Horoscop 25 noiembrie - 1 decembrie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va primi o veste neașteptată
Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, a vorbit despre dependența de gestica mâncatului, de nevoia de a ronțăi ceva mereu, atât acasă, de plictiseală, cât și în momente încărcate emoțional, atunci când mâncarea ne devine un bun prieten, un camarad care suplinește unele lipsuri.
„Nu este o dependență chimică de nutrienții din mâncare. (...) Mâncarea este partenerul tău, de exemplu, la film, pe canapea. Da, mâncarea îți este partener. Este partenerul tău la drum, în mașină, când pleci la un drum lung și ai și ceva de ronțăit cu tine, lucrurile sunt mai frumoase, nu? Este partenerul tău în momentele de tristețe și singurătate, dacă afară plouă și e frig și ești singur acasă, când e mâncarea lângă tine, deci este un aliat și un partener de care trebuie să ținem cont, și acest tip de dependență este exact ca și cum am fi într-o relație de iubire, prietenie, conviețuire cu o persoană, doar că de multe ori aici a necazul, persoana mai greu s-o găsești și să ți se potrivească, mâncarea e mai ușor de ajustat și comoditatea asta e e grea pentru noi și și ne aduce deservicii. Nu mai trebuie s-o gătim noi că e gata preparată. Da, fie în supermarket, fie așa, nu mai trebuie să ieșim din casă, s-o cumpărăm pentru că vine singură la ușă. O avem peste tot, nu cumva să ne lipsească. Societatea parcă ne și îndeamnă. Suntem înconjurați de ea, tocmai ca să ne fie comod și folosind-o, să ne fie un pic mai bine. Este o relație firească. Așa am fost construiți de natură. Să avem stare de bine când mâncăm.
Deci nu e dependență așa cum suntem dependenți apa caldă, de curentul electric, dar suntem, da, dependenți într-un mod pozitiv de mâncare.
Vă invit, dacă vreți, să faceți un exercițiu de imaginație și să vă închipuiți ce ar însemna o zi din viața voastră fără mâncare, să vedeți cât de trist devine totul, inclusiv când ieșim cu prietenii, când avem culmea, o ședință, o discuție la birou, o masă goală, fără nimic de mâncare, e mai tristă. Deci este suficient să aducem ceva de ronțăi, ceva de ciugulit. Și dintr-odată atmosfera se schimbă.
Așa că mâncarea este un element nutrițional, dar este și unul social. Este unul care aduce oameni împreună sau, în anumite situații, îți ține loc de partener în momentul în care viața ta nu e suficient de plină de alte lucruri frumoase. Deci dependența asta nu trebuie să o eliminăm și să ne acuzăm pentru ea.
Pentru că, ferească Dumnezeu, fără mâncare nici măcar nu știm la ce ar trebui să apelăm sau cât de greu ne-ar putea fi”, a declarat Mihaela Bilic, în emisiunea de la Spectacola și DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Georgiana Ioniţă
Categorie: Diete
Tagurile articolului: dependenta dietă mancare mihaela bilic relatie
Celebra nutriționistă Mihaela Bilic a analizat un mit...
Ruxandra Pleșea, medic...
O nutriționistă a arătat care...
Doctor Mihail a explicat,...