Tradiţii şi obiceiuri de Sfânta Maria Mică. Ce este interzis să facem de sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului
Data actualizării:
Data publicării:
În fiecare an, pe 8 septembrie, creștinii ortodocși și catolici sărbătoresc Nașterea Maicii Domnului, cunoscută și sub denumirea de Sfânta Maria Mică. Aceasta este una dintre cele mai importante sărbători creștine și este considerată o zi de pomenire și cinstire a Fecioarei Maria.

Sărbătoarea Sfintei Maria este celebrată pe 15 august (Adormirea Maicii Domnului) și pe 8 septembrie (Nașterea Maicii Domnului) și are o importanță deosebită în tradiția creștină și în cultura populară românească. Această zi este marcată de diverse tradiții și obiceiuri, care variază în funcție de zonă. 

Obiceiuri și tradiții de Sfânta Maria

1. Pelerinaje: Credincioșii participă la slujbe și pelerinaje la mănăstiri dedicate Maicii Domnului, cum ar fi Mănăstirea Nicula, Curtea de Argeș sau Mănăstirea Putna. Acestea sunt locuri de rugăciune și reculegere.

2. Aprinderea lumânărilor: În biserică și acasă, se aprind lumânări pentru a aduce omagiu celor plecați dintre noi, dar și pentru protecție și binecuvântare.

3. Focul de Sfânta Maria: În unele sate, se aprinde un foc mare în fața casei sau pe dealuri, pentru a alunga spiritele rele și a aduce prosperitate.

Ce este interzis să facem de Sfânta Maria

Munca fizică grea: Este considerat un păcat să lucrezi în grădină sau să faci treburi casnice grele în această zi. Tradiția spune că este interzis să lucrezi pământul, să cosești, să coși sau să speli haine.

Tunsul și pieptănatul: În unele regiuni, se spune că nu trebuie să te tunzi sau să te piepteni în această zi, pentru a evita necazurile și ghinionul.

Certuri și conflicte: Este de evitat să te cerți sau să ai conflicte cu cei din jur. Se consideră o zi în care trebuie să domnească pacea și armonia în familie sau în cercul de apropiați.

Nașterea Maicii Domnului este considerată începutul planului divin de mântuire, deoarece Maria a fost aleasă să devină mama lui Iisus Hristos. Prin nașterea ei, se pregătește calea pentru venirea Mântuitorului pe pământ. Sfânta Maria este văzută în cultura populară românească ca o protectoare a femeilor, mamelor și a celor aflați în suferință.

De asemenea, este considerată ocrotitoarea marinarilor, a celor care călătoresc și a bolnavilor. În tradițiile populare, ziua Sfintei Marii este legată și de simboluri agricole și de calendarul muncilor agricole, marcând începutul toamnei și al pregătirilor pentru recoltă. Astfel, sărbătoarea Sfintei Maria are atât o semnificație religioasă profundă, cât și una culturală, fiind un moment de rugăciune, reculegere și bucurie pentru credincioși.

Iată ce rugăciune se rosteaște cu ocazia acestei zi de mare sărbătoare ortodoxă și catolică

„Sfântă Maria, mă îndrept plin de încredere către Tine, cerându-ți ajutor! Cred cu tărie că mă vei asculta în necazul meu și mă vei sprijini când îmi este greu.

Spre a-ți arăta recunoștința mea, îți făgăduiesc să fac cunoscută și altora această rugăciune. Te rog, cu umilință, să îmi aduci liniște în tristețea și durerile mele.

În numele negrăitei rugăciuni și bucurii care ți-a cuprins inima când ai oferit adăpost Mântuitorului lumii în casa ta din Betania, te impor, roagă-te pentru mine și familia mea ca să-l păstrăm pe Dumnezeu în inimă astfel încât să ne învrednicim a primi ajutor în nevoile noastre, mai ales în durerea care mă copleșește acum. 

Te impor, Ajutătoarea celor aflați în suferință, înfrânge orice greutăți precum ai înfrânt balaurul care șade la picioarele tale.”

Se spune rugăciunea Tatăl Nostru, iar apoi: „Bucură-te Marie, cea plină de Dar, Domnul este cu Tine! Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul pântecului tău care a născut pe Mântuitorul sufletelor noastre Iisus Hristos.

Sfântă Marie, Maica de Dumnezeu, roagă-te pentru noi păcătoșii acum și în ceasul morții noastre. Amin”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Loredana Tanase
Categorie: Actualitate



sursa foto: Ozana Barabancea, Facebook

Ozana Barabancea, despre excluderea din juriul „Te Cunosc de Undeva”: „Niciodată nu mi s-a dat o explicație”

Sursă foto: Antena 1

Dany Boy a făcut-o cu ouă și cu oțet pe Mădălina Maricuț, fosta ispită de la Insula Iubirii. A spus public adevăratul motiv al despărțirii

Captură video: Pro TV. Captură video: Facebook/Poftiți pe la noi

Cătălin Cazacu nu s-a putut abține și a spus public ce crede despre Liviu Vârciu și Andrei Ștefănescu: „Na, pot să se supere pe mine”

Mihai Voropchievici, captură video Antena 3

Horoscop 16 - 22 septembrie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va avea parte de o săptămână excelentă

Sursă foto: Captură foto Facebook Iustina Luchian

Cornel de la Insula Iubirii nu s-a potolit nici după plecarea din emisiune, deși știa că Iustina e însărcinată. Ispita Loredana aruncă bomba

Sursă foto: Captură video „un PODCAST misto By Bursucu'”

Larisa Uță, mărturisiri cutremurătoare despre căsnicia cu Alin Oprea: „A fost și este alcoolic”

Captură video: Pro TV

Cătălin Cazacu, declarații neașteptate despre Lora în direct la TV. S-a dat de gol: „Stai, iartă-mă. Dăm înapoi”

Captură video: YouTube/Adevaruri ascunse

Top 4 zodii cu noroc la bani în această toamnă. Mihai Voropchievici: „Sunt șanse mari să primești o mărire de salariu”

 Mariana Cojocaru. Captură video: YouTube/ Playtech Stiri

Horoscop 16 - 22 septembrie 2024, cu Mariana Cojocaru. Previziuni pentru toate zodiile

Sursa foto: Simona Gherghe, Instagram

Simona Gherghe nu s-a mai abținut. Adevăratul motiv pentru care a plecat de la Acces Direct. A recunoscut abia după 5 ani: „Am trecut prin niște perioade foarte grele”

Captură video: Pro TV

Cum va fi vremea în țară, în următoarele zile. Busu anunță prognoza meteo până marți

Sursă foto: Instagram Alin Oprea/Podcast „ un PODCAST mișto By Bursucu'”

Alin Oprea, replică tăioasă după declarațiile fostei soții. Artistul a desființat-o: „Femeia asta a fost blestemul vieții mele”




pixel