Celulele își provoacă moartea pentru a apăra sistemul imunitar, inclusiv de COVID-19
Data publicării:
Mai multe cercetări arată modul în care celule din sistemul imunitar funcționează împreună, comunică și, în cazul celulelor neutrofile, își provoacă singure propria moarte pentru a ajuta în lupta cu infecțiile.

Studiul a fost publicat în jurnalul Nature Immunology și are implicații majore pentru dezvoltarea de vaccinuri și terapii antivirale.

„Sistemul imunitar este alcătuit din mai multe tipuri de celule, toate colaborând între ele. Aceste cercetări arată că celulele numite neutrofile joacă un rol important și foarte altruist care beneficiază celule imunitare prin faptul că le oferă resurse esențiale pentru supraviețuire și îmbunătățește răspunsul imunitar al corpului împotriva virusurilor”, a explicat Minsoo Kim, profesor la centrul medical al Universității din Rochester (URMC) și unul dintre autorii studiului.

 

Neutrofilele sunt o componentă cheie pentru sistemul imunitar înnăscut, partea din mecanismul de apărare a corpului care este mereu activă și atentă la invadatorii virali și bacterieni. Marea majoritatea a celulelor albe care circulă în sângă sunt neutrofile, astfel că aceste celule sunt primele care reacționează la o infecție.

Cu toate acestea, neutrofilele nu sunt complet echipate pentr

u a elimina o amenințare virală pe cont propriu. În schimb, atunci când tractul respirator este infectat cu un virus precum COVID-19, un număr mare de neutrofile pornește spre locul infecției și generează semnale chimice. Acest lucru declanșează producerea de celule T specializate, care fac parte din sistemul imunitar dobândit, acesta fiind activat pentru a produce un răspuns mai direct la infecții specifice. Imediat ce o cantitate suficientă este produsă, un proces care durează de obicei câteva zile, celulele T atacă și distrug celulele infectate.

 

„Moarte controlată” sau apoptoză

 

Noul studiu, care a fost desfășurat pe șoareci infectați cu virusul gripal, a arătat că pe lângă faptul că declanșează răspunsul imunitar dobândit, neutrofilele mai au o misiune importantă, prin care se sacrifică. Pe măsură ce celulele T ajung la locul infecției, neutrofilele încep un proces numit „moarte controlată” sau apoptoză, care eliberează cantități mari dintr-o moleculă numită factorul de creştere epidermal (EGF). Această moleculă oferă celulelor T energia necesară pentru a elimina infecția, scrie MedicalXpress.

 

„Acest studiu arată că sistemul imunitar dobândit nu poate genera un răspuns eficient fără instrucțiuni și ajutor din partea sistemului imunitar înnăscut. Cercetările dezvăluie, pentru prima dată, cum lucrează împreună diferite celule imunitare și cum unele chiar se sacrifică pentru a proteja gazda de o infecție virală”, a mai adăugat Kim, potrivit Descoperă.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Spectacola Team
Categorie: Actualitate
Tagurile articolului: automat  celule  coronavirus  covid19  moarte  sistem imunitar 



Horoscop 13 -19 mai 2024, cu Mihai Voropchievici, captruă video Youtube, Adevaruri ascunse

Horoscop 2 decembrie - 8 decembrie cu Mihai Voropchievici. Zodia care va avea parte de noi începuturi, în special pe plan personal

Anca Dimancea, captură video Youtube, Lumea Nevăzută

Anca Dimancea, horoscop chinezesc pentru decembrie 2024. Previziuni pentru toate zodiile

Captură video: Pro TV

Cristina Demetrescu, horoscop pentru săptămâna 2 - 8 decembrie. Zodia care primește vești foarte bune la început de lună

Vovo Violin, violonist profesionist, povestea unei cariere impresionante și planurile de viitor: „Toate zilele mele au legătura cu muzica”

Sursă foto: Captură foto Podcast „Pastila pentru suflet”

Elena Vascu, confesiuni emoționante despre divorțul de CRBL: „Tot ce era despre el am pus pe primul loc”

Captură video: YouTube/theXclusive

Bursucu, despre divorțul de soția sa, Andreea: „Ce avem noi doi de împărțit, avem noi. Trebuie să fim impecabili în fața copiilor”

Captură video: YouTube/Damian Draghici. Captură video: TikTok/Olga Guțanu

CRBL nu s-ar mai implica în creșterea fiicei sale, după ce și-a refăcut viața cu Olga Guțanu, iubita mai tânără cu 23 de ani. Dezvăluirile dureroase ale fostei soții, Elena Vîșcu

Sursă foto: Captură foto Podcast „Pastila pentru suflet”/Instagram CRBL

Prin ce a trecut fiica lui CRBL după divorțul părinților. Elena Vascu, fosta soție a cântărețului, rupe tăcerea: „El spune că e totul roz”

Captură video: YouTube/Vorbește Lumea

Cristina Demetrescu, horoscop pentru săptămâna 25 noiembrie - 1 decembrie. Zodia care va primi vești bune pe plan profesional

Roxen, instagram

Roxen, declarații controversate anti Lasconi. Ce a putut să zică / video

Horoscop. Sursă foto: freepik

Horoscop miercuri, 27 noiembrie 2024. Previziuni pentru toate zodiile

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Horoscop 2-8 decembrie 2024, cu Daniela Simulescu. Previziuni pentru toate zodiile




pixel