Cum ar arăta o zi din viața ta fără mâncare? Mihaela Bilic, despre dependența de ronțăit: „Este exact ca și cum am fi într-o relație de iubire”
Dr. Mihaela Bilic, medic Nutriționist, a fost invitată în emisiunea Pastila de Frumusețe, realizată de Georgiana Ioniță la Spectacola și DC News. 


Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, a vorbit despre dependența de gestica mâncatului, de nevoia de a ronțăi ceva mereu, atât acasă, de plictiseală, cât și în momente încărcate emoțional, atunci când mâncarea ne devine un bun prieten, un camarad care suplinește unele lipsuri. 

„Nu este o dependență chimică de nutrienții din mâncare. (...) Mâncarea este partenerul tău, de exemplu, la film,  pe canapea. Da, mâncarea îți este partener.  Este partenerul tău la drum, în mașină,  când pleci la un drum lung și ai și ceva de ronțăit cu tine, lucrurile sunt mai frumoase, nu? Este partenerul tău în momentele de tristețe și singurătate, dacă afară plouă și e frig și ești singur acasă, când e mâncarea lângă tine, deci este un aliat și un partener  de care trebuie să ținem cont, și acest tip de dependență este exact ca și cum am fi într-o relație de iubire, prietenie,  conviețuire cu o persoană, doar că de multe ori aici a necazul, persoana mai greu s-o găsești și să ți se potrivească, mâncarea e mai ușor de ajustat și comoditatea asta e e grea pentru noi și și ne aduce deservicii. Nu mai trebuie s-o gătim noi că e gata preparată. Da, fie în supermarket, fie așa, nu mai trebuie să ieșim din casă, s-o cumpărăm pentru că vine singură la ușă. O avem peste tot, nu cumva să ne lipsească. Societatea parcă ne și îndeamnă. Suntem înconjurați de ea, tocmai ca să ne fie comod și folosind-o, să ne fie un pic mai bine.  Este o relație firească. Așa am fost construiți de natură. Să avem stare de bine când mâncăm. 

 

Deci nu e dependență așa cum suntem dependenți apa caldă, de curentul electric, dar suntem, da, dependenți într-un mod pozitiv de mâncare.

Vă invit, dacă vreți, să faceți un exercițiu de imaginație și să vă închipuiți ce ar însemna o zi din viața voastră fără mâncare, să vedeți cât de trist devine totul, inclusiv când ieșim cu prietenii, când avem culmea, o ședință, o discuție la birou, o masă goală, fără nimic de mâncare, e mai tristă. Deci este suficient să aducem ceva de ronțăi, ceva de ciugulit. Și dintr-odată atmosfera se schimbă. 

Așa că mâncarea este un element nutrițional, dar este și unul social. Este unul care aduce oameni împreună sau, în anumite situații, îți ține loc de partener în momentul în care viața ta nu e suficient de plină de alte lucruri frumoase. Deci dependența asta nu trebuie să o eliminăm și să ne acuzăm pentru ea.

Pentru că, ferească Dumnezeu, fără mâncare nici măcar nu știm la ce ar trebui să apelăm sau cât de greu ne-ar putea fi”, a declarat Mihaela Bilic, în emisiunea de la Spectacola și DC News.  

 

Data: 01 apr 2023, 22:07
Autorul articolului: Georgiana Ioniţă
Categorie: Diete
Tagurile articolului: dependenta  dietă  mancare  mihaela bilic  relatie 


DC Media Group Audience

Daniel Buzdugan, foto Instagram

Motivul pentru care Daniel Buzdugan și-a retras copiii de la școala privată: „Să ajungi să plătești cât plătește poate un copil care face Arhitectura la Barcelona… ”

Cristian Mărgărit, la Pastila de Frumusețe

Alimentele care cresc imunitatea. Trebuie să le consumi în sezonul rece. Cristian Mărgărit: „Un miracol pentru imunitate” / VIDEO

Monica Tatoiu, captură video Youtube/ theXclusive

Alcool pe stomacul gol. Băutura pe care Monica Tatoiu o bea în fiecare dimineață: „Este medicament”

Nicoelta Ghiriș, captură video Youtube/ ASTROSENS

Horoscop chinezesc până în februarie 2024. Nicoleta Ghiriș, previziuni pentru toate zodiile

Horoscop Chinezesc, captură video Youtube Spectacola

Horoscop chinezesc pentru săptămâna 25 septembrie - 1 octombrie, 2023. Previziuni pentru fiecare semn zodiacal

Sursa foto: Gabriela Cristea, Facebook

Gabriela Cristea, rețetă inedită de sarmele: „Acesta este secretul.” Trucul prin care previne arsurile digestive

Sursă foto: Instagram/ Elvira Deatcu

Adina Cristescu a încetat din viață la doar 56 de ani: „Deja îmi lipsești!”. Care a fost cauza morții

„Regele moare” cu Victor Rebengiuc, un spectacol excepţional, în premieră la TVR

Victor Rebengiuc, despre spectacolul „Regele moare”: „Mă pregătesc exact pentru ce se pregăteşte şi eroul pe care îl joc eu: despărţirea de lumea asta”

Sursă foto: Instagram/ Cristina Spătar, Talisman Tate

Cristina Spătar, apariție șoc lângă Tristan Tate, la numai trei luni de la căsătorie

Violeta Bănică, Andreei Marin, Ștefan Bănică Jr., Lavinia Pârva. foto Instagram

Andreea Marin, adevărul despre relația fiicei sale cu fratele vitreg cel mic, fiul Laviniei Pârva: „Nu știm ce soartă vom avea”

Sursa foto: unsplash, autor Viva Luna Studios

Horoscop TAROT pentru săptămâna 2 - 8 octombrie 2023. Previziuni pentru fiecare semn zodiacal

Mihai Bobonete, Gabriel Cotabiță, captură video YouTube

Cum l-a țepuit Mihai Bobonete pe Gabriel Cotabiță. Cântărețul, avertisment în privința comediantului: „E periculos. Ăsta o să-ţi ia lucruri din casă”Mintea și Inima: Căutând Filosofia Dragostei

O explorare a modului în care filosofia abordează...

HOROSCOP LUNAR OCTOMBRIE 2023 pentru TOATE ZODIILE

De la introspecție profundă, provocări profesionale, până...