TM2023. Evenimentele săptămânii din cadrul Programului Timișoara - Capitală Europeană a Culturii
Data actualizării:
Data publicării:
Se anunță din nou o săptămână plină de evenimente la Timișoara, pentru toate gusturile și hobby-urile.

 

Surname Viet Given Name Nam (1989) - Proiecție F-SIDES Cineclub Timișoara

25 și 26 iulie 2023, ora 20:30

Cea de-a patra proiecție din acest sezon la Timișoara, se desfășoară în jurul temei Flip the script on resisting - felurile diferite în care femeile au rezistat opresiunilor de-a lungul istorie, chiar dacă au trebuit să se supună în mod vizibil unui sistem care le-a subjugat autonomia. Cum rezistăm în fața nedreptății și ce supape ne alegem pentru merge mai departe?

Atelier de peisagistică

24 iulie 2023, ora 17:00 

Atelier de peisagistică - Spațiile care îți încarcă bateriile, care te transpun în natură și te fac să petreci timpul în aer liber, sunt spații cât mai naturale și cu calități ambientale. Dar cum ajungem să avem astfel de locuri în campus? Despre asta vom discuta la atelierul de peisagistică #uptcampuscreativ, susținut de peisagistul Silivăşan Marius. Scopul acestui atelier este înțelegerea conceptelor sustenabile de amenajare peisajeră a spațiilor verzi urbane și propunerea unor intervenții minimale în cadrul campusului UPT, integrate în mediul urban și în același timp responsabile față de utilizatorii non-umani. 

Alături de peisagistul Silivăşan Marius, vom vorbi despre:

  • amenajări peisagere care folosesc cu atenție resurse naturale și materiale
  • atelierul va exemplifica tipuri de vegetație folosită în cadrul acestor amenajări, modul în care diferite specii pot fi armonizate,dar și dezavantajele în folosirea vegetației cu mentenanță limitată și modul în care acestea pot fi combătute

Mai mult, pe parcusul atelierului vom realiza un proiect de amenajare a unor buzunare urbane verzi din campusul UPT, care va fi executat prin 2 ateliere participative în luna octombrie. Dacă vreți să aflați cum putem revitaliza spațiul exterior din campus și să-l facem cât mai sustenabil, înscrieți-vă prin formular și ne vedem la atelier, în 21 și 24 iulie, între orele 12:00 - 17:00, la Biblioteca Centrală a Universității Politehnica Timișoara, corpul C, et. 3, sala 302.

Vernisaj - FĂRĂ TITLU. Expoziție de sculptură sârbă

24 Iulie 2023, 19:00

Fundația Interart Triade și Attila KIM • architects, alături de Bel Art Gallery din Novi Sad, vă oferă, în premieră, ocazia de a descoperi evoluția sculpturii sârbe de la începutul acestui secol, sub semnătura a 25 de artiști prezenți în cadrul proiectului "După SCULPTURĂ / SCULPTURĂ după" din Cazarma U Timișoara. Timp de o lună, în perioada 24 iulie - 24 august 2023, spațiile expoziționale din Cazarma U completează perspectivele asupra sculpturii și găzduiesc "UNTITLED.

Serbian Sculpture Exhibition", o expoziție curatoriată de Sava Stepanov. La vernisajul programat să aibă loc luni, 24 iulie 2023, ora 19,00, va fi prezent și Vuk Radulović, consilier internațional în cadrul Ministerului Culturii din Republica Serbia. 

Vor fi prezenți prin lucrările lor artiștii Mrđan Bajić, Zdravko Joksimović, Gabrijel Glid, Rastislav Škulec, Radoš Antonijević, Branislav Nikolić, Radomir Knežević, Dragan Rajšić, Mića Stajčić, Nataša Teofilović, Stevan Kojić, Maja Rakočević Cvijanov, Goran Despotovski, Vesna Perunović, Nada Denić, Milan Jakšić, Barbara Laković, Aleksandar Stanojević, Petar Sibinović, Anđela Grabež, Ivana Milev, Tatjana Dimitrijević, Andreja Petraković, Danica Bićanić și Miloš Fat.Proiectul după SCULPTURĂ/SCULPTURĂ după face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Inside Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii și este cofinanțat de Consiliul Județean Timiș, prin Programul TimCultura 2023.

