TM2023: Capitala Culturală Europeană aduce Festivalul Plai şi Festivalul Medieval 'Prin foc şi sabie'
Capitala Europeană a Culturii Timişoara 2023 începe luna septembrie cu evenimente şi întâmplări frumoase, evenimente în aer liber, Festivalurile Plai şi cel Medieval "Prin foc şi sabie", concerte şi expoziţii.

Vineri, Muzeul Satului Bănăţean oferă festivalul Medieval "Prin foc şi sabie", o călătorie cronologică prin istoria Europei, din Preistorie până în Epoca Modernă, cu tobe de război, spade, săbii, topoare, tunuri şi muschete, viteji luptători şi strălucitoare nobile, meşteşugari şi săteni, toate fiind readuse la viaţă de către numeroase grupuri de reconstituire istorică din România şi din străinătate. Până duminică, inclusiv, de la ora 18,00, sub îndrumarea arheologului Marius Barbu au loc ateliere de arheologie experimentală cu piatră cioplită preistorică. Komakiza, fierarul dac, deschide atelierul de fierărie antică, Damanais - ARS FABRILIS OFFICINA - aduce un atelier de lemnărit la strung antic, în timp ce Hrafnabroethr, prezintă navigatori şi luptători varegi din secolul X.

Vineri, muzeul poate fi vizitat între orele 18,00-21,00, iar sâmbătă, între orele 12,00 - 22,00.

*

Vineri, de la ora 12,00, începe şi Festivalul Plai, care se desfăşoară până duminică, în mai multe locaţii, cele mai atractive fiind Piaţa Unirii şi Piaţa Sfântul Gheorghe din Timişoara. Vor avea loc expoziţii de fotografie "Timişoara în lumină". Sâmbătă sunt programate ateliere de olărit, de diferite meşteşuguri.

*

Muzeul Apei din Timişoara îşi aşteaptă oaspeţii vineri, de la ora 20,00, cu festivalul "Ceau, Cinema!", iar sâmbătă şi duminică, de la ora 12,00, cu diverse activităţi şi ateliere pentru cei mici.

*

Duminică, de la ora 19,00, la Casa Tineretului se prezintă concertele Fanfarei Ciocărlia, o "experienţă de tip extraterestru", care face furori, zdrăngăne alămuri, iar ritmul te face să dansezi nonstop. Fanfara Ciocărlia este formată din 12 lăutari din satul Zece Prăjini.

*

Muzeul Naţional al Banatului prezintă expoziţiile permanente "Ştefan Popa Popa's", "Istoria militară a Banatului", "Prinţ şi sultan. Decenii de război şi fronturi fluctuante la hotarele sublimei Porţi" şi temporarele "Ciprian Porumbescu 170. O viaţă, o epocă, un ideal", "Patrimoniul sub reflectoare Timişoara - Lumi paralele". Programul de vizitare, între orele 12,00 - 16,00.

*

Muzeul Naţional de Artă din Timişoara îşi primeşte vizitatorii cu expoziţiile temporare "Timişoara - portretul unui oraş", "Apogeul Artei Preistorice Europene Cultura Cucuteni", "Personalităţi din Banat" şi permanentele "Artă Bănăţeană şi Artă Modernă Românească", "Artă Europeană" - Fondul Ormos Zsigmond, Colecţia "Corneliu Baba" şi "Laborator restaurare-conservare", notează Agerpres.

Data: 07 sep 2023, 14:50 Gabriela Ungureanu
Categorie: Timisoara 2023
Tagurile articolului: timisoara  tm2023 

Doliu în lumea teatrului. A murit actorul Ion Roxin

Actorul Ion Roxin s-a stins din viață la vârsta de 85...


DC Media Group Audience

Sursa foto: Vlad Ciurea, iTHINK cu IUSTI FUDULU

Cele 3 cancere care dau metastaze cerebrale. Testul care îți arată dacă ai metastaze. Vlad Ciurea: Sunt foarte periculoase. Pleacă de la o tumoare nedepistată și ajung direct în creier

Codin Maticiuc. Captură video: YouTube/Acasa La Maruta

Codin Maticiuc, despre problema fiicei sale, Smaranda: „E genul de boală care se întâmplă 1 la un milion de cazuri și care nu poate fi tratată”

Gina Pistol. Captură video: YouTube/Damian Draghici

Gina Pistol a izbucnit în lacrimi când a vorbit despre Smiley: „Este singurul bărbat din viața mea care mi-a făcut asta” / Video

Sursa foto: Christian și Iulia Sabbagh, arhivă personală

Anais Sabbagh, o stea în devenire a folclorului românesc. Fiica lui Christian Sabbagh se lansează în muzică: „În curând va lansa prima ei melodie”/ EXCLUSIV

Irina Fodor, Alexia Eram/ sursa Instagram

Alexia și Aris Eram, penalizați de Irina Fodor la America Express. Fiica Andreei Esca a izbucnit în lacrimi: „Am crezut că înnebunesc”

Dr. Mihail, captură video TikTok

Persoanele care nu trebuie sub nicio formă să consume alcool. Dr. Mihail, avertisment dur: „Absolut interzis. Următorul pas este ciroza”

Bogdan de la Ploiești

Bogdan de la Ploiești, pus la zid, după ce a refuzat să facă poze cu fanii: „Andra, care e vedetă internațională, s-a oprit, iar el nu a făcut-o”

Vlad Ciurea, captură video Youtube

Ingredientul cel mai periculos pentru organism. Medicul Vlad Ciurea avertisment pentru români: „Este de aproape 200 de ori mai dulce decât zahărul!”

Cătălin Bordea, Micutzu, captură video Youtube

Cătălin Bordea a aflat din presă faptul că Livia l-a înșelat. Cum a reacționat Micutzu când a auzit: „Era mai agitat decât mine”

Sursa foto: Andra, instagram

Andra, mesaj pentru cei care au sărit să o critice că nu știe imnul României: „Nu poți risca. Suntem oameni, avem emoții”

Sursă foto: Youtube: Kanal D România

Dan Bittman, atac către show-urile de talente din țara noastră: „E o minciună”. A fost jurat la o astfel de emisiune

sursa foto: Elvira Deatcu, Facebook

Elvira Deatcu, poveste de dragoste ca în filme: “M-am îndrăgostit! Am simțit acei fluturași, ceva ce nu mai simțisem până atunci”Cele DOUĂ ZODII cu noroc în DRAGOSTE în 2024

Horoscop 2024. Care sunt zodiile avantajate de Cupidon?