Roxana Guttman, Naomi Guttman și Dan Codreanu, totul despre „DesFacerea lumii sau Spectacol în aer liber”: „Avem nevoie de Nichita, de Sorescu și de Nina Cassian” EXCLUSIV
Roxana Guttman, Naomi Guttman și Dan Codreanu ne invită să vedem „DesFacerea lumii sau Spectacol în aer liber”, un spectacol care nu este jucat în aer liber, așa cum ne spune numele, ci la  Muzeul Național al Literaturii Române.

„DesFacerea lumii sau Spectacol în aer liber”, după̆ Nina Cassian, cu inserții poetice semnate Nichita Stănescu și Marin Sorescu,  pe 5 februarie, de la ora 19, la Muzeul Național al Literaturii Române.

Spectacola a stat de vorbă cu cei trei protagoniști ai spectacolului:

Actrița Naomi Guttman este încântată că revine la  Muzeul National al Literaturii Romane, unde, înainte de pandemie, avea în fiecare lună spectacolul “A(m) iubi(t) iubirea”. Acum, „DesFacerea lumii sau Spectacol în aer liber” o aduce din nou pe scenă, alături de mama sa, actrița Roxana Guttman, cea care a lucrat la conceptul piesei, alături de Cătălina Buzoianu. 

“DesFacerea lumii sau Spectacol în aer LIBER” este reîntoarcerea “acasă”. Înainte de pandemie, Muzeul National al Literaturii Romane era pentru mine o a doua casă, unde jucam o dată sau chiar de doua ori pe lună spectacolul “A(m) iubi(t) iubirea”, cu mansarda plină de oameni și viață….

Scheletul scenariului a fost conceput de către Roxana Guttman și doamna Cătălina Buzoianu și este continuarea spectacolului “A(m) iubi(t) iubirea”. Acest spectacol a avut un travaliu destul de încercat pentru că data premierei s-a schimbat de mai multe ori din cauza binecunoscutelor restricții și ale altor răsturnări de situație, iar în cele din urma premiera a avut loc în decembrie 2021. Suntem extrem de fericiți și recunoscători pentru că am reușit să scoatem acest spectacol în ciuda tuturor greutăților, piedicilor și încurcăturilor generate de acest context pandemic.

Este un spectacol-manifest; este un strigăt atât de durere, cât și de biruință după doi ani extrem de chinuitori și complicați. Mi-era dor să mă reîntâlnesc cu Nina Cassian și să mă reîntorc în universul ei, unde stiu că mă curat și îmi recapăt ,,speranță grădinii” pe care simt am pierdut-o în ultimii doi ani”, a declarat Naomi Guttman pentru Spectacola. 

Roxana Guttman: „Avem nevoie de Nichita, de Sorescu și de Nina Cassian poate mai mult ca oricând”

Roxana Guttman spune că pandemia a produs schimbări dramatice și că zona artistică a fost marginalizată. Deși au fost doi ani grei, despre 2022, marea actriță speră ca lucrurile să se schimbe în bine și să se producă o „trezire”. 

„În 2022, avem nevoie de TREZIRE, DEMASCARE, REÎNVIERE, VISARE, IUBIRE, SPERANȚĂ și FRUMOS…. Adică, avem nevoie de Nichita, de Sorescu și de Nina Cassian poate mai mult că oricând. Spectacolul nostru este despre NOI, despre EI, despre “UNII” și despre…. “desFacerea lumii”.

Cred că ultimii doi ani pandemici și furați din viață noastră au declanșat o PURIFICARE, inclusiv în zona artistica – zona marginalizată acum mai mult ca niciodată. Am trăit și încă trăim o “detoxifiere” forțată (la propriu și la figurat), dar sunt convinsa că în ARTA, tot răul e spre bine…. Vom trai și vom vedea.

