Gina Matache, despre posibilitatea de a-și reface viața. Își dorește sau nu un partener mai tânăr decât ea?
„Mâncarea viitorului miroase a ulei de palmier
În curând vom fi 10 miliarde de oameni pe planetă, care trebuie hrăniți! Pentru industria alimentară nu se mai pune problema de calitate sau gust, ci doar de randament și producție de calorii la hectar. Cum se iau deciziile când vine vorba de materia primă din care se face mâncarea noastră? Iată un exemplu de calcul nutrițional pragmatic:
Porumbul este o plantă avidă de îngrășăminte, apă și pesticide, dar face o producție record de 10 tone grăunțe la hectar - asta înseamnă 40 milioane de calorii, ce pot hrăni 50 de persoane timp de un an!
Semințele de in sunt bogate în Omega 3, iar planta nu consumă aproape deloc îngrășăminte, pesticide sau apă (ploaia din luna mai îi ajunge). Producția este de numai 20-25 qintale la hectar, echivalent cu 13 milioane de calorii, ce pot hrăni 17 persoane timp de un an, adică de 3 ori mai puțin decât porumbul.
Un hectar de palmieri produce 6 tone de ulei, echivalent a 54 milioane de calorii, ce pot hrăni 75 de persoane timp de un an. Concluzia? Palmierul este câștigător detașat la capitolul randament alimentar, așa că nu vă mirați dacă uleiul de palmier a devenit un ingredient prezent în majoritatea produselor…ieftin, mult și sățios!
Faptul că este o grăsime vegetală saturată cu efect negativ pentru sănătate, nu preocupă în prezent pe nimeni.
Și nici exploatarea intensivă cu impact negativ asupra mediului nu pare să ne oprească. Ăsta este prețul progresului: nu se mai moare de foame, ca acum 100 de ani, a venit vremea să fim bolnavi cu burta plină”, a transmis Mihaela Bilic pe rețelele de socializare.
Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, a fost invitată în emisiunea Pastila de Frumusețe, realizată de Georgiana Ioniță Toader la Spectacola și DC News.
Întrebată ce părere are despre consumul de gândaci, Mihaela Bilic a explicat, în primul rând, cum a pornit acestă „modă” și care este probabilitatea ca gândacii să devină parte din meniul nostru de zi cu zi.
„Cred că este aici o chestiune de mult marketing. Această globalizare face necesară prezența unor astfel de produse la nivel mondial, pentru că cine știe, poate că sunt populații care le-au consumat și acum, dacă s-au mutat în Europa, trebuie să le regăsească în supermarket, e o chestiune de obicei. Insecte, din păcate, au mâncat oamenii dintotdeauna, ăia săracii, care nu aveau carne. Acum, puțin probabil ca noi în această abundență de produse de origine animală, să ajungem, ferească Dumnezeu, să ne luăm proteinele din din insecte.
Dar industria alimentară eu cred că-și pregătește surse alternative, pentru că este clar, suntem din ce în ce mai mulți pe planeta asta, nu suntem pregătiți să acceptăm o scumpire foarte mare a acestor produse care sunt cu adevărat valoroase. Și atunci, industria alimentară trebuie să aibă alternative. Dacă de mâine n-o să mai avem carne pentru toată lumea, trebuie să avem și insecte”, a declarat Mihaela Bilic în emisiunea Pastila de Frumusețe, de la Spectacola și DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Maria Alexandru
Categorie: Diete
Tagurile articolului: mihaela bilic ulei ulei palmier
Celebra nutriționistă Mihaela Bilic a analizat un mit...
Ruxandra Pleșea, medic...
O nutriționistă a arătat care...
Doctor Mihail a explicat,...