Scriitoarea Nora Iuga, la 90 de ani: "Aş putea să dansez 'French Cancan' după cum mă simt pe dinăuntru"
Poeta, romanciera şi traducătoarea Nora Iuga, care a împlinit luni 90 de ani, spune că, în afara unei dureri de genunchi, se simte "pe dinăuntru" ca la 19 ani.

"Mie mi se pare că nu s-a schimbat nimic. Eu vreau să cred că nu e 90, e 19. Pe cuvântul meu de onoare. Dacă nu m-ar durea atât de rău genunchii şi nu aş merge pâş-pâş - că acesta este, practic, singurul lucru care mă deranjează şi tot sper că mai trece niţel - încolo, aş putea să dansez 'French Cancan' după cum mă simt pe dinăuntru. E mare lucru, să ştii", a declarat, pentru AGERPRES, scriitoarea.

Sărbătorile de iarnă le-a petrecut singură, dar a mărturisit că îi place singurătatea, alături de cărţile sale.

"Absolut singură. Fac totul absolut singură. Copiii nu sunt în Bucureşti, asta e problema. Dar îmi place singurătatea. M-am obişnuit demult cu ea, de zeci de ani, pentru că am avut foarte multe burse în străinătate, una după alta. Şi, având burse, stai tot timpul singur în casă. Te întâlneşti numai când ai lecturi... Şi atunci m-am învăţat doar cu cărţile, cu scrisul şi mă simt foarte bine singură", a spus scriitoarea.

După romanul "Hipodrom", publicat anul trecut la Polirom, Nora Iuga se odihneşte scriind poezie.

"Deocamdată mă mai odihnesc şi eu, după drumul ăsta de 450 de pagini. Fac poezioare scurte. O să vedem dacă iese ceva", a afirmat ea.

Întrebată cum i se par "vremurile", Nora Iuga a declarat că încearcă să se ţină departe de ele.

"Vremurile sunt oribile, dar încerc să mă ţin departe de ele. Singurul lucru care mă sperie înspăimântător - nu ştiu de ce presimt asta sau mi-au vârât în cap ăştia de la televizor - este că mi-e foarte frică de un cutremur. Pământul se revoltă. Noi am făcut ceva rău... Omenirea şi pământul se revoltă. Dar nu pot să fac filosofie acum în continuare... Deocamdată beau cafeaua. Şi am şi un iaurţel cu fructe... Mă bucur foarte tare când oamenii se gândesc la mine", a mai spus Nora Iuga.

***

Poeta, romanciera şi traducătoarea din limbile germană şi suedeză Nora Iuga (pseudonimul literar al Eleonorei Almosnino) s-a născut la 4 ianuarie 1931, la Bucureşti.

A absolvit Liceul 'Iulia Haşdeu' şi Facultatea de Filologie, secţia germană, a Universităţii din Bucureşti, beneficiind în primii ani de facultate de câţiva profesori extraordinari - George Călinescu, Ion Vianu. Timp de doi ani a predat limba germană la Sibiu (1954 - 1955). A fost redactor la 'Neuer Weg', bibliograf la Biblioteca Centrală de Stat şi redactor la Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică.

Nora Iuga a debutat, în 1965, cu poezii în limba română în 'Gazeta literară', dar şi în limba germană în 'Neue Literature' (1970). A colaborat la 'Gazeta literară', 'Luceafărul', 'Ramuri', Tribuna', 'România literară', 'Viaţa românească' etc.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Autor: Romina Băluță | Dată: 04 ian, 15:05

Sursa foto: Elena Merișoreanu, Facebook

Elena Merișoreanu dă de pământ cu artiștii care se plâng de pensiile prea mici: ”E o rușine. S-au câștigat saci de bani. Cântăm o oră și primim 1000 și ceva” EXCLUSIV

Captură video Youtube/ Vorbește lumea

Adela Popescu, gestul pe care îl face în fiecare vacanță all inclusive: „Mi-e rușine să spun”

Sursa foto: Carmen Harra și Delia, facebook/ colaj foto

Carmen Harra, dezvăluiri neașteptate despre sarcina Deliei, după ce i s-a prezis că va avea o fiică: „Îi este frică să nu se întâmple ceva dacă face acest copil”

Sursa foto: Captură video/ Antena 3

Băutura MINUNE care curătă ficatul. Lidia Fecioru: „Se bea doar nouă zile”

Sursa foto: Sidonia Spătaru, captură Youtube/ Acces Direct

Văduva lui Dan Spătaru, de urgență la spital după ce s-a prăbușit în plină stradă: "Am zis să nu mă lovesc cu capul de trotuar și..."

Sursa foto: Carmen Iohannis, Facebook

Gafa vestimentară uriașă făcută de Carmen Iohannis la dineul NATO. Cum a fost poreclită Prima Doamnă

Sursa foto: Delia, instagram

Delia Matache, martoră la tragedia din Alpii italieni, Dolomiti. Mai mulți oameni au fost uciși de o avalanșă: "Sfatul meu e ca pasionaţii de munte să..."

Sursa foto: Brigitte Pastramă, Instagram

Florin Pastramă, primele declarații despre divorțul de Brigitte Sfăt: ”După ce se mai calmează lucrurile atunci...”

Sursa foto: Aurel Pădureanu și Cornelia Catanga, sursa facebook

Aurel Pădureanu, îngropat în datorii. Soțul Corneliei Catangă se confruntă cu probleme financiare: ''De unde să plătesc?”

Lumânare, foto Unsplash/ autor: CHIRAG K

Doliu în lumea muzicii populare. O mare artistă s-a stins din viață: „Bunul Dumnezeu să-i așeze sufletul unde drepții se odihnesc!”

Sfinții Apostoli Petru și Pavel, sursa foto Doxologia.ro

Sfinții Apostoli Petru și Pavel 2022. Tradiții și obiceiuri. Ce NU ai voie să faci în această zi de sărbătoare

Sursa foto: Anamaria Prodan și Traian Băsescu, facebook/ colaj foto

Ce scrisoare a primit Anamaria Prodan de la Traian Băsescu: „Mare noroc a avut Reghe!” Impresara a făcut totul public