Romaşcanu: Maestrul Gheorghe Zamfir - un exemplu demn de urmat pentru generaţiile viitoare
Data publicării:
Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a transmis joi, un mesaj maestrului Gheorghe Zamfir, cu ocazia zilei de naştere, subliniind că acesta, un virtuoz naiului, a îmbogăţit patrimoniul lumii şi rămâne un exemplu demn de urmat pentru generaţiile viitoare.

"Îi urez astăzi la mulţi ani maestrului Zamfir nu doar cu o imensă bucurie, ci şi cu onoarea de a fi contemporan cu el, unul dintre marii români ai ţării noastre. Înzestrat cu mult har, a reuşit să abordeze diferite genuri muzicale, a modificat cu succes construcţia şi tehnica naiului şi a făcut generaţii întregi să-l îndrăgească. Fluierul lui Pan nu a sunat nicicând mai bine şi nu a atins atât de multe suflete ca atunci când s-a aflat în mâinile lui Gheorghe Zamfir. Însă talentul său a depăşit şi alte graniţe. Uriaşul, aşa cum îi spun prietenii, este şi un apreciat compozitor, pictor şi scriitor, lucrările sale bucurându-se de succes în ţară şi peste hotare", a transmis Romaşcanu.

El a amintit că, la finalul anului trecut, a fost unul dintre invitaţii la inaugurarea muzeului care poartă numele maestrului, din oraşul său natal.

"Vă invit să mergeţi la Găeşti şi să îi treceţi pragul pentru a înţelege valoarea acestui OM universal. Îţi mulţumim, maestre, pentru tot ce ne oferi cu atâta generozitate, că rămâi un model de modestie şi verticalitate, un exemplu demn de urmat pentru generaţiile viitoare şi că ai îmbogăţit patrimoniul lumii", a adăugat ministrul Culturii.

Născut în Găeşti, judeţul Dâmboviţa, Gheorghe Zamfir este un naist virtuoz şi compozitor român, care încă din copilărie a fost atras şi fascinat de universul muzicii.

A urmat cursurile Şcolii de muzică nr. 1 din Bucureşti (Liceul de Muzică "Dinu Lipatti", de astăzi) şi pe cele ale Conservatorului de Muzică "Ciprian Porumbescu" din Bucureşti, pe care l-a absolvit cu o dublă specializare, în Pedagogie (1966) şi în Dirijat pentru cor şi orchestră (1968).

Şi-a susţinut doctoratul cu teza intitulată "Naiul - geneză, evoluţie şi semnificaţie", cu summa cum laude.

Inovator, pentru a lărgi domeniul tonal, a modificat naiul tradiţional românesc de 20 de tuburi, înlocuindu-l cu noi variante de 22, 25, 28 şi 30 de tuburi sau chiar cu 42 de tuburi, "Gigantul" de 1,35 m înălţime şi 1,2 m lăţime.

Este apreciat în ţară şi peste hotare, unde pleacă în exil în 1982, după ce cade în dizgraţie în urma unui concert dedicat lui Dumnezeu. După Revoluţie revine în ţară, concertele sale continuând să bucure întreg mapamondul.

Gheorghe Zamfir a creat peste 300 de lucrări în stil folcloric, cameral, coral, vocal, instrumental şi simfonic şi a obţinut de-a lungul carierei sale impresionante 120 de discuri de aur şi platină. Are peste 190 de discuri înregistrate şi 120 de milioane de albume vândute.

Pictor apreciat, a expus în ţară şi peste hotare, cea mai recentă expoziţie a sa, Simfonia Culorilor, având loc în noiembrie anul trecut, în foaierul Sălii Studio a TNB.

A publicat lucrările de specialitate "Traite Du Nain Roumain: methode de flute de Pan" şi "Naiul - geneză, evoluţie şi semnificaţie" (teza cu care şi-a susţinut doctoratul, în 2005), dar şi beletristică: "Dincolo de sunet - Au-dela du son", ediţie bilingvă, româno-franceză, "Drum de spini şi de glorii" - versuri, "Binecuvântare şi blestem" - carte autobiografică, "În inima întristată a barocului" - versuri.

Printre premiile şi distincţiile primite se numără Medalia Vaticanului, Ordinul Meritul Cultural al Franţei, Titlul de Ofiţer şi Cavaler al Franţei, Belgiei şi Luxemburgului, Ordinul Comandorului în Columbia, Diploma Universităţii Don Bosco din Roma, de două ori, Medalia de aur a Asociaţiei din cadrul Academiei de Artă, Ştiinţe şi Litere a Franţei, de două ori, Premiul Academiei Charles Cros, Premiul Ţitera de aur în Franţa, Premiul Săgetătorul de Aur, în Italia, Premiul Internaţional Omnia pentru întreaga operă muzicală, în cadrul premiilor anuale ale Academiei Internaţionale "Mihai Eminescu", ediţia 2009, Ordinul Republicii (Republica Moldova), 2014, Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler (2022), notează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Veronica Mavrodin
Categorie: Teatru - Opera
Tagurile articolului:   gheorghe zamfir  lucian romascanu 


DC Media Group Audience

Captură video: YouTube/Acces Direct

Demisie șoc la Antena Stars! A plecat de la Acces Direct după 6 ani: „A fost ultima mea zi”

Captură video: YouTube/Kanal D Romania

Suma uriașă pierdută de Cristina Bâtlan în urma afacerii pe care a avut-o cu Cătălin Botezatu. În ce relații a rămas femeia de afaceri cu celebrul designer

Andrei Nae

O studentă rupe tăcerea în cazul lui Andrei Nae, cunoscut drept „profesorul în fustă”

Captură video: Pro TV

Ioana Gingină a vrut să știe toată lumea de ce nu-l suportă pe Cristi Mitrea. Actrița nu s-a abținut: „Am văzut eu niște lucruri”

Andrei Nae

Ați văzut profesorul în fustă de la Universitatea din București? Adevărul despre fotografia publicată de Mara Bănică

Agerpres

Știrea zilei e despre Carmen Brumă. NIMENI din presă n-a scris despre asta! Cu lacrimi în ochi, a făcut marele anunț: E o nouă etapă în viața mea

Insula iubirii

Radu Vâlcan anunță ce cuplu părăseşte Insula Iubirii: Cum plecaţi, împreună sau separat?

Dana Budeanu/ captură video Youtube, VERDICT DANA BUDEANU

Dana Budeanu, reacție în cazul profesorului în fustă

 pexels-max-fischer-5212362

Universitatea din București, decizie după ce un profesor a apărut în fustă

Captură video: YouTube/Kanal D Romania

Gabi Bădălău s-a dat de gol! Spunea că nu a înșelat-o niciodată pe Bianca Drăgușanu, dar acum a recunoscut tot fără menajamente

Andrei Nae

Profesor, după ce Andrei Nae a purtat o fustă: Aș vrea să evit să îl elogiez...

Captură video: YouTube/Adevaruri ascunse

Horoscop 22 - 28 iulie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va avea parte de reușite în tot ce face




pixel