TM2023. Evenimentele săptămânii din cadrul Programului Timișoara - Capitală Europeană a Culturii
Data publicării:
Se simte un pic de aer de vacanță, așa că s-ar putea să fie ceva mai puțin evenimente decât v-am obișnuit în săptămânile trecute. Asta nu înseamnă însă că nu aveți ce face, în cazul în care încă sunteți acasă și n-ați plecat undeva departe. 

Avem, așadar, o ofertă faină, care să vă scoată din case, dacă aveți poftă de puțină relaxare. Urcă pe scenă corul comunitar, o inițiativă în premieră pentru România, dar îl puteți revedea și pe Smiley.

În această săptămână puteți descoperi un nou loc numai bun de stat cu prietenii, vă puteți da cu Pelicanul și se dansează din nou în Piața Sf. Gheorghe, care își consolidează statutul de spațiu perfect pentru performance-uri.

Și încă o veste bună: Teatrul German de Stat a anunțat oficial programul Eurothalia 2023 și a pus în vânzare biletele. Acestea se pot cumpăra de AICI. Și vă spunem doar atât: vine Rimini Protokoll.

Evenimentele săptămânii

LA PAS: Gustul ca patrimoniu

5 august, ora 17
Reciproc, Bastionul Theresia

Sunteți așteptați la o nouă întâlnire gastronomică bazată exclusiv pe ingrediente din bucătăria de sezon. Suntem în plină vară și vom avea ocazia de a ne bucura împreună de gusturi diverse și preparate colorate. Această ediție aduce la... cratiță doi prieteni pasionați de gătit. Invitații sunt Pierre d'Alfonso, care vine din Milano pentru acest eveniment, și Andreea Pătroi. Ei vor propune pofticioșilor un meniu vegetarian.

Moderatorul întâlnirii este Tiberiu Cazacioc, activist Slow Food, blogger (Observatorul Gastronomic), specialist scheme de calitate și lanțuri alimentare scurte. Participarea la eveniment este gratuită, în limita locurilor disponibile. Evenimentul este organizat în cadrul programului LA PAS /Slowing down, parte a Programului Cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, și este finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte.

Umbra, un nou spectacol în Piața Sf. Gheorghe

5 august, ora 20
Piața Sf. Gheorghe

Compania britanică de dans contemporan Chameleon se întoarce în Timișoara cu un nou spectacol stradal, sub forma unui trio puternic și nuanțat, dar în același timp delicat și exploziv. Umbra, un performance dinamic și teatral, pune sub lumina reflectoarelor teme precum excluziunea socială, dorința de înțelegere și de a fi înțeles. Specatcolul este adus în Timișoara la inițiativa coregrafei Lavinia Urcan și face parte din Cadre & Forme - program de dans complex, dezvoltat de asociațiile Noi Re-Creăm și Unfold Motion.

Chameleon a început când Anthony Missen și Kevin Edward Turner s-au întâlnit la mijlocul anilor 1990, și-au continuat studiile la Northern School of Contemporary Dance și după absolvire au călătorit și au lucrat cu unele dintre cele mai inovatoare companii de dans și coregrafi din lume. Au venit acasă în 2007 și așa a luat naștere Chameleon. Astăzi fac turnee internaționale în toată lumea, iar spectacolele, atelierele sau cursurile lor inspiră mii de tineri să aprofundeze dansul dintr-o perspectivă aparte.

Și, dacă tot vorbim de inspirație și educație, în perioada 1-11 august sunt deschise înscrierile pentru o nouă ediție a Școlii de vară de dans contemporan, program care va avea loc între 21 și 30 august. Lavinia Urcan povestește AICI cum se dezvoltă o școală de profil, cum creezi o comunitate în jurul ei și cum poți face educație prin dans. 

Corul comunitar dă voce Timișoarei

4 august, ora 21:00

Corul comunitar este  un proiect unic în România, în care actul artistic presupune și implicarea comunității locale. Corul comunitar va debuta vineri, într-un concert în care va fi interpretată Simfonia a IX-a în re minor, op. 125 de Ludwig van Beethoven. Pe scenă vor urca peste 300 de oameni: artiști din orchestra simfonică și corul „Ion Românu” ale Filarmonicii Banatul și locuitori ai orașului. 

