TM2023. Final de iulie la Timișoara: povești din copilărie, muzică sau teatru
Data actualizării:
Data publicării:
O poveste fantastică, inspirată din folclorul românesc, un muzician faimos, care vine în premieră la Timișoara, o premieră de final de stagiune la Teatrul German. Sau un concert cu 110 tineri muzicieni pe o singură scenă.

E doar o parte din ce aveți de făcut în ultima săptămână de iulie în Capitala Culturală Europeană a anului 2023.

Avem și o premieră la Teatrul Merlin, și un musical special, în care apar tineri artiști timișoreni, iar în Piața Traian se joacă din nou fotbal, inclusiv tradiționalul meci între Căsătoriți și Necăsătoriți. Aruncați o privire pe lista noastră și alegeți ceva pe sufletul vostru.

Știm, e cald, gândurile zboară la vacanțe, dar, dacă sunteți în Timișoara, aveți ce face. Trebuie numai să aveți poftă de descoperit.

Evenimentele săptămânii

Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte, o lume fantastică în Piața Libertății

25 - 30 iulie, ora 21
Piața Libertății

Piața Libertății devine, în această săptămână, un tărâm fantastic, în care Făt-Frumos placă în căutarea promisiunii pe care i-a făcut-o tatăl său la naștere. „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte” este un spectacol de teatru cu marionete gigantice, muzică live și o distribuție formată din peste 50 de actori și figuranți. 

De la personajele mitologice specifice basmelor românești, până la aranjamentul publicului, spectacolul pune în valoare acest basm românesc cu toate subînțelesurile sale, dar, în același timp, aduce în prim-plan importanța interpretării lui în contemporaneitate. Spectacolul a fost prezentat în premieră în 2021, în plină pandemie, și a fost pregătit atunci în condiții speciale. „L-am ales pentru că este foarte relevant pentru vremurile pe care le trăim, când eu cred că ne-am dat seama mai mult ca niciodată că toți căutăm tinerețea fără bătrânețe și viața fără de moarte”, explică Alexandra Palconi Sitov, de la Asociația Prin Banat, producătorul evenimentului.

Povestea pe larg a acestei... povești minunate o puteți afla din interviul cu Alexandra Palconi Sitov, pe care îl puteți citi AICI.

Spectacolul „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”, regizat de Ovidiu Mihăiță, este unul dintre momentele principale ale Programului Cultural Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii.

David Garrett, în concert la Timișoara

31 iulie, ora 20
Parcul Rozelor

Violonistul David Garrett vine în premieră la Timișoara, într-un concert care deschide universul muzicii clasice pe înțelesul tuturor. Garrett a dovedit deja că excelenţa fără compromisuri și popularitatea, dar și arta şi comerţul reușesc să se împace foarte bine. El ține concerte clasice cu casa închisă, atât în sălile filarmonicilor, cât şi pe scene în aer liber, așa cum este și cazul Timișoarei, prezentând programe crossover.

David Garrett cântă pe o vioară Stradivarius fabricată în 1716 și a intrat în Guinness Book ca unul dintre cei mai rapizi violoniști din lume, cu un record de 13 note muzicale pe secundă, în interpretarea piesei „Zborul bondarului”, de Rimski-Korsakov.

Dragonul, final de stagiune la Teatrul German

Ultima premieră a stagiunii 2022/2023 de la Teatrul German de Stat este „Dragonul” de Evgheni Schwarz, în regia lui Yuri Kordonsky. Povestea e arhicunoscută: un dragon a subjugat un oraș timp de secole, iar oamenii trebuie să-l hrănească cu mii de vaci, oi și găini și să-i sacrifice o fecioară în fiecare an. Ei s-au împăcat cu acest lucru și chiar consideră că stăpânirea balaurului le oferă siguranță. Într-o zi apare cavalerul Lancelot, care pune la îndoială această ordine. El se îndrăgostește de Elsa, care urmează să fie sacrificată în acel an, și vrea să lupte împotriva dragonului, dar nimeni nu-l vede ca pe un posibil eliberator.