Am învățat de la Nichita să nu uit să zbor și să visez; de la Sorescu să nu uit niciodată, în orice situație să vorbesc mereu cu mine și să mă întreb de soluții, iar de la Nina Cassian să-mi ascult VOCILE….! Astea îmi sunt planurile pentru acum și întotdeauna”, a declarat Roxana Guttman pentru Spectacola. 


Dan Codreanu: „Cea mai ciudată și neagră perioadă”

Dan Codreanu ne-a mărturisit că perioada pandemiei i-a afectat viața profesională, dar l-a ajutat și să realizeze și să aprecieze altfel anumite lucruri. S-a adaptat vremurilor și și-a dus arta în online. Pe lângă spectacolul „DesFacerea lumii sau Spectacol în aer liber”, actorul are mai multe proiecte pe care de desfășoară online, de acasă. 

„Spectacolul este o călătorie înspre sine. Pune întrebările potrivite și cu puțin noroc poate rezolva mai mult decât izolarea socială, poate rezolva izolarea de sine. Un spectacol independent care îmi aduce un pic de echilibru în vâltoarea asta.

Pandemia, în zona artistică, a fost fără doar și poate cea mai ciudată și neagră perioadă. Foarte greu m-am regăsit și mi-am găsit ritmul, dar totuși mi-a readus aprecierea față de ce aveam înainte și o luam de bun.

În acesta perioada am început să fac cursuri și spectacole online de acasă, cu o camera web și mult entuziasm la mijloc.


„DesFacerea lumii sau Spectacol în aer liber”, după̆ Nina Cassian, cu inserții poetice semnate Nichita Stănescu și Marin Sorescu


Interpretează̆: Roxana Guttman, Dan Codreanu și Naomi Guttman.

Dramatizarea și adaptarea după̆ scrieri de Nina Cassian, Nichita Stănescu, Marin Sorescu: Roxana Guttman. 


Distribuție și regia: Roxana Guttman, Naomi Guttman, Dan Codreanu. Spectacolul este atins de aripa regizoarei Că̆tălina Buzoianu.

Că̆tălina Buzoianu a fost premiată de nenumărate ori pentru spectacole memorabile, în ţară sau în stră̆inățate. A fost decan al Facultă̆ţîi de Teatru (UNATC) după̆ 1990. A descoperit şi lansat actori. A scris că̆rţi despre teatru, despre oamenii de teatru, despre personaje de teatru. Că̆tălina Buzoianu a fost iubită ață̂t de spectatori, că̂t și de propria breaslă. După̆ o carieră de peste 40 de ani, cu peste 100 de mari spectacole puse în scenă, regizoarea a renunţ̦at la teatru imediat după̆ premiera cu „Scamatorul din Lublin“, de la Teatrul Evreiesc. A murit la 3 august 2019, la 81 de ani, cu mă̂ndria celui din urmă spectacol ce-i purta semnătura, la Muzeul Național al Literaturii Române, „Am iubit iubirea”.

Spectacolul „A(m) iubi(t) iubirea”, conceput de Roxana Guttman, cu ajutorul Că̆tălinei Buzoianu, jucat de că̂țiva ani în Mansarda MNLR, a pus în lumină adevărurile Ninei Cassian, aș̦a cum aceasta le-a mă̆rturisit în scrierile sale, și a fost realizat cu multă iubire.

„Cuvintele mor că̂nd nu sunt citite, că̂nd n-ai cui să̆ le spui. Cred că̆ acum, mai mult că oricând, avem nevoie de «cuvintele închise într-o carte». De carte, de artă, de cultură. E vital să̆ ne redescoperim, să̆ ne regăsim (cu stupoare, uimire și chiar durere, uneori) în VIUL dintre coperțile unei că̆rți, în VIUL dintre culorile unui tablou, al unei piese de teatru. E șansa noastră̆ de a ne salva, evadând într-o altă realitate, care e tot a noastră̆. Aș̦a cred. Aș̦a simt”, mă̆rturisește Roxana Guttman. De aici și „facerea” și „desFacerea” lumii. „Nu mă̆ interesează̆ celebritatea. Nu mă̆ interesează̆ succesul. Tot ce vreau e să̆ nu fi trăit degeaba”, scria Nina Cassian. „«DesFacerea lumii» este o continuare firească a primului nostru spectacol «Am iubit iubirea», și, cu siguranță, vor fi seri în care le vom juca pe amândouă, că pe un întreg. Pentru că̆ mi-a ieșit în întâmpinare și ne-am contopit «turnurile noastre de fildeș̦» și le-am transformat într-unul singur cu aripi de înger, în Mansarda MNLR. Și acolo Am iubit și iubim în continuare IUBIREA”, afirmă Roxana Guttman.

