Artiștii români nu sunt de acord cu modificarea Codului Fiscal. Scrisoarea deschisă pe care au trimis-o autorităților
Data publicării:
Artiștii români s-au unit și au lansat o scrisoare deschisă către autorități.

Artiștii români, uniți sub MUZE - Asociația pentru Teatru, Film, Muzică și Dans răspund, printr-o scrisoare deschisă, propunerii de modificare a Codului Fiscal în ceea ce privește majorarea TVA la 19% pentru vânzarea biletelor în cadrul evenimentelor culturale. 
Propunerea noii măsuri fiscale va afecta întregul sector al organizatorilor de evenimente, implicit participanții acestora.
Scopul solicitărilor propuse și elaborate în scrisoare aduce în față impactul pe care modificarea fiscală îl are asupra industriei de evenimente, lucru care va transforma cultura într-un lux pe care majoritatea organizatorilor nu și-l permit.

Către:

Guvernul României - Ion-Marcel Ciolacu, Prim-ministrul României

Ministerul Finanțelor - Marcel-Ioan Boloș, Ministrul Finanțelor

Ministerul Culturii - Raluca Turcan, Ministrul Culturii

 

Stimați guvernanți,

Vă solicităm de urgență să opriți implementarea noilor reglementări aduse codului fiscal, până când aveți ocazia să vă consultați real și cu sectorul cultural!

Suntem deja în al patrulea an de când încercam prin toate mijloacele să explicăm Guvernului României cât de mult rău face industriei artistice și culturii, în general, și obținem foarte greu un dialog firesc cu reprezentanții acestuia.

După patru ani de când luptăm pentru recunoașterea unui statut al artistului român, după lupte și negocieri nefirești pentru indemnizații (acest șomaj tehnic al artiștilor), pentru redeschiderea sectorului cultural (primul închis și ultimul redeschis) și pentru o schemă de ajutor de stat, pe care încă nu ați implementat-o, vă rugam doar să nu ne mai faceți rău în continuare!

Guvernul României nu reușește să susțină sectorul cultural. Decât cu forța. Insistăm, așadar, măcar să lase în pace acest sector, daca nu îl ințelege. Dacă doriți, dragi guvernanți, să ne cunoașteți, vom fi prezenți la dialog și vă vom explica ce nevoi avem, nu doar că vrem să nu mai primim câte o palmă după ceafă.

O scurtă trecere în revistă ar aminti că ați facilitat obținerea unor indemnizații pentru artiști, pe care ați hotărât prin OUG să le taxați cu nu mai puțin de 42% (vorbim de bani proveniți din fonduri europene, nu din bugetul de stat), deși, prin codul fiscal se stabilește, în general, că indemnizațiile nu sunt purtătoare de taxe, că doar sunt ajutoare! Acesta a fost cel mai semnificativ ajutor oferit artiștilor în pandemie și, deși departe de a fi perfect sau acoperitor, v-am mulțumit pentru acesta. 
Acum, când industria forjează, ca să își revină dupa anii grei, propuneți o suprataxare a acesteia. Înțelegem că resursele țării sunt generate defectuos, dar tot de la cultură trebuie să luăm ca să acoperim minusurile?

Și nu asta e cel mai deranjant și alarmant, dar cum să propuneți creșterea TVA pentru bilete la 19% pentru privați și să lăsați TVA la 5% pentru operatorii de la stat? E firesc ca Teatrul Național, de exemplu, să aplice 5% TVA pe bilet, pe când un teatru privat să aplice 19%?

Ați procedat la fel când s-a discutat despre redeschiderea industriei și ați ales ca întâi să organizați evenimente la Teatrul Național din București și la Opera Națională din București, înainte ca noi, operatorii privați, să avem dreptul de a funcționa.

