Artiștii români nu sunt de acord cu modificarea Codului Fiscal. Scrisoarea deschisă pe care au trimis-o autorităților
Artiștii români s-au unit și au lansat o scrisoare deschisă către autorități.

Artiștii români, uniți sub MUZE - Asociația pentru Teatru, Film, Muzică și Dans răspund, printr-o scrisoare deschisă, propunerii de modificare a Codului Fiscal în ceea ce privește majorarea TVA la 19% pentru vânzarea biletelor în cadrul evenimentelor culturale. 
Propunerea noii măsuri fiscale va afecta întregul sector al organizatorilor de evenimente, implicit participanții acestora.
Scopul solicitărilor propuse și elaborate în scrisoare aduce în față impactul pe care modificarea fiscală îl are asupra industriei de evenimente, lucru care va transforma cultura într-un lux pe care majoritatea organizatorilor nu și-l permit.

Către:

Guvernul României - Ion-Marcel Ciolacu, Prim-ministrul României

Ministerul Finanțelor - Marcel-Ioan Boloș, Ministrul Finanțelor

Ministerul Culturii - Raluca Turcan, Ministrul Culturii

 

Stimați guvernanți,

Vă solicităm de urgență să opriți implementarea noilor reglementări aduse codului fiscal, până când aveți ocazia să vă consultați real și cu sectorul cultural!

Suntem deja în al patrulea an de când încercam prin toate mijloacele să explicăm Guvernului României cât de mult rău face industriei artistice și culturii, în general, și obținem foarte greu un dialog firesc cu reprezentanții acestuia.

După patru ani de când luptăm pentru recunoașterea unui statut al artistului român, după lupte și negocieri nefirești pentru indemnizații (acest șomaj tehnic al artiștilor), pentru redeschiderea sectorului cultural (primul închis și ultimul redeschis) și pentru o schemă de ajutor de stat, pe care încă nu ați implementat-o, vă rugam doar să nu ne mai faceți rău în continuare!

Guvernul României nu reușește să susțină sectorul cultural. Decât cu forța. Insistăm, așadar, măcar să lase în pace acest sector, daca nu îl ințelege. Dacă doriți, dragi guvernanți, să ne cunoașteți, vom fi prezenți la dialog și vă vom explica ce nevoi avem, nu doar că vrem să nu mai primim câte o palmă după ceafă.

O scurtă trecere în revistă ar aminti că ați facilitat obținerea unor indemnizații pentru artiști, pe care ați hotărât prin OUG să le taxați cu nu mai puțin de 42% (vorbim de bani proveniți din fonduri europene, nu din bugetul de stat), deși, prin codul fiscal se stabilește, în general, că indemnizațiile nu sunt purtătoare de taxe, că doar sunt ajutoare! Acesta a fost cel mai semnificativ ajutor oferit artiștilor în pandemie și, deși departe de a fi perfect sau acoperitor, v-am mulțumit pentru acesta. 
Acum, când industria forjează, ca să își revină dupa anii grei, propuneți o suprataxare a acesteia. Înțelegem că resursele țării sunt generate defectuos, dar tot de la cultură trebuie să luăm ca să acoperim minusurile?

Și nu asta e cel mai deranjant și alarmant, dar cum să propuneți creșterea TVA pentru bilete la 19% pentru privați și să lăsați TVA la 5% pentru operatorii de la stat? E firesc ca Teatrul Național, de exemplu, să aplice 5% TVA pe bilet, pe când un teatru privat să aplice 19%?

Ați procedat la fel când s-a discutat despre redeschiderea industriei și ați ales ca întâi să organizați evenimente la Teatrul Național din București și la Opera Națională din București, înainte ca noi, operatorii privați, să avem dreptul de a funcționa.

Indignarea este mult mai profundă și elaborată, motiv pentru care venim către dumneavoastră cu următoarele trei solicitări:

1. Poate fi considerată concurență neloială această acțiune a Guvernului României, de a mări taxele doar pentru operatorii privați? În Legea nr. 21 din 10 aprilie 1996, articolul 2, litera b) este prevăzut că reprezintă concurență neloială situația în care “organele administrației publice centrale sau locale, în măsura în care acestea, prin deciziile emise sau prin reglementările adoptate, intervin în operaţiuni de piaţă, influenţând direct sau indirect concurenţa, cu excepţia situaţiilor când asemenea măsuri sunt luate în aplicarea altor legi sau pentru apărarea unui interes public major.” Vă solicităm să ne comunicați opinia dumneavoastră.

