Mihaela Bilic, totul despre alimentația din POSTUL CRĂCIUNULUI. 4 greșeli care trebuie evitate
Data publicării:
Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, a explicat cum trebuie să arate alimentația în perioada postului și care sunt greșelile pe care trebuie să eviți să le faci. 

„A început Postul Crăciunului, haideți să vedem care sunt beneficiile acestui tip de alimentație. “Post” înseamnă să renunți la mâncare pentru o perioadă de timp, din motive diferite și cu reguli diverse: postul terapeutic, postul detox, postul religios etc. Văzut ca o pauză de la plăcerile vieții, ca o metodă de tratament a diverselor boli sau ca un exercițiu de penitență, postul a fost din cele mai vechi timpuri un instrument de autovindecare și autoeducare. Prin eliminarea produselor de origine animală și diminuarea drastică a cantității de alimente consumate, postul este o metodă de a curăța organismul, îi dă posibilitatea să se regenereze, să se echilibreze, să se repare, să se odihnească. 


‼️Greșeli care trebuie evitate în post:

1.Mâncatul excesiv: principiul de bază al postului alimentar este să nu fii sătul, să mănânci cât să supraviețuiești; obiectivul nu este să te îndopi cu produsele permise (“de dulce”), ci să experimentezi senzația de foame. 

2.Consumul de produse ultraprocesate, de proastă calitate: ca să fie benefic pentru sănătate, în post trebuie consumate alimente cât mai simplu preparate, cât mai puțin procesate. Evitați prăjelile, produsele de patiserie, tot ce este ambalat, bogat în soia și grăsimi vegetale; încercați să gătiți mâncăruri simple, din ingrediente proaspete (ciorbe, ghiveci de legume)

3.Excesul de dulciuri: postul religios nu interzice zahărul, deși este principalul vinovat pentru creșterea stresului oxidativ din organism. Există o mulțime de dulciuri de post care nu hrănesc celulele, ci mai degrabă le “ruginesc”. 

4.Excesul de sare și de grăsime prezent în alimentele procesate, care solicită metabolismul și mecanismele de detoxifiere. Atenție, în postul religios strict se limitează inclusiv consumul de grăsime, zilele cu dezlegare la ulei și vin sunt la fel de rare ca și zilele cu dezlegare la pește. 

Obiective care trebuie atinse în post:

1.Creșterea consumului de produse de origine vegetală, în special legume- cu cat mai diferite și mai colorate, cu atât mai bine; pigmenții vegetali sunt fitonutrienti benefici pentru organism. 

2.Hidratarea optimă care înseamnă consum de apă sub diferite forme: apă cu lămâie, ceai verde, infuzii de plante, zeamă de supă/ciorbă, cafea etc. 

3.Respectarea unor pauze alimentare de 5-6 ore între mese, perioadă în care nu trebuie să mâncăm/ronțăim nimic, ca să-i dăm organismului timp să digere și să proceseze masa anterioară. Postul înseamnă disciplină și foame, este un exercițiu psihologic, nu doar alimentar.

4.Redimensionarea porților și moderația vizavi de cantitatea de mâncare consumată. Produsele de post mâncate pe săturate duc rapid la îngrășat, din făinoase și grăsime organismul face rapid kilograme în plus. Dacă ții post cu adevărat, nu trebuie să te scoli de la masă cu burta plină!


În Postul Crăciunului ne abținem de la mâncare ca să ne putem delecta apoi cu toate preparatele culinare tradiționale. Însă postul alimentar este un instrument ce poate și trebuie să facă parte din viața noastră de zi cu zi. Chiar și în afara perioadelor de post ar fi bine să mâncăm carne roșie de 3 ori/săpt (max. 500g), pește de 2 ori/săpt și minimum 2 zile/săpt să avem o dietă vegetariană.
Prin post dobândim o disciplină și un echilibru, ne impunem reguli și limite alimentare, redescoperim bucuria și plăcerea mâncării după o perioadă în care aceasta ne-a lipsit. Postul înseamnă stăpânire de sine acolo unde, dacă ne lăsăm dominați de instincte, nu ne mai oprim din mâncat. După o perioadă de post este minunat să mâncăm din nou DE TOATE... dar asta nu înseamnă să mâncăm TOT!!”, a scris dr. Bilic pe pagina ei de Facebook. 

 

Postul Crăciunului 2021 

 

Postul Nașterii Mântuitorului sau Postul Crăciunului, așa cum este cunoscut de către toți credincioșii este ținut cu strictețe de credincioșii în întreagă lume. Prin intermediul acestui post Dumnezeu ne da putință curățării trupești și sufletești.

Acesta închipuie ajunarea timp de patruzeci de zile a Proorocului Moisi, dar și postul patriarhilor din Vechiul Testament. La fel precum cei de atunci așteptau venirea Mântuitorului pe Pământ cu post și rugăciune, așa se cuvine că toți credincioșii să aștepte și să întâmpine prin ajunare Mielul lui Dumnezeu născut din Fecioara Măria.

