TM2023. Evenimentele săptămânii din cadrul Programului Timișoara - Capitală Europeană a Culturii
Data actualizării:
Data publicării:
O nouă săptămână aduce noi evenimente culturale la Timișoara, la care ar trebui și tu să participi, întrucât sunt variante pe gusturile tuturor.

Două festivaluri, expoziții, povești și patrimoniu, petreceri. O lectură publică la care sunt așteptați sute de cititori, rock în curtea Cazarmei U sau curse trăsnite pe Bega. 

Cel mai important eveniment din lumea teatrului românesc, precedat de trei seri speciale, inclusiv într-un spațiu deschis în premieră publicului. Lansări de carte, explorări sonore ale malului Begăi și un festival de folclor cu invitați de renume. Și nu uitați de deschiderea Muzeului Apei, la fosta uzină din Urseni.

Aveți de unde alege, în funcție de preferințe. S-ar putea să vă fie greu să vă hotărâți unde mergeți mai întâi, fiindcă sunt multe lucruri faine care se întâmplă la aceeași oră. 

Timișoara e vie și se bucură de ce i se întâmplă. Depinde numai de voi dacă vreți să vă alăturați sărbătorii. Important e, așa cum spunem în fiecare săptămână, să nu stați în casă.

Gala Premiilor UNITER, după șase ani, din nou la Timișoara

12 iunie, ora 19
Teatrul Național Timișoara, str. Mărășești 2

Fabrica de Decoruri a Teatrului Național din Timișoara devine, în premieră, spațiu de spectacol. Se întâmplă cu ocazia Galei Premiilor UNITER, care revine, după șase ani, la Timișoara. Gala va avea loc la Sala Mare a Teatrului Național „Mihai Eminescu” luni, 12 iunie, de la ora 20. Ea va fi precedată de câteva zile pline pentru iubitorii de teatru. Vor fi prezentate, în perioada 7-10 iunie, trei dintre cele mai bine cotate spectacole de teatru ale anului 2022, nominalizate la premiile UNITER. Reprezentațiile vor fi urmate de sesiuni QA cu spectatorii.

În premieră, publicul va putea intra în Fabrica de Decoruri a Teatrului Național, aflată în Parcul Industrial Freidorf, care va fi deschisă ca spațiu de spectacol.

Program

7 iunie, orele 18 și 21, Sala 2

„Oedip Rege”, de Sofocle, regia Declan Donnellan, scenografia Nick Ormerod, producător Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova

8 iunie, ora 19 & 9 iunie, ora 16, Fabrica de Decoruri

„Antonin Artaud. Familia Genci”, după Shelley și Stendhal, regia Silviu Purcărete, scenografia Dragoș Buhagiar, producător Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași

9 iunie & 10 iunie, ora 19, Sala 2

„Seaside Stories”, de Marius Chivu, Lavinica Mitu, Dan Alexe, Simona Goșu, Tudor Ganea, Nicoleta Dabija, regia, scenariul, universul sonor Radu Afrim, scenografia Theodor Cristian Niculae, producător Teatrul de Stat Constanța

launmomentdat în parc: muzică, viniluri, artiști

9 - 11 iunie, orele 11 - 23
Parcul Regina Maria

launmomentdat în parc a ajuns, în acest an, la ediția a șasea. Festivalul va reuni artiști din Japonia, Cuba, Mexic, Maroc, Italia, Spania, Elveția, Marea Britanie, Olanda, Franța, Serbia și România. 

În Parcul Regina Maria vor fi de văzut spectacole de teatru clasic, teatru non-verbal, one man show-uri, teatru-dans, spectacole de copii, teatru studențesc și teatru de amatori. Tot aici, sâmbătă și duminică, de la ora 21,30, vor putea fi văzute filmele franțuzești „Les Magnétiques” și „Presque”.

Festivalul găzduiește un Pop Up Fair și un târg de viniluri, deschise de vineri până duminică, între orele 12 și 20. La Pop Up Fair veți găsi bijuterii și obiecte de design unicat, îmbrăcăminte și accesorii creative. Intrarea la festival este liberă.

