Artiștii români nu sunt de acord cu modificarea Codului Fiscal. Scrisoarea deschisă pe care au trimis-o autorităților
Data publicării:
Artiștii români s-au unit și au lansat o scrisoare deschisă către autorități.

Artiștii români, uniți sub MUZE - Asociația pentru Teatru, Film, Muzică și Dans răspund, printr-o scrisoare deschisă, propunerii de modificare a Codului Fiscal în ceea ce privește majorarea TVA la 19% pentru vânzarea biletelor în cadrul evenimentelor culturale. 
Propunerea noii măsuri fiscale va afecta întregul sector al organizatorilor de evenimente, implicit participanții acestora.
Scopul solicitărilor propuse și elaborate în scrisoare aduce în față impactul pe care modificarea fiscală îl are asupra industriei de evenimente, lucru care va transforma cultura într-un lux pe care majoritatea organizatorilor nu și-l permit.

Către:

Guvernul României - Ion-Marcel Ciolacu, Prim-ministrul României

Ministerul Finanțelor - Marcel-Ioan Boloș, Ministrul Finanțelor

Ministerul Culturii - Raluca Turcan, Ministrul Culturii

 

Stimați guvernanți,

Vă solicităm de urgență să opriți implementarea noilor reglementări aduse codului fiscal, până când aveți ocazia să vă consultați real și cu sectorul cultural!

Suntem deja în al patrulea an de când încercam prin toate mijloacele să explicăm Guvernului României cât de mult rău face industriei artistice și culturii, în general, și obținem foarte greu un dialog firesc cu reprezentanții acestuia.

După patru ani de când luptăm pentru recunoașterea unui statut al artistului român, după lupte și negocieri nefirești pentru indemnizații (acest șomaj tehnic al artiștilor), pentru redeschiderea sectorului cultural (primul închis și ultimul redeschis) și pentru o schemă de ajutor de stat, pe care încă nu ați implementat-o, vă rugam doar să nu ne mai faceți rău în continuare!

Guvernul României nu reușește să susțină sectorul cultural. Decât cu forța. Insistăm, așadar, măcar să lase în pace acest sector, daca nu îl ințelege. Dacă doriți, dragi guvernanți, să ne cunoașteți, vom fi prezenți la dialog și vă vom explica ce nevoi avem, nu doar că vrem să nu mai primim câte o palmă după ceafă.

O scurtă trecere în revistă ar aminti că ați facilitat obținerea unor indemnizații pentru artiști, pe care ați hotărât prin OUG să le taxați cu nu mai puțin de 42% (vorbim de bani proveniți din fonduri europene, nu din bugetul de stat), deși, prin codul fiscal se stabilește, în general, că indemnizațiile nu sunt purtătoare de taxe, că doar sunt ajutoare! Acesta a fost cel mai semnificativ ajutor oferit artiștilor în pandemie și, deși departe de a fi perfect sau acoperitor, v-am mulțumit pentru acesta. 
Acum, când industria forjează, ca să își revină dupa anii grei, propuneți o suprataxare a acesteia. Înțelegem că resursele țării sunt generate defectuos, dar tot de la cultură trebuie să luăm ca să acoperim minusurile?

Și nu asta e cel mai deranjant și alarmant, dar cum să propuneți creșterea TVA pentru bilete la 19% pentru privați și să lăsați TVA la 5% pentru operatorii de la stat? E firesc ca Teatrul Național, de exemplu, să aplice 5% TVA pe bilet, pe când un teatru privat să aplice 19%?

Ați procedat la fel când s-a discutat despre redeschiderea industriei și ați ales ca întâi să organizați evenimente la Teatrul Național din București și la Opera Națională din București, înainte ca noi, operatorii privați, să avem dreptul de a funcționa.

Indignarea este mult mai profundă și elaborată, motiv pentru care venim către dumneavoastră cu următoarele trei solicitări:

1. Poate fi considerată concurență neloială această acțiune a Guvernului României, de a mări taxele doar pentru operatorii privați? În Legea nr. 21 din 10 aprilie 1996, articolul 2, litera b) este prevăzut că reprezintă concurență neloială situația în care “organele administrației publice centrale sau locale, în măsura în care acestea, prin deciziile emise sau prin reglementările adoptate, intervin în operaţiuni de piaţă, influenţând direct sau indirect concurenţa, cu excepţia situaţiilor când asemenea măsuri sunt luate în aplicarea altor legi sau pentru apărarea unui interes public major.” Vă solicităm să ne comunicați opinia dumneavoastră.

2. Vă solicităm să ne prezentați simulări cu privire la impactul pe care această modificare a codului fiscal îl va avea asupra sectorului cultural și asupra bugetului de stat, precum și să ne indicați organismele cu care v-ați consultat înainte de a propune aceste noi măsuri. Îndrăznim chiar să vă întrebăm. Credeți că veți aduce mai mulți bani la bugetul de stat? Noi credem că se vor vinde mai puține bilete la spectacole, drept urmare a scumpirilor, ba chiar vor dispărea organizatori din piață, nemaifiind sustenabilă organizarea multor evenimente.

3. Vă solicităm de urgență o întrevedere, pentru a discuta și punctul de vedere al artiștilor și organizatorilor de evenimente “mici și mijlocii”.


O reacție la protestul sectorului cultural a avut chiar și fostul ministru al culturii, Lucian Romașcanu, care sugerează că știe pe surse că propunerea de majorare a TVA-ului la bilete nu va trece.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Spectacola
Categorie: Arta
Tagurile articolului: artiști  bilete  cod fiscal  spectacol 


DC Media Group Audience

Captură video: YouTube/Acces Direct

Demisie șoc la Antena Stars! A plecat de la Acces Direct după 6 ani: „A fost ultima mea zi”

Captură video: YouTube/Kanal D Romania

Suma uriașă pierdută de Cristina Bâtlan în urma afacerii pe care a avut-o cu Cătălin Botezatu. În ce relații a rămas femeia de afaceri cu celebrul designer

Andrei Nae

O studentă rupe tăcerea în cazul lui Andrei Nae, cunoscut drept „profesorul în fustă”

Captură video: Pro TV

Ioana Gingină a vrut să știe toată lumea de ce nu-l suportă pe Cristi Mitrea. Actrița nu s-a abținut: „Am văzut eu niște lucruri”

Andrei Nae

Ați văzut profesorul în fustă de la Universitatea din București? Adevărul despre fotografia publicată de Mara Bănică

Agerpres

Știrea zilei e despre Carmen Brumă. NIMENI din presă n-a scris despre asta! Cu lacrimi în ochi, a făcut marele anunț: E o nouă etapă în viața mea

Insula iubirii

Radu Vâlcan anunță ce cuplu părăseşte Insula Iubirii: Cum plecaţi, împreună sau separat?

Dana Budeanu/ captură video Youtube, VERDICT DANA BUDEANU

Dana Budeanu, reacție în cazul profesorului în fustă

 pexels-max-fischer-5212362

Universitatea din București, decizie după ce un profesor a apărut în fustă

Captură video: YouTube/Kanal D Romania

Gabi Bădălău s-a dat de gol! Spunea că nu a înșelat-o niciodată pe Bianca Drăgușanu, dar acum a recunoscut tot fără menajamente

Andrei Nae

Profesor, după ce Andrei Nae a purtat o fustă: Aș vrea să evit să îl elogiez...

Captură video: YouTube/Adevaruri ascunse

Horoscop 22 - 28 iulie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va avea parte de reușite în tot ce face




pixel