Simfonia a IX-a de Ludwig van Beethoven este o lucrare monumentală, structurată pe patru părți. În ultima dintre ele, alături de artiști vor cânta și locuitorii orașului, care au repetat încă din primăvară alături de maestrul Iosif Todea – dirijorul Corului „Ion Românu” și de șefii de partide ai corului.

Dirijor al concertului și coordonator al proiectului este Gabriel Bebeșelea.

REMINDER-ART


Teatrul pe Roți își dorește ca, timp de trei zile, să modifice agenda de zi cu zi a publicului spectator.

Prima zi vorbește despre întoarcerea la copilărie, a doua zi, despre „zborul oamenilor, frânt datorită lipsei curajului și lipsei încrederii că totul pornește de la simplul «încerc, vreau, pot»”, iar acest curaj îl găsim cu ajutorul persoanelor cu dizabilități, sindrom Down și autism, iar a treia zi propune o temă care nu am crezut și nu ne-am dorit niciodată să redevină atât de actuală, dar iată că ea este: războiul.

Vor fi animație stradală cu clovni pe picioroange, păpuși și marionete, dar și alte surprize.

Timișoara Young: Concert Smiley

2 august, ora 20
Parcul Rozelor

Concertul lui Smiley va fi precedat de cel al trupei Phaser. Aceasta va prezenta un format inedit, care cuprinde piese dedicate scurt-metrajului „În pantofii mei”, un film despre bullying și despre traumele copilăriei, in regia lui Alexandru Raț În rolurile principale: Alina Spiridon și David Săracu. Evenimentul face parte din seria organizată de Casa de Cultură, pentru sărbătorirea Zilei Timișoarei.

Născut în Timișoara – spectacol Ansamblul Timișul

3 august, ora 20
Parcul Rozelor

Spectacolul folcloric al Ansamblului Timișul este urmat de reunirea, pe aceeași scenă, a orchestrei Ansamblului Timișul, coordonată de Deian Galetin, și a orchestrei simfonice Lira, condusă de Radu Popa. Printre soliști: baritonul Giacomo Medici, instrumentiștii Lucian Nagy, Petre Ionuțescu, Attila Szabo. Invitat special este Pasha Parfeni, reprezentantul Republicii Moldova la ediția din acest an a Eurovision.

Iubind muzica: In memoriam Adrian Orza

3 august, ora 21
Casa del Retro, bd. V. Pârvan

Memoria celui care a fost Adrian Orza va fi cinstită printr-un eveniment care îi reunește mulți prieteni. Vor cânta Florin Cvașa, Victor Miclăuș, Levi Molnar, Horea Crișovan, Szolt Szabó, Mirela Iacob, Bogdan Nagy și Cătălin Voișian, iar sunetul va fi asigurat de Deian Feniac. Concertul coincide cu moment important, acela în care Adrian Orza va fi declarat Cetățean de Onoare al orașului Timișoara. Intrarea este liberă.

Misiune AI: Călătorii imaginare (sci-art workshop)

4 august, ora 12
MV, bd. Mihai Viteazul

Sunteți pregătiți să vă alăturați unei misiuni palpitante în universul fascinant al Inteligenței Artificiale și să explorați lumi nemaivăzute prin puterea imaginației voastre? Alături de Cristi Vicol, participanții vor putea explora conceptele captivante ale genului science-fiction, îmbina cunoștințele despre Inteligența Artificială cu imaginația lor, dezvolta abilități de scriere creativă.

The Hidden Garden

5 august, ora 17
Grădina Facultății de Hidrotehnică

Fii gata să intri într-o lume nouă și să descoperi un secret bine păstrat: Grădina Ascunsă. E chiar în inima Timișoarei, la adăpostul unui parc foarte verde,  un loc unde muzica și visele se pot îmbina perfect. Ia-ți prietenii și vino să trăiești alături de ei o experiență faină.