„Istoria omenirii ne învață că un dictator fascist nu este singura și poate nici măcar cea mai mare problemă. Greșeala se ascunde în natura umană. După ce dragonul moare, oamenii aleg într-o clipită unul nou balaur care să-i conducă. Acest ciclu este nesfârșit”, spune regizorul Yuri Kordonsky. Ca regizor, acesta a lucrat în multe țări, iar producțiile sale au câștigat premii importante. „Dragonul” este a treia sa producție la TGST, după „Pescărușul”, de A. P. Cehov, și „Incredibila și trista poveste a candidei Eréndira și a bunicii sale fără suflet”, după povestiri de G. Garcia Marquez, distins cu premiile UNITER pentru cea mai bună regie și cea mai bună scenografie (Helmut Stürmer – decor; Ioana Popescu – costumele și desenele în nisip live).

110 muzicieni din patru țări, într-un singur concert

Filarmonica Banatul este gazda unui concert special, care reunește patru orchestre de tineri muzicieni din patru țări: Orchestra de Tineret a Germaniei, Orchestra Simfonică de Tineret a Ucrainei, Orchestra Națională de Tineret a Moldovei și Orchestra Facultății de Muzică și Teatru Timișoara. Cei 110 artiști vor fi coordonați de Clemens Schuldt, dirijorul principal al Münchener Kammerorchester. Solistul concertului va fi acordeonistul lituanian Martynas Levickis.

În program: R. Strauss - Poemul simfonic „Don Juan“, D. Nelson - „The Ghost Machine Treatise“ pentru acordeon și orchestră, Z. Almashi - Sinfonietta,  G. Ligeti - Mica serenadă și M. Weinberg - Rapsodie pe o temă moldovenească.

Calendar

City of Lights

27 iulie, ora 18
Teatrul Merlin, bd. Regele Carol I

Timișoara este orașul nostru. Orașul luminilor. Avem o istorie lungă și cu siguranță s-au întâmplat multe lucruri. Orașul nostru este un punct de întâlnire. A fost făcut din persoane de pretutindeni care au venit aici pentru a face parte din acest oraș. Dar uneori uităm. Acest performance vrea să reamintească publicului lucrurile importante care au construit orașul.

District Sonor Soundscape

28 iulie, ora 14
Anturaj, bd. V. Pârvan

District Sonor Soundscape este un proiect care îmbină muzica, arta și tehnologia. El își propune, prin mai multe evenimente, să exploreze limitele muzicii și ale artei digitale, deschizând, astfel, porți către noi dimensiuni sonore și vizuale. Îi veți putea vedea la această ediție  pe Bosquito, The Mono Jacks, Nightlosers, Fără Filtru, The Case, Louis King sau DJ Zoleevee.

Social Fabric: Fotbal în Traian

28 iulie, ora 18
Piața Traian

Acest turneu nu este o competiție sportivă, iar fotbalul este doar un pretext pentru a da voce oamenilor care trăiesc în Fabric. Este o sărbătoare a vecinilor, locuitorilor și prietenilor din cartier, într-o celebrare a diversității noastre sociale și culturale. Premiile și trofeele turneului sunt simbolice, iar pe teren, ca și în afara lui, trebuie să predomine fair-play-ul și respectul reciproc.

Personalități din Banat

28 iulie, ora 18
Muzeul Național de Artă, Piața Unirii

Albumul semnat Aurelian Scorobete cuprinde portretele a 60 de personalități din Banat sau care nu aparțin acestei zone, dar care, prin contribuția lor, au avut o importanță pentru Banat, cum ar fi Eugen de Savoia, Florimund Mercy sau Ioan Huniade. Lucrările au ca scop „readucerea în memoria colectivă a unor oameni care nu trebuie uitați”, așa cum spune chiar autorul.

Come into the Light

28 iulie, ora 21
Muzeul Satului Bănățean

Come into the Light este un spectacol-poveste care, prin muzică și dans, vorbește despre Timișoara din trecut și din prezent. Umor, nostalgie, dragoste și bucurie - toate se regăsesc în acest musical care te invită să descoperi, să simți, să trăiești alături de tineri artiști debutanți. 

Hai să vezi o canotcă pe Bega

29 iulie, ora 11
Malul Begăi - D'Arc pe mal

Mai mulți copii au construit, alături de maestrul Viorel Gheorghe, o canotcă, ambarcațiune concepută de campionul olimpic Ivan Patzaichin. A venit momentul lansării la apă a ambarcațiunii, iar copiii vor naviga pe Bega în barca pe care au construit-o în ultimele săptămâni.

