TM2023/ Poveşti africane - un spectacol pentru sute de elevi din judeţele Sibiu şi Timiş
Data actualizării:
Data publicării:
Două actriţe de la Teatrul Bis vor prezenta, începând de joi, spectacolul "Poveşti africane" câtorva sute de elevi din judeţele Sibiu şi Timiş, acest eveniment făcând parte din programul cultural "Timişoara Capitală Europeană a Culturii în anul 2023", în proiectul "Unitate în diversitate - Basme româneşti şi africane", informează un comunicat de presă.

Actriţele Andrada Grosu şi Shama Leah vor susţine joi şi vineri două reprezentaţii în faţa a aproximativ 140 de elevi din două şcoli generale din municipiul Sibiu. Spectacolul "Poveşti africane" va fi prezentat în 11 şi 12 mai unui număr de o sută de elevi din municipiul Mediaş şi din localităţile Nemşa şi Blăjel. Ulterior, spectacolul va fi prezentat în judeţul Timiş, potrivit organizatorilor.

"Copiii vor descoperi similitudini surprinzătoare între povestea care se desfăşoară în faţa ochilor lor şi poveştile tradiţionale româneşti. (Cântecul mamei-capră este cântecul mamei fetiţei Nsangi, Cimpanzeul cel rău poate fi lupul cel rău, ş.a.m.d). Pornind de la asemănările şi deosebirile detectate, inspiraţi de spectacol şi de întâlnirea cu cele două carismatice actriţe, copiii vor inventa poveşti noi (însoţite de desene) în săptămâna ulterioară vizionării spectacolului. Poveştile şi desenele rezultate vor fi colectate de echipa proiectului, iar pe baza lor va fi plăsmuită o poveste locală, nouă, originală, care va îmbina elemente din cele două culturi. Basmul rezultat, cu puternice influenţe locale, va fi prezentat şi diseminat în mediul online la începutul lunii iunie a anului curent", se arată în comunicatul de presă emis de Teatrul Bis.

 

 

Este al treilea an la rând când echipa Bis Teatru desfăşoară activităţi culturale în şcolile din Sibiu, potrivit reprezentanţilor teatrului independent.

"Propunem o intervenţie culturală care ţinteşte copii cu vârste cuprinse între 6 şi 10 ani. Vom pătrunde în mediul lor, vom intra în dialog cu ei. Acest dialog se transformă pe nesimţite într-un spectacol, a cărui apariţie surprinzătoare este o actriţă care vine de pe un continent îndepărtat (pe care oamenii au altă culoare a pielii), pentru a ne spune o poveste de la ea de acasă. Vom descoperi alături de copii că povestea africană are similitudini surprinzătoare cu poveştile pe care deja le cunoaştem. Spectacolul este doar un pretext pentru ca cei mici să îşi folosească spiritul de observaţie şi abilităţile cognitive pentru a pune alături prin comparaţie poveşti din lumi care par atât de diferite şi de îndepărtate. Astfel, proiectul va stimula creativitatea copiilor, iar în acelaşi timp le va releva propria identitate printr-un exerciţiu activ de înţelegere firească a diversităţii", a declarat actriţa Andrada Grosu.

Proiectul "Unitate în diversitate - Basme româneşti şi africane" (implementat de ONG-ul Interakt Arts) face parte din Programul cultural naţional "Timişoara - Capitală Europeană a Culturii în anul 2023" şi este finanţat prin programul Grow Timişoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timişoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii, notează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Veronica Mavrodin
Categorie: Teatru - Opera
Tagurile articolului: povesti africane  teatrul bis  timisoara  tm2023 


DC Media Group Audience

Captură video: YouTube/Gand la Gand Cu Teo

Adda tună și fulgeră, după ce a apărut în podcastul moderat de Teo Trandafir. Ce nemulțumire are artista: „Atât vreau să vă spun” / Video

Captură video: Pro TV

Vlăduța Lupău a spus în direct la TV cine sunt nașii fiului ei, Isaia. Sunt printre cele mai cunoscute vedete din România

Captură video: YouTube/Kanal D2. Captură video: YouTube/ un PODCAST misto By Bursucu'

Teo Trandafir, reacție tranșantă după ce Jador a confirmat despărțirea de Oana Ciocan: „Dacă ești cu el și îți faci speranțe...”

Badea

Mircea Badea a încins Internetul! Imagini de infarct

Captură video: YouTube/Kanal D Romania

Serghei Mizil a rupt tăcerea. De ce nu vorbește cu Monica Tatoiu de mai bine de 12 ani: „Am avut multe scandaluri cu ea. Acela a fost începutul”

Captură video: YouTube/Cătălin Mărută

Rux, apariție îndrăzneață la TV. Cătălin Măruță a rămas mut de uimire, după ce influencerița a venit îmbrăcată doar în bluză: „Pe sub cămașă mai ai ceva?”

Captură video: YouTube/Povesti de Film, cu Mara Banica

„Tu pui la inimă?”. Vali Vijelie a dat cărțile pe față. Ce i-a spus soției sale, Carmen Rusu, imediat după ce a înșelat-o cu altă femeie

Irina Margareta Nistor ne-a spus cine este cel mai bun actor român: „Cel mai izbutit, dar și care ne-a adus beneficii de imagine”

Captură video YouTube/JORGE OFFICIAL

Jador a trecut peste despărțirea de Oana Ciocan! Cine este tânăra de care s-a îndrăgostit: „Aș da orice să mă iubească ea” / Video

Captură video: YouTube/Adevaruri ascunse

Horoscop 8-14 iulie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va renaște /video

Top cupluri cu aceeași zodie. Mihai Voropchievici: Ei vor fi uniți pe viață de iubirea lor!

Sursă foto:Instagram/ Bianca Drăgușanu

Bianca Drăgușanu, motivul pentru care femeile își cumpără genți scumpe: „Niciun bărbat nu a spus vreodată...”


Clubul de fotbal „U” Cluj anunță un nou transfer

Superliga României a debutat astăzi, 12 iulie, dar clubul...pixel