Muzicon showcase #7 Melting Dice & Ioan Popovici

27 Iulie 2023, 20:00
Cazarma U - CODRU Urban Garden

27 iulie, ora 20:00, Melting Dice dar și Ioan Popovici cântă rock alternativ la Cazarma U, în Codru Urban Garden. De la 20:00 deschidem porțile, la 20:30 se aud cei din echipa Ioan Popovici, iar de (pe) la 21:30 Melting Dice. Intrarea și ieșirea sunt libere. 

Trupa Melting Dice s-a înființat în Timișoara în toamna anului 2014, având în componența inițială 4 membri: Flavius Vutan (chitară), Sorin Ghiniță, (tobe), Dani Șimon (bas), Bogdan Cotîrță (chitară și voce).Anul 2015 a însemnat primele festivaluri și concerte proprii ale trupei, iar în primăvara anului 2016 s-a lansat primul videoclip al trupei, la piesa “Inert”. Anul 2017 este cel în care trupa lansează primul album: Cord Cablu Creier, iar în 2020 se lansează cel de-al doilea material discografic, EP-ul "Mat deschis".

 Tot în 2020, locul lui Dani Șimon la bas este luat de Adolf Vegh, iar Flavius Vutan părăsește trupa. In 2021 trupa a functionat in formula de trio, iar din 2022 a revenit la una de cvartet, componenta actuală fiind cu Bogdan Cotirta (voce si chitara), Sorin Ghinita (tobe), Alfred Paros (bas) si Cristi Paros (clape). Genul abordat de trupă este rock alternativ. 

Despre puterea de a te expune, despre o prietenie nemărginită cu greșeala și eșecul care paradoxal devin profesori si prieteni buni, despre neobosita repetare până la reușită, despre simplu și despre "be like water" este ceea ce vei gasi la piesele lui Ioan Popovici.


Membru al Effect band și mai apoi al Flare și Flarehead, Ioan Popovici pornește un nou proiect muzical, cu piese proprii și multă energie rock alături de Alin, tobarul cu care împarte scena de mai bine de 15 ani.

Muzicon.hub este o platformă de sprijin pentru scena de muzică alternativă. În cadrul hub-ului există săli de repetiții, studiouri de producție, un program de rezidențe artistice și un spațiu outdoor de concerte.

Premieră Musical “Come into the light”

28 Iulie 2023, 21:00 – 22:30
Muzeul Satului Bănățean

Clubul Dans Sportiv Magnum V.R.D., Asociația Teatrul de Musical Timișoara, Asociația T4T și Plesni klub Fiesta - Novi Sad, au gândit un Musical despre patrimoniul cultural al Timișoarei, al Județului Timiș și al Banatului istoric, cu elemente din istoria locurilor, cu accent pe multiculturalitate, diversitate etnică și religioasă, sub umbrela unei povești de dragoste exprimată prin muzică, teatru, dans și coregrafie. Interpreții sunt tineri talentați din Timișoara și Județul Timiș, cărora li se oferă șansa de debut sau dezvoltare a carierei lor.

Sinopsis:

Un turist american vine în Timișoara să-și caute rădăcinile. Se oprește la bibliotecă și dă peste Maria, bibliotecară, care are același nume de familie și, deci, ar putea fi înrudiți. Studiind diverse cărți, ei călătoresc în timp, în diferite perioade istorice ale Timișoarei. Călătoriile sunt animate de muzică și dans, de coregrafii ingenioase, de costume și decoruri. Personaje din trecut precum și etnii, limbi vorbite și teme muzicale diferite, duc spectatorul printr-un periplu din trecut, real și fantastic, oglindit în prezent. Descoperim un tablou efervescent, cu bresle, meșteșugari, chiar și primari ai unui oraș în plină dezvoltare. Pas cu pas, ne amintim mari realizări și evenimente din trecut care au așezat orașul Timișoara printre cele mai faimoase locuri ale acelor vremuri. Suntem introduși într-o poveste romantică, tragică și comică, în același timp. Ion Petrea, un fotograf, se îndrăgostește de Elizabeth, dintr-o familie bogată, crescută cu lecții de pian și baluri. Ea are și alți pretendenți – Ioszef, Faber, Blașko, Stefan, adică un ofițer ungur, un sârb, un evreu, un român. Cei doi se îndrăgostesc, dar nu au nicio șansă să fie acceptați de societate. În final, se căsătoresc în secret și hotărăsc să plece în America.  Elizabeth îl așteaptă în tren, dar Ion este recrutat și nu ajunge. Ea pleacă singură în America, iar el rămâne în Europa. Mesajul general al piesei, dincolo de povestea de dragoste, este faptul că aparținem unei comunități diverse, dar unite, și că destinele oamenilor se împletesc subtil și, adeseori, într-un mod neașteptat.