Inserțiile poetice ale lui Nichita Stănescu și Marin Sorescu vin să̆ pună degetul pe rana prezentului, că̆ci amândoi au simțit, au vă̆zut cu ochii mințîi, premonitoriu, ceea ce lumea face și desface astăzi.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autor: Georgiana Ioniţă | Dată: 03 feb, 11:52

Sursa foto: Elena Merișoreanu, Facebook

Elena Merișoreanu dă de pământ cu artiștii care se plâng de pensiile prea mici: ”E o rușine. S-au câștigat saci de bani. Cântăm o oră și primim 1000 și ceva” EXCLUSIV

Sursa foto: Carmen Harra și Delia, facebook/ colaj foto

Carmen Harra, dezvăluiri neașteptate despre sarcina Deliei, după ce i s-a prezis că va avea o fiică: „Îi este frică să nu se întâmple ceva dacă face acest copil”

Sursa foto: Captură video/ Antena 3

Băutura MINUNE care curătă ficatul. Lidia Fecioru: „Se bea doar nouă zile”

Valentin Uritescu a murit

Bogdan Uritescu, dezvăluiri cutremurătoare din ultimele clipe de viață ale tatălui său, Valentin Uritescu: ”Ne-au zis că nu iese viu”

Sursa foto: Sidonia Spătaru, captură Youtube/ Acces Direct

Văduva lui Dan Spătaru, de urgență la spital după ce s-a prăbușit în plină stradă: "Am zis să nu mă lovesc cu capul de trotuar și..."

Sursa foto: Carmen Iohannis, Facebook

Gafa vestimentară uriașă făcută de Carmen Iohannis la dineul NATO. Cum a fost poreclită Prima Doamnă

Sursa foto: Aurel Pădureanu și Cornelia Catanga, sursa facebook

Aurel Pădureanu, îngropat în datorii. Soțul Corneliei Catangă se confruntă cu probleme financiare: ''De unde să plătesc?”

Lumânare, foto Unsplash/ autor: CHIRAG K

Doliu în lumea muzicii populare. O mare artistă s-a stins din viață: „Bunul Dumnezeu să-i așeze sufletul unde drepții se odihnesc!”

Sursa foto: pexels.com

Dieta de vară. Cum trebuie să arate meniul perfect, dacă vrem să slăbim cât mai repede: Dr. Florin Ioan Bălănică ”Fructele de sezon trebuie consumate rar” EXCLUSIV

Sfinții Apostoli Petru și Pavel, sursa foto Doxologia.ro

Sfinții Apostoli Petru și Pavel 2022. Tradiții și obiceiuri. Ce NU ai voie să faci în această zi de sărbătoare

Sursa foto: Brigitte Pastramă, Instagram

Florin Pastramă, primele declarații despre divorțul de Brigitte Sfăt: ”După ce se mai calmează lucrurile atunci...”

Sursa foto: Anamaria Prodan și Traian Băsescu, facebook/ colaj foto

Ce scrisoare a primit Anamaria Prodan de la Traian Băsescu: „Mare noroc a avut Reghe!” Impresara a făcut totul public

Program spectacole Teatrul EXCELSIOR 11 – 20 februarie 2022

 Teatrul EXCELSIOR vă așteaptă cu spectacole...