Embargo Fest: Remember the 90's

Dacă vă era dor de o petrecere ca-n anii '90, la finele acestei săptămâni pașii trebuie să vă poarte neapărat către Muzeul Satului Bănățean. Embargo Fest, ediția 2023, îl are ca invitat special pe Dr. Motte (DE), fondatorul celui mai mare festival de trance din lume - Love Parade Berlin. Dr. Motte susține înscrierea culturii techno în Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO și organizează evenimentele Rave the Planet.

Șuie Paparude, cea mai cunoscută trupă de muzică electronică din Romania, va urca pe scena principală a festivalului, alături de artiști precum R.O.A., Canaf, Țapinarii, Woodstock Barbies (HU), Zbogom Brus Li (SRB) sau The Midnight Vortex (UK). Line-up-ul este completat de trupe și DJ-i locali.

Va fi și teatru, vor fi și alte surprize și, ca de fiecare dată la Embargo Fest, nu vor fi uitate tradițiile minorităților din Banat.

Revista Heritage of Timișoara, la numărul al treilea

Ziua Mondială Art Nouveau este dedicată unuia dintre cele mai relevante ansambluri ale arhitecturii Secession din Timișoara. Revista Heritage of Timișoara, ajunsă la numărul al treilea, are în centru Piața Victoriei. În cele 104 pagini ale revistei, care are în premieră o ediție bilingvă, româno-engleză, sunt prezentate istoria și povestea fiecărei clădiri, însoțite de fotografii actuale și de epocă. Veți putea afla cum a apărut ceea ce numim astăzi Piața Victoriei, dar și cum ar fi putut să afle, dacă altele erau vremurile.

Revista Heritage of Timișoara, numărul 3, va fi lansată la Librăria Cărturești Victoriei.  Pe 10 iunie, de la ora 17 sunt programate serie de scurte prezentări dedicate stilului Secession, susținute de prof. univ. dr. Ileana Pintilie, dr. arh. Mihai Opriș și Mihai-Claudiu Moldovan. De la ora 18 vă veți putea întâlni cu echipa proiectului. 

Muzeul Apei se deschide oficial

Uzina de apă de la Urseni devine oficial, din această săptămână, Muzeul Apei. Acesta va deveni, în următoarele luni, un spațiu alternativ pentru ateliere de copii, expoziții, concerte sau spectacole new media art. 

Principala clădire a vechii Uzine de apă nr. 1 este monument de arhitectură industrială, construit în stil Secession, după planurile arhitectului Székely László. Uzina a fost dată în folosință în 1914, ca parte a proiectului de alimentare cu apă și canalizare a orașului, realizat de Stan Vidrighin, și a funcționat ca atare până în 1991. De atunci a intrat în conservare. Fosta uzină a fost readusă la viață de Aquatim, printr-o lucrare amplă de intervenție și reabilitare.

Fundația Aquatim se va ocupa de proiectul „Muzeul Apei – racord la rețeaua culturală a Timișoarei”. În perioada 17 - 30 iunie, noul muzeu va putea fi vizitat în zilele de marți, orele 15 - 18, respectiv sâmbătă, orele 11 - 14. Din luna iulie, programul de vizitare va fi extins, urmând a fi anunțat pe parcurs. Accesul va fi gratuit. 

Ana Blandiana - De ce să vrem să ne amintim?

7 iunie, ora 19
Universitatea de Vest, bd. V. Pârvan


Sunteți așteptați la o întâlnire în care puteți descoperi, alături de Ana Blandiana, misterele și frumusețea poeziei, într-o seară plină de inspirație și reflecție. Mircea Mihăieș va modera o discuție interactivă și provocatoare.

Muzicon Showcase #3 Cristina Lupu & Dudewithvinyl

8 iunie, ora 19
FABER, str. Peneș Curcanul

Cristina Lupu aduce Satellite la Timișoara! Acesta este primul single de pe viitorul album al artistei, Sweet Amnesia. Dudewithvinyl, aka Radu Moraru, este omul din spatele proiectului Spinnin’ TiMe, unde promovează muzică pe vinil.

