Gaze urât mirositoare. 8 posibile cauze și bolile pe care le pot ascunde
Data publicării:
8 motive pentru care gazele pot mirosi insuportabil, potrivit experților în digestie.

Anumite alimente, probleme de digestie și chiar medicamentele, ar putea fi de vină pentru gazele urât mirositoare.

Eliminarea gazelor semnifică un proces complet normal, dar poate fi și un indicator important al sănătății digestive.

„Sistemul digestiv este principala modalitate a organismului de a absorbi substanțele nutritive”, spune Shilpa Ravella, MD, gastroenterolog la Columbia University Medical Center din New York City. „Ca o barieră din lumea exterioară, este, de asemenea, una dintre principalele mijloace de apărare ale organismului împotriva bolilor, dar și locul în care trăiesc trilioanele de bacterii care joacă un rol esențial în sănătate”.


Unul dintre procesele zilnice ale sistemului digestiv este eliminarea gazelor. „Oamenii elimină gaze, în medie, de 14 până la 22 de ori pe zi”, spune Marta Ferraz Valles, R.D., dietetician la Institutul pentru sănătate digestivă și boli hepatice Mercy Medical Center.

În timp ce flatulența este complet sănătoasă, gazele cu miros urât pot indica probleme în tractul gastro-intestinal.

Experții în digestie dezvăluie opt cauze frecvente ale gazelor urât mirozitoare și ce boli pot ascunde. 

 

1. Alimente bogate în sulf

 

Potrivit dr. Ravella, gazele urât mirositoare sunt adesea rezultatul consumului de alimente bogate în sulf, pe care sistemul digestiv le descompune în compuși urât mirositori numiți sulfuri. Două alimente bogate în sulf : carne și ouă. Ai avut vreodată gaze care miroaseau a ouă stricate? Dacă da, află că mirosul provine dintr-un subprodus numit hidrogen sulfurat.

Alte alimente care pot duce la gaze urât mirositoare legate de sulfuri sunt: usturoiul, vinurile care conțin sulfit și fructele uscate conservate cu dioxid de sulf, spune Ferraz Valles.


2 FODMAP

 

FODMAPs, o familie de carbohidrați cu lanț scurt, care se găsesc în tot felul de alimente, pot provoca, de asemenea, probleme digestive care produc gaze urât mirositoare. „FODMAP-urile sunt slab absorbite în intestinul subțire, activ din punct de vedere osmotic (ceea ce înseamnă că măresc conținutul de apă intestinală) și sunt fermentate rapid de bacteriile intestinale”, spune dr. Ravella. Pentru persoanele sensibile, acest lucru poate duce la gaze frecvente și cu miros urât, notează Prevention. 


Din păcate, pentru stomacurile sensibile,  multe alimente conțin FODMAP, inclusiv anumite fructe (cum ar fi pepenenele verde și mango) și legume (cum ar fi broccoli și varza de Bruxelles), cereale bogate în fibre, ceapă, lactate și lista continuă, spune dr. Ravella .

Veți găsi, de asemenea, FODMAP, cum ar fi alcoolul de zahăr și fructoza, în multe alimente procesate, adaugă Ferraz Valles.

 

3. Ați consumat multe fibre

 

Fibrele, părțile nedigerabile ale plantelor pe care le consumăm, sunt o parte incredibil de importantă a dietei noastre. În plus față de susținerea unui sistem digestiv sănătos (și a mișcărilor intestinale regulate), ne face să ne simțim plini după ce am mâncat, ne ajută să ne stabilizăm glicemia, să scădem colesterolul,  să menținem o greutate sănătoasă și ne ajută să trăim mai mult, conform Clinicii Mayo .


Problema este că multe persoane nu mănâncă în mod regulat suficiente fibre - și consumul brusc poate provoca unele tulburări digestive și flatulență crescută, spune Ferraz Valles. (Fasolea și leguminoasele, de exemplu)

Adesea, durează câteva săptămâni până când sistemul digestiv se adaptează la aportul crescut de fibre, motiv pentru care Ferraz Valles recomandă creșterea treptată a aportului la cantitatea recomandată (25 de grame pe zi pentru femeile sub 50 de ani și 38 de grame pe zi pentru bărbații sub 50 de ani) și să bei multă apă alături de alimente fibroase precum ovăz, mere, linte și fructe de pădure.

 

4. Medicamentele pot fi de vină

 

Trist, dar adevărat: tot felul de rețete și suplimente alimentare - chiar și cele menite să ușureze problemele stomacale - vă pot afecta mișcările intestinale, spune Ferraz Valles.

1Medicamentele antiacide, medicamente pentru diaree, medicamente pentru chimioterapie, multivitamine și suplimente de fibre pot provoca modificări ale frecvenței flatulenței și ale mirosului”, spune medicul. Este incomod, da, dar nu este neapărat ceva de îngrijorat.

 


5. Intoleranța la lactoză ar putea fi problema.

 

Lactoza, un zahăr natural găsit în produsele lactate, este foarte dificil de digerat pentru mulți adulți. „Unul dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii pot suferi de gaze excesive este intoleranța la lactoză”, spune Ferraz Valles.

„Acest lucru poate provoca exces de gaze și alte suferințe gastro-intestinale.” Potrivit Institutelor Naționale de Sănătate (NIH), aproximativ 65% dintre oameni au dificultăți în digerarea lactozei.