Proiectul face parte din Programul cultural național Timișoara - Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul Light Over Borders, derulat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

IERBAR CIANOTIPIC - workshop sci-art pentru copii

22 Iulie 2023 – 29 Iulie 2023, 12:00
MV Sci-Art Center

Descoperă arta și frumusețea naturii prin cianotipie! 

Vă invităm la atelierul realizat de artistul Benjamin Bledea din seria atelierelor META FORUM - IERBAR CIANOTIPIC.

În cadrul acestui atelier, copiii vor învăța despre procesul fascinant al cianotipiei, o tehnică fotografică veche care utilizează lumina soarelui pentru a crea imagini unice și spectaculoase. Vom explora împreună diferite plante, flori și frunze, învățând despre formele și texturile lor uimitoare.

Aventura noastră va începe cu o scurtă plimbare în natură, unde copiii vor fi încurajați să observe și să colecteze plante și flori care îi inspiră. După ce vom avea colecția specială de plante și flori, vom trece la partea creativă, iar copiii vor avea ocazia să își folosească imaginația și creativitatea pentru a crea propriul ierbar cianotipic. Vom învăța cum să așezăm delicatele noastre descoperiri naturale pe hârtie cianotipică și să le expunem la lumina soarelui pentru a obține imagini unice, albastre și pline de farmec.

Cianotipia este una din cele mai vechi tehnici fotografice și totodată una dintre cele mai simple de realizat nefiind nevoie de multe soluții și nici de o camera întunecată pentru a crea imagini spectaculoase și de un albastru de prusia foarte plăcut.

Prima carte de botanică care a conținut fotografii, creată de Anna Atkins, a fost alcătuită integral din cianotipii deoarece era cel mai eficient mod de a liustra toate detalile și formele complexe ale plantelor și a algelor care reprezentau o mare dificultate în a le reproduce prin desen liber.

În prima parte a atelierului vor realiza cianotipii cu diverse plante, crengi, frunze, iar în a două parte vom realiza o coperta pentru propria mini-carte de botanică folosindu-ne de imaginile create inițial.

Partea I: Sâmbătă, 22.07.2023 | 12:00
Partea II: Sâmbătă, 29.07.2023 | 12:00
Locație: MV sci-art center (B-dul Mihai Viteazu Nr. 1, Timișoara)
Participarea este gratuită, dar necesită înscrierea în prealabil, prin completarea formularului de înscriere.
Număr locuri disponibile: 6
Atelierul este recomandat pentru copiii cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani.
Condiție obligatorie: Înscrierea presupune participarea la ambele sesiuni ale atelierului

Digital Heritage Dome - International Digital Cul…

18 Mai 2023 – 30 Iulie 2023, 13:00 – 18:00
Bastionul Maria Theresia

Universitatea Politehnica Timișoara organizează pentru prima dată International Digital Culture & Spotlight Heritage Festival in perioada 4 mai - 30 iulie 2023, parte a proiectului Patrimoniul sub reflectoare Timișoara realizat în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, parte Programului Cultural Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii și finanțat parțial de EEA and Norway Grants.  

