1 Decembrie în Timișoara, Capitala Europeană a Culturii 2023: Ziua Naţională - sărbătorită prin spectacole lirice, de teatru şi ceremonial militar-religios
Data publicării:
Ziua Naţională a României va fi marcată în Capitala Europeană a Culturii Timişoara 2023 printr-o serie de manifestări culturale, un ceremonial religios şi militar, depuneri de coroane la monumentele eroilor români.



Opera Naţională Română din Timişoara (ONRT) susţine, miercuri, de la ora 19,00, un concert dedicat acestui moment, la Muzeul Naţional al Banatului, care conţine piese din creaţia unor compozitori români interpretate de soliştii ONRT Narcisa Brumar, Crina Vezentan, Gabriela Toader, Remus Alăzăroae, Marius Goşa şi Gelu Dobra, cu Rareş Păltineanu şi Leonard Bonea la pian.

Vineri, 1 Decembrie, de la 11,00, în faţa Catedralei Mitropolitane din Timişoara va avea loc ceremonia militară prilejuită de Ziua Naţională a României, care va începe cu o ceremonie militară cu depuneri de flori şi jerbe la Monumentul Eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989, la Cimitirul Eroilor (ora 8,30).

La Catedrala Mitropolitană se va săvârşi slujba de Te Deum (10,30), iar de la ora 11,00 va începe ceremonia militară locală dedicată Zilei Naţionale a României, cu defilări, muzică militară a Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere "Decebal", la ora 19,45 încheindu-se programul aniversar prin retragerea cu torţe.

Teatrul Naţional Timişoara (TNTm) marchează Ziua Naţională a României împreună cu publicul său, prin trei spectacole dedicate acestui moment istoric, sub titlul "1 Decembrie Cultural".

"Teatrul a fost şi rămâne o voce esenţială a identităţii României, parte a fibrei ei, prin dramaturgia naţională şi prin actualitatea şi acuitatea cu care aduce pe scenă marile teme şi dileme ale societăţii. TNTm reflectă prin spectacolele sale identitatea naţională în frumuseţea diferenţelor, influenţelor, tradiţiilor, religiilor, etniilor care o compun", este mesajul transmis de TNTm.

Astfel, vineri, de la ora 19,00, la Studio UŢU va avea loc comedia "O noapte furtunoasă". Un exerciţiu, un spectacol care, în adaptarea şi cu semnătura regizorală a Adei Lupu Hausvater, reia într-o formulă proaspătă, modernă, celebra poveste a lui I.L. Caragiale.

Seria spectacolelor pe care TNTM le dedică Zilei Naţionale a României continuă, sâmbătă, de la ora 18,00, la Sala Mare, unde va avea loc spectacolul-eveniment "Exod", în regia lui Oskaras Korsunovas, o poveste despre şansa la identitate personală în spaţiul exilului.

De asemenea, cel de-al treilea spectacol cu care Teatrul Naţional "Mihai Eminescu" din Timişoara sărbătoreşte cei 105 ani de la Marea Unire este tot o piesă a lui Caragiale. Astfel, marţi, 5 decembrie, de la ora 19,00, în Sala Mare se va prezenta "Conul Leonida faţă cu Reacţiunea", în regia lui Felix Alexa, un spectacol modern despre absurdul burlesc al demagogiei dintotdeauna, până azi, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Gabriela Ungureanu
Categorie: Timisoara 2023


DC Media Group Audience

Sursa foto: Vali Vijelie, Facebook

Nouă despărțire șoc în lumea mondenă! Vali Vijelie, părăsit de soție: „Nu mai vreau să am de-a face cu el”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscopul banilor pentru luna mai 2024, cu gemenele Adina și Oana Timofte. Zodiile care vor avea câștiguri financiare uriașe

Clanul, sursa foto Instagram, Cătălina Grama

Serialul „Clanul” de pe Pro TV a ajuns la final! S-au încheiat filmările pentru ultimul sezon: „Suntem toți foarte emoționați și încă nu ne dăm seama”

Anca Dimancea, captură video Youtube, Lumea Nevăzută

Anca Dimancea, previziuni pentru perioada următoare. Cu ce provocări vine vara: „De luna asta mă tem mai mult”

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscopul banilor 29 aprilie – 5 mai 2024, cu Remus Ionescu. Zodiile care vor avea noroc la bani, chiar înainte de Paște

Victoria Petrenciuc a cucerit inimile juraților cu vocea sa inconfundabilă

Victoria Petrenciuc a făcut furori la Românii au Talent. Andra: Unde ne-ai dus?

prof. dr. Irinel Popescu

Prof. Dr. Irinel Popescu, avertisment privind un medicament extrem de popular printre români: Dă o boală gravă

Doctorul Cezar, captură video Youtube, Sinteza Zilei cu Mihai Gadea

Topul alimentelor care ne otrăvesc organismul și trebuie evitate. Dr. Cezar: „Cauzează inflamație și deteriorează anumite structuri”

Camelia Pătrășcanu. Captură video: YouTube/Canal 33

Horoscop cu Camelia Pătrășcanu. Previziuni pentru fiecare zodie în perioada următoare

Gina Pistol. Captură video: YouTube/Damian Draghici. Captură video: Instagram/smiley_omul

Gestul făcut de Smiley față de Gina Pistol a stârnit revoltă în mediul online: „Urât comportament! Fără cuvinte, că aș avea multe” / Video

Daniel Pavel/ captură video Voyo

Premieră absolută la Survivor All Stars! Concurenții au rămas șocați: „Nu am mai avut așa ceva”

bloc

La ce etaj ai șanse să nu mori în caz de cutremur. Inginer: La seismul din 1977, acolo am găsit supraviețuitori




TM2023. Evenimentele săptămânii: După cultură... cultură

Ne pregătim de sărbători, motoarele pierd puțin din...

pixel