Patru zodii primesc un mesaj special de la Univers pe 15 decembrie. Vezi dacă te afli printre ele
Evenimentele fac parte din seria de manifestări culturale organizate de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe atât în țările în care ICR are reprezentanțe, cât și în spații geografice în care ICR sprijină programe de diplomație culturală desfășurate de misiunile diplomatice ale României. Aceasta este cea mai amplă colaborare dintre ICR și MAE, cu manifestări în 40 de orașe din 30 de țări de pe patru continente și reprezintă o valoroasă oportunitate de a promova cultura română într-un spațiu geografic extins.
„Anvergura pe care colaborarea cu Ministerul Afacerilor Externe o conferă seriei de evenimente organizate, cu prilejul aniversării a trei decenii de la aderarea României ca membru cu drepturi depline la OIF, prin reprezentanțele ICR și în cooperare cu misiunile diplomatice ale României, reprezintă, prin amploare, o premieră pentru parteneriatul dintre cele două instituții, precum și o valoroasă oportunitate de a promova cultura română într-un spațiu geografic extins. Francofonia înseamnă un univers cultural și lingvistic comun, asumarea și împărtășirea unor valori culturale pe care le putem prezenta și promova, prin intermediul Francofoniei instituționale, către o audiență largă, la nivel global”, a declarat Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român.
Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Consulatul General al României la Sevilla, Institutul Francez din Sevilla și sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei, organizează de Ziua Internațională a Francofoniei, la Universitatea din Sevilla, o masă rotundă privind contribuţia românească în cadrul Francofoniei. Dezbaterea va fi urmată de proiecția filmului „La Gomeraˮ, r. Corneliu Porumboiu, 2019, în original, cu subtitluri în limba spaniolă. La masa rotundă cu tema „Francofonia viitorului: educație și dezvoltare durabilă”, momentul central va fi reprezentat de susținerea prelegerii „Literatura română în spațiul francofon”, a invitatului ICR Madrid, prof. univ. Diego Muñoz Carrobles. Moderează Salud Flores Borjabad, profesoară la Departamentul de Filologie Franceză din cadrul Universității Sevilla.
Pe 21 martie, ICR Madrid și Ambasada României în Regatul Spaniei participă la evenimentul „La Noche de la Poesíaˮ, cu recitalul de poezie susținut de slammer-ul francez Jérôme Pinel la Teatrul Institutului Francez din Madrid. Evenimentul „La Noche de la Poesíaˮ este organizat de Ambasada Franței și Institutul Francez din Spania. Pe parcursul evenimentului, publicul va putea asculta o selecție de poeme din lirica unor autori francofoni precum Joséphine Bacon, Tahar Bekri, poetul româno-francez de origine evreiască Benjamin Fondane (14 noiembrie 1898, Iași, România - 2 octombrie 1944, Auschwitz, Polonia) sau Guillaume Apollinaire. De asemenea, participanții vor încerca și vor descoperi gastronomia unor țări europene și vor afla mai multe informații despre cultura și turismul lor. De asemenea, ICR Madrid, în colaborare cu DACIN SARA, Consulatul General al României la Sevilla și Universitatea din Cádiz, sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei, organizează proiecțiile filmelor „Metronomˮ, „Două lozuriˮ și „Restul e tăcereˮ, între 21 și 23 martie, în sala Bolivar din cadrul Universităţii din Cádiz.
Teatrul Național din Luxemburg va găzdui miercuri, 22 martie, conferința „FRANCOFONIA - ORIZONT CULTURAL COMUNˮ, susținută de poetul, dramaturgul și jurnalistul Matei Vișniec. Proiectul face parte din seria de manifestări culturale derulate în programul „Luna Francofoniei la Luxemburg” și este organizat la inițiativa Institutului Cultural Român de la Bruxelles, având sprijinul unor prestigioși parteneri precum Ambasada României în Marele Ducat al Luxemburgului, Ambasada Franței și Institutul Francez din Luxemburg. Cu această ocazie, criticul literar Franck Colotte, profesor la Universitatea din Luxemburg și membru corespondent al Academiei Naționale din Metz, va prezenta, în deschiderea conferinței, câteva dintre cele mai recente volume semnate de Matei Vișniec – publicate atât în România, cât și în Franța – și va puncta câteva dintre cele mai relevante aspecte legate de evoluția teatrului francofon.
Accademia di Romania in Roma și Ambasada României în Republica Italiană, în parteneriat cu Institutul Francez din Roma, Institutul Francez – Centrul Saint Louis de pe lângă Sfântul Scaun și Accademia di Francia – Villa Medici din Roma, organizează marți, 21 martie, în sala de concerte a Institutului Francez – Centrul Saint Louis din Roma (Largo Giuseppe Toniolo 20-22), concertul de jazz „SWING DE PARIS. De la Edith Piaf la Maria Tănase”. Concertul de jazz va fi susținut de EMY DRĂGOI QUARTET – Emy Drăgoi (acordeon), Samy Daussat (chitară), Alessia și Bianca Drăgoi (vioară), după conceptul „JAZZ MANOUCHE – EMY DRĂGOI”, concept adus din Franța de celebrul acordeonist român.
