WhatsApp pierde teren în fața concurenței. Administratorii aplicaţiei, despre confidenţialitatea datelor personale
Data publicării:
WhatsApp încearcă să îşi liniştească utilizatorii cu privire la confidenţialitatea datelor personale, după ce noile condiţii de utilizare a acestui serviciu, publicate săptămâna trecută, au stârnit un val de panică în rândul persoanelor şi înscrieri record pe platformele concurente.

"Cu toate aceste zvonuri care circulă, vrem să răspundem unora dintre cele mai frecvente întrebări pe care le-am primit", au transmis administratorii aplicaţiei WhatsApp pe site-ul acesteia, în rubrica "Securitate şi confidenţialitate".

"Vrem să spunem cât se poate de clar că acea actualizare nu afectează în niciun fel confidenţialitatea mesajelor schimbate cu prietenii voştri şi cu familiile voastre", precizează acelaşi text.

Joi, WhatsApp a cerut celor aproximativ 2 miliarde de utilizatori ai săi să accepte noile condiţii de utilizare, care permit aplicaţiei să partajeze datele personale ale clienţilor cu compania ei mamă, Facebook. În caz de refuz, utilizatorii WhatsApp nu vor mai putea să îşi acceseze conturile începând din 8 februarie.

Modificările nu privesc decât conversaţiile viitoare ce vor fi purtate cu companii, afirmă reprezentanţii WhatsApp, care doresc să dea dovadă "de mai multă transparenţă" despre modul în care ei "recoltează şi utilizează datele personale ale utilizatorilor".

Grupul Facebook Inc., care obţine profituri imense din publicitatea orientată distribuită pe reţelele de socializare Facebook şi Instagram, a început să obţină venituri şi din serviciile sale de mesagerie online, precum Messenger, permiţând companiilor de publicitate să îi contacteze pe clienţii săi, pentru a-şi vinde direct produsele, aşa cum se întâmplă deja în India, cea mai mare piaţă a companiei californiene, cu 400 de milioane de utilizatori.

WhatsApp a încercat să îi liniştească pe utilizatorii îngrijoraţi din această ţară din Asia de Sud, publicând în ziarele de miercuri un mesaj, pe prima pagină, cu următorul conţinut: "Respectarea vieţii voastre private este înscrisă în ADN-ul nostru".

Telegram jubilează

Aplicaţia WhatsApp, cumpărată de Facebook în 2014, şi-a construit reputaţia bazându-se în special pe protejarea datelor private ale utilizatorilor săi. Actualizarea de joi a provocat însă un val de nemulţumire pe reţelele de socializare, un exemplu concludent în acest sens fiind cel al antreprenorului Elon Musk, CEO-ul companiilor SpaceX şi Tesla, care a distribuit pe contul său de Twitter un mesaj laconic: "Folosiţi Signal".

"Există multă dezinformare despre condiţiile de utilizare a serviciului WhatsApp în acest moment", a reacţionat marţi Adam Mosseri, directorul reţelei de socializare Instagram.

Această campanie de imagine soseşte însă puţin prea târziu: serviciile de mesagerie securizată Signal şi Telegram beneficiază începând de joi de o creştere uriaşă de popularitate.

"În prima săptămână din ianuarie, Telegram a depăşit 500 de milioane de utilizatori activi pe lună. Apoi, cifrele au continuat să crească: 25 de milioane de utilizatori noi s-au alăturat Telegram în următoarele 72 de ore", a declarat marţi fondatorul acestei mesagerii online, rusul Pavel Durov, pe contul său de Telegram.

"Este o creştere semnificativă în raport cu anul trecut", a continuat el, explicând că Telegram a mai trecut de câteva ori prin valuri de "înscrieri subite" în timpul celor "şapte ani ai săi de experienţă în materie de protejare a vieţii private a utilizatorilor". Dar, "de această dată, e ceva diferit", a adăugat antreprenorul rus.

"Oamenii nu mai vor să îşi partajeze viaţa privată contra unor servicii gratuite. Ei nu mai vor să fie luaţi ostatici de către monopoluri tehnologice", a adăugat miliardarul rus, în vârstă de 36 de ani.

