Ziua Iei, sărbătorită în Dobrogea: Cum arată cea mai multietnică regiune a României / EXCLUSIV
Data actualizării:
Data publicării:
 Echipa Spectacola a fost prezentă in Țepeș Vodă, comuna Siliștea, din județul Constanța. Cum s-a desfășurat Ziua Iei într-o comună multietnică.

Ziua Iei universale, ca reper identitar, este sărbătorită încă din anul 2013 și celebrează principala piesă a costumului popular românesc. În fiecare an, pe data de 24 iunie, se organizează evenimente și manifestații culturale în semn de apreciere și respect pentru această mică piesă din mozaicul cultural românesc, și nu numai. Această dată, de 24 iunie, nu este aleasă întâmplător. Ziua Iei are loc în același timp cu noaptea „cerurilor deschise”, de Sânziene. De asemenea, este și o aluzie la Sânzienele însele, deoarece se presupune că acestea purtau Ii.

Celebrată în toată țara, o parte din echipa Spectacola a fost prezentă la Ziua Iei în mediul rural, la aproximativ 50 de kilometri de Constanța, în satul Țepeș Vodă, din comuna Siliștea. Evenimentul a fost denumit „Ziua IEI: IA Dobrogeană, înfrățită cu minoritățile”. Mai multe comunități românești de etnii diferite, însoțite de ansambluri folclorice specifice, au prezentat locuitorilor din întreaga comună, dar și spectatorilor veniți de la Constanța, caracteristicile iei românești dobrogene, dar și iile derivate prin contribuția diferitelor grupuri etnice din zonă. Printre acestea s-au numărat iile românești, turcești, bulgărești, lipovenești (grup etnic de origine rusească)  si grecești.

Prezentările au fost acompaniate de cântecele fiecărui grup etnic în parte, iar spectatorii s-au putut familiariza cu prezența acestora fără nicio problemă. De asemenea, de-a lungul evenimentului care s-a întins pe două zile, copiii, dar și vizitatorii au putut asista la ateliere meșteșugărești. Printre acestea s-au numărat atelierele de pielărie, fierărie și olărie.

Un sat cultural cu istorie de peste 200 de ani

În cadrul evenimentului, am luat legătura cu unul dintre principalii organizatori ai acțiunii. Numele său este Alexandru Ionașcu și este originar din satul Țepeș Vodă. Familia sa își duce existența în acest sat încă din timpul Războiului de Independență al României (anii 1877–1878).

Spectacola: Cum ați rezuma desfășurarea acestui eveniment?

„A fost prima ediție. Încercăm să facem o tradiție din această sărbătoare. O facem în cadrul Parcului Tineretului din Țepeș Vodă, din comuna Siliștea, județul Constanța. Încercăm să îndreptăm ce am greșit. Cred că puteam organiza mai bine programul. A fost căldura foarte mare pe timpul zilei.”, ne-a spus, în exclusivitate, Alexandru Ionașcu, delegat din partea Primăriei Siliștea.

Ziua Iei, lângă o fostă sală de interogatoriu și tortură în timpul comunismului- muzeu în toată regula, astăzi

Ziua Iei din Țepeș Vodă a avut loc lângă prima școală din Țepeș Vodă. Venirea comunismului în România a transformat-o în sală de tortură și interogatoriu, iar recent, a fost transformată în anexă a școlii din comuna Siliștea. Rolul real al acestei clădiri este, de fapt, altul. Ea constituie un adevărat muzeu cu obiecte colectate din țară, dar și din afara granițelor, totul pentru tinerii din comună și nu numai. De aceea, Alexandru Ionașcu dorește să mărească secțiunile din cadrul „muzeului”. Acesta cuprinde o sală de joacă pentru copii, sală de anatomie, sală de istorie și artă universală, dar și o sală cu animale de companie pentru fiecare clasă pentru a îi responsabiliza pe copii de mici. Obiectele sunt atât replici, cât și originale. Cea mai veche carte pe care o deține acest muzeu este tipărită în 1875, fiind una dintre ultimele cărți scrise în română, dar cu alfabet chirilic.

Spectacola: Ce mai plănuiți pentru satul Țepeș Vodă, în materie de evenimente culturale?

„În cadrul muzeului din clădirea școlii vechi aș vrea să fac o sală a uniformelor. Fiecare uniformă va avea istoria unității respective. Vreau să contribui mai mult la sala de anatomie, să mai reușesc să găsesc niște exponate. Vor urma zilele comunei, care sunt de Sfânta Maria, pe 15 august. Să vedem dacă putem face ceva și în toamnă, de Sărbătoarea Recoltei.”, ne-a mai spus Alexandru Ionașcu.

Spectacola: Care este motivația din spatele tuturor acestor eforturi?

„Cât timp este vorba despre copii și educație, iar evenimentele în sine nu cuprind doar muzică și hrană, eu sunt dispus si implicat să contribui cât pot de mult. motivația provine din viitorul pe care îl avem aici, în Dobrogea și în țară. Copiii trebuie să cunoască istoria, de orice fel, orice ar fi. Zi de zi mă implic pentru ei, să aibă o educație autentică”, ne-a precizat Alexandru Ionașcu.