Ambasada României în Franța și Institutul Cultural Român de la Paris organizează marți, 21 martie, concertul Ansamblului YASNA (Ali Asghar Rahimi, Andrei Kivu, Călin Grigoriu) de lansare a albumului Helhella în Franța, la Sala Bizantină din Hôtel de Béhague. Evenimentul sărbătorește împlinirea a 30 de ani de la aderarea României la Organizația Internațională a Francofoniei, marcând astfel un moment important pentru diplomația publică și culturală română. Turneul YASNA în Franța va mai include două concerte, unul la Festivalul Babel Music XP 2023 de la Marsilia (24 martie), iar celălalt la Église Saint-Étienne de Jargeau (26 martie).
ICR Paris organizează, de asemenea, în parteneriat cu Ambasada României la Paris, o întâlnire a doi maeștri contemporani din domeniul benzilor desenate cu publicul amator din Franța, Mircea Arapu și Dodo Niță. Manifestarea are loc în sala de conferințe a ICR Paris, în data de 24 martie. Evenimentul este organizat în contextul prezentării oficiale în fața publicului a primului timbru francez care îl are ca protagonist pe Pif, personaj de bandă desenată, și care va avea loc în 23 martie, cu ocazia Salonului filatelic din Paris. Desenatorul imaginii acestui timbru este Mircea Arapu, "părintele" lui Pif în versiunea ultimelor decenii.
Institutul Cultural Român de la Praga organizează expoziția „Du Danube à la Vltava, les rives de la Seine”, care poate fi vizitată în perioada 23 martie - 28 mai la galeria de la Muzeul Boemiei Centrale din Roztoky. Artiștii care vor expune în cadrul acestei expoziții de grup sunt: Václav Benedikt (CZ), Teodor Buzu (RO), Yasmin Golshani (FR), Alena Petrříčková (CZ), Petr Tošovský (CZ), Irina Klomp Stanescu (RO), Virginie Alexa Panier (FR), Marian Zajíček (SK), Adelia Goncalves (Portugalia).
Institutul Cultural Român de la Lisabona și Ambasada României în Republica Portugheză, în parteneriat cu Muzeul Național al Ceramicii (Museu Nacional do Azulejo), vor organiza joi, 23 martie, la Biserica-auditoriu „Madre de Deusˮ, concertul de gală „Francofonia de mâine: muzica ne unește!ˮ. Concertul, în interpretarea prestigiosului duo muzical româno-francez Clara Cernat (vioară) și Thierry Huillet (pian) va constitui momentul central al sărbătorii, fiind astfel adus un omagiu României. De asemenea, România va avea reprezentare la evenimentul conex „Village Francophoneˮ, care se va desfășura sâmbătă, 25 martie, la sediul Alliance Française din Lisabona și din alte orașe portugheze (Porto, Guimarães, Viseu, Coimbra, Leiria, Caldas da Rainha, Setúbal, Beja, Algarve), sub formă de jocuri interactive și standuri cu informații culturale și turistice despre țările participante din OIF.
Institutul Cultural Român „Titu Maiorescuˮ Berlin organizează în data de 24 martie, în colaborare cu Institutul Francez Berlin, un concert extraordinar cu ansamblul cameral „Trio à cordes de Paris”, format din muzicieni români și francezi. Concertul va avea loc în sala de concerte a Institutului Francez din Berlin. Helène Collerette (vioară), Teodor Coman (violă) și Fabrice Bihan (violoncel), vor prezenta un program care va conține lucrări de George Enescu, Franz Schubert si Jean Cras.
Institutul Cultural Român de la Varșovia și Ambasada României în Republica Polonă participă la Festivalul Filmului Francofon cu filmul „Metronomˮ, primul lungmetraj de ficțiune al regizorului Alexandru Belc. Pelicula va fi difuzată vineri, 24 martie, la cinematograful Muranów din Varșovia. Desfășurat în perioada 22 ˗ 26 martie, Festivalul include alte opt producții de ficțiune propuse de Institutul Francez din Polonia, care este și principalul organizator, și ambasadele statelor Belgia, Canada, Elveția, Luxemburg și Maroc.
ICR Beijing, în colaborare cu Consulatul General al României la Shanghai, s-a alăturat Festivalului Francofoniei organizat de Institutul Cultural Francez din China. Astfel, în cadrul festivalului de film Rencontres du Cinéma Francophone de la Beijing sunt prezentate trei filme românești, în perioada 11-26 martie: Tatăl nostru/ Holy Father (documentar, regia Andrei Dăscălescu, 2020), România neîmblânzită / Untamed România (documentar, regia Tom Barton-Humphreys, 2019), Călătoria fantastică a Maronei / L'extraordinaire voyage de Marona (animație, regia: Anca Damian, 2019). Alte două proiecții vor avea loc în colaborare cu Consulatul General al României de la Shanghai, pe data de 26 martie.
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, a organizat cinci proiecții ale filmelor Tata mută munții și Străjerii Deltei, la Chișinău, Orhei și Bălți, în perioada 16-21 martie. Evenimentele sunt organizate în colaborare cu instituțiile de învățământ liceal și universitar din Republica Moldova care au ca obiect de activitate studiul intensiv al limbii franceze.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Gabriela Ungureanu
Categorie: Arta
Tagurile articolului: francofonie institutul cultural roman
O veste tristă a zguduit pe...
CS Mioveni este aproape să fie...
Colinde, documentare şi...
Vineri 24 noiembrie, a avut...