Alte evenimente

Marți, 25 iulie

50% off Tuesday, D'arc, ora 19
Social Fabric: Atelier Vrac - Prezentare publică, Casa Jakab Toffler, ora 19
Summer Tropical Party, Berărescu, ora 20
Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte, Piața Libertății, ora 21
Summer Vibes, Șura, ora 21
KizomBachata Party, Latin BUG Dance School, ora 22:15

Miercuri, 26 iulie

Midweek Session w. IST, D'arc, ora 18
În bătaia focului, Cinema Victoria, ora 18:30
Capitala Culturală, cu Cătălin Ștefănescu, invitată: Oana Stănescu, arhitectă, Sala ARChA, ora 19
Recital de orgă / Amalia Erdös (România), Biserica Înălțarea Sfintei Cruci Piaristă, ora 19
Atelierele Lost Music: #4 Rock, Faber, ora 19
Miercuri facem Rap pres. by MCs United, Nemesis Art Club, ora 20
Surname Viet Given Name Nam (1989) • Proiecție F-SIDES Cineclub Timișoara • Q&A Daniela Rațiu, Cinema Victoria, ora 20:30
Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte, Piața Libertății, ora 21

Joi, 27 iulie

Training Cultură Digitală, Casa Politehnicii, ora 12
Căutări și regăsiri - Expoziție de artă sacră, Domul Romano-Catolic, ora 17
O carte pe lună #93, La Două Bufniţe, ora 18
Mi-e silă de mine, Cinema Victoria, ora 18:30
Seara Scriitorilor: Nostalgie, Cuib d'Arte, ora 19
Ce ne lipsește când le avem pe toate, Casa Tineretului, ora 19
Atemporal, Timișoara Convention Center, ora 19
Muzicon showcase #7 Melting Dice & Ioan Popovici, Codru Urban Garden, ora 20
Stand-up comedy/Seara amatorilor, Manufactura, ora 20
Artă, Nemesis Art Club, ora 20
Exerciții de improvizație, Casa Tineretului, ora 20
Kompromat, Cinema Victoria, ora 20:30
Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte, Piața Libertății, ora 21
Embrace the Joy, Șura, ora 21
KizomBachata Party - By Kizomba Flavor, Dance Stage, ora 22:15

Vineri, 28 iulie

Lada cu zestre - Spectacol de gală, Sala Capitol, ora 18
Sonic Summer, Șura, ora 18
Falcon Lake, Cinema Victoria, ora 18:30
Capitala Culturală, cu Cătălin Ștefănescu, invitat: Alexandru Mărmureanu, medic chirurg, Sala ARChA, ora 19
Glowing Island - Neon Madness, no name beach, ora 19
Dockers - Irish summer night, Manufactura, ora 20
Concert Adrian Ilie, Porto Arte, ora 20
Live Music – Reia, C House Milano, ora 20
Oppenheimer, Cinema Victoria, ora 20:30
Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte, Piața Libertății, ora 21
COME INTO THE LIGHT, Muzeul Satului Bănățean, 21:00
Cool Retro, Casa del Retro, ora 22
Tic Tac TEK 6, Hamei, ora 23
Barbie girl in a dancing world w. Julyan Dubson, Fratelli, ora 23
You Just Crossed My Mind, Heaven Pool, ora 23

