1 Decembrie în Timișoara, Capitala Europeană a Culturii 2023: Ziua Naţională - sărbătorită prin spectacole lirice, de teatru şi ceremonial militar-religios
Data publicării:
Ziua Naţională a României va fi marcată în Capitala Europeană a Culturii Timişoara 2023 printr-o serie de manifestări culturale, un ceremonial religios şi militar, depuneri de coroane la monumentele eroilor români.Opera Naţională Română din Timişoara (ONRT) susţine, miercuri, de la ora 19,00, un concert dedicat acestui moment, la Muzeul Naţional al Banatului, care conţine piese din creaţia unor compozitori români interpretate de soliştii ONRT Narcisa Brumar, Crina Vezentan, Gabriela Toader, Remus Alăzăroae, Marius Goşa şi Gelu Dobra, cu Rareş Păltineanu şi Leonard Bonea la pian.

Vineri, 1 Decembrie, de la 11,00, în faţa Catedralei Mitropolitane din Timişoara va avea loc ceremonia militară prilejuită de Ziua Naţională a României, care va începe cu o ceremonie militară cu depuneri de flori şi jerbe la Monumentul Eroilor Revoluţiei din Decembrie 1989, la Cimitirul Eroilor (ora 8,30).

La Catedrala Mitropolitană se va săvârşi slujba de Te Deum (10,30), iar de la ora 11,00 va începe ceremonia militară locală dedicată Zilei Naţionale a României, cu defilări, muzică militară a Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere "Decebal", la ora 19,45 încheindu-se programul aniversar prin retragerea cu torţe.

Teatrul Naţional Timişoara (TNTm) marchează Ziua Naţională a României împreună cu publicul său, prin trei spectacole dedicate acestui moment istoric, sub titlul "1 Decembrie Cultural".

"Teatrul a fost şi rămâne o voce esenţială a identităţii României, parte a fibrei ei, prin dramaturgia naţională şi prin actualitatea şi acuitatea cu care aduce pe scenă marile teme şi dileme ale societăţii. TNTm reflectă prin spectacolele sale identitatea naţională în frumuseţea diferenţelor, influenţelor, tradiţiilor, religiilor, etniilor care o compun", este mesajul transmis de TNTm.

Astfel, vineri, de la ora 19,00, la Studio UŢU va avea loc comedia "O noapte furtunoasă". Un exerciţiu, un spectacol care, în adaptarea şi cu semnătura regizorală a Adei Lupu Hausvater, reia într-o formulă proaspătă, modernă, celebra poveste a lui I.L. Caragiale.

Seria spectacolelor pe care TNTM le dedică Zilei Naţionale a României continuă, sâmbătă, de la ora 18,00, la Sala Mare, unde va avea loc spectacolul-eveniment "Exod", în regia lui Oskaras Korsunovas, o poveste despre şansa la identitate personală în spaţiul exilului.

De asemenea, cel de-al treilea spectacol cu care Teatrul Naţional "Mihai Eminescu" din Timişoara sărbătoreşte cei 105 ani de la Marea Unire este tot o piesă a lui Caragiale. Astfel, marţi, 5 decembrie, de la ora 19,00, în Sala Mare se va prezenta "Conul Leonida faţă cu Reacţiunea", în regia lui Felix Alexa, un spectacol modern despre absurdul burlesc al demagogiei dintotdeauna, până azi, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Gabriela Ungureanu
Categorie: Timisoara 2023


DC Media Group Audience

Zanni, captură video Youtube, un PODCAST misto By Bursucu'

Zanni este într-o relație! Câștigătorul Survivor se gândește deja la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”

Captură video: YouTube/un PODCAST misto By Bursucu'

Zanni, mărturisiri neștiute despre mama sa. Cine e femeia care i-a dat viață, iar apoi l-a abandonat la orfelinat: „Ea are probleme, nu este normală”

Zanni, Alex Velea, captură video Youtube, Trapanele All Stars

Zanni, adevărul despre scandalul cu Alex Velea. De ce a rupt, de fapt, contractul cu artistul: „De asta am plecat. A fost o lecție bună”

 Mihai Voropchievici. Captură Video Antena 3

Mihai Voropchievici: 3 zodii vor avea o vară „magică” anul acesta

Horoscop 13 -19 mai 2024, cu Mihai Voropchievici, captruă video Youtube, Adevaruri ascunse

Horoscop 24- 30 iunie 2024. Voropchievici: Vești foarte rele pentru o zodie

Teo Trandafir, captură video Youtube, Kanal D 2

Teo Trandafir a rămas șocată când a văzut cum arată Irina Columbeanu la 17 ani: „Fără buze, fără gene. E un copil”

Roșii cu brânză, salată de vinete/ captură video Youtube, Vorbește Lumea

Bombele calorice ale verii. Nutriționiștii, semnal de alarmă: „Produc o inflamație foarte mare”. Uită acum de ele

Carmen de la Sălciua, captură video Youtube, Povesti de Film, cu Mara Banica

Carmen de la Sălciua, înșelată de Culiță Sterp? „Mi se părea ceva în neregulă”. Daniela Iliescu a fost prezentă la nunta celor doi

Zanni, captură video Youtube, un PODCAST misto By Bursucu'

Cea mai mare temere pe care Zanni a avut-o cu privire la Survivor All Stars: „Ceea ce s-a și întâmplat”

Sursă foto: Răzvan Simion (Futuristul)/Instagram

Răzvan Simion spune de ce nu și-a chemat colegii la nunta cu Daliana Răducan: N-am mai văzut oameni să se invite la nuntă

 Camelia Pătrășcanu. Captură video: YouTube/Astro Fanatik

Camelia Pătrășcanu, horoscop pentru luna iulie. Două zodii vor avea parte de noroc la bani

Luminița Vîlcea, captură video Youtube/ Emisiuni Prima TV

Luminița Vîlcea, horoscop pentru prioada următoare. Oportunități impresionante pentru mai multe zodii
TM2023. Evenimentele săptămânii: După cultură... cultură

Ne pregătim de sărbători, motoarele pierd puțin din...

pixel