Bei cafeaua pe stomacul gol? 3 efecte secundare care îți pun sănătatea în pericol
Data publicării:
Pentru mulți dintre noi, cafeaua este primul lucru pe care îl consumăm dimineața. Unele cercetări sugerează că băutul cafelei pe stomacul gol (definit ca două ore înainte sau după ce ați mâncat, conform Intitutului Național de Sănătate) nu este cea mai bună idee.

Dacă vă preparați o cană în momentul în care deschideți ochii dimineața, dacă vă luați o cafea cu lapte când vă apucă foamea de după-amiază sau dacă vă hrăniți prin postul intermitent doar cu această băutură energizantă, este timpul să aflați ce se întâmplă în organismul vostru. 

Iată ultimele noutăți despre modul în care cafeaua vă poate afecta sănătatea, plus sfaturi inteligente pentru a atenua efectele secundare.

 

Zahărul din sânge ar putea crește brusc

 

Potrivit unui mic studiu din iunie 2020, publicat în British Journal of Nutrition, consumul de cafea neagră pe stomacul gol, la prima oră a dimineții, a afectat în mod semnificativ controlul glicemiei.

Capacitatea de a regla nivelul de zahăr din sânge reduce riscul de afecțiuni metabolice, cum ar fi diabetul și bolile de inimă. Persoanele care au luat micul dejun în prealabil nu au experimentat o creștere a glicemiei.


Ar putea declanșa refluxul acid

 

Atunci când luați o mușcătură de covrig sau înghițiți apă, o supapă numită sfincterul esofagian inferior se deschide pentru a permite alimentelor sau băuturii să curgă din esofag în stomac. Odată ce ajung în burtă, supapa se închide din nou.

Dar, potrivit Societății Americane pentru Endoscopie Gastrointestinală, cafeaua relaxează sfincterul esofagian inferior. Este posibil ca valva să nu se închidă complet, permițând acidului gastric să se infiltreze în esofag, o afecțiune numită reflux acid. Cel mai frecvent simptom al refluxului acid este arsura la stomac, care se poate simți ca o durere ascuțită în piept.

 

Și asta nu e tot: "Cafeaua crește, de asemenea, riscul de arsuri la stomac, deoarece poate stimula aciditatea în stomac", spune Marvin Singh, MD, director de gastroenterologie integrativă la Institutul de Sănătate Integrativă Susan Samueli de la UC Irvine, profesor clinic asistent de medicină de familie și sănătate publică la UC San Diego și fondator al Clinicii Precisione.

Exemplu: într-un studiu din septembrie 2020 din Clinical Gastroenterology and Hepatology, participanții care au înlocuit două porții de cafea pe zi cu două porții de apă au avut un risc redus de reflux acid.

"Deși enzimele digestive și sucurile gastrice sunt eliberate indiferent de ceea ce consumați, alimentele sau băuturile care sunt de natură acidă - cum ar fi cafeaua - pot fi un iritant gastric, ceea ce duce la creșterea acidității în stomac", spune Dr. Singh. Un studiu publicat în octombrie 2018 în revista Nature a constatat că pH-ul mediu al cafelei este cuprins între 4,85 și 5,13 (tot ceea ce este sub 7 este considerat acid).

Prin urmare, consumul de cafea pe stomacul gol vă dă o lovitură super puternică de aciditate, transformându-vă stomacul în ceea ce Dr. Singh numește un "bol de acizi gastrici".

 

Vestea bună: "Consumul de alimente alcaline împreună cu cafeaua ajută la reducerea nivelului total de aciditate", spune Dr. Singh. Așa că pregătește-ți o farfurie de ouă, pâine prăjită cu avocado sau fulgi de ovăz.

Sau treceți la ceaiul verde, care are un pH de 7 până la 10. "Poate fi mai puțin iritant pentru stomacul tău", spune Dr. Singh.

În plus, el subliniază că refluxul acid poate fi o reacție la toxinele sau mucegaiul din cafea - un efect care ar putea fi amplificat dacă stomacul tău este gol atunci când bei. "Încercați o cafea organică, curată, și vedeți dacă arsurile la stomac se ameliorează", spune Dr. Singh.