Efectul evenimentelor culturale în mediul rural

Spectacola: În toți acești ani de evenimente culturale, cum este influențat săteanul, omul din mediul rural? Sunt copiii interesați de astfel de evenimente culturale dinamice?

„În general, la sate, evenimentele culturale nu prea au loc. Să zicem că, în general, fiecare sat s-a legat de o sărbătoare fixă, cum ar fi sărbătoarea comunei. Cam acestea sunt în general. În cadrul primăriilor mici, cum avem și noi aici, nu sunt persoane delegate cu cultura sau posturi de cultură. Nu e cineva care se ocupă de cultură și care ține legătura cu presa. Fiind sistemul de așa natură, sunt posturi fixe, puține și inflexibile, stricte pe un singur obiect de activitate. 

Întrebarea pe care o puneți dumneavoastră este foarte bună deoarece, dată fiind situația, am reușit să coordonez acest eveniment cu acordul primăriei. Omul de peste tot vrea ce astfel de evenimente culturale, mai ales din mediul rural, dar trebuie să-i aduci ceva relevant lui, locului unde a trăit și s-a născut. Copiii din sat sunt foarte deschiși și privesc entuziasmați fiecare eveniment creat aici. Facem istorie dinamică, interactivă, aducem daci, romani, soldați din toate epocile și nu numai, iar copiii sunt înnebuniți de astfel de lucruri. Facem istorie vie.”, a încheiat protagonistul.

Ce spun locuitorii din satul Țepeș Vodă despre Ziua Iei din comuna Siliștea

Echipa noastră a intervievat mai multe persoane care locuiesc în satul Țepeș Vodă pentru a afla care este perspectiva acestora despre realizarea unui eveniment cultural de acest gen. Răspunsurile lor au fost însoțite de susținerea față de aceste acțiuni. Ei pun accent pe viitorul satului- copiii.

„Foarte bine. Foarte bun. Copiii au nevoie de ele (evenimente culturale)”, ne-a spus unul dintre locuitori.

Un altul a precizat: „Doar pentru copiii să mai facă. Ei au nevoie să învețe. Pe vremea noastră nu era așa ceva.”

Un al treilea intervievat a spus: „Trebuie să facă mai multe, să fie și mai mult implicați copiii”

 

Cu ocazia acestui eveniment, jurnalistul Caramiciu George Eduard, din cadrul Spectacola, a donat o replică a unui papirus egiptean muzeului din satul Țepeș Vodă, comuna Siliștea. Piesa este adusă din Egipt. Ea va servi departamentului „Egiptul Antic”, o secțiune prezentă în cadrul muzeului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: George Eduard Caramiciu
Categorie: Exclusiv
Tagurile articolului: dobrogea  folclor  tepes voda  ziua iei universale 


DC Media Group Audience

Daniela Simulescu

Daniela Simulescu, previziuni în a doua jumătate a anului 2024 pentru Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu și Fecioară

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscopul banilor 6 - 12 mai 2024, cu Remus Ionescu. Zodiile care dau lovitura din punct de vedere financiar

Captură video: Voyo

Concurenții de la Survivor All Stars nu s-au mai putut opri din plâns. Ce mesaje au primit de la familie / FOTO

Mihai Voropchievici, captură foto Antena 3

Horoscop 6-12 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. Nativii care vor fi pasionali și posesivi

Mihai Voropchievici, captură video Antena 3

Top 3 zodii care își găsesc adevărata iubire după Paşte. Mihai Voropchievici: „Ar putea întâlni pe cineva care să le fure inima”

Survivor All Stars, sursa foto Voyo

Anunț de ultimă oră la Survivor All Stars. Ce se va întâmpla cu Zanni, după ce a fost trimis în exil

Captură video: YouTube/un PODCAST misto By Bursucu'

De ce nu îl place Teo Trandafir pe Jador. Prezentatoarea TV a dat cărțile pe față: „Adu-ți aminte ce am pățit cu el”

Sursa foto: Christian și Iulia Sabbagh, arhivă personală

Anais Sabbagh a devenit virală pe internet, după ce s-a lansat în muzică. Fiica lui Christian Sabbagh a câștigat inimile a milioane de oameni: „A fost o surpriză”

Ștefania, Andrei Ciobanu, captură video Voyo

Ștefania Stănilă îl desființează pe Andrei Ciobanu: „Trebuia să fie acasă de mult”

Alina Bădic - horoscop aprilie 2024

Alina Bădic, horoscop 4 mai - 11 mai 2024. Zodia care va primi cele mai multe răspunsuri la întrebările profunde

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Horoscop 6 - 12 mai 2024. Cea mai norocoasă zodie: „Voi sunteți cei mai bine aspectați”

Ana Porgras, Zanni, sursa foto Instagram

Ana Porgras a rupt legătura cu Zanni: „Au fost niște chestii urâte. Îi doresc casă de piatră cu Duli”




pixel