Dieta împotriva anxietății. 6 trucuri pentru a ține gândurile negre la distanță
Data actualizării:
Data publicării:
Anxietatea este un cuvânt tot mai des folosit în ultima vreme. Pandemia de coronavirus a venit cu un plus de stres în viețile oamenilor. Pe unde mai pui și alte griji cotidiene. Anxietatea poate avea, de asemenea, și alte cauze, precum dezechilibre din organism sau poate fi efectul unei alimentații incorecte. 

O dietă echilibrată ne ajută să rămânem cu picioarele pe pământ și să fim mai rezistenți prin echilibrarea hormonilor, a neurotransmițătorilor și a glicemiei, care contribuie la o stare emoțională de bine.

O dietă sănătoasă este legată de niveluri mai scăzute de anxietate, potrivit unui studiu din ianuarie 2017 în BMC Medicine. Și ar putea chiar să aibă puterea de a crește fericirea, satisfacția și bunăstarea generală, conform unui studiu din august 2016 al American Journal of Public Health, care a inclus peste 12.000 de persoane.

Iată câteva lucruri pe care trebuie să le faci dacă încerci să îți găsești zen-ul.

 

 

1. Mănâncă mai mult pește gras


Dieta sănătoasă descrisă în studiul BMC Medicine s-a bazat pe dieta mediteraneană, iar un element de bază al acestui model alimentar este reprezentat de peștele gras, cum ar fi somonul sălbatic, macroul, sardinele și păstrăvul.

Peștele gras este bogat în zinc care este un nutrient de care unele persoane cu anxietate pot duce lipsă. În plus, acizii grași omega-3 pe care îi conțin acești pești joacă un rol vital în sănătatea creierului în general.

O meta-analiză, publicată în septembrie 2018 în JAMA Network Open, a analizat 19 studii clinice și a constatat că suplimentele de acizi grași omega-3 - care sunt de obicei derivate din ulei de pește - pot ajuta la ameliorarea simptomelor de anxietate la persoanele diagnosticate cu o serie de probleme de sănătate fizică și mentală. 

 


2. Consumă mai multe murături


Alimentele fermentate bogate în probiotice, inclusiv murăturile și varza murată, precum și iaurtul și chefirul, au fost legate de scăderea nivelului de anxietate.

Un studiu din august 2015 din revista Psychiatry Research a găsit o legătură între alimentele probiotice și mai puțină anxietate socială, deși autorii notează că trebuie făcute mai multe cercetări pentru a stabili mai mult decât o corelație.


3. Crește consumul de fructe și legume


Produsele proaspete tind să fie o sursă foarte bună de antioxidanți, iar anxietatea este considerată a fi corelată cu o stare antioxidantă totală scăzută, a relevat cercetarea din martie 2014 din Current Neuropharmacology. Așadar, este plauzibil, prin urmare, că a te bucura de o mulțime de alimente bogate în antioxidanți te poate ajuta să te simți mai liniștit.

Cu toate acestea, doar unul din 10 adulți consumă porțiile recomandate de fructe și legume în fiecare zi, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

 

4. Limitează consumul de alcool și cofeină


Efectul imediat al alcoolului poate fi calmant. Dar, pe măsură ce alcoolul este procesat de organism, poate interfera cu somnul - iar lipsa unui somn de calitate poate perpetua anxietatea, conform Harvard Health Publishing.

Cofeina afectează fiecare persoană în mod diferit, dar îi poate face pe unii oameni să se simtă nervoși și agitați. De asemenea, poate interfera cu somnul, potrivit Mayo Clinic.

 


5. Hidratarea


Chiar și o deshidratare ușoară vă poate afecta starea de spirit, potrivit unei analize din august 2018 a 33 de studii publicate în Physiological Reports.

 

6. Nu sări peste mese

A sta prea mult timp fără să mănânci poate face ca glicemia să scadă, făcându-te să te simți agitat și agravând anxietatea subiacentă, potrivit Harvard Health Publishing.

Acest lucru este valabil mai ales dacă mâncați mai mulți carbohidrați simpli și alimente procesate (gândiți-vă: pâine albă și orez, dulciuri și sucuri), care vă pot crește glicemia. Carbohidrații complecși, pe de altă parte, sunt metabolizați mai lent și, astfel, ajută la menținerea unui nivel mai uniform al zahărului din sânge, ceea ce creează o stare de calm.

Printre exemplele de carbohidrați complecși se numără următoarele, potrivit Bibliotecii Naționale de Medicină din SUA:


Autorul articolului: Georgiana Ioniţă
Categorie: Diete
Tagurile articolului: alcool  alimenete  anxietate  dietă  fructe  hidratare  legume  pandemie  peste 

Teo Trandafir și-a dat demisia: „Nu voi mai avea timp”

Teo Trandafir ne-a vorbit despre cel mai nou proiect...


DC Media Group Audience

Theo Rose, captură video Youtube

Marea despărțire a venit! Theo Rose: Sunt principala vinovată! Vedem ce se mai poate face de acum încolo

Sabbagh

Christian Sabbagh a izbucnit: Ce rost mai are să lucrez? Mai bine devin șomer! Am vândut tot ce aveam de vândut, la preț de chilipir, numai să-mi fac copilul bine

Emil Rengle și Randi. Sursă foto: Instagram

„Câinii dau din coadă când mă văd”. Randi, replică la adresa lui Emil Rengle, după ce a declarat că a fost îndrăgostit de el

Captură video: Pro TV

Vlăduța Lupău s-a gândit deja la numele bebelușului: „Este un nume din Biblie. Doamne ajută să vină sănătos pe lume”

Sursa foto: Vlăduța Lupău, Instagram. Sursa foto: Bursucu, Instagram

Motivul pentru care Vlăduța Lupău e supărată pe Bursucu. Cei doi nu își mai vorbesc de câțiva ani: „Am sărit calul, recunosc”

Alina Bădic

Horoscop Fecioară 23 - 30 martie 2024. Alina Bădic: Vor avea beneficii foarte semnificative

Alina Bădic, horoscop 24 - 30 martie 2024. Zodia care va da lovitura - previziuni pentru toate semnele

Horoscopul primăverii 2024. Gemenele Oana și Adina Timofte: Vești grozave pentru o zodie

Sursa foto: Vlăduța Lupău, instagram

Vlăduța Lupău, însărcinată din nou / prima fotografie

Alina Bădic horoscop martie 2024

Horoscop 24 - 30 martie 2024. Alina Bădic, previziuni pentru două zodii

Theo Rose și Anghel Damian

Ceartă între Theo Rose și Anghel Damian! „Pe mine mă doare foarte tare când face asta!”

Captură video: Facebook/Cristina Șișcanu

Rețeta cu care Cristina Șișcanu l-a impresionat pe Mădălin Ionescu: „Mamă, cât de bun e, nu pot să cred așa ceva”



pixel