Rux, ironii la adresa Andreei Bănică după momentul incendiar de pe scenă: „E ca și cum le arunca. Parcă voia să le arunce pe oameni”
Marius Moga este un compozitor, producător muzical și cântăreț român, cunoscut pentru contribuțiile sale semnificative în industria muzicală din România. Pe lângă activitatea sa de compozitor și producător, el a fost și jurat la emisiunea "Vocea României", unde a împărtășit din experiența și cunoștințele sale muzicale cu participanții.
În podcastul „Boabe de cunoaștere”, Marius Moga a povestit despre una dintre cele mai noi și speciale compoziții ale sale: o melodie care folosește sunetele produse de aparatul RMN.
„M-a apucat acum vreo 10 ani să îmi fac un RMN. M-a întrebat toată lumea dacă am trimitere și am spus că nu, vreau eu pur și simplu. Sunetele, atunci când le-am auzit, eu le-am asociat, ca și muzician, cu un gen muzical: Dubstep. Peste ani de zile am primit provocarea asta. Oare putem să producem o melodie cu sunetele de RMN? Și așa am început să lucrăm la ideea asta. Au fost mai multe încercări până am găsit linia asta melodică. Pe toată producția se aud sunete de RMN”, a precizat Marius Moga.
Te-ar putea interesa și: „Antena 1 a regizat fals”. Andrei Rotaru atacă producătorii de la Insula Iubirii. Reacția vehementă, după divorțul de Cristina, a fost ștearsă imediat. Spectacola are dovada
De asemenea, artistul a povestit experiența sa din timpul examenului RMN, dar și cum a reușit să se liniștească, pentru majoritatea oamenilor această procedură fiind una destul de stresantă și anxioasă.
„Fiind muzician și fiindcă am făcut o asociere, m-am liniștit un pic. Dar îmi imaginez că cineva care nu a făcut niciodată un RMN și nici nu ascultă Dubstep nu o să facă asocierea asta și te lovește puțin anxietatea. E ca și cum locuiești într-un bloc și apartamentele de deasupra ta nu sunt gata și vin oamenii la muncă în fiecare dimineață și mai bagă un flex, o bormașină”, a spus compozitorul.
Alături de Marius Moga, invitat a fost și Psihoterapeutul Victor Toriani. În cadrul podcastului „Boabe de cunoaștere” găzduit de Doctor Mihail, Toriani a discutat despre influența sunetelor asupra stării de anxietate, contribuind cu perspective și cunoștințe din domeniul său de expertiză.
Întrebat de Doctor Mihail cum poate fi descris un examen RMN, psihoterapeutul a creat o imagine a acestei proceduri și a oferit și o soluție pentru a diminua disconfortul.
„Sunt sentimente mixte, oamenii sunt trecuți prin diferite stări emoționale. E un sentiment neplăcut, o baie de stres. Reacțiile sunt de disconfort, claustrofobie, simți că ești blocat, că nu ai ser și, de asemenea, disconfortul sonic. Recomand cea mai simplă metodă de relaxare, vorbim despre respirație”, a explicat Victor Toriani.
Te-ar putea interesa și: Cine i-a schimbat viața lui Carmen Tănase: „Ideea a fost a lui de a face această profesie. Eu voiam altceva”
Psihoterapeutul a explicat și modul în care melodia „Music to my brain” funcționează, făcând legătura între două concepte prezente în viața fiecărei persoane: nevoia de siguranță și nevoia de nesiguranță.
„O să vorbesc despre două nevoi ale noastre. Nevoia de siguranță și nevoia de nesiguranță. Nevoia de siguranță liniștește, dar nevoia de nesiguranță atrage. În cazul ăsta, este foarte important să avem partea de siguranță care ne liniștește. Repetiția lucrurilor, să știm că anumite zone nu mă pun în pericol, anumite acțiuni. Avem nevoie de partea de nesiguranță care să ne stimuleze interesul”, a spus Victor Toriani.
Întrebat de câte ori ar trebui ascultată această piesă ca să ne liniștească înaintea unei vizite la medic pentru un RMN, psihoterapeutul Toriani a răspuns „Cu cât este mai des, cu atât e mai familiar. Și tot ce e familiar ne liniștește”.
Totodată, cei doi invitați au explicat modul în care muzica ne influențează stările, dar și cum aceasta ne amplifică emoțiile. Unul dintre cele mai bune exemple este modul în care creierul nostru simte nevoia de a asculta o melodie tristă atunci când ne simțim triști, supărați.
„Muzica a liniștit dintotdeauna. Și atunci când ascult piese produse de alții, cu aceeași curiozitate ca atunci când eram copil ascult. Pentru că îți dorești să vezi cum te surprinde, cum te decepționează. Muzica e foarte similară cu ups and downs-urile noastre în viață”, a spus compozitorul Marius Moga.
„În momentul când ești trist este important să faci o alianță cu oamenii care au trecut și ei prin așa ceva. Pot să ascult o muzică care îmi amintește de persoana pe care am pierdut-o. Muzica este creatoare de emoții. Putem să fim furioși și să ascultăm rock, dar pe fundal o să avem o suferință pe care să nu o putem exprima. Pe când o muzică ce mă ține pe baladă, s-ar putea să mă ducă înspre starea de tristețe, depresie. Se recomandă să combinăm.”, a spus Victor Toriani în cadrul podcastului „Boabe de cunoaștere”.
Te-ar putea interesa și: Cum să slăbești 20 de kilograme în doar 6 luni. Cori Grămescu dezvăluie pașii pe care trebuie să-i faci: „Îți vor aduce cea mai mare parte din rezultatele dorite”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Spectacola Team
Categorie: Vedete