HipHopFlava #6

6 august, ora 17
D'Arc pe Mal

În mijlocul verii, HipHopFlava te invită la o nouă experiență pe nava Pelican, cu MCx Woodie și MC Sangomma. Pe lângă beaturile clasice de Hip-Hop, R&B, Ragga-Dancehall mixate de Dj Masterflava, vei experimenta și momente de Beatbox și alte combinatii aromate. 

Alte evenimente

Marți, 1 august

Expoziția Lost Music: Muzica mișcă, FABER, ora 10
Expoziție Valeriu Sepi / László Mátyás, Art-Hoc, ora 18
”Căutări și Regăsiri” - Expoziție de Artă Sacră, Catedrala Sfântul Gheorghe, ora 10
Marți @ Șura by Summer Vibes, ora 18
50% off Tuesday, D'arc, ora 19
Ziua Timișoarei. Timișoara Remember – concert Pasărea Rock, Parcul Rozelor, ora 20
Stand-Up Comedy - Open Mic, Nemesis Art Club, ora 21
KizomBachata Party, Latin BUG Dance School, ora 22:15

Miercuri, 2 august

Midweek Session w. Dalla, D'arc, ora 18
Falcon Lake, Cinema Victoria, ora 18:30
Recital coral cu orgă / Voces Timisienses, dirijor Lucian Onița, Felician Roșca (orgă), Biserica Romano - Catolică Sf. Ecaterina, ora 19
Oppenheimer, Cinema Victoria, ora 20:30
[heatchord]: DETHRONED x THRUFALL, Nemesis Art Club, ora 21

Joi, 3 august

Concert - Muzică Militară la Cazarma U, ora 16
Joi pe’nserat, C House Milano, ora 18
Ultima noapte, Cinema Victoria, ora 18
Evening Dance @ D'arc pe mal, ora 19
Trăim cum atingem / Live as We Touch, Galeria Brateanu, ora 19
Muzicon Showcase #8 Crocodile Paradox & Rana, CODRU Urban Garden, ora 20
Exerciții de improvizație, Casa Tineretului, ora 20
Barbie, Cinema Victoria, ora 20:30
KizomBachata Party- By Kizomba Flavor, Dance Stage, ora 22:15

Vineri, 4 august

Tururi ghidate Cazarma U – Digital Culture Space, Cazarma U, ora 16
Tur ghidat Cartier Cetate – AlergoFest2023, ora 18
Instalație de artă contemporană, Parcul Regina Maria, ora 18
Expoziție de fotografie Ovidiu Micșa, Parcul Regina Maria, ora 18
Kompromat, Cinema Victoria, ora 18
AMPM YEAR 2 ANNIVERSARY PARTY, Ampm.fabric, ora 19
Flight Cinema: Divergent, Iulius Gardens, ora 19
Concert Teo Sax, Porto Arte, ora 20
Live Music Reia, C House Milano, ora 20
Milonga Querida, Bastion Maria Theresia, ora 20
Tura Licuricilor, Parcul Copiilor, ora 20:30
Oppenheimer, Cinema Victoria, ora 20:30
Stand-up Comedy, Charlie's Pub, ora 21
Cool Retro, Casa del Retro, ora 22
El Alma de la fiesta #5, Fratelli, ora 23

Sâmbătă, 5 august

Proiecție unică & invitat special: Vara când am învățat să zbor, Cinema Victoria, ora 13
Yakari. Marea aventură, Cinema Victoria, ora 15
Oppenheimer, Cinema Victoria, ora 17
Instalație de artă contemporană, Parcul Regina Maria, ora 18
Flight Cinema: Everything Everywhere All at Once, Iulius Gardens, ora 19
Quarks, Leptons & Bosons – collective summer show opening, Jecza Gallery, ora 19
Mini Zucchini b2b Chorbika / DJ set, D'Arc pe Mal, ora 19
Finisaj: Expoziție de artă poloneză. Grafică și desen, Fundația Triade, ora 19
La Gasolina - hips don't lie, no name beach, ora 19
REMINDER-ART, Centrul de Proiecte, ora 20
Concert Călin Bârcean, Porto Art, ora 20
Social by Day - Aniversary Edition, Salsa Addicted, ora 20
Barbie, Cinema Victoria, ora 20:30
B/plr. Natural #3 - Gescu, Sepp, Sandru, Muzeul Satului Bănățean, ora 23

