Patru zodii primesc un mesaj special de la Univers pe 15 decembrie. Vezi dacă te afli printre ele
„Această carte are ca fundament experiența personală. Am trecut prin mijlocul vieții şi nu a fost uşor. În jurul vârstei de 40 de ani turbulențele interioare, pe care cred că până atunci le gestionasem bine şi pentru care îmi creasem şi dezvoltasem arme eficiente cu care să le fac față, s‑au schimbat. (...) Pe scurt, mă aflam într‑o stagnare în incertitudine care dura deja de prea mult timp şi adeseori o simțeam adânc, profund şi inconfundabil ca pe o pierdere a echilibrului. Și, da, mi‑a fost frică”, își începe confesiunea psihoterapeutul și psihanalistul jungian Silviu Dragomir într-o carte-mărturie și un ghid terapeutic despre Mijlocul vieții.
Volumul publicat în colecția Editurii Trei „Misterele inconștientului colectiv” este unul dintre primele scrise de un autor român care tratează, din perspectivă psihologică și psihoterapeutică, subiectul căutării sensului existențial la vârsta adultă și criza vieții de mijloc care are loc și în viețile aparent așezate, împlinite și de succes. „Mijlocul vieții. Între echilibru și dezechilibru” oferă celor interesați de subiect toate perspectivele cu sens despre cum se poate simți această criză, atât în varianta latentă, tăcută, cât în cea manifestă, exprimată prin trăiri emoționale apăsătoare și destabilizante ce apar de „nicăieri” și par să ducă „niciunde”.
Începând cu definirea concretă a ceea ce înseamnă și unde se situează „mijlocul vieții” și explicând de ce acesta este generatorul unor momente de cotitură existențială manifestată printr-o criză, autorul îmbină deopotrivă cele mai relevante teorii psihologice și concepte filosofice cu informații medicale, cu referințe binecunoscute din cinematografie, mitologie și istorie, alături de exemple reale de cazuri din practica terapeutică. Acestora se adaugă mărturia valoroasă a propriilor trăiri, dar și a schimbărilor care au reașezat conținuturile interioare într-o formă echilibrată. Un demers prin care Silviu Dragomir, editorul lucrărilor lui C.G. Jung în România la Editura Trei, îi conduce cu delicatețe pe cititori pe drumul unor conștientizări și asumări dificile.
Normalizând anxietatea și depresia, și mai ales caracterul profund pe care îl îmbracă astfel de stări în acest punct al vieții, ca expresie a apropierii de angoasa trecerii în neființă, el oferă, totodată, și o viziune plină de speranță. Atunci când începem să avem puterea de a ne pune întrebări și răbdarea de a ne opri din evitare, când dăm voie acestor trăiri să ne vorbească despre sinele nostru profund și nevoia lui de autoactualizare, atunci „criza vieții de mijloc aduce dezvoltare, împlinire și echilibru”.
Pe parcursul cărții, autorul dezvăluie și întâmplările care i-au condus pașii de formare profesională. Înființarea în urmă cu aproape 30 de ani, alături de profesorul său și psihanalistul Vasile Dem. Zamfirescu, a Editurii Trei a fost nu doar un moment cheie al specialistului de astăzi, ci și unul marcant pentru renașterea disciplinelor de psihologie și psihanaliză în România. Editura Trei începea în 1994 un demers amplu al cărui obiectiv era traducerea și publicarea operelor și autorilor esențiali din domeniul psihanalizei, după 50 de ani de cenzură comunistă. „Eseuri de psihanaliză aplicată”, de Sigmund Freud, a fost primul titlu publicat de editură, iar „Biblioteca de psihanaliză” a devenit prima colecție de profil din România care oferea în premieră cititorilor, viitorilor specialiști și celor pasionați de psihologie, operele complete ale lui Sigmund Freud și Carl Gustav Jung în limba română. Aprofundarea lucrărilor psihiatrului și analistului elvețian, ca parte a procesului de publicare, și mai precis întâlnirea cu lucrarea „Cartea Roșie”, împreună cu un vis nocturn au determinat un traseu personal și profesional de formare al autorului la Institutul C.G. Jung din Zürich. Din care avea să se nască, în forma de astăzi, Mijlocul vieții. Între echilibru și dezechilibru. „M‑am gândit să închid cercul formării mele prin această carte, care are la bază propria teză de absolvire, unind începutul cu sfârşitul, visul atât de important pentru mine fiind privit ca început, iar finalizarea studiilor de la Zürich, ca încheiere a unui ciclu existențial care a marcat pentru mine trecerea prin mijlocul vieții”, adaugă autorul.
Despre această călătorie împreună, dar și despre cartea care se va lansa pe 12 octombrie, Vasile Dem. Zamfirescu precizează că „o recomand pentru claritatea și forța convingerii care o animă. Ea este, pe de o parte, rezultatul studiilor. Pe de altă parte, încorporează precipitatul experiențelor de viață și de psihoterapeut ale autorului. De aceea consider inspirată alegerea sa de a comunica la persoana întâi o ideație în care se îmbină fericit experiența de viață, experiența spirituală și cea de psihoterapeut jungian (analiza personală și activitatea de cabinet)”. Acesta va fi, de asemenea, prezent joi, 12 octombrie, de la ora 18:30 la evenimentul moderat de redactorul de științe socio-umane la Editura Trei, Victor Popescu, unde va vorbi alături de autorul cărții, la Cărturești Verona, zona Pergola.
Silviu Dragomir este psihoterapeut, psihanalist jungian și editor. Licențiat în filosofie, a urmat programul de formare internațională al C.G. Jung-Institut din Zürich. Este membru al IAAP (International Association for Analytical Psychology) și analist acreditat al C.G. Jung-Institut. Trăiește și lucrează în București. „Mijlocul vieții. Între echilibru și dezechilibru” este cartea sa de debut ca scriitor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Georgiana Ioniţă
Categorie: Carte
Tagurile articolului: carte misterele inconstientului colectiv silviu dragomir
O veste tristă a zguduit pe...
CS Mioveni este aproape să fie...