TM2023: Primarul Fritz: Încheierea oficială a titlului de CCE - începutul unei noi etape de dezvoltare a Timişoarei
Data publicării:
Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că încheierea oficială a exercitării titlului de Capitală Europeană a Culturii (CEC) TM2023 reprezintă începutul unei noi etape de oportunităţi pentru dezvoltarea nu doar turistică şi culturală a oraşului.

El a punctat că au fost organizate în acest an peste 2.000 de evenimente, care au adus în Timişoara sute de mii de vizitatori, artişti şi voluntari.

"Capitala Europeană a Culturii TM 2023 a fost un plin succes, atât la nivel local, cât şi naţional şi internaţional, la care nu s-au aşteptat nici unii dintre cei care au muncit în ultimii 10 ani la acest proiect. Au fost peste 2.000 de evenimente şi sute de mii de participanţi. Ne-am propus două ambiţii mari cu acest titlu: să redefinim Capitala TM2023 ca un nou motor şi element de coagulare şi replasarea Timişoarei şi a României pe harta Europei, nu doar cultural şi turistic. A existat o singură Capitală Culturală, dar aceasta a fost făcută de sute de persoane şi organizaţii. Am avut un nou model de finanţări culturale, iar acest lucru va rămâne în CCE, pe baza acestor operatori care s-au implicat au fost şi diferite tipuri de proiecte. Cultura, ca motor de dezvoltare, o resimţim inclusiv la atmosfera din oraş, spiritul vibrant, sunt toate generaţiile pe stradă. Baza pentru acest spirit este o conştientizare a valorilor noastre şi a viziunilor noastre bazate pe o cultură comună", a declarat Dominic Fritz.

Edilul a menţionat că au fost implicaţi peste 3.000 de voluntari, de la elevi la pensionari, iar mediul de afaceri a fost foarte prezent, cu peste 50 de companii care au încheiat parteneriate şi multe vor să rămână implicate, în timp ce altele au devenit parte a programului cultural.

În Programul cultural multianual TM2023 s-au investit peste 20 de milioane euro prin cei trei parteneri, respectiv, Primăria Municipiului Timişoara, Consiliul Judeţean Timiş şi Ministerul Culturii.

Dintre marile obiective de infrastructură culturală realizate pentru TM2023, cinci au fost finalizate în acest an, respectiv galeriile din Bastionul Therezia, centrul educaţional şi cultural Kuncz, MultiplexCity Nord şi cele două cinematografe cu utilizări multiple, Timiş şi Victoria. De asemenea, a fost foarte multă activare culturală şi în cartierele istorice (Fabric, Traian) şi în altele care nu erau ţinta unor evenimente culturale.

"Aşteptările noastre au fost împlinite, Timişoara a crescut în ceea ce priveşte turismul şi a reuşit să rămână un obiectiv turistic. Imaginea de sine a Timişoarei ca destinaţie turistică, nu doar industrială, este încurajatoare. Ce va fi? Cum reuşim să ne folosim de energia pe care a produs-o acest an? Simt o ambiţie extraordinară din partea tuturor celor care au fost implicaţi de a continua pe acest drum şi de a confirma în continuare că Timişoara este un oraş european şi are ambiţia de a fi pe picior de egalitate cu alte mari oraşe din Europa (...). Trebuie să facem povestea Banatului cunoscută în Europa şi în lume", a adăugat Dominic Fritz.

Primarul timişorean a subliniat că a hotărât să se pună accent în anii următori pe construirea unei săli de concerte adecvate, în Piaţa 700, întrucât actuala sală a Filarmonicii Banatului este un fost cinematograf, nepotrivită pentru concerte de anvergură.

"Timişoara are nevoie de o nouă sală de concerte, în Piaţa 700. Vom lansa o licitaţie pentru acest proiect. De asemenea, vom continua deschiderea cât mai direct către artişti din toate domeniile culturii. Vom întări programul de burse, vom aloca anual 1 milion de euro pentru burse şi rezidenţe", a mai afirmat Dominic Fritz, în conferinţa de presă care a marcat închiderea oficială a exercitării titlului de Capitală Europeană a Culturii, relatează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Timisoara 2023


DC Media Group Audience

Sursa foto: Vali Vijelie, Facebook

Nouă despărțire șoc în lumea mondenă! Vali Vijelie, părăsit de soție: „Nu mai vreau să am de-a face cu el”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscopul banilor pentru luna mai 2024, cu gemenele Adina și Oana Timofte. Zodiile care vor avea câștiguri financiare uriașe

Clanul, sursa foto Instagram, Cătălina Grama

Serialul „Clanul” de pe Pro TV a ajuns la final! S-au încheiat filmările pentru ultimul sezon: „Suntem toți foarte emoționați și încă nu ne dăm seama”

Anca Dimancea, captură video Youtube, Lumea Nevăzută

Anca Dimancea, previziuni pentru perioada următoare. Cu ce provocări vine vara: „De luna asta mă tem mai mult”

prof. dr. Irinel Popescu

Prof. Dr. Irinel Popescu, avertisment privind un medicament extrem de popular printre români: Dă o boală gravă

Doctorul Cezar, captură video Youtube, Sinteza Zilei cu Mihai Gadea

Topul alimentelor care ne otrăvesc organismul și trebuie evitate. Dr. Cezar: „Cauzează inflamație și deteriorează anumite structuri”

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscopul banilor 29 aprilie – 5 mai 2024, cu Remus Ionescu. Zodiile care vor avea noroc la bani, chiar înainte de Paște

Camelia Pătrășcanu. Captură video: YouTube/Canal 33

Horoscop cu Camelia Pătrășcanu. Previziuni pentru fiecare zodie în perioada următoare

Gina Pistol. Captură video: YouTube/Damian Draghici. Captură video: Instagram/smiley_omul

Gestul făcut de Smiley față de Gina Pistol a stârnit revoltă în mediul online: „Urât comportament! Fără cuvinte, că aș avea multe” / Video

Daniel Pavel/ captură video Voyo

Premieră absolută la Survivor All Stars! Concurenții au rămas șocați: „Nu am mai avut așa ceva”

bloc

La ce etaj ai șanse să nu mori în caz de cutremur. Inginer: La seismul din 1977, acolo am găsit supraviețuitori

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscop pentru luna mai, cu gemenele Oana și Adina Timofte. Zodia care dă lovitura pe plan financiar




TM2023. Evenimentele săptămânii: După cultură... cultură

Ne pregătim de sărbători, motoarele pierd puțin din...

pixel