TM2023/ Poveşti africane - un spectacol pentru sute de elevi din judeţele Sibiu şi Timiş
Două actriţe de la Teatrul Bis vor prezenta, începând de joi, spectacolul "Poveşti africane" câtorva sute de elevi din judeţele Sibiu şi Timiş, acest eveniment făcând parte din programul cultural "Timişoara Capitală Europeană a Culturii în anul 2023", în proiectul "Unitate în diversitate - Basme româneşti şi africane", informează un comunicat de presă.

Actriţele Andrada Grosu şi Shama Leah vor susţine joi şi vineri două reprezentaţii în faţa a aproximativ 140 de elevi din două şcoli generale din municipiul Sibiu. Spectacolul "Poveşti africane" va fi prezentat în 11 şi 12 mai unui număr de o sută de elevi din municipiul Mediaş şi din localităţile Nemşa şi Blăjel. Ulterior, spectacolul va fi prezentat în judeţul Timiş, potrivit organizatorilor.

"Copiii vor descoperi similitudini surprinzătoare între povestea care se desfăşoară în faţa ochilor lor şi poveştile tradiţionale româneşti. (Cântecul mamei-capră este cântecul mamei fetiţei Nsangi, Cimpanzeul cel rău poate fi lupul cel rău, ş.a.m.d). Pornind de la asemănările şi deosebirile detectate, inspiraţi de spectacol şi de întâlnirea cu cele două carismatice actriţe, copiii vor inventa poveşti noi (însoţite de desene) în săptămâna ulterioară vizionării spectacolului. Poveştile şi desenele rezultate vor fi colectate de echipa proiectului, iar pe baza lor va fi plăsmuită o poveste locală, nouă, originală, care va îmbina elemente din cele două culturi. Basmul rezultat, cu puternice influenţe locale, va fi prezentat şi diseminat în mediul online la începutul lunii iunie a anului curent", se arată în comunicatul de presă emis de Teatrul Bis.

 

 

Este al treilea an la rând când echipa Bis Teatru desfăşoară activităţi culturale în şcolile din Sibiu, potrivit reprezentanţilor teatrului independent.

"Propunem o intervenţie culturală care ţinteşte copii cu vârste cuprinse între 6 şi 10 ani. Vom pătrunde în mediul lor, vom intra în dialog cu ei. Acest dialog se transformă pe nesimţite într-un spectacol, a cărui apariţie surprinzătoare este o actriţă care vine de pe un continent îndepărtat (pe care oamenii au altă culoare a pielii), pentru a ne spune o poveste de la ea de acasă. Vom descoperi alături de copii că povestea africană are similitudini surprinzătoare cu poveştile pe care deja le cunoaştem. Spectacolul este doar un pretext pentru ca cei mici să îşi folosească spiritul de observaţie şi abilităţile cognitive pentru a pune alături prin comparaţie poveşti din lumi care par atât de diferite şi de îndepărtate. Astfel, proiectul va stimula creativitatea copiilor, iar în acelaşi timp le va releva propria identitate printr-un exerciţiu activ de înţelegere firească a diversităţii", a declarat actriţa Andrada Grosu.

Proiectul "Unitate în diversitate - Basme româneşti şi africane" (implementat de ONG-ul Interakt Arts) face parte din Programul cultural naţional "Timişoara - Capitală Europeană a Culturii în anul 2023" şi este finanţat prin programul Grow Timişoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timişoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii, notează Agerpres. 

Data: 05 mai 2023, 19:47
Autorul articolului: Veronica Mavrodin
Categorie: Teatru - Opera
Tagurile articolului: povesti africane  teatrul bis  timisoara  tm2023 


DC Media Group Audience

Daniel Buzdugan, foto Instagram

Motivul pentru care Daniel Buzdugan și-a retras copiii de la școala privată: „Să ajungi să plătești cât plătește poate un copil care face Arhitectura la Barcelona… ”

Cristian Mărgărit, la Pastila de Frumusețe

Alimentele care cresc imunitatea. Trebuie să le consumi în sezonul rece. Cristian Mărgărit: „Un miracol pentru imunitate” / VIDEO

Monica Tatoiu, captură video Youtube/ theXclusive

Alcool pe stomacul gol. Băutura pe care Monica Tatoiu o bea în fiecare dimineață: „Este medicament”

Nicoelta Ghiriș, captură video Youtube/ ASTROSENS

Horoscop chinezesc până în februarie 2024. Nicoleta Ghiriș, previziuni pentru toate zodiile

Horoscop Chinezesc, captură video Youtube Spectacola

Horoscop chinezesc pentru săptămâna 25 septembrie - 1 octombrie, 2023. Previziuni pentru fiecare semn zodiacal

Sursă foto: Youtube/ TVR

Horia Moculescu și Marina Voica, poveste de dragoste neîmplinită. Ce a mărturisit artistul, după 60 de ani: „Ne trezeam, ne culcam împreună”

Sursă foto: Instagram/ Jorge, Andreea Bălan

Jorge, reacții dure după ce a dat de pământ cu talentul muzical al Andreei Bălan: „E tipul ăla care vinde pijamale?”

Sursa foto: Gabriela Cristea, Facebook

Gabriela Cristea, rețetă inedită de sarmele: „Acesta este secretul.” Trucul prin care previne arsurile digestive

Sursă foto: Instagram/ Elvira Deatcu

Adina Cristescu a încetat din viață la doar 56 de ani: „Deja îmi lipsești!”. Care a fost cauza morții

Sursă foto: Instagram/ Cristina Spătar, Talisman Tate

Cristina Spătar, apariție șoc lângă Tristan Tate, la numai trei luni de la căsătorie

„Regele moare” cu Victor Rebengiuc, un spectacol excepţional, în premieră la TVR

Victor Rebengiuc, despre spectacolul „Regele moare”: „Mă pregătesc exact pentru ce se pregăteşte şi eroul pe care îl joc eu: despărţirea de lumea asta”

Violeta Bănică, Andreei Marin, Ștefan Bănică Jr., Lavinia Pârva. foto Instagram

Andreea Marin, adevărul despre relația fiicei sale cu fratele vitreg cel mic, fiul Laviniei Pârva: „Nu știm ce soartă vom avea”"Crai Nou" la Sibiu Opera Festival 2023

Opera Națională București prezintă opereta "Crai Nou",...

Programul Teatrului Mic: 15-17 septembrie 2023

Teatrul Mic vă invită la trei spectacole de senzație în...

Mintea și Inima: Căutând Filosofia Dragostei

O explorare a modului în care filosofia abordează...

HOROSCOP LUNAR OCTOMBRIE 2023 pentru TOATE ZODIILE

De la introspecție profundă, provocări profesionale, până...