2. Vă solicităm să ne prezentați simulări cu privire la impactul pe care această modificare a codului fiscal îl va avea asupra sectorului cultural și asupra bugetului de stat, precum și să ne indicați organismele cu care v-ați consultat înainte de a propune aceste noi măsuri. Îndrăznim chiar să vă întrebăm. Credeți că veți aduce mai mulți bani la bugetul de stat? Noi credem că se vor vinde mai puține bilete la spectacole, drept urmare a scumpirilor, ba chiar vor dispărea organizatori din piață, nemaifiind sustenabilă organizarea multor evenimente.

3. Vă solicităm de urgență o întrevedere, pentru a discuta și punctul de vedere al artiștilor și organizatorilor de evenimente “mici și mijlocii”.


O reacție la protestul sectorului cultural a avut chiar și fostul ministru al culturii, Lucian Romașcanu, care sugerează că știe pe surse că propunerea de majorare a TVA-ului la bilete nu va trece.

Data: 20 sep 2023, 21:21
Autorul articolului: Spectacola
Categorie: Arta
Tagurile articolului: artiști  bilete  cod fiscal  spectacol 

Doliu în lumea teatrului. A murit actorul Ion Roxin

Actorul Ion Roxin s-a stins din viață la vârsta de 85...


DC Media Group Audience

Sursa foto: Vlad Ciurea, iTHINK cu IUSTI FUDULU

Cele 3 cancere care dau metastaze cerebrale. Testul care îți arată dacă ai metastaze. Vlad Ciurea: Sunt foarte periculoase. Pleacă de la o tumoare nedepistată și ajung direct în creier

Gina Pistol. Captură video: YouTube/Damian Draghici

Gina Pistol a izbucnit în lacrimi când a vorbit despre Smiley: „Este singurul bărbat din viața mea care mi-a făcut asta” / Video

Sursa foto: Christian și Iulia Sabbagh, arhivă personală

Anais Sabbagh, o stea în devenire a folclorului românesc. Fiica lui Christian Sabbagh se lansează în muzică: „În curând va lansa prima ei melodie”/ EXCLUSIV

Irina Fodor, Alexia Eram/ sursa Instagram

Alexia și Aris Eram, penalizați de Irina Fodor la America Express. Fiica Andreei Esca a izbucnit în lacrimi: „Am crezut că înnebunesc”

Bogdan de la Ploiești

Bogdan de la Ploiești, pus la zid, după ce a refuzat să facă poze cu fanii: „Andra, care e vedetă internațională, s-a oprit, iar el nu a făcut-o”

Cătălin Bordea, Micutzu, captură video Youtube

Cătălin Bordea a aflat din presă faptul că Livia l-a înșelat. Cum a reacționat Micutzu când a auzit: „Era mai agitat decât mine”

Sursa foto: Andra, instagram

Andra, mesaj pentru cei care au sărit să o critice că nu știe imnul României: „Nu poți risca. Suntem oameni, avem emoții”

Sursă foto: Youtube: Kanal D România

Dan Bittman, atac către show-urile de talente din țara noastră: „E o minciună”. A fost jurat la o astfel de emisiune

sursa foto: Elvira Deatcu, Facebook

Elvira Deatcu, poveste de dragoste ca în filme: “M-am îndrăgostit! Am simțit acei fluturași, ceva ce nu mai simțisem până atunci”

Carol Ionescu

Carol, fiul regretatului artist Șerban Ionescu, mărturisiri emoționante despre tatăl său: „Cred că ar fi foarte supărat. Îmi pare rău, tata” / Video

Sursa foto: Vlad Ciurea, iTHINK cu IUSTI FUDULU

Visul, al optulea mister al creierului. Ce spune Prof. Dr. Vlad Ciurea despre semnificația viselor: "Aşa apar visele premonitorii"

Sursa foto: Anca Țurcașiu, Instagram

Anca Țurcașiu, rețetă sănătoasă pentru micul dejun. Modul de preparare este unul inedit: „Astfel față de cum face toată lumea”Cele DOUĂ ZODII cu noroc în DRAGOSTE în 2024

Horoscop 2024. Care sunt zodiile avantajate de Cupidon?