Creată în 2013 de fraţii Pavel şi Nikolai Durov, creatorii foarte popularei reţele de socializare ruseşti VKontakte, aplicaţia Telegram a făcut o prioritate din securitatea datelor personale ale utilizatorilor şi refuză în general să colaboreze cu autorităţile, fapt care a expus-o în faţa unor tentative de blocare în anumite ţări, în special în Rusia.

Signal decolează

Signal şi Telegram figurează în fruntea descărcărilor de aplicaţii gratuite pe platformele Apple Store şi Google Play din mai multe ţări.

Pentru a-i cuceri şi mai mult pe noii săi utilizatori, Signal a publicat chiar şi un tutorial care îi ajută să importe mai uşor conversaţiile purtate pe grupurile create pe alte aplicaţii de mesagerie online.

Succesul a fost atât de mare, încât afluxul de noi conexiuni a provocat anumite probleme tehnice între joi şi vineri. "Codurile de verificare sunt în prezent întârziate (...) pentru că multe persoane noi încearcă să se înscrie pe Signal în perioada actuală", au explicat reprezentanţii aplicaţiei.

Lansată în 2014, aplicaţia americană Signal este considerată de specialişti una dintre cele mai securizate aplicaţii de mesagerie online de pe piaţă, graţie în special capacităţii sale de criptare de tip "end-to-end", ce permite securizarea tuturor tipurilor de conversaţii (mesaje, apeluri audio şi apeluri video) purtate între utilizatorii săi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Bianca Moldoveanu
Categorie: Tehnologie
Tagurile articolului: aplicatie  concurenta  confidentialitatea datelor personale  noile conditii de utilizare  whatsapp 


DC Media Group Audience

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscopul banilor 29 aprilie – 5 mai 2024, cu Remus Ionescu. Zodiile care vor avea noroc la bani, chiar înainte de Paște

Romeo Popescu, captură video Youtube

Previziuni pentru luna mai 2024, în funcție de cifra de destin. Romeo Popescu: „Aceste persoane au șanse financiare”

Lola Crudu, captură video Youtube, Spectacola

Lola Crudu, decizie radicală: „Nu mai plec, gata!” Soțul i-a spus că vrea să se înscrie la Survivor. Cum a reacționat / video

Captură video: YouTube/Canal33

Horoscopul lunii mai, cu Camelia Pătrășcanu. Previziuni pentru toate zodiile

Părintele Vasile Ioana/captură video Youtube, Altceva cu Adrian Artene

Ai voie să speli în Vinerea Mare? Părintele Vasile Ioana, răspunsul pe care-l așteaptă toți românii

Captură video Youtube, VERDICT DANA BUDEANU. Andra Măruță, Românii au talent/ProTV

Dana Budeanu, reacție controversată, după ce a văzut-o pe Andra pe scenă. Artista i-a răspuns când a observat ce a spus despre ea

Andrei Ciobanu, Tj Miles, captură video Youtube/ Survivor România

Andrei Ciobanu, avertisment către TJ Miles: „Pe Zanni nu-l interesează absolut de nimeni. Ăsta este obiectivul lui”

Valeriu Panoiu/ captură video Youtube

Horoscop pentru luna MAI. Zodiile care pot face mulți bani: ”Sunt vești foarte bune”

Sursa foto: Christian și Iulia Sabbagh, arhivă personală

Anais Sabbagh a devenit virală pe internet, după ce s-a lansat în muzică. Fiica lui Christian Sabbagh a câștigat inimile a milioane de oameni: „A fost o surpriză”

Captură video: YouTube/Adevaruri ascunse

Top 5 zodii de femei seducătoare, care cuceresc orice bărbat. Mihai Voropchievici: „Nimeni nu poate rezista în fața lor”

Sursa foto: Sursa foto: CRBL, Instagram

CRBL, primul Paște singur, după divorțul de soția sa, Elena. Artistul a dezvăluit în compania cui își va petrece sărbătorile anul acesta

Andrei Ciobanu, Zanni/ captură video Voyo

Scandal între Andrei Ciobanu și Zanni la Survivor! „Nu a primit educație, nu a avut de unde” / „Acum înțeleg de ce Ana Pal ți-a dat un cap în nas”




Cele mai populare căutări ale românilor pe Google în 2023

Ca de fiecare dată în ultimii 12 ani, Google prezintă...

pixel