Muzeu MNaB - Digital Heritage Dome va crea din 12 mai experiențe imersive atât în sălile muzeului, cât și in pasajele istorice și publice ale Bastionului Theresia, unde istoria și poveștile Timișoarei vor putea fi trăite printr-un tururi ghidate și proiecții interactive. Vizitatorii vor descoperi cartierul Giroc, împreună cu celelalte cartiere fanion, într-o expoziție clasică dublată de tehnologii în mansarda clădirii, vor descoperi amplitudinea proiectului Patrimoniul sub Reflectoare dezvoltat în ultimii ani, vor fi imersați în poveștile culese prin intermediul dome-ului VR și vor putea păși prin istorie de-a lungul tunelurilor animate digital din spațiul stradal al Bastionului Theresia.

Festivalul Internațional de Cultură și Patrimoniu Digital va cuprinde demonstrații de realitate extinsă din domenii culturale, istorice, de știință, educație și instalații create pentru clădirile de patrimoniu. Toate evenimentele vor fi publice, destinate tuturor, copiilor și familiilor, in diverse locații: ExperimentariumTM și Muzeul tehnic al UPT - Science and Tech Playground, in Cazarma U - Digital Culture Space, holul clădirii Electro - Culture Fun Space și a Universității Politehnica din Timișoara, în spațiile Muzeului Național al Banatului - Digital Heritage Dome. Festivalul Internațional de Cultură și Patrimoniu Digital reunește curatori, artiști digitali, profesori și studenți din România, Norvegia, SUA, Austria, Italia, Danemarca, Lituania și alte țări într-o manifestare de incursiune în dimensiunile culturale ale tehnologiilor digitale imersive. 

District Sonor Soundscape @ Anturaj

28 Iulie 2023 – 30 Iulie 2023, 14:00 – 22:00
Anturaj

District Sonor Soundscape – proiectul care îmbină muzica, arta și tehnologia pentru a-ți oferi o experiență complexă, de neuitat.

District Sonor Soundscape încorporează un șir de evenimente și își propune să exploreze limitele muzicii și ale artei digitale, deschizând, astfel, porți către noi dimensiuni sonore și vizuale.

Let’s escape into the soundscape!
28 – 30 iulie – locația Anturaj (Bulevardul Vasile Pârvan nr. 5)

Line up
Bosquito | The Mono Jacks | Nightlosers | Fără Filtru | The Case | Louis King | DJ Zoleevee

Biletele vor putea fi cumpărate online, prin platforma TomTix.

Link-urile de achiziție vor fi disponibile atât pe www.districtsonor.ro cât și pe paginile de social media.

Evadează din cotidian și pășește în districtul unde inspirația, imaginația și creativitatea prind noi forme!

Evenimente și activități:

concerte în care vor performa formații muzicale renumite din România și Europa și DJ locali;opere și expoziții digitale, desen grafic digital, animație, fotografie și short video moving create în timp real de artiști de multimedia, români și europeni;proiecții și workshopuri creative;interviuri live în online (site și platformele sociale) cu artiștii graficieni și muzicienii, dar și dezbateri pe teme culturale de actualitate, precum inteligența artificială în artă, NFT ticketing, accesibilitatea publicului la artă în mediul digital;

Pedagogia Grupului Sigma - Talk / UPT Creative Ca…

30 Iulie 2023, 18:00
Giardini della Biennale - Pavilionul României

Practica artistică a Grupului Sigma a fost în sincronie cu mișcările anvangardei altor țări europene, în pofida regimului autoritar represiv. Grupul, fondat în anul 1969 la Timișoara, a influențat puternic scena de artă contemporană națională, dar și pedagogia artistică prin abordări experimentale, inovatoare și interdisciplinare.

Intersectând conceptul Pavilionului României la ediția din 2023 a Expoziției Internaționale de Arhitectură – la Biennale di Venezia, ”ACUM-AICI-ACOLO”, cu istoria povestită a campusului și a Universității Politehnica Timișoara, prin expoziția ”UPT Creative Campus - 100 years of sharing knowledge”, propunem o prezentare a unor pedagogii experimentale mai puțin cunoscute, practicate în învățământul superior românesc cu peste jumătate de secol în urmă.

Arhitectul prof.univ.dr. Vlad Gaivoronschi va susține prezentarea „Pedagogia Grupului Sigma în Școala de Arhitectură din Timișoara”, pentru a povesti contribuția grupului artistic la identitatea campusului și cum s-au întrepătruns discipline precum arta, matematica, psihologia și arhitectura în procesul educațional. 