Duminică, 6 august

Atelier de dans pentru profesioniști cu Anthony Missen, Chameleon Company | Cadre & Forme, Casa Tineretului, ora 10
Tururi ghidate gratuite pentru expoziția „Patrimoniul sub reflectoare - Lumi paralele”, Muzeul Național Al Banatului, ora 12
Puișorii: Aventură în Africa, Cinema Victoria, ora 15:30
Nunta de piatră, Cinema Victoria, ora 17:30
Instalație de artă contemporană, Parcul Regina Maria, ora 18
Flight Cinema: Last Vegas, Iulius Gardens, ora 19
Recital de orgă și chitară / Alexandru Tulcan (orgă), Alexandru Crețescu (chitară), Biserica Romano-Catolică Sf. Iosif, ora 19
Copiii celorlalți, Cinema Victoria, ora 19:30
REMINDER-ART, Centrul de Proiecte, ora 20

Luni, 7 august

Atelier de dialog patrimonial cu copii, Parcul Regina Maria, ora 9
Instalație de artă contemporană, Parcul Regina Maria, ora 18

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Spectacola
Categorie: Timisoara 2023
Tagurile articolului: capitala culturala  cultura  evenimente  timisoara 


DC Media Group Audience

Captură video: Facebook/StirileProTV

Motivul pentru care Lavinia Petrea a plecat de la pupitru în timpul jurnalului de știri de la Pro TV: „Am ieșit afară. Mihai mi-a ținut locul”

Minodora, captură video Youtube, Metropola TV

Minodora nu mai doarme cu soțul ei în același pat. Ce a făcut-o pe artistă să ia decizia radicală: „Nu pot”

Captură video: Pro TV

Ștefania Ștefan a izbucnit în lacrimi, după ce a fost votată să intre la duelul de eliminare la Survivor All Stars: „Votul meu poate că a fost cerut de Zanni”

Captură video: Pro TV

Mesajul neașteptat pe care i l-a trimis Zanni lui Cătălin Măruță: „Mi-a scris pe Instagram”. Ce i-a răspuns prezentatorul TV

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscopul banilor 13 - 29 mai 2024, cu Remus Ionescu. Previziuni pentru toate zodiile

Captură video: YouTube/Canal33

Lună Plină din 23 mai 2024. Camelia Pătrășcanu, previziuni pentru toate zodiile

Horoscop 13 -19 mai 2024, cu Mihai Voropchievici, captruă video Youtube, Adevaruri ascunse

Horoscop 13 -19 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care are parte de o realizare financiară importantă

Captură video: Pro TV

Cristi Mitrea dă de pământ cu Zanni: „Pentru mine nu mai există în concurs. Ai fost eliminat, băiatul meu”

Daniela Simulescu

Horoscop 13 - 19 mai 2024, cu Daniela Simulescu. Zodia care are parte de o săptămână perfectă

Simona Gherghe, captură video Youtube

Momente grele pentru Simona Gherghe. Prin ce trece prezentatoarea: „Ne-am certat, iar pe mine mă chinuie sentimentul de vinovăție”

Captură video: Pro TV

Marilena Cuciurean, iubita lui Andrei Ciobanu, a răbufnit la adresa lui Zanni: „Aș vrea să fie eliminat. În acel exil a luat o altă traiectorie”

Captură video: Pro TV

Se încing spiritele la Survivor All Stars. Zanni tună și fulgeră la adresa lui TJ Miles




TM2023. Evenimentele săptămânii: După cultură... cultură

Ne pregătim de sărbători, motoarele pierd puțin din...

pixel