TM2023: Primarul Fritz: Încheierea oficială a titlului de CCE - începutul unei noi etape de dezvoltare a Timişoarei
Data publicării:
Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că încheierea oficială a exercitării titlului de Capitală Europeană a Culturii (CEC) TM2023 reprezintă începutul unei noi etape de oportunităţi pentru dezvoltarea nu doar turistică şi culturală a oraşului.

El a punctat că au fost organizate în acest an peste 2.000 de evenimente, care au adus în Timişoara sute de mii de vizitatori, artişti şi voluntari.

"Capitala Europeană a Culturii TM 2023 a fost un plin succes, atât la nivel local, cât şi naţional şi internaţional, la care nu s-au aşteptat nici unii dintre cei care au muncit în ultimii 10 ani la acest proiect. Au fost peste 2.000 de evenimente şi sute de mii de participanţi. Ne-am propus două ambiţii mari cu acest titlu: să redefinim Capitala TM2023 ca un nou motor şi element de coagulare şi replasarea Timişoarei şi a României pe harta Europei, nu doar cultural şi turistic. A existat o singură Capitală Culturală, dar aceasta a fost făcută de sute de persoane şi organizaţii. Am avut un nou model de finanţări culturale, iar acest lucru va rămâne în CCE, pe baza acestor operatori care s-au implicat au fost şi diferite tipuri de proiecte. Cultura, ca motor de dezvoltare, o resimţim inclusiv la atmosfera din oraş, spiritul vibrant, sunt toate generaţiile pe stradă. Baza pentru acest spirit este o conştientizare a valorilor noastre şi a viziunilor noastre bazate pe o cultură comună", a declarat Dominic Fritz.

Edilul a menţionat că au fost implicaţi peste 3.000 de voluntari, de la elevi la pensionari, iar mediul de afaceri a fost foarte prezent, cu peste 50 de companii care au încheiat parteneriate şi multe vor să rămână implicate, în timp ce altele au devenit parte a programului cultural.

În Programul cultural multianual TM2023 s-au investit peste 20 de milioane euro prin cei trei parteneri, respectiv, Primăria Municipiului Timişoara, Consiliul Judeţean Timiş şi Ministerul Culturii.

Dintre marile obiective de infrastructură culturală realizate pentru TM2023, cinci au fost finalizate în acest an, respectiv galeriile din Bastionul Therezia, centrul educaţional şi cultural Kuncz, MultiplexCity Nord şi cele două cinematografe cu utilizări multiple, Timiş şi Victoria. De asemenea, a fost foarte multă activare culturală şi în cartierele istorice (Fabric, Traian) şi în altele care nu erau ţinta unor evenimente culturale.

"Aşteptările noastre au fost împlinite, Timişoara a crescut în ceea ce priveşte turismul şi a reuşit să rămână un obiectiv turistic. Imaginea de sine a Timişoarei ca destinaţie turistică, nu doar industrială, este încurajatoare. Ce va fi? Cum reuşim să ne folosim de energia pe care a produs-o acest an? Simt o ambiţie extraordinară din partea tuturor celor care au fost implicaţi de a continua pe acest drum şi de a confirma în continuare că Timişoara este un oraş european şi are ambiţia de a fi pe picior de egalitate cu alte mari oraşe din Europa (...). Trebuie să facem povestea Banatului cunoscută în Europa şi în lume", a adăugat Dominic Fritz.

Primarul timişorean a subliniat că a hotărât să se pună accent în anii următori pe construirea unei săli de concerte adecvate, în Piaţa 700, întrucât actuala sală a Filarmonicii Banatului este un fost cinematograf, nepotrivită pentru concerte de anvergură.

"Timişoara are nevoie de o nouă sală de concerte, în Piaţa 700. Vom lansa o licitaţie pentru acest proiect. De asemenea, vom continua deschiderea cât mai direct către artişti din toate domeniile culturii. Vom întări programul de burse, vom aloca anual 1 milion de euro pentru burse şi rezidenţe", a mai afirmat Dominic Fritz, în conferinţa de presă care a marcat închiderea oficială a exercitării titlului de Capitală Europeană a Culturii, relatează Agerpres. 


Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Timisoara 2023


DC Media Group Audience

Sursă foto: Instagram/ Theo Rose

„Mă usuc de nervi”. Tensiuni între Theo Rose și Anghel Damian: „M-am supărat pe el că mi-a dat mie de făcut treaba asta”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscop pentru primăvară, cu gemenele Oana și Adina Timofte. Zodiile care vor avea noroc în dragoste şi bani

Alina Badic, captură YouTube/ B1TV

Alina Badic, horoscop pentru săptămâna aceasta. Luna Plină aduce tot felul de vibrații și mesaje interesante

Părintele Pimen/ „Altceva cu Adrian Artene”, captură YouTube

Cea mai puternică rugăciune. Părintele Pimen, sfat de pe muntele Athos: „Fă semnul crucii pe pernă, pe copilașii tăi, pe toată casa ta, să ai candela aprinsă la icoana Maicii Domnului”

Sursa foto: Mihai Voropchevici, facebook

Horoscop cu Mihai Voropchevici. Zodia pentru care începutul primăverii nu va fi unul prietenos

Sursa foto: Camelia Pătrășcanu, captură YouTube/ Fanatik

Camelia Pătrășcanu, avertisment pentru patru zodii. Cum afectează conjuncția Mercur-Neptun, fiecare semn zodiacal

Carmen Tănase, Denis Hanganu/ captură video Youtube, Instagram

Scena filmată de Denis Hanganu alături de Carmen Tănase pentru Clanul, care l-a pus în dificultate pe actor: „Foarte greu” / video

Sursa foto: Mihai Voropchevici, captură TV/ Antena 3

Horoscop 26 februarie- 3 martie 2024, cu Mihai Voropchievici. Reușită profesională pentru o zodie

Lia Bugnar, captură video Youtube/ Pacientul 2.0

Care este actorul preferat al Liei Bugnar din Clanul: „Sunt leșinată după el. E slăbiciunea mea”

unsplash, autor Biegun Wschodni

O primăvară fabuloasă pentru Taur, Scorpion și Leu. Provăcări pentru Berbec și Pești

Sursa foto: Lidia Fecioru, Antena 3 CNN

Traumele cu care te confrunți în cuplu, dacă nu ai fost iubit în copilărie. Lidia Fecioru: "Fetiţa trebuie luată în brațe de tată până la 6 ani"

Totul celor mai bine îmbrăcați politicieni/ colaj foto Spectacola/ captură TV

Cel mai tare top al politicienilor - bine și rău îmbrăcați: Ciolacu, Ciucă, Simion și alți lideri. Cine a ieșit pe primul locTM2023. Evenimentele săptămânii: După cultură... cultură

Ne pregătim de sărbători, motoarele pierd puțin din...

pixel