Evenimentul este precedat de prezentarea programului cultural național ”Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” susținută de reprezentați ai Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara. 

Evenimentul se va desfășura în pavilionul României din Giardini della Biennale din Venția, parte din programul de outreach al participării României la bienală.

Tinerețe fără Bătrânețe și Viață fără de Moarte

25 Iulie 2023 – 30 Iulie 2023, 21:00
Piața Libertății

„Tinerețe Fără Bătrânețe și Viață Fără de Moarte” este un spectacol de teatru cu marionete gigantice și muzică live. Având ca inspirație povestea omonimă culeasă de Petre Ispirescu în anul 1862, spectacolul redă o poveste a supranaturalului folcloric românesc, despre filosofia mitologică, nemurire, fericire, viață și moarte. De la personajele mitologice specifice basmelor românești, până la aranjamentul publicului, spectacolul reușește să pună în valoare cunoscutul basm românesc cu toate subînțelesurile sale, dar și să aducă în prim-plan importanța interpretării lui în contemporaneitate. 

Spectacolul „Tinerețe Fără Bătrânețe și Viață Fără de Moarte” este unul dintre momentele principale ale Programului Cultural Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii. 

Prețul unui bilet este de 50 lei. Copiii cu vârsta cuprinsă între 4-12 ani beneficiază de o reducere de 50%. Spectacol recomandat copiilor de 4 ani+. Bilete disponibile pe iabilet.ro: 25 iulie / 26 iulie / 27 iulie / 28 iulie / 29 iulie / 30 iulie 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Gabriela Ungureanu
Categorie: Timisoara 2023
Tagurile articolului: capitala culturala  cultura  evenimente  timisoara 


DC Media Group Audience

Captură video: Facebook/StirileProTV

Motivul pentru care Lavinia Petrea a plecat de la pupitru în timpul jurnalului de știri de la Pro TV: „Am ieșit afară. Mihai mi-a ținut locul”

Minodora, captură video Youtube, Metropola TV

Minodora nu mai doarme cu soțul ei în același pat. Ce a făcut-o pe artistă să ia decizia radicală: „Nu pot”

Captură video: Pro TV

Ștefania Ștefan a izbucnit în lacrimi, după ce a fost votată să intre la duelul de eliminare la Survivor All Stars: „Votul meu poate că a fost cerut de Zanni”

Captură video: Pro TV

Mesajul neașteptat pe care i l-a trimis Zanni lui Cătălin Măruță: „Mi-a scris pe Instagram”. Ce i-a răspuns prezentatorul TV

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscopul banilor 13 - 29 mai 2024, cu Remus Ionescu. Previziuni pentru toate zodiile

Captură video: YouTube/Canal33

Lună Plină din 23 mai 2024. Camelia Pătrășcanu, previziuni pentru toate zodiile

Captură video: Pro TV

Cristi Mitrea dă de pământ cu Zanni: „Pentru mine nu mai există în concurs. Ai fost eliminat, băiatul meu”

Horoscop 13 -19 mai 2024, cu Mihai Voropchievici, captruă video Youtube, Adevaruri ascunse

Horoscop 13 -19 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care are parte de o realizare financiară importantă

Daniela Simulescu

Horoscop 13 - 19 mai 2024, cu Daniela Simulescu. Zodia care are parte de o săptămână perfectă

Simona Gherghe, captură video Youtube

Momente grele pentru Simona Gherghe. Prin ce trece prezentatoarea: „Ne-am certat, iar pe mine mă chinuie sentimentul de vinovăție”

Captură video: Pro TV

Marilena Cuciurean, iubita lui Andrei Ciobanu, a răbufnit la adresa lui Zanni: „Aș vrea să fie eliminat. În acel exil a luat o altă traiectorie”

Captură video: Pro TV

Se încing spiritele la Survivor All Stars. Zanni tună și fulgeră la adresa lui TJ Miles




TM2023. Evenimentele săptămânii: După cultură... cultură

Ne pregătim de sărbători, motoarele pierd puțin din...

pixel