TM2023. Cele mai importante evenimente ale săptămânii
Data publicării:
Timișoara - Capitală Europeană a Culturii. Iată care sunt evenimentele pe care nu trebuie să le ratezi în această săptămână. 

Avem de toate pentru toți și numai cine nu caută nu găsește ceva de făcut. În această săptămână, distracția are orașul ei dedicat, la marginea Timișoarei, unde District23 adună laolaltă iubitorii de muzică, indiferent de gen și stil. Nu e doar Flight Festival, ci și VEST FEST, și Magnetic.

Avem și întâlniri cu scriitori, și discuții despre literatură, și filme care spun povești uitate ale orașului, și petreceri, și concerte. Dacă vreți să luați la pas două cartiere istorice, acum e momentul, pentru că se joacă din nou „Orașul paralel”.

Studenții de la Muzică pregătesc și ei lucruri numai bune de savurat pe seară, în oraș. Bega devine scenă de muzică house, iar apoi schimbă registrul și trece înspre baroc. 

Căutați, măsurați, decideți. Numai nu stați în casă, fiindcă ar fi păcat să ratați întâlnirile cu oamenii faini ai Timișoarei și poveștile lor minunate.

Evenimentele săptămânii

District23, un oraș al distracției... în afara orașului

16 - 18 iunie
Aerodromul Utilitar Cioca

Bine ați venit la District23! În anul în care Timișoara este Capitală Europeană a Culturii, trei festivaluri locale se unesc și creează, în premieră, în afara orașului... un oraș al bunei dispoziții. District23 înseamnă, de fapt, Flight Festival + VEST FEST + Magnetic sau, altfel spus, un mix interesant și atractiv de stiluri și genuri muzicale, cu tot cu publicul lor. 

Aerodromul Utilitar Cioca se transformă, în weekend, într-o destinație obligatorie pentru oricine vrea să guste un pic de distracție, un pic de nebunie, un pic de libertate. Vor fi tot felul de atracții, veți putea zbura cu balonul cu aer cald sau veți putea vedea lumea de la înălțime, din roata panoramică. Evident, veți asculta și muzică, având la dispoziție un line-up cât se poate de colorat și de diferit.

Orașul paralel: povești de viață din Iosefin și Fabric

14 - 15 iunie

Spectacolele de teatru imersiv din seria Orașul paralel, Iosefin și Fabric, se joacă împreună, așa că lăsați-vă conduși de personajele preferate și (re)descoperiți cartierele Timișoarei, într-o călătorie plină de tâlc.

Iosefin. Trei trasee. Două limbi. Un kilometru și jumătate. Martin se luptă contra inevitabilei treceri a timpului și face sacrificii pentru prietenul cel mai bun al lui. Viki încearcă să privească viața în roz, ca să-i poată ajuta pe cei trei adolescenți afghani să treacă granița. Iepurilor li se face galben înaintea ochilor când zăresc câinii vânători. Totul se încheie pe vapor și…

Fabric …începe pe vapor. Ágnes încă își caută mama dispărută în urmă cu 20 de ani. Irén, mătușa ei, refuză să vorbească despre asta. Indiciile se află la Centrul Reformat „Noul Mileniu”. Oare veți izbuti să deschideți ușa care duce către adevărul dispariției Flórei?

Și stați pe-aproape. Într-o lună și-un pic, apare și partea a treia a trilogiei, care se va desfășura în Elisabetin. 

Încă o oprire pe harta secretă la Timișoarei

14 iunie

Vreți să aflați mai multe despre primii fotografi din Timișoara și primele ateliere fotografice din oraș? Nu ratați proiecția filmului „Ochiul de sticlă”, pentru a afla o istorie a orașului de la sfârșitul secolului al XIX-lea până în prezent, cu experimente curajoase, femei-fotograf, Revoluția din 1989, avangarda artistică. 

„Timișoara. Harta secretă: oameni și locuri” este un proiect comun al Casei de Cultură și al Universității de Vest, care face parte din Programul Cultural Național Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. O echipă de oameni pasionați de istoria orașului, în frunte cu scriitoarea Adriana Babeți, scoate la lumină istoriile și locurile uitate ale Timișoarei. Descoperirile lor au fost transpuse în mai multe filme documentare.

Proiecția filmului este urmată de o discuție cu Adriana Babeți, Cristian Graure și Titus Muntean. Intrarea este gratuită, pe bază de rezervare. 

Dumnezeu nu se uită la meciuri

15 iunie- ora 19:00

Îți place fotbalul? N-ai mai fost demult la biserică? Vrei să vezi o piesă de teatru într-un spațiu neconvențional? „Dumnezeu nu se uită la meciuri” este prima monodramă românească despre dependența de pariuri sportive. 

Se joacă la Parohia Romano-Catolică „Preasfânta inimă a lui Isus Elisabetin III”, din Piața Bălcescu, și este urmată de discuții libere cu specialiști în domeniul dependențelor, cu preotul paroh și cu dramaturgul.

Dramaturg: Teo Spătaru
Regia și scenografia: Anda Drăgan
Actori: Geza Aszalos, Bogdan Spiridon
Muzică: Octavian Șaramet
Costume: Elena Mazăre
Invitat special: psiholog Vladimir Ungureanu

DJ set - Utip / Ecluze pe Bega

17 iunie, ora 19:00

E momentul să ne întoarcem fața spre apă și să activăm noi locuri din oraș. Concertele organizate în cadrul proiectului Ecluze pe Bega continuă cu un nou eveniment care ne va face să regândim felul în care ne raportăm la firul de apă care traversează orașul.

