TM2023: Capitala Europeană a Culturii propune spectacole de operă, simfonice şi multe expoziţii în week-end
Data actualizării:
Data publicării:
Capitala Europeană a Culturii Timişoara 2023 propune pentru acest sfârşit de săptămână o paletă atractivă de evenimente, de la operă şi concerte simfonice până la manifestări culturale organizate prin Consiliul Judeţean Timiş, expoziţii şi spectacole pentru cei mici.


Marea atracţie rămâne expoziţia "Brâncuşi: surse româneşti şi perspective universale", de la Muzeul Naţional de Artă Timişoara, cu aproape 50.000 de bilete rezervate, de la vernisaj.

Opera Naţională Română din Timişoara aduce pe scenă, duminică, de la ora 18.00, spectacolul extraordinar cu opera "Otello" de Giuseppe Verdi, cu numeroase debuturi de rol. În distribuţie: Marius Vlad Budoiu (invitat, Otello), Şerban Vasile (debut, Jago), Paula Iancic (debut, Desdemona), Cosmin Ifrim (debut, Cassio), Gelu Dobrea (debut, Lodovico), Gabriela Toader (debut, Emilia), Octavian Vlaicu (Montano), Marius Zaharia (Roderigo), Mihai Prelipcian (un araldo). Conducerea muzicală îi aparţine lui Mihnea Ignat.

*

Orchestra Filarmonicii Banatul prezintă, vineri, în Sala Capitol din Timişoara, de la ora 19.00, un concert care o va avea ca dirijor pe invitata lituaniană Izabele Jankauskaite, câştigătoare, în 2022, a Premiului Neeme Jarvi al Academiei de Dirijat Gstaad. Solişti vor fi soprana Meike Hartmann şi percuţionistul Doru Roman.

În program, lucrări de D. Dediu (Glastonperlenspiel, concert pentru percuţie şi orchestră) şi G. Mahler (Simfonia nr. 4, în sol major).

*

Centrul Multifuncţional Bastion al Muzeului Naţional al Banatului este în acest final de săptămână gazda mai multor expoziţii temporare şi permanente, cele mai atractive fiind "Morile Banatului", "Ştefan Popa Popa's", "Istoria militară a Banatului", "Ciprian Porumbescu 170. O viaţă, o epocă, un ideal", "Spaţiile Oravitzan", "Artişti din Timişoara în Colecţia Herczeg", "Timişoara în gravura europeană, secolele XVI - XVIII".

*

Muzeul Naţional de Artă Timişoara prezintă pe simeze expoziţiile: "Brâncuşi: surse româneşti şi perspective universale", "Artă Bănăţeană şi Artă Modernă Românească", "Artă Europeană" - Fondul Ormos Zsigmond, Colecţia "Corneliu Baba" şi expoziţia permanentă "Laborator restaurare-conservare".

*

Muzeul Satului Bănăţean Timişoara aduce expoziţia de ceramică.

*

Muzeul de artă religioasă veche al Arhiepiscopiei Timişoara (aflat la subsolul Catedralei Mitropolitane Timişoara) este deschis iubitorilor de frumos şi tuturor celor care doresc să cunoască un crâmpei din istoria vieţii bisericeşti şi a artei religioase din zona Banatului.

Patrimoniul de artă bisericească adăposteşte aproape 1.000 de piese, între care un număr însemnat de icoane pe lemn, pânză şi sticlă, obiecte de cult brodate, sculptate sau lucrate în metal şi un important fond de carte veche religioasă, toate provenite din biserici bănăţene şi datează din secolele XIV - XIX, notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Gabriela Ungureanu
Categorie: Timisoara 2023


DC Media Group Audience

Sursă foto: Iamspeak/Instagram

Speak a stat de vorbă cu Chris Martin. Ce i-a transmis marele artist după incidentul cu Babasha: „Niciodată, nicăieri nu a pățit așa ceva!”

Zanni, captură video Youtube, un PODCAST misto By Bursucu'

Zanni este într-o relație! Câștigătorul Survivor se gândește deja la nuntă: „Mama copiilor mei va fi cea mai norocoasă”

Captură video: YouTube/un PODCAST misto By Bursucu'

Zanni, mărturisiri neștiute despre mama sa. Cine e femeia care i-a dat viață, iar apoi l-a abandonat la orfelinat: „Ea are probleme, nu este normală”

Iancu Sterp, captură video Youtube

Iancu Sterp, noi acuzații dure către Zanni: „Un reporter i-a dat simbolul, noi ne-am prefăcut că-l căutăm”

Zanni, Alex Velea, captură video Youtube, Trapanele All Stars

Zanni, adevărul despre scandalul cu Alex Velea. De ce a rupt, de fapt, contractul cu artistul: „De asta am plecat. A fost o lecție bună”

Adevăruri ascunse/ YouTube

Care sunt cele 5 zodii care se vor îmbogăți în această vară! Mihai Voropchievici vine cu vești bune

Sursă foto: Babasha/Instagram

Câți bani a luat Babasha ca să cânte la concertul trupei Coldplay? Iată răspunsul!

Agerpres

Matija Sarkic, fotbalist, a murit la 26 de ani! Boala tăcută care l-a ucis, deși toți îl credeau sănătos! Mulți români suferă de așa ceva și nu știu

Teo Trandafir, captură video Youtube, Kanal D 2

Teo Trandafir a rămas șocată când a văzut cum arată Irina Columbeanu la 17 ani: „Fără buze, fără gene. E un copil”

Cosmin Cernat

Câștigător Insula de 1 milion. Marea finală a celui mai mare experiment televizat de la Kanal D

Sursă foto: Adrian Mutu/Instagram

Adrian Mutu se mândrește cu fata lui. Tânăra a absolvit liceul: „Urmează-ți visele și amintește-ți că familia te va susține întotdeauna!”

Roșii cu brânză, salată de vinete/ captură video Youtube, Vorbește Lumea

Bombele calorice ale verii. Nutriționiștii, semnal de alarmă: „Produc o inflamație foarte mare”. Uită acum de ele
TM2023. Evenimentele săptămânii: După cultură... cultură

Ne pregătim de sărbători, motoarele pierd puțin din...

pixel