Sâmbătă, 29 iulie

Social Fabric: Fotbal în Traian, Piața Traian, ora 9
Tur ghidat HerCity, Colegiul Național „CD Loga”, ora 11
Ierbar cianotipic - workshop sci-art pentru copii, MV Sci-Art Center, ora 12
7Y Anniversary, Bereta Brewing Co., ora 14
District Sonor Soundscape @ Anturaj, ora 14
Piloții de raliu, Cinema Victoria, ora 15:30
AnonimTM's Boatparty, D'Arc pe Mal, ora 16:30
Kompromat, Cinema Victoria, ora 17:30
Dodos, spectacol stradal din Franța | Flight Hidden Treasures, Piața Libertății, ora 18
Capitala Culturală, cu Cătălin Ștefănescu, invitat:  Adrian Constantin, matematician, Sala ARChA, ora 19
Der Drache / Dragonul, Teatrul German de Stat Timișoara, ora 19:30
Dodos, spectacol stradal din Franța | Flight Hidden Treasures, str. V. Alecsandri, ora 20
Iron Maidnem (HU) - Tribut Iron Maiden – Live, Manufactura, ora 20
Stand up comedy cu Sorin Palciuc, Porto Arte, ora 20
TÁR: proiecție unică,  Cinema Victoria, ora 20
Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte, Piața Libertății, ora 21
Kiki Circuit, Faber, ora 21
În pași de dans cu Cosmjn Geo mg Petitu Nicula, no name beach, ora 21
Hanging Around /// count of monte disco, aethernativ, ora 21
Home Sweet Om 2.0, Nemesis Art Club, ora 23
Drumfunk Sessions pres. Tamen (AU), Hamei, ora 23
 
Duminică, 30 iulie

Social Fabric: Fotbal în Traian, Piața Traian, ora 9
District Sonor Soundscape @ Anturaj, ora 14
Puișorii: Aventură în Africa, Cinema Victoria, ora 15:30
Carbon, Cinema Victoria, ora 17:30
Dodos, spectacol stradal din Franța | Flight Hidden Treasures, Iulius Garden, orele 18 și 20
Capitala Culturală, cu Cătălin Ștefănescu, invitată: Aurora Simionescu, astrofiziciană, Sala ARChA, ora 19
Recital de orgă și sand art, Cristina Struța (orgă), Mariana Pachiș (sand-artist), Aula Magna a UVT, ora 19
Oppenheimer, Cinema Victoria, ora 20:30
Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte, Piața Libertății, ora 21

Luni, 31 iulie

Oglinda de lemn II, Parcul Regina Maria, ora 9
Expoziția Lost Music, FABER, ora 18
ISWinT Parade, Complexul Studențesc, ora 19:30
Concert David Garrett - Iconic Tour, Parcul Rozelor, ora 20
ISWinT Concert, Cazarma U, ora 21:15

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Timisoara 2023
Tagurile articolului:   evenimente  timisoara 

Doliu în lumea muzicii! A murit Gabriel Cotabiță

Lumea muzicală este în doliu! Celebrul artist Gabriel...



Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Previziuni astrale pentru anul 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va traversa o perioadă plină de evenimente importante

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Care vor fi cele mai norocoase zodii în anul 2025. Interviu în exclusivitate cu Daniela Simulescu

Daniela Simulescu

Previziuni astrale pentru 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va avea parte de un an excelent

Daniela Simulescu

Previziuni astrale pentru 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va avea parte de schimbări radicale pe plan amoros

Captură video: TikTok/bogdan.1111

Andreea Bănică, luată la rost de Bursucu în podcastul său: „Ce a fost cu bustiera aia de la concertul tău?”. Ce i-a răspuns artista

Adriana Bahmuțeanu, foto Instagram

Adriana Bahmuțeanu, în lacrimi la mormântul lui Silviu Prigoană. A avut parte de o mare surpriză - Foto în articol

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Previziuni astrale pentru 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va trece prin schimbări semnificative

Cristina Demetrescu. Captură video: Pro TV

Cristina Demetrescu, horoscop pentru săptămâna 18 - 24 noiembrie. Zodia care va trece prin schimbări radicale în această perioadă

Sursă foto: Facebook/Mihaela Botezatu

Un mare secret al lui Silviu Prigoană s-a aflat abia acum, după moartea lui

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Previziuni astrale pentru anul 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care poate începe o relație autentică și sănătoasă

Captură video: TikTok/Vlad Iorga. Captură video: Facebook/Igor Cuciuc

Durere fără margini la priveghiul Andreei, fiica lui Igor Cuciuc. Cunoscutul interpret nu s-a desprins de lângă sicriul cu trupul neînsuflețit al fiicei sale

Sursa foto: Lidia Buble, instagram

Lidia Buble a aflat că este înșelată chiar de la amanta iubitului ei. Cine era, de fapt, femeia cu care bărbatul trăia o viață dublă: „Am avut un mare șoc”




TM2023. Evenimentele săptămânii: După cultură... cultură

Ne pregătim de sărbători, motoarele pierd puțin din...

pixel