Acest post tine 40 de zile, începând cu data de 15 noiembrie și sfârșind la 25 decembrie, lașând sec în seara Sfanțului Filip, pe 14 noiembrie. Totuși, daca aceasta zi cade fie miercurea, fie vinerea, postul începe încă din seara zilei de 14 noiembrie. În acest post credincioșii ar trebui să consume mâncăruri de post, potrivit calendarulortodox.ro.

Dezlegări în Postul Crăciunului

În acest post se obișnuiește că toți credincioșii să postească de carne, brânză și oua, în timp ce lunea miercurea și vinerea se consuma mâncare fară ulei  și fară vin. În zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin. Mai mult, sâmbetele și duminicile, până pe 20 decembrie inclusiv se dezleagă de untdelemn, peste și vin.

Daca în zilele de luni, miercuri și vineri Biserica Ortodoxa prăznuiește vreun sfanț mare, însemnat în calendar cu cruce neagra, creștinii pot consuma untdelemn și vin; iar daca hramul bisericii sau vreo sărbătoare însemnată în calendar cu cruce roșie roșie atunci se face dezlegarea și la peste. În zilele de marți și joi credincioșii pot consuma peste, vin sau untdelemn.

În ziua de Ajun se mănâncă abia seara și doar: grau fiert îndulcit cu miere, covrig, turte din faina și poame deoarece cu semințe a ajunat și Daniil proorocul și cei trei tineri din Babilor, care au prevestit și așteptat Nașterea Mântuitorului. De Crăciun, indiferent de ziua în care cade se mănâncă de dulce.

Se mănâncă untdelemn și se face dezlegare la vin în datele de 16, 22, 23, 24, 25 și 30 noiembrie, dar și pe 4,5,6,7,9, 12, 13, 17 și 20 Decembrie, daca aceste zile cad lunea, miercurea sau vinerea, deoarece în aceste zile Biserica prăznuiește Sfinții mai importanți.

Se face dezlegarea la peste pe când Biserica Ortodoxa prăznuiește Intrarea în Biserica a Maicii Domnului, pe 21 noiembrie, indiferent daca aceasta sărbătoare vă cădea miercurea sau vinerea.  

De asemenea, credincioșii pot manca peste în zilele de luni, miercuri și vineri ale acestui post, doar daca în aceste zile cade hranul bisericii din enoria noastră.

Nu în ultimul rand, se face dezlegare la peste în zilele cu sfinti însemnați, dar și în zilele de 16, 22, 23, 24, 25, 30 Noiembrie și 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 Decembrie daca zilele acestea cad Marți sau Joi. Cu atât mai mult, când Marțea sau Joia se întâmplă hramul bisericii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Maria Alexandru
Categorie: Diete
Tagurile articolului: alimentatie  mancare  mihaela bilic  nutritionist  post  postul craciunului  sănătate 


DC Media Group Audience

Jador/ captură video Youtube, Spectacola

Cine va cânta la nunta lui Jador: „Datorită lui sunt astăzi în muzică”. Care este tradiția la care artistul vrea să renunțe / video

Alina Bădic - horoscop aprilie 2024

Alina Bădic a venit cu horoscopul 21– 27 aprilie 2024. Zodia care va lua o decizie bună care uimește pe toată lumea

Victoria Ghiță. Captură video: YouTube/Românii au talent

„Ai mari șanse să câștigi Românii au Talent”. Cei patru jurați au fost impresionați de stilul de dans al Victoriei

 Astrologul Remus Ionescu. Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Cele mai favorizate zodii în luna mai 2024. Astrologul Remus Ionescu: „Ei au noroc din senin”

Sursa foto: Vali Vijelie, Facebook

Nouă despărțire șoc în lumea mondenă! Vali Vijelie, părăsit de soție: „Nu mai vreau să am de-a face cu el”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscopul banilor pentru luna mai 2024, cu gemenele Adina și Oana Timofte. Zodiile care vor avea câștiguri financiare uriașe

Anca Dimancea, captură video Youtube, Lumea Nevăzută

Anca Dimancea, previziuni pentru perioada următoare. Cu ce provocări vine vara: „De luna asta mă tem mai mult”

Clanul, sursa foto Instagram, Cătălina Grama

Serialul „Clanul” de pe Pro TV a ajuns la final! S-au încheiat filmările pentru ultimul sezon: „Suntem toți foarte emoționați și încă nu ne dăm seama”

Chef Ștefan Popescu, Instagram/ pexels.com

Câte minute se fierb, de fapt, ouăle de Paște și ce trebuie să faci ca să nu se crape coaja. Secretele lui chef Ștefan Popescu de la Chefi la Cuțite

FOTO FACEBOOK Chuando Tan

Secretul bărbatului care are 60 de ani, dar arată de 20! Ce mănâncă omul care nu suportă procedurile cu botox

prof. dr. Irinel Popescu

Prof. Dr. Irinel Popescu, avertisment privind un medicament extrem de popular printre români: Dă o boală gravă

Adrian Minune,Selly, captură video youtube/ Selly

Cea mai mare sumă câștigată de Adrian Minune la o nuntă. Selly, șocat: „Într-o seară? Incredibil”




pixel