonic şi a obţinut de-a lungul carierei sale impresionante 120 de discuri de aur şi platină. Are peste 190 de discuri înregistrate şi 120 de milioane de albume vândute.

Pictor apreciat, a expus în ţară şi peste hotare, cea mai recentă expoziţie a sa, Simfonia Culorilor, având loc în noiembrie anul trecut, în foaierul Sălii Studio a TNB.

A publicat lucrările de specialitate "Traite Du Nain Roumain: methode de flute de Pan" şi "Naiul - geneză, evoluţie şi semnificaţie" (teza cu care şi-a susţinut doctoratul, în 2005), dar şi beletristică: "Dincolo de sunet - Au-dela du son", ediţie bilingvă, româno-franceză, "Drum de spini şi de glorii" - versuri, "Binecuvântare şi blestem" - carte autobiografică, "În inima întristată a barocului" - versuri.

Printre premiile şi distincţiile primite se numără Medalia Vaticanului, Ordinul Meritul Cultural al Franţei, Titlul de Ofiţer şi Cavaler al Franţei, Belgiei şi Luxemburgului, Ordinul Comandorului în Columbia, Diploma Universităţii Don Bosco din Roma, de două ori, Medalia de aur a Asociaţiei din cadrul Academiei de Artă, Ştiinţe şi Litere a Franţei, de două ori, Premiul Academiei Charles Cros, Premiul Ţitera de aur în Franţa, Premiul Săgetătorul de Aur, în Italia, Premiul Internaţional Omnia pentru întreaga operă muzicală, în cadrul premiilor anuale ale Academiei Internaţionale "Mihai Eminescu", ediţia 2009, Ordinul Republicii (Republica Moldova), 2014, Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler (2022), notează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Veronica Mavrodin
Categorie: Teatru - Opera
Tagurile articolului:   gheorghe zamfir  lucian romascanu 


DC Media Group Audience

Pepe, Raluca Pastramă, captură video Youtube, Xtra Night Show

Fostul soț al Ralucăi Pastramă, Ibrahim Ibru, mesaj emoționant pentru Pepe, chiar de ziua nunții

Captură video: Pro TV. Captură video: YouTube/ un PODCAST misto By Bursucu'. Sursă foto: Instagram/Jador

Jador și Oana Ciocan, anunț surprinzător despre relația lor. Hotărârea pe care au luat-o la câteva luni de când s-au decis să formeze un cuplu

Sursă foto: Răzvan Simion (Futuristul)/Instagram

Cât de mult seamănă Răzvan Simion cu tatăl său. Imagine rară cu părinții prezentatorului TV

Sursă foto: Maria Vigheciu/Youtube

Ileana Sterp, mărturisiri neașteptate din căsnicia sa. Nu credea niciodată că se va căsători cu un bărbat ca soțului ei

Captură video: YouTube/WOWnews. Sursă foto: Instagram/Dinu Maxer

Dinu Maxer nu vrea să o mai vadă pe fosta soție, după divorț: „Nu este necesar să ne întâlnim”. Artistul și Deea locuiesc în același bloc

Sursa foto: Irinel Columbeanu, captură TV/ Cristi Brancu/ Exclusiv VIP/ Facebook, Monica Gabor

Irinel Columbeanu a dat-o de gol pe Monica Gabor. Cu ce se ocupă fosta soție în America: „Nu a reușit să-și realizeze visul”

Doru Todoruț, Youtube / Cătălin Măruță

Doru Todoruț, mesaj usturător către Dana Budeanu: „Dragă, nu suport ceea ce comunici, tu nu educi”

Geta Sterp, Daniela Iliescu/ Instagram

În plin scandal al familiei sale, Geta Sterp aruncă noi săgeți către cumnata sa. Fanii au sesizat imediat: „Zici că îi face în ciudă Danielei”

Kanal D

Finala Insula de 1 milion. Cosmin Cernat, interviu pentru Spectacola: A fost cea mai mare provocare

Captură video: YouTube/a7tv. Sursa foto: Instagram/Connect-R

Oana Roman a spus-o fără menajamente, după concertul susținut de Connect-R: „Vă rog să observați cum poartă acest costum” / Foto

Captură video: YouTube/Adevaruri ascunse

Horoscop 10 - 16 iunie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va avea parte de reușită în orice întreprinde

Captură video: Pro TV

Iancu Sterp, acuzații de aranjament la adresa Pro TV. Ea este concurenta de la Survivor care ar fi fost eliminată pe nedrept: „Producția o voia acasă”
pixel