Gina Matache, despre posibilitatea de a-și reface viața. Își dorește sau nu un partener mai tânăr decât ea?
Cori Grămescu atrage atenția asupra riscurilor pe care le pot aduce dietele disociate, în special dieta Rina.
„Sunt groaznice (n.r. dietele disociate), alea sunt ceva foarte rău. Dieta Rina este cea mai nesănătoasă dietă pe care o poți ține. Nu există ceva mai rău de atât pentru corpul unei femei. Dintre toate dietele acestea de tip disociat, dieta rina este cea mai populară dietă din România, pentru că e gratis. În principiu, toată lumea o ține că nu trebuie să facă sport. Ăsta este motivul pentru care nu vor să facă sport și se minunează că ajung la menopauză cu 20-30kg în plus, cu analizele de sânge în toate direcțiile ș.a.m.d.
Revenim la sănătatea digestivă. În primul rând, sunt câteva componente pentru sănătatea digestivă.
1. Să avem mâncarea preponderent din surse neprocesate, mâncare integrală, mâncare minim procesată, că acum n-o să facem teoria chibritului. Dacă mănâncă iaurt ambalat, ăla a fost procesat că a trecut. Deci nu intrăm într-o zonă de absolutism alimentar. Dar între a alege un parizer și a alege o bucată de carne, alegem carnea. Între a alege chifteluțe de legume congelate prăjite în ulei, alegem și noi legumele la cuptor, ghiveci de legume ș.a.m.d.
Deci primul și cel mai important este ca 80-90% din mesele noastre să fie din ingrediente neprocesate.
2. Apoi, doi la mână, pentru sănătate digestivă, este extrem de important să avem un aport corect de fibre din surse diverse. Și aici intervine nebunia.
Pentru că pentru a asigura tot acel substrat pentru bacteriile sănătoase din intestinul nostru, pare-se că avem nevoie de 20 până la 50 de sortimente diferite de legume și fructe într-o perioadă de timp, da, hai să zicem, nu 1 săptămână, dar în 2-3 săptămâni, cam atâtea sortimente de legume și fructe trebuie să mâncăm, condimente, plante aromatice, toate celelalte. Deci asta ne asigură că bacteriile din intestinul nostru au cu ce să se hrănească și proliferează acelea care sunt sănătoase pentru noi.
3. Apoi, avem nevoie de proteine, pentru că proteinele asigură un ritm de golire optimă al tractului digestiv din momentul în care noi mâncăm până în momentul în care ieșim la toaletă. Avem nevoie de un anumit interval de timp pentru ca toți nutrienții să se poată absorbi pe fiecare segment al tractului nostru digestiv. Dacă nu mâncăm proteine se golește prea repede tractul digestiv.
Pierdem absorbție.
Ca să înțelegi cât de importante sunt proteinele în sănătatea noastră digestivă: Noi avem receptor pentru proteină de la nivelul primului sfincter de intrare în stomac până la nivelul ieșirii din intestinul subțire. Deci corpul nostru își dozează ritmul de de evacuare al tractului digestiv în funcție de aportul de fibră și proteine. Astea două elemente asigură, dacă vrei, combustibilul -motorul pentru sănătate digestivă.
4. Apoi, modul în care ne controlăm stresul. Și când zic la modul în care ne controlăm stresul, nu mă refer la bălăriile astea de pe Instagram în care trebuie să te detașez de tot, trebuie să te muți, dacă se poate, în Codru ș.a.m.d. Să fim serioși, nu avem cum să facem asta, dar există anumite practici corporale care ajută corpul să iasă din reflexul de „Flight or fight”. Fiecare ce mecanism are. Nu este ceva nestudiat științific”, a explicat Cori Grămescu, în emisiunea Pastila de Frumusețe, de la Spectacola și DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Veronica Mavrodin
Categorie: Diete
Tagurile articolului: cori gramescu dieta rina diete
Celebra nutriționistă Mihaela Bilic a analizat un mit...
Ruxandra Pleșea, medic...
O nutriționistă a arătat care...
Doctor Mihail a explicat,...