Două creaţii ale lui Brâncuşi, scoase la licitaţie
Lucrarea "Le Crocodile" şi fotografia "Cap de fată" ("Premiere pierre directe") realizate de Constantin Brâncuşi, cel mai cunoscut artist român, vor fi scoase la licitaţie pe 18 februarie, online, în cadrul licitaţiei Artmark de artă postmodernă şi contemporană.

Potrivit Artmark, lucrarea "Le Crocodile" face parte din seria experimentelor de atelier realizate în plumb de celebrul sculptor şi va fi scoasă la licitaţie la preţul de pornire de 3.000 de euro.


Realizată de Brâncuşi în 1949, lucrarea provine din Fondul Brâncuşi, colecţia Alexandru Istrati şi Natalia Dumitrescu. Opera este reprodusă în monografia "Brancusi", Pontus Hulten, fiind inventariată şi inclusă în catalogul realizat de soţii Istrati alături de Pontus Hulten, director al Muzeului "Moderna" din Stockholm, în 1986. În 2010, opera a participat, alături de alte trei piese, la expoziţia organizată cu ocazia licitaţiei Artcurial în 2010, la Paris.

Fotografia "Cap de fată (Premiere pierre directe)" a fost realizată de marele artist în anul 1908 şi are un preţ de pornire de 5.000 de euro, notează Agerpres. 

Artmark reaminteşte că 2018 a fost anul recordului absolut de piaţă al lui Brâncuşi, al cărui bronz reprezentând portretul lui Nancy Cunard ("La jeune fille sophistiquee") din 1928 s-a adjudecat la Christie's, SUA, cu 62,8 milioane dolari. De asemenea, preţuri excepţionale au obţinut şi fotografiile realizate de Brâncuşi, fie atelierului său parizian, fie unora dintre lucrările sale, pe care se străduia să le surprindă din unghiuri în care lumina, eclerajul continuau finisarea sculpturii. Fotografia atelierului din 1930-1935 a fost adjudecată în iunie 2019 în Elveţia cu suma de 86.000 de euro, fotografia atelierului din 1928 - în SUA, în 2018, cu 87.000 de euro, iar fotografia realizată în 1924 cuplului de sculpturi "Muza adormită" şi "Cocoşul" - în noiembrie 2019, de Christie's, Paris, cu 150.000 de euro. În martie anul acesta, Sotheby's New York a adjudecat o fotografie realizată în 1912 de Brâncuşi "Muzei adormite" cu 71.000 de euro.

Cele două creaţii realizate de Constantin Brâncuşi care vor fi scoase la vânzare de Artmark pot fi admirate la Palatul Cesianu-Racoviţă de luni până vineri.

Autor: Bianca Moldoveanu | Dată: 05 feb, 22:10

Chiftele de dovlecei cu brânză. Simplu și gustos

Această rețetă de chiftele de dovlecei cu brânză este...


Marius Manole, sursa instagram

Marius Manole, revelație la 42 de ani. Depresia l-a schimbat complet: „Eu am greșit calea, dar nu este niciodată prea târziu să te întorci din drum”/ EXCLUSIV

Horoscop, foto Pixabay, autor Hermann Traub

Horoscop SEPTEMBRIE 2021. Previziuni pentru fiecare zodie

Cove, foto Instagram

Cove, adevărul despre plecarea din PRO TV și noua emisiune de la PRIMA TV: „Viața e plină de…surprize- surprize” EXCLUSIV

Unsplash.com/ autor Timothy Dykes

Horoscop. Top 3 cele mai inteligente zodii. Geniul malefic, Înțeleptul și Istețul

Ivan Patzaichin, alaturi de sotia sa, Georgiana

Povestea incredibilă de dragoste trăită de Ivan Patzaichin. Femeia pe care a iubit-o până la ultima suflare: „A fost dragoste la prima vedere”

Dan Negru, sursa foto Facebook

Recunoașteți personajul. Este unul dintre cei mai apreciați prezentatori TV din România

Zodii incompatibile, sursa pixabay/ autor Ryan McGuire

Zodiile care nu au ce căuta împreună: Compatibilitate ZERO. Relații sortite eșecului

Cătălin Scărlătescu, foto Instagram

Dieta lui Cătălin Scărlătescu: Alimentul la care nu poate renunța: „Am mâncat toată viaţa şi o să continui să mănânc”

Horoscop Chinezesc. Foto: Pixabay.com / autor woodpeace1

Horoscop Chinezesc. Iulie-august 2021. Astrolog Nicoleta Ghiriș: Perioadă guvernată de energia de multiplicare, o energie a viitorului

Unsplash.com/ autor Ivana Cajina

Zodiacul DEFECTELOR. Adevărul „gol-goluț” despre fiecare semn zodiacal

Gândaci, sursa pixabay/

Cum să scapi de gândacii din casă și să eviți apariția lor. Cele mai bune soluții

Unsplash.com/ autor Caju Gomes

Adevărul despre pepenele roșu. 5 efecte secundare mai puțin cunoscute

Ziua Mondială a Artei. Evenimente culturale în toată țara

Astăzi, 15 aprilie, atât instituțiile de spectacole și...