Producător/DJ timișorean care actualmente locuiește în Berlin, rezident la Bloop London Radio, Răzvan Pitu, cunoscut și sub numele de Utip, este un artist în plină ascensiune, care își găsește inspirația în scena unică a muzicii house underground a orașului. A mixat în cluburi precum Sisyphos, Promenade ECK și baruri de dans precum Damen Salon, Minimal Bar, Wrangler 87, Repeat, OT Raum și Old CCP din Berlin. Utip își găsește evadarea în frumusețea conectării cu publicul prin energia creată de ritmurile muzicii care combină elemente minimaliste și house cu ritmuri groovy.

DJ setul său electrizant va porni pe înserat și va face malurile să răsune din nou. Intrarea la eveniment este liberă, ba mai mult - chiar încurajată.

Sunrise Disco

14 iunie, ora 7
Centrul de Transfuzie Sanguină

De Ziua Mondială a Donatorului de Sânge, Sunrise Disco este un concept creat în parteneriat cu Dissidance, pentru a-i încuraja pe voluntari. „Meniul” include shot-uri de detox, cafea și apă cu arome, dulciuri și, cel mai important, o petrecere! Chiar dacă n-ai donat niciodată, vină să vezi ce se întâmplă.

Intersecting Realities

15 iunie, ora 18
Palatul Ștefania, Piața Traian

Contextul la care trebuie să se adapteze societatea se schimbă cu rapiditate, iar aceste transformări afectează modul în care mintea umană procesează informațiile. Artiștii aduc împreună cunoștințe științifice, artificiale și vernaculare, în dialog cu cercetarea lor artistică, iar publicul este invitat să-și intersecteze ideile proprii cu cercetarea artistică și tehnoștiințifică.

TROMPETRE: Sound of Unirii

17 iunie, ora 21:30
Piața Unirii

Un spectacol inedit pentru Timișoara, un concert dintr-un balcon al Casei Brück, cu expunere spre Piața Unirii. Ineditul evenimentului va fi dat de invitați din diverse zone ale artelor, respectiv arte plastice și show video. Cu Petre Ionuțescu, Marian Ștefan și Cristian Văduva. Sunetul concertului va fi redat publicului sub forma unui videomapping experimental.

Dirty Disco w. Eugen Rădescu & ZARUG

17 iunie, ora 21
Mononom, str. Oituz

Dirty Disco este un concept fresh care aduce laolaltă oameni de toate vârstele, cu preferințe muzicale variate. E un party axat pe comunitate, pe distracție și pe pasiunea noastră pentru muzică și dans. Eugen Rădescu revine la Timișoara după cinci luni și două party-uri memorabile, la deschiderea oficială a TM2023.

Baroque Watermusic

18 iunie, ora 18
Malul Begăi

O serie de concerte cu instrumente de epocă, cu muzicieni îmbrăcați în costume de epocă, care se desfășoară pe râul Bega. Va fi interpretată muzică din perioada barocului, pe clavecin, viola da gamba, teorbă, viori și voce. Cele cinci concerte vor avea loc pe o ambarcațiune care va merge pe Bega, de la Podul Decebal până la Podul Ștefan cel Mare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Spectacola
Categorie: Timisoara 2023
Tagurile articolului: activitati  capitala europeaana a culturii  cultura  timisoara 


DC Media Group Audience

Captură video: Facebook/StirileProTV

Motivul pentru care Lavinia Petrea a plecat de la pupitru în timpul jurnalului de știri de la Pro TV: „Am ieșit afară. Mihai mi-a ținut locul”

Minodora, captură video Youtube, Metropola TV

Minodora nu mai doarme cu soțul ei în același pat. Ce a făcut-o pe artistă să ia decizia radicală: „Nu pot”

Captură video: Pro TV

Ștefania Ștefan a izbucnit în lacrimi, după ce a fost votată să intre la duelul de eliminare la Survivor All Stars: „Votul meu poate că a fost cerut de Zanni”

Captură video: Pro TV

Mesajul neașteptat pe care i l-a trimis Zanni lui Cătălin Măruță: „Mi-a scris pe Instagram”. Ce i-a răspuns prezentatorul TV

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscopul banilor 13 - 29 mai 2024, cu Remus Ionescu. Previziuni pentru toate zodiile

Captură video: YouTube/Canal33

Lună Plină din 23 mai 2024. Camelia Pătrășcanu, previziuni pentru toate zodiile

Horoscop 13 -19 mai 2024, cu Mihai Voropchievici, captruă video Youtube, Adevaruri ascunse

Horoscop 13 -19 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care are parte de o realizare financiară importantă

Captură video: Pro TV

Cristi Mitrea dă de pământ cu Zanni: „Pentru mine nu mai există în concurs. Ai fost eliminat, băiatul meu”

Daniela Simulescu

Horoscop 13 - 19 mai 2024, cu Daniela Simulescu. Zodia care are parte de o săptămână perfectă

Simona Gherghe, captură video Youtube

Momente grele pentru Simona Gherghe. Prin ce trece prezentatoarea: „Ne-am certat, iar pe mine mă chinuie sentimentul de vinovăție”

Captură video: Pro TV

Marilena Cuciurean, iubita lui Andrei Ciobanu, a răbufnit la adresa lui Zanni: „Aș vrea să fie eliminat. În acel exil a luat o altă traiectorie”

Captură video: Pro TV

Se încing spiritele la Survivor All Stars. Zanni tună și fulgeră la adresa lui TJ Miles




TM2023. Evenimentele săptămânii: După cultură... cultură

Ne pregătim de sărbători, motoarele pierd puțin din...

pixel