TM2023: Capitala Europeană a Culturii propune spectacole de operă, simfonice şi multe expoziţii în week-end
Data actualizării:
Data publicării:
Capitala Europeană a Culturii Timişoara 2023 propune pentru acest sfârşit de săptămână o paletă atractivă de evenimente, de la operă şi concerte simfonice până la manifestări culturale organizate prin Consiliul Judeţean Timiş, expoziţii şi spectacole pentru cei mici.


Marea atracţie rămâne expoziţia "Brâncuşi: surse româneşti şi perspective universale", de la Muzeul Naţional de Artă Timişoara, cu aproape 50.000 de bilete rezervate, de la vernisaj.

Opera Naţională Română din Timişoara aduce pe scenă, duminică, de la ora 18.00, spectacolul extraordinar cu opera "Otello" de Giuseppe Verdi, cu numeroase debuturi de rol. În distribuţie: Marius Vlad Budoiu (invitat, Otello), Şerban Vasile (debut, Jago), Paula Iancic (debut, Desdemona), Cosmin Ifrim (debut, Cassio), Gelu Dobrea (debut, Lodovico), Gabriela Toader (debut, Emilia), Octavian Vlaicu (Montano), Marius Zaharia (Roderigo), Mihai Prelipcian (un araldo). Conducerea muzicală îi aparţine lui Mihnea Ignat.

*

Orchestra Filarmonicii Banatul prezintă, vineri, în Sala Capitol din Timişoara, de la ora 19.00, un concert care o va avea ca dirijor pe invitata lituaniană Izabele Jankauskaite, câştigătoare, în 2022, a Premiului Neeme Jarvi al Academiei de Dirijat Gstaad. Solişti vor fi soprana Meike Hartmann şi percuţionistul Doru Roman.

În program, lucrări de D. Dediu (Glastonperlenspiel, concert pentru percuţie şi orchestră) şi G. Mahler (Simfonia nr. 4, în sol major).

*

Centrul Multifuncţional Bastion al Muzeului Naţional al Banatului este în acest final de săptămână gazda mai multor expoziţii temporare şi permanente, cele mai atractive fiind "Morile Banatului", "Ştefan Popa Popa's", "Istoria militară a Banatului", "Ciprian Porumbescu 170. O viaţă, o epocă, un ideal", "Spaţiile Oravitzan", "Artişti din Timişoara în Colecţia Herczeg", "Timişoara în gravura europeană, secolele XVI - XVIII".

*

Muzeul Naţional de Artă Timişoara prezintă pe simeze expoziţiile: "Brâncuşi: surse româneşti şi perspective universale", "Artă Bănăţeană şi Artă Modernă Românească", "Artă Europeană" - Fondul Ormos Zsigmond, Colecţia "Corneliu Baba" şi expoziţia permanentă "Laborator restaurare-conservare".

*

Muzeul Satului Bănăţean Timişoara aduce expoziţia de ceramică.

*

Muzeul de artă religioasă veche al Arhiepiscopiei Timişoara (aflat la subsolul Catedralei Mitropolitane Timişoara) este deschis iubitorilor de frumos şi tuturor celor care doresc să cunoască un crâmpei din istoria vieţii bisericeşti şi a artei religioase din zona Banatului.

Patrimoniul de artă bisericească adăposteşte aproape 1.000 de piese, între care un număr însemnat de icoane pe lemn, pânză şi sticlă, obiecte de cult brodate, sculptate sau lucrate în metal şi un important fond de carte veche religioasă, toate provenite din biserici bănăţene şi datează din secolele XIV - XIX, notează Agerpres.


Autorul articolului: Spectacola
Categorie: Timisoara 2023
Tagurile articolului: timisoara  tm2023 


DC Media Group Audience

Sursa foto: Medicul Vlad Ciurea, captură YouTube, TVR

Singura carne care este sănătoasă și benefică pentru creier. Recomandarea medicului Vlad Ciurea

Daniela Simulescu, la Pastila de Frumusețe

Daniela Simulescu, previziuni astrale pentru anul 2024. Ce le așteaptă pe zodii în noul an/ EXCLUSIV

Sursa foto: Medicul Vlad Ciurea, captură YouTube, TVR

Dulciurile care sunt sănătoase pentru creier. Medicul Vlad Ciurea a dat verdictul: „Nu-i place orice!”

Sursa foto: Lidia Fecioru, instagram

Băutura minune care calmează tusea. Lidia Fecioru: „Dăm copiilor 6 linguriţe pe zi şi adulţilor câte 4-6 linguri mari”

Sursa foto: Instagram

După ce Vlad Gherman a anunțat data nunții, Cristina Ciobănașu dă și ea vestea cea mare: „Au existat discuții, dorință există de ambele părți”

Ioana State, mărturii sensibile despre perioada adolescenței: „La 16 ani aveam 110 kilograme. Fetele de vârsta mea aveau iubiți, eu eram fratele lor”

Echipe America Express, proba pentru ultima șansă/ captură video Youtube

Ce echipă a fost eliminată de la America Express și nu a primit bilet către Argentina: „Una dintre cele mai intense experiențe pe care le-am trăit”

Sursă foto: Youtube: Kanal D România

Secretul prin care Dan Bittman a slăbit 7 kilograme fără să facă niciun efort „Mănânc cu pâine, mănânc de toate”

Sursa foto: Ilinca Vandici, Instagram

Terapia care a ajutat-o pe Ilinca Vandici după divorțul de Andrei Neacșu: "Am curajul să-mi văd rănile, să le accept, să le vindec"

Sursa foto: Vlad Ciurea și Rona Hartner, captură YouTube, colj foto Spectacola

Factorul principal care a declanșat boala de care suferea Rona Hartner. Medicul Vlad Ciurea a transmis avertizări

Sursa foto: Medicul Vlad Ciurea, captură YouTube, TVR

Obiceiul banal care duce la AVC. Vlad Ciurea: Este adevărat! Crește tensiunea. Poate să apară accident vascular ischemic sau hemoragic, tranzitor sau definitiv

Sursa foto: Medicul Vlad Ciurea, captură YouTube, TVR

Greșeala care afectează creierul și pe care vârstinicii o fac adesea. Prof. dr. Vlad Ciurea: „Atrofie cerebrală”Horoscop DECEMBRIE pentru TOATE zodiile

Descoperă ce aduce decembrie zodiei tale. Astrologul...