Scriitoarea Nora Iuga, la 90 de ani: "Aş putea să dansez 'French Cancan' după cum mă simt pe dinăuntru"
Poeta, romanciera şi traducătoarea Nora Iuga, care a împlinit luni 90 de ani, spune că, în afara unei dureri de genunchi, se simte "pe dinăuntru" ca la 19 ani.

"Mie mi se pare că nu s-a schimbat nimic. Eu vreau să cred că nu e 90, e 19. Pe cuvântul meu de onoare. Dacă nu m-ar durea atât de rău genunchii şi nu aş merge pâş-pâş - că acesta este, practic, singurul lucru care mă deranjează şi tot sper că mai trece niţel - încolo, aş putea să dansez 'French Cancan' după cum mă simt pe dinăuntru. E mare lucru, să ştii", a declarat, pentru AGERPRES, scriitoarea.

Sărbătorile de iarnă le-a petrecut singură, dar a mărturisit că îi place singurătatea, alături de cărţile sale.

"Absolut singură. Fac totul absolut singură. Copiii nu sunt în Bucureşti, asta e problema. Dar îmi place singurătatea. M-am obişnuit demult cu ea, de zeci de ani, pentru că am avut foarte multe burse în străinătate, una după alta. Şi, având burse, stai tot timpul singur în casă. Te întâlneşti numai când ai lecturi... Şi atunci m-am învăţat doar cu cărţile, cu scrisul şi mă simt foarte bine singură", a spus scriitoarea.

După romanul "Hipodrom", publicat anul trecut la Polirom, Nora Iuga se odihneşte scriind poezie.

"Deocamdată mă mai odihnesc şi eu, după drumul ăsta de 450 de pagini. Fac poezioare scurte. O să vedem dacă iese ceva", a afirmat ea.

Întrebată cum i se par "vremurile", Nora Iuga a declarat că încearcă să se ţină departe de ele.

"Vremurile sunt oribile, dar încerc să mă ţin departe de ele. Singurul lucru care mă sperie înspăimântător - nu ştiu de ce presimt asta sau mi-au vârât în cap ăştia de la televizor - este că mi-e foarte frică de un cutremur. Pământul se revoltă. Noi am făcut ceva rău... Omenirea şi pământul se revoltă. Dar nu pot să fac filosofie acum în continuare... Deocamdată beau cafeaua. Şi am şi un iaurţel cu fructe... Mă bucur foarte tare când oamenii se gândesc la mine", a mai spus Nora Iuga.

***

Poeta, romanciera şi traducătoarea din limbile germană şi suedeză Nora Iuga (pseudonimul literar al Eleonorei Almosnino) s-a născut la 4 ianuarie 1931, la Bucureşti.

A absolvit Liceul 'Iulia Haşdeu' şi Facultatea de Filologie, secţia germană, a Universităţii din Bucureşti, beneficiind în primii ani de facultate de câţiva profesori extraordinari - George Călinescu, Ion Vianu. Timp de doi ani a predat limba germană la Sibiu (1954 - 1955). A fost redactor la 'Neuer Weg', bibliograf la Biblioteca Centrală de Stat şi redactor la Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică.

Nora Iuga a debutat, în 1965, cu poezii în limba română în 'Gazeta literară', dar şi în limba germană în 'Neue Literature' (1970). A colaborat la 'Gazeta literară', 'Luceafărul', 'Ramuri', Tribuna', 'România literară', 'Viaţa românească' etc.

 

Autor: Romina Băluță | Dată: 04 ian, 15:05

Bancul serii: Altă soție

Fata îl sună pe iubitul ei şi plânge. Băiatul îngrijorat întreabă:


Marius Manole, sursa instagram

Marius Manole, revelație la 42 de ani. Depresia l-a schimbat complet: „Eu am greșit calea, dar nu este niciodată prea târziu să te întorci din drum”/ EXCLUSIV

Horoscop, foto Pixabay, autor Hermann Traub

Horoscop SEPTEMBRIE 2021. Previziuni pentru fiecare zodie

Cove, foto Instagram

Cove, adevărul despre plecarea din PRO TV și noua emisiune de la PRIMA TV: „Viața e plină de…surprize- surprize” EXCLUSIV

Unsplash.com/ autor Timothy Dykes

Horoscop. Top 3 cele mai inteligente zodii. Geniul malefic, Înțeleptul și Istețul

Ivan Patzaichin, alaturi de sotia sa, Georgiana

Povestea incredibilă de dragoste trăită de Ivan Patzaichin. Femeia pe care a iubit-o până la ultima suflare: „A fost dragoste la prima vedere”

Dan Negru, sursa foto Facebook

Recunoașteți personajul. Este unul dintre cei mai apreciați prezentatori TV din România

Zodii incompatibile, sursa pixabay/ autor Ryan McGuire

Zodiile care nu au ce căuta împreună: Compatibilitate ZERO. Relații sortite eșecului

Cătălin Scărlătescu, foto Instagram

Dieta lui Cătălin Scărlătescu: Alimentul la care nu poate renunța: „Am mâncat toată viaţa şi o să continui să mănânc”

Horoscop Chinezesc. Foto: Pixabay.com / autor woodpeace1

Horoscop Chinezesc. Iulie-august 2021. Astrolog Nicoleta Ghiriș: Perioadă guvernată de energia de multiplicare, o energie a viitorului

Unsplash.com/ autor Ivana Cajina

Zodiacul DEFECTELOR. Adevărul „gol-goluț” despre fiecare semn zodiacal

Mihai Voropchievici, captură foto Antena 3

Mihai Voropchievici, Horoscop rune Octombrie 2021. Berbecul și Vărsătorul întâlnesc marea dragoste

Gândaci, sursa pixabay/

Cum să scapi de gândacii din casă și să eviți apariția lor. Cele mai bune soluții