Alimentele bogate în carbohidrați care nu te îngrașă. Trebuie să le incluzi neapărat în dieta ta
Data actualizării:
Data publicării:
Specialiștii au identificat câteva alimente bogate în carbohidrați care nu-ți vor afecta deloc dieta.

Probabil că și tu ești la curent cu numeroasele diete populare cu conținut scăzut de carbohidrați care au demonizat pe nedrept cerealele, fructele și legumele cu amidon. Probabil că ai încercat chiar și să treci la o alimentație săracă în carbohidrați pentru o vreme, pentru a vedea dacă obții rezultate. Mai mult, este posibil ca încă să te ferești de cartofii dulci pentru că ai auzit undeva că aceștia te pot îngrășa destul de mult, notează EatThis.

Trebuie să știi însă că nu toate alimentele bogate în carbohidrați te vor îngrășa. Majoritatea dieteticienilor și medicilor sunt de acord, iar cercetările susțin ideea că carbohidrații sunt un macronutrient esențial pentru o sănătate bună și nu trebuie evitați. De exemplu, cercetătorii polonezi au avertizat că dietele cu conținut scăzut de carbohidrați pe termen lung duc la rezultate nesănătoase.

Anumite studii sugerează chiar că carbohidrații pot fi protectori din punct de vedere metabolic. Îți vom sugera câteva alimente bogate în carbohidrați, recomandate de medici și dieteticieni, de care nu ar trebui să te temi, ci, dimpotrivă, să îi iei în considerare în fiecare zi.

1. Pâine și paste făinoase

Chiar și alimentele cu un conținut ridicat de carbohidrați, pâinea și pastele, sunt importante pentru o bună nutriție.

"Eliminarea tuturor carbohidraților poate fi contraproductivă pentru sănătatea dumneavoastră, ducând la deficiențe semnificative. Carbohidrații furnizează glucoză, care este esențială pentru producerea de energie în celule, inclusiv în creier. De asemenea, aceștia conțin fibre, vitamine, minerale și alți fitonutrienți benefici.", spun specialiștii. 

Amintiți-vă doar să alegeți pâine și paste făcuți cu cereale integrale, care sunt carbohidrați complecși cu digestie lentă.

 

2. Mere și pere

Da, aceste fructe sunt considerate alimente bogate în carbohidrați din cauza fructozei, adică a zahărului din fructe. Cu toate acestea, beneficiile lor nutriționale depășesc numărul carbohidraților pe care îi primești, mai ales dacă mănânci întregul fruct, inclusiv coaja merelor și perelor.

"Alimentele integrale sunt bogate în fibre, ne ajută să ne simțim sătui mai mult timp și diminuează pofta de zahăr", spun medicii.

Merele și perele de mărime medie consumate cu tot cu coajă oferă 4,8 și, respectiv, 5,5 grame de fibre.

 

3. Fulgii de ovăz

Dacă vă plac cerealele, alegeți ovăzul, o cereală integrală bogată în fibre. O meta-analiză a studiilor din Nutrients a arătat că diabeticii de tip 2 și-au redus nivelul glicemiei după ce au mâncat fulgi de ovăz, în ciuda concentrației ridicate de carbohidrați din aceste alimente. Alte studii arată că o fibră solubilă numită beta glucan din fulgii de ovăz îmbunătățește sațietatea, ceea ce poate duce la pierderea în greutate.

"Alimentele integrale înghesuie alimentele mai puțin sănătoase. Avem tendința de a mânca mai puțin și porții mai mici de alimente integrale, cum ar fi ovăzul, decât mâncăm alimente procesate care sunt create pentru a ne face să poftim mai mult.", mai spun specialiștii.

 

4. Sfeclă roșie

Da, o porție de sfeclă, adică aproximativ o ceașcă, conține 13 grame de zaharuri, dar nu va avea un impact asupra glicemiei și nici asupra greutății. Asta pentru că împachetează 2,8 grame de fibre dietetice, care încetinesc absorbția zaharurilor în sânge.

"Chiar și legumele notorii "cu amidon", cum ar fi sfecla, conțin mari beneficii pentru sănătate. Sfecla roșie conține tone de micronutrienți; mai ales 20% din necesarul nostru zilnic de folat într-o singură porție.", continuă specialiștii.

 

5. Cartofii albi și roșii

Nu ignorați aceste legume bogate în amidon. Există o tehnică grozavă pentru a anula impactul carbohidraților asupra glicemiei, astfel încât să îi puteți mânca fără să vă faceți griji că vă va fi foame peste o oră: Răcește-i înainte de a mânca. Răcirea cartofilor albi după ce au fost gătiți îi transformă într-un "amidon rezistent", ceea ce înseamnă că rezistă la digestie și nu provoacă mult zahăr în sânge.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Andreea Cercel
Categorie: Diete
Tagurile articolului: carbohidrati  cartofi  dietă  sănătate 


DC Media Group Audience

Captură video: YouTube/Acces Direct

Demisie șoc la Antena Stars! A plecat de la Acces Direct după 6 ani: „A fost ultima mea zi”

Captură video: YouTube/Kanal D Romania

Suma uriașă pierdută de Cristina Bâtlan în urma afacerii pe care a avut-o cu Cătălin Botezatu. În ce relații a rămas femeia de afaceri cu celebrul designer

Andrei Nae

O studentă rupe tăcerea în cazul lui Andrei Nae, cunoscut drept „profesorul în fustă”

Captură video: Pro TV

Ioana Gingină a vrut să știe toată lumea de ce nu-l suportă pe Cristi Mitrea. Actrița nu s-a abținut: „Am văzut eu niște lucruri”

Andrei Nae

Ați văzut profesorul în fustă de la Universitatea din București? Adevărul despre fotografia publicată de Mara Bănică

Agerpres

Știrea zilei e despre Carmen Brumă. NIMENI din presă n-a scris despre asta! Cu lacrimi în ochi, a făcut marele anunț: E o nouă etapă în viața mea

Insula iubirii

Radu Vâlcan anunță ce cuplu părăseşte Insula Iubirii: Cum plecaţi, împreună sau separat?

Dana Budeanu/ captură video Youtube, VERDICT DANA BUDEANU

Dana Budeanu, reacție în cazul profesorului în fustă

 pexels-max-fischer-5212362

Universitatea din București, decizie după ce un profesor a apărut în fustă

Captură video: YouTube/Kanal D Romania

Gabi Bădălău s-a dat de gol! Spunea că nu a înșelat-o niciodată pe Bianca Drăgușanu, dar acum a recunoscut tot fără menajamente

Andrei Nae

Profesor, după ce Andrei Nae a purtat o fustă: Aș vrea să evit să îl elogiez...

Captură video: YouTube/Adevaruri ascunse

Horoscop 22 - 28 iulie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va avea parte de reușite în tot ce face




pixel