Deoarece diferite produse lactate conțin cantități diferite de lactoză (laptele conține mai mult decât brânză, de exemplu), oamenii pot observa simptome mai grave după ce au consumat diferite tipuri de lactate, potrivit NIH. Cu toate acestea, durerile abdominale, balonarea, greața și flatulență la 30 de minute până la 2 ore după consumul de lactate, indică intoleranță la lactoză.

 

6. Sensibilitate la gluten (sau boala celiacă).


Glutenul, proteina controversată care se găsește în cereale precum grâul, orzul și secara, poate contribui, de asemenea, la flatulența problematică. 

„Persoanele care au boală celiacă sau sensibilitate la gluten non-celiac pot experimenta exces de gaze atunci când consumă gluten”, spune Ferraz Valles. În ambele cazuri, consumul de gluten poate contribui, de asemenea, la o serie de probleme digestive, precum și la dureri de cap, oboseală și probleme de dispoziție, potrivit Fundației pentru boala celiacă.

Cu toate acestea, în timp ce boala celiacă genetică poate fi identificată prin teste de sânge, identificarea sensibilității sau intoleranței la gluten implică de obicei observarea modificărilor simptomelor după eliminarea glutenului din dietă (care ar trebui să se facă sub supravegherea unui dietetician sau a unui medic).

 

7. Ai putea avea un dezechilibru al microbiomului intestinal

 

„Dezechilibrele bacteriene pot provoca cu siguranță gaze excesive și urât mirositoare”, spune dr. Ravella. Oamenii cu diversitate bacteriană scăzută în intestin (care pot fi cauzate de utilizarea frecventă, excesivă de antibiotice sau de o dietă săracă în fibre și bogată în produse de origine animală) se confruntă adesea cu această problemă, spune dr. Ravella.


Totuși, un alt vinovat obișnuit este creșterea excesivă a bacteriilor intestinale subțiri, cunoscută și sub numele de SIBO, spune ea. SIBO apare atunci când bacteriile în exces se acumulează în intestinul subțire, ceea ce poate afecta absorbția nutrienților și poate provoca tot felul de simptome digestive (inclusiv o creștere a flatulenței).

 

8. Poate fi un semn al sindromului intestinului iritabil.

 

Sindromul intestinului iritabil, o afecțiune în care disfuncția din intestinul gros cauzează probleme digestive, cum ar fi balonare și dureri abdominale, precum și crize de diaree și constipație, este încă un alt vinovat obișnuit în spatele gazelor urât mirositoare, potrivit Clinicii Mayo.

Deși gazele frecvente în monoterapie nu sunt suficiente pentru a diagnostica IBS, modificările mirosului și producției de gaze sunt factori comuni, spune dr. Ravella. Adesea, gestionarea IBS implică modificarea  dietetei și a stilului de viață și abordarea stresului.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Maria Alexandru
Categorie: Diete
Tagurile articolului: alimente  balonare  digestie  flatulenta  gaze  gluten  lactoza 



Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Previziuni astrale pentru anul 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va traversa o perioadă plină de evenimente importante

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Care vor fi cele mai norocoase zodii în anul 2025. Interviu în exclusivitate cu Daniela Simulescu

Daniela Simulescu

Previziuni astrale pentru 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va avea parte de un an excelent

Sursă foto: Facebook/Mihaela Botezatu

Mihaela Botezatu, soția lui Silviu Prigoană, prima reacție publică la două zile de la moartea omului de afaceri. Când ar fi avut loc, de fapt, înmormântarea

Adriana Bahmuțeanu, foto Instagram

Adriana Bahmuțeanu, în lacrimi la mormântul lui Silviu Prigoană. A avut parte de o mare surpriză - Foto în articol

Captură video: TikTok/bogdan.1111

Andreea Bănică, luată la rost de Bursucu în podcastul său: „Ce a fost cu bustiera aia de la concertul tău?”. Ce i-a răspuns artista

Cristina Demetrescu. Captură video: Pro TV

Cristina Demetrescu, horoscop pentru săptămâna 18 - 24 noiembrie. Zodia care va trece prin schimbări radicale în această perioadă

Sursă foto: Facebook/Mihaela Botezatu

Un mare secret al lui Silviu Prigoană s-a aflat abia acum, după moartea lui

Silviu Prigoană, captură video Kanal D

Silviu Prigoană a fost condus pe ultimul drum într-o ceremonie restrânsă. Fiul cel mare al omului de afaceri a transmis un mesaj: „Conform cu dorința tatălui nostru”

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Previziuni astrale pentru anul 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care poate începe o relație autentică și sănătoasă

Captură video: TikTok/Vlad Iorga. Captură video: Facebook/Igor Cuciuc

Durere fără margini la priveghiul Andreei, fiica lui Igor Cuciuc. Cunoscutul interpret nu s-a desprins de lângă sicriul cu trupul neînsuflețit al fiicei sale

Daniela Simulescu, astrolog DC News și redactor-șef Astrosens

Previziuni astrale pentru 2025, cu Daniela Simulescu. Zodia care va trece prin schimbări semnificative




Încă un mit alimentar, spulberat de Mihaela Bilic

Celebra nutriționistă Mihaela Bilic a analizat un mit...

pixel