Specialistul recomandă să nu ingnorați simptomele. "Pe termen lung, refluxul acid cronic ar putea duce la esofagită, o inflamație a esofagului", spune Dr. Singh. Esofagita netratată ar putea afecta potențial mucoasa esofagului, crescând riscul de cancer esofagian.

 

Te poți simți mai agitat

 

Cofeina este absorbită rapid în organism - în medie în 45 de minute - și ajunge în sânge între 15 minute și două ore după consum, potrivit Harvard T.H. Chan School of Public Health. Veți simți efectele mai repede dacă nu ați mâncat, iar efectul va fi mai lent dacă ați mâncat deja, în special dacă ați consumat o masă bogată în fibre.

Faptul că vă simțiți anxios și agitat sau extrem de alert după ce ați băut cafeaua depinde în mare măsură de genele dumneavoastră, dar și obiceiurile alimentare joacă un rol important. Un raport realizat în martie 2018 de Coffee & Health a constatat că variațiile genetice determină modul în care organismul dumneavoastră procesează cofeina. Unele persoane o metabolizează rapid și are un efect ușor asupra lor. Alții descompun cafeina încet, astfel încât efectele sunt mai pronunțate și de lungă durată.

Dacămetabolizați rapid, este puțin probabil ca băutul unei cești de cafea să vă facă mai nervos, chiar dacă au trecut ore întregi de la ultima masă.

 

Cât despre cei care digeră cofeina într-un ritm mai lent, sunt mai predispuși la nervozitatea de după cafea, indiferent dacă au mâncat recent sau nu. 

În timp ce gustările pot ajuta la calmarea nervozității, la fel și optarea pentru o doză mai mică de cofeină. "Beți jumătate de cafea, unde amestecați jumătate de cafea decofeinizată și jumătate de cafea obișnuită", sugerează Dr. Singh.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Veronica Mavrodin
Categorie: Diete
Tagurile articolului: alimentatie  cafea  dietă  reflux 


DC Media Group Audience

Cătălin Moroșanu, Iancu Sterp/ captură video Spectacola, Instagram

Cătălin Moroșanu, reacție după scandalul cu Iancu Sterp la Survivor: „Nu e ok să te pui cap în cap cu cineva care e luptător. Ce s-a văzut a fost eronat”/ video

Captură video: Pro TV

Andrei Ciobanu, dezamăgit de gestul pe care l-a făcut TJ Miles la Survivor All Stars: „Am rămas cu un gust amar” / FOTO

Captură video: tvonline123.com

Zanni și Alexandra Duli, la un pas să formeze un cuplu. Faimosul a dezvăluit la Survivor All Stars motivul pentru care cei doi nu au avut o relație

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024

Alina Bădic, horoscop 14 - 20 aprilie 2024. Zodia care trebuie să înțeleagă anumite mesaje

Captură video: YouTube/WOWnews

Minerva, horoscop pentru perioada 16 aprilie - 15 mai. Previziuni pentru toate zodiile

Captură video: Pro TV

Ana Porgras, moment de gelozie la Survivor All Stars, după cina romantică dintre Zanni și Alexandra Duli: „Nu înțelegeam de ce a ales-o pe ea”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: YouTube/Paula Chirila

Ce ne așteaptă în 2024 în funcție de data completă de naștere. Gemenele Oana și Adina Timofte au dezvăluit cine va avea succes în acest an

Faimoșii/ captură video Voyo

Daniel Pavel, anunț șoc pentru concurenții Survivor All Stars. Când are loc marea unificare: „A sosit momentul să vă dau o veste pe care o așteptați cu toții”

Sursă foto: Captură video podcastul lui Mihail Neamțu.

Teorie incredibilă despre cancer. Prof. Dulcan: Ce spun acum mă cutremură. Am vrut să o zic la TV, dar mi-a fost teamă

Captură video: YouTube/La Măruță

Ana Pal a dat cărțile pe față. Adevăratul motiv pentru care a fost eliminată de la Survivor All Stars: „A fost nedrept” / VIDEO

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024. Previziunile săptămânii pentru Berbec

Captură video: YouTube/Canal33

Horoscop cu Camelia Pătrășcanu. Previziuni pentru fiecare zodie până pe 1 mai




pixel