Concert Cargo, în grădina urbană

8 iunie, ora 20
Codru Urban Garden, Cazarma U

Trupa Cargo cântă din nou acasă, la Timișoara, de această dată într-un loc inedit. Adică, în curtea Cazarmei U din Piața Mărăști, transformată în grădină urbană, spațiu de relaxare peste zi și zonă de concerte seara. În deschidere, trupa Pandora.

Make it! Race it! Recycle it!

10 iunie, ora 11
Parcul Alpinet

Cea mai trăsnită competiție... nautică din Timișoara se întoarce. Dacă vrei să participi, e simplu de tot: înscrie-ți compania, organizația, școala sau grupul de prieteni, construiește o ambarcațiune folosind materiale reciclabile, adu-o pe malul Begăi și hai să vedem dacă plutește. 

Carillion. Despre balerine și cutii muzicale, altfel

10 și 11 iunie, orele 18, 19 și 20
Piața Unirii

Iubești sunetele pianului? Îți plac balerinele? Ai avut în copilărie o cutiuță muzicală de care nu te-ai putut despărți? Poți trăi o parte din poveștile copilăriei în spectacolul stradal Carillion, un performance  itinerant al unor artiști italieni.

Pe urmele literaturii germane din Ungaria și România

10 iunie, ora 18
Casa Adam Müller-Guttenbrunn

Asociația pentru Comunicare Vizuală Videovest desfășoară, în perioada iunie-noiembrie, Pproiectul „Literatura salvată. Pe urmele literaturii germane din Ungaria și România”, prin apelul European Echos, finanțat de Ministerul Culturii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Gabriela Ungureanu
Categorie: Timisoara 2023
Tagurile articolului: cultura  evenimente  timisoara 


DC Media Group Audience

Cătălin Moroșanu, Iancu Sterp/ captură video Spectacola, Instagram

Cătălin Moroșanu, reacție după scandalul cu Iancu Sterp la Survivor: „Nu e ok să te pui cap în cap cu cineva care e luptător. Ce s-a văzut a fost eronat”/ video

Captură video: Pro TV

Andrei Ciobanu, dezamăgit de gestul pe care l-a făcut TJ Miles la Survivor All Stars: „Am rămas cu un gust amar” / FOTO

Captură video: tvonline123.com

Zanni și Alexandra Duli, la un pas să formeze un cuplu. Faimosul a dezvăluit la Survivor All Stars motivul pentru care cei doi nu au avut o relație

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024

Alina Bădic, horoscop 14 - 20 aprilie 2024. Zodia care trebuie să înțeleagă anumite mesaje

Captură video: YouTube/WOWnews

Minerva, horoscop pentru perioada 16 aprilie - 15 mai. Previziuni pentru toate zodiile

Captură video: Pro TV

Ana Porgras, moment de gelozie la Survivor All Stars, după cina romantică dintre Zanni și Alexandra Duli: „Nu înțelegeam de ce a ales-o pe ea”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: YouTube/Paula Chirila

Ce ne așteaptă în 2024 în funcție de data completă de naștere. Gemenele Oana și Adina Timofte au dezvăluit cine va avea succes în acest an

Faimoșii/ captură video Voyo

Daniel Pavel, anunț șoc pentru concurenții Survivor All Stars. Când are loc marea unificare: „A sosit momentul să vă dau o veste pe care o așteptați cu toții”

Sursă foto: Captură video podcastul lui Mihail Neamțu.

Teorie incredibilă despre cancer. Prof. Dulcan: Ce spun acum mă cutremură. Am vrut să o zic la TV, dar mi-a fost teamă

Captură video: YouTube/Canal33

Horoscop cu Camelia Pătrășcanu. Previziuni pentru fiecare zodie până pe 1 mai

Captură video: YouTube/La Măruță

Ana Pal a dat cărțile pe față. Adevăratul motiv pentru care a fost eliminată de la Survivor All Stars: „A fost nedrept” / VIDEO

Jador/ captură video Youtube, Spectacola

Cine va cânta la nunta lui Jador: „Datorită lui sunt astăzi în muzică”. Care este tradiția la care artistul vrea să renunțe / video




TM2023. Evenimentele săptămânii: După cultură... cultură

Ne pregătim de sărbători, motoarele pierd puțin din...

pixel