Lidia Buble a aflat că este înșelată chiar de la amanta iubitului ei. Cine era, de fapt, femeia cu care bărbatul trăia o viață dublă: „Am avut un mare șoc”
Morcovii sunt sănătoși, ieftini și extrem de versatili. Aceste legume pot fi consumate crude, fierte, la aburi, prăjite, întregi, tocate. Pe unde mai pui că adaugă culoare și aromă în orice farfurie.
Atunci când vine vorba de menținerea conținutului de beta-caroten al morcovului (unul dintre cei mai valoroși nutrienți ai lor), un studiu publicat în revista Food Science and Biotechnology a constatat că morcovii cruzi au păstrat acest compus mai bine decât orice altă metodă de gătit.
Acest lucru a fost susținut și de un alt studiu care a raportat o scădere a beta-carotenului la morcovi după fierbere.
Dar dacă morcovii fierți sunt alegerea preferată, nu vă temeți. Mai multe studii, precum cele publicate în Jurnalul American de Nutriție Clinică și Jurnalul European de Nutriție, au descoperit că puteți crește absorbția betacarotenului din morcovii fierți consumându-i cu grăsimi - așa că încercați să-i stropiți cu ulei de măsline, ulei de cocos sau unt.
O porție de 80g de morcovi - echivalentul unui morcov mare, conține aproximativ 8% din cantitatea zilnică recomandată de 30g de fibre, 7% din cantitatea de 40 mg de vitamina C și 6% în raport cu cantitatea de 3.500 mg de potasiu.
Dar unul dintre cele mai mari câștiguri nutriționale de la morcov este unul dintre numeroșii săi compuși din plante - beta caroten. Potrivit unui studiu publicat în revista Nutrition Research and Practice, morcovii sunt cea mai importantă sursă de beta caroten dietetic și acest compus conferă morcovului culoarea sa portocalie distinctă.
Odată consumat, corpul nostru convertește beta carotenul în vitamina A, o porție de 80 g furnizând mai mult de două ori ADR-ul de vitamina A necesar adulților, care este de 700 µg pe zi pentru bărbați și 600 µg pe zi pentru femei.
Potrivit NIH, vitamina A este esențială în susținerea sistemului imunitar, a reproducerii și a vederii. De asemenea, ajută inima, plămânii și rinichii să funcționeze corect.
Mai mult decât atât, potrivit British Nutrition Foundation, deficiența de vitamina A este o problemă gravă de sănătate publică la nivel mondial, iar mulți copii și adulți au o cantitate redusă din acest nutrient.
Într-un studiu de la Universitatea Harvard, cercetătorii au descoperit că cei care au consumat cele mai ridicate niveluri de beta-caroten au avut un risc cu 25 până la 35% mai mic de forma avansată de degenerescență maculară legată de vârstă, comparativ cu cei care au consumat cea mai mică cantitate.
Un alt studiu de la Universitatea din California, Los Angeles, a constatat, de asemenea, că femeile care consumau morcovi cel puțin de două ori pe săptămână aveau un risc cu 64% mai mic de a dezvolta glaucom.
Datorită abundenței de carotenoizi, cum ar fi beta-carotenul, luteina și alfa-carotenul, morcovii sunt minunați pentru protejarea împotriva deteriorării celulare de la radicalii liberi, încetinind procesul de îmbătrânire celulară.
Dar, pe lângă combaterea radicalilor liberi, morcovii oferă și protecție împotriva unui alt semn de îmbătrânire - inflamația.
Într-un studiu publicat în revista Phototherapy Research, cercetătorii au descoperit că beneficiile antiinflamatorii ale extractului de morcov sunt semnificative chiar și în comparație cu medicamentele antiinflamatorii.
Potrivit cercetărilor efectuate de Institutul American de Cercetare a Cancerului, consumul de morcovi vă poate reduce riscul de a dezvolta cance esofagian, pulmonar și alte tipuri de cancer. Într-un studiu recent, publicat în revista Nutrition, cercetătorii au descoperit că dietele cu un aport de morcovi de 2–4 morcovi sau mai mult în fiecare săptămână au avut o scădere cu 17% a riscului de cancer colorectal.
Un alt studiu dietetic publicat în American Journal of Clinical Nutrition a concluzionat, de asemenea, că o dietă bogată în luteină, un compus găsit în morcovi, poate ajuta la protejarea împotriva cancerului de colon.
Acest efect de protecție împotriva cancerului a fost observat, de asemenea, într-un studiu de meta-analiză din Jurnalul Institutului Național al Cancerului, care a analizat efectul nivelurilor de carotenoizi din sânge asupra riscului de cancer mamar. Cercetătorii au descoperit că femeile care consumau o dietă care conținea o mulțime de morcovi - o sursă bună de carotenoizi precum beta carotenul și luteina - prezentau un risc redus de cancer mamar.
Între timp, un alt studiu din Jurnalul European de Nutriție a constatat, de asemenea, că bărbații care au mâncat morcovi de cel puțin trei ori pe săptămână au fost cu 18% mai puține șanse să dezvolte o tumoare.
Legumele crocante, ferme, cum ar fi morcovii, acționează ca abrazivi naturali și ajută la îndepărtarea plăcii și a particulelor alimentare din dinți. Într-un studiu din revista Physiology & Behavior, legumele crocante, cum ar fi morcovii și țelina, au dovedit, de asemenea, că măresc foarte mult producția de salivă, ceea ce arată că studiile pot ajuta la curățarea alimentelor prinse și la neutralizarea bacteriilor care pot provoca cavități și respirație urât mirositoare.
Conținutul ridicat de fibre al morcovilor oferă, de asemenea, beneficii pentru sănătatea bucală. Într-un studiu publicat în Journal of the American Geriatrics Society, cercetătorii au urmărit dietele a aproape 630 de bărbați, pe o perioadă medie de 15 ani, pentru a vedea dacă anumite alimente bogate în fibre au reușit să reducă boala gingiilor.
Odată ce analiza s-a încheiat, cercetătorii au descoperit că morcovii și alte alimente bogate în fibre au contribuit la scăderea bolilor gingivale și a problemelor de sănătate orală la bărbați, în special la cei cu vârsta peste 65 de ani.
Într-un studiu publicat în British Journal of Nutrition, cercetătorii au clasificat aportul de fructe și legume în patru grupe de culori: verde, portocaliu / galben, roșu / violet și alb. Dintre cele patru categorii, alimentele cu nuanțe de portocaliu și galben, în special morcovii, s-au dovedit a fi cele mai de eficiente împotriva bolilor coronariene.
Într-un studiu publicat în British Journal of Nutrition, cercetătorii au efectuat o serie de teste privind relația dintre aportul ridicat de alimente din plante și funcția cognitivă. Dintre toate alimentele vegetale testate, au descoperit că morcovii au avut în special unul dintre cele mai mari efecte pozitive asupra performanței cognitive.
Cercetările din Journal of Alzheimer's Disease sugerează, de asemenea, că beta-carotenul din sucul de morcovi poate crește funcția creierului și reduce riscul bolii Alzheimer, în timp ce un studiu publicat în Journal of Agriculture and Food Chemistry a constatat că consumul zilnic de morcovi poate contribui la reducerea riscului de accident vascular cerebral cu 68%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Autorul articolului: Georgiana Ioniţă
Categorie: Diete
Tagurile articolului: beta caroten cancer dietă morcov sănătate
Daniela Simulescu, astrolog DC...
Celebra nutriționistă Mihaela Bilic a analizat un mit...
Ruxandra Pleșea, medic...
O nutriționistă a arătat care...
Doctor Mihail a explicat,...