Horoscop vineri, 22 noiembrie 2024. Previziuni pentru toate zodiile
Iată ce-ți rezervă astrele...
O mulțime de alerte alimentare au fost date în ultimele luni, după ce specialiștii au descoperit o mulțime de aditivi, E-uri și chimicale într-o mulțime de alimente.
"În Occident, dezbaterile pe această temă au apărut în anii 1970 - 1980, atunci când Uniunea Europeană de atunci, oameni care se preocupau de siguranța alimentelor și agențiile care o făceau, au alcătuit o listă a produselor, o listă a aditivilor care sunt siguri pentru consum și care au gust bun și sunt în balanță între efect și risc.
Lista E-urilor, pentru că nu au popularizat această măsură, au adresat-o doar producătorilor, comercianților, celor din industrie și a pornit în anii 1978 - 1979, când au început să circule sub formă de zvon niște hârtii trase la copiator și s-au răspândit zvonuri că aceste E-uri sunt periculoase. De unde era un atuu să fii pe această listă, pentru că E-urile erau substanțele validate: sarea, oțetul, alți aditivi, unii naturali, alții de sinteză, siguri și buni pentru preparatul, conservatul alimentelor și s-a răspândit zvonul că E-urile sunt ceva rău, o chimicală introdusă în alimente", a spus jurnalistul Val Vâlcu.
"Aș vrea să fac mai întâi trimitere la consumatori, să se informeze din surse sigure, avizate. Știți care e cea mai sigură sursă avizată și la primul contact? Este eticheta! Din păcate, consumatorul nu știu dacă citește eticheta, nu știu câți o fac și nu știu dacă o și înțeleg.
Un alt factor care ar putea să inducă consumatorul în eroare, cu regret o spun, sunt acei falși specialiști care transmit informații eronate.
Într-adevăr, când vorbim de aditivi, să știm foarte clar că pornim de la: nimic nu e toxic, ci doza e cea care face diferența.
Ca să fie clar! O substanță care e consumată într-o anumită cantitate este consideră aliment. Aceeași substanță consumată într-o altă cantitate este medicament. Și aceeași substanță care e consumată într-o altă cantitate, poate deveni otravă!
Deci, avem aceeași substanță, dar doza e cea care face diferența. Aceste E-uri sunt, de fapt, acei aditivi pe care noi îi regăsim listați într-o bibliotecă avizată numită codex alimentarius", au explicat prof. Cristian Dima, în exclusivitate pentru DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Spectacola
Categorie: Diete
Tagurile articolului: aditivi cancerigen cristian dima eticheta verde nitrit sodiu sănătate
Iată ce-ți rezervă astrele...
Celebra nutriționistă Mihaela Bilic a analizat un mit...
Ruxandra Pleșea, medic...
O nutriționistă a arătat care...
Doctor Mihail a explicat,...