Indignarea este mult mai profundă și elaborată, motiv pentru care venim către dumneavoastră cu următoarele trei solicitări:

1. Poate fi considerată concurență neloială această acțiune a Guvernului României, de a mări taxele doar pentru operatorii privați? În Legea nr. 21 din 10 aprilie 1996, articolul 2, litera b) este prevăzut că reprezintă concurență neloială situația în care “organele administrației publice centrale sau locale, în măsura în care acestea, prin deciziile emise sau prin reglementările adoptate, intervin în operaţiuni de piaţă, influenţând direct sau indirect concurenţa, cu excepţia situaţiilor când asemenea măsuri sunt luate în aplicarea altor legi sau pentru apărarea unui interes public major.” Vă solicităm să ne comunicați opinia dumneavoastră.

2. Vă solicităm să ne prezentați simulări cu privire la impactul pe care această modificare a codului fiscal îl va avea asupra sectorului cultural și asupra bugetului de stat, precum și să ne indicați organismele cu care v-ați consultat înainte de a propune aceste noi măsuri. Îndrăznim chiar să vă întrebăm. Credeți că veți aduce mai mulți bani la bugetul de stat? Noi credem că se vor vinde mai puține bilete la spectacole, drept urmare a scumpirilor, ba chiar vor dispărea organizatori din piață, nemaifiind sustenabilă organizarea multor evenimente.

3. Vă solicităm de urgență o întrevedere, pentru a discuta și punctul de vedere al artiștilor și organizatorilor de evenimente “mici și mijlocii”.


O reacție la protestul sectorului cultural a avut chiar și fostul ministru al culturii, Lucian Romașcanu, care sugerează că știe pe surse că propunerea de majorare a TVA-ului la bilete nu va trece.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Spectacola
Categorie: Arta
Tagurile articolului: artiști  bilete  cod fiscal  spectacol 


DC Media Group Audience

Sursă foto: Iamspeak/Instagram

Speak a stat de vorbă cu Chris Martin. Ce i-a transmis marele artist după incidentul cu Babasha: „Niciodată, nicăieri nu a pățit așa ceva!”

Zanni, captură video Youtube, un PODCAST misto By Bursucu'

Zanni este într-o relație! Câștigătorul Survivor se gândește deja la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”

Captură video: YouTube/un PODCAST misto By Bursucu'

Zanni, mărturisiri neștiute despre mama sa. Cine e femeia care i-a dat viață, iar apoi l-a abandonat la orfelinat: „Ea are probleme, nu este normală”

Iancu Sterp, captură video Youtube

Iancu Sterp, noi acuzații dure către Zanni: „Un reporter i-a dat simbolul, noi ne-am prefăcut că-l căutăm”

Zanni, Alex Velea, captură video Youtube, Trapanele All Stars

Zanni, adevărul despre scandalul cu Alex Velea. De ce a rupt, de fapt, contractul cu artistul: „De asta am plecat. A fost o lecție bună”

Adevăruri ascunse/ YouTube

Care sunt cele 5 zodii care se vor îmbogăți în această vară! Mihai Voropchievici vine cu vești bune

Sursă foto: Babasha/Instagram

Câți bani a luat Babasha ca să cânte la concertul trupei Coldplay? Iată răspunsul!

Agerpres

Matija Sarkic, fotbalist, a murit la 26 de ani! Boala tăcută care l-a ucis, deși toți îl credeau sănătos! Mulți români suferă de așa ceva și nu știu

Teo Trandafir, captură video Youtube, Kanal D 2

Teo Trandafir a rămas șocată când a văzut cum arată Irina Columbeanu la 17 ani: „Fără buze, fără gene. E un copil”

Cosmin Cernat

Câștigător Insula de 1 milion. Marea finală a celui mai mare experiment televizat de la Kanal D

Sursă foto: Adrian Mutu/Instagram

Adrian Mutu se mândrește cu fata lui. Tânăra a absolvit liceul: „Urmează-ți visele și amintește-ți că familia te va susține întotdeauna!”

Roșii cu brânză, salată de vinete/ captură video Youtube, Vorbește Lumea

Bombele calorice ale verii. Nutriționiștii, semnal de alarmă: „Produc o inflamație foarte mare”. Uită acum de ele
pixel