TM2023. Evenimentele săptămânii din cadrul Programului Timișoara - Capitală Europeană a Culturii
Data publicării:
E jumătatea lui august, miez de vară, cu gânduri hai-hui pentru unii și nostalgii după vacanțele deja trecute pentru alții. Toropiți un pic de căldură, ieșim parcă mai puțin din case, în așteptarea unor zile mai respirabile.

Muzeu? Cazarmă? Miez de august în Capitala Culturală

 

Dacă faceți însă un pic de efort, puteți găsi un strop de bucurie în curți interioare, galerii de artă, parcuri sau alte spații neconvenționale. E momentul potrivit, de exemplu, să descoperiți cel mai tânăr muzeu al Timișoarei sau să dați o raită prin vechea cazarmă, unde puteți dansa sau puteți asculta povești despre Brâncuși. Sunt și concerte cu trupe din Italia și Spania, numai bune de weekend.

Și nu uitați: în „laboratoarele” culturale ale orașului se lucrează intens pentru săptămânile ce vin. Ne pregătim de concerte, de premiere, de expoziții și de zile pline. Pentru toate gusturile.


Evenimentele săptămânii

Această secțiune este dedicată evenimentelor din cadrul Programului Cultural TM2023.


Seri de vară la Muzeul Apei

18 - 20 august
Muzeul Apei, Calea Urseni

Primul festival al celui mai tânăr muzeu din Timișoara revine în weekendul 18-20 august, cu un program pentru toate vârstele. La prima ediție, în luna iulie, Serile de vară de la Muzeul Apei au adunat peste 2.500 de curioși. Muzică live, film, literatură, spectacol de circ, expoziții de fotografie, vizite ghidate și o mulțime de ateliere - așa arată programul de la sfârșitul acestei săptămâni. 

Vor fi două expoziții de fotografie, un spectacol extraordinar oferit de Școala de Circ, prin care sunteți invitați să vă redescoperiți creativitatea, povești spuse pe muzică, documentare și multe ateliere în aer liber. Ar fi și păcat, de altfel, dacă sunteți în oraș în această perioadă, să nu profitați de minunatul parc al Muzeului Apei.

Din program nu vor lipsi tururile ghidate, la capătul cărora veți ști povestea acestui loc special, o adevărată bijuterie a arhitecturii industriale, redată comunității de societatea de apă-canal a Timișoarei, care a înțeles pe deplin importanța lui.


Șase concerte din Festivalul Internațional George Enescu, la Timișoara

3 - 20 septembrie
Filarmonica Banatul, bd. CD Loga 2

Ensemble Intercontemporain, Fine Arts Quartet, Camerata Bern, Manchester Camerata și Romanian Chamber Orchestra susțin, alături de Filarmonica Banatul, la Timișoara, în septembrie, șase concerte incluse în Festivalul Internațional George Enescu.

„Este o onoare să aducem la Timișoara Festivalul Internațional George Enescu, cu unele dintre cele mai prestigioase ansambluri din lume. Este un an special pentru Timișoara și pentru întreaga țară, anul în care contribuim cu toții pentru a oferi experiențe de cea mai înaltă calitate artistică și culturală și ne bucurăm împreună de toate oportunitățile ivite datorită titlului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, spune Dana Țurcan, managerul proiectului.

Primul concert va avea loc în 3 septembrie, cu Ensemble Intercontemporain, iar ultimul, în 20 septembrie, cu Manchester Camerata. Biletele pentru toate concertele au fost puse deja în vânzare.


 

Extinction Room (Hopeless), by Sergiu Matis

Extinction Room este un performance ce îmbină ecologia cu sunetul și dansul, dezvoltat pe baza înregistrărilor unor specii de păsări dispărute sau în pericol de dispariție. De-a lungul unui peisaj sonor dezvoltat de compozitorul AGF (aka Antye Greie), Martin Hansen, Sergiu Matis și Manon Parent spun povestea acestor specii. Informațiile științifice se împletesc cu miturile, dansurile populare sunt readuse la viață, iar încărcătura emoțională este intensificată de actul artistic ce poartă publicul prin experiențele traumatizante ale pierderilor deja produse, dar și ale celor care urmează să vină.

Performance-ul a fost prezentat la Europalia Arts Festival (Bozar, Brussels), Tanznacht Berlin (Uferstudios), Artdanthé Festival (Vanves), ImPulsTanz (Vienna), DansFabrik (Brest), Bazaar Festival (Prague), Impulse Theater Festival (Mülheim an der Ruhr), Latitudes Contemporaines (Lille), Claiming Common Spaces IV (PACT Zollverein, Essen), Feminist Futures Festival (SZENE, Salzburg), și Antistatic (Toplocentrala, Sofia).


ILUSTRAD/AS - creaţie feminină în ilustraţia spaniolă contemporană

La HEI-House of European Institutes se deschide o expoziţie inedită dedicată ilustraţiei de carte, care reuneşte 12 artiste de renume internaţional din Spania şi Chile. Curatoriată de Matilde Rodríguez, „ILUSTRAD/AS. O privire asupra creaţiei feminine în ilustraţia spaniolă contemporană” reuneşte creatoare precum Bea Lema, Helena Perez Garcia, Iria do Castelo, Iria Fafian, Lara Lars, Luisa Rivera, Malota, Maria Hesse, Nuria Figueiredo, Pelo di Cane, Sara Landeta și Sonia Pulido.

Expoziţia îşi propune să se concentreze pe lucrările cele mai libere, creative şi personale ale ilustratoarelor selectate, precum şi să exploreze diferitele formate şi tehnici cu care acestea lucrează: serigrafie, colaje, ceramică, animaţie, risografie, desen digital sau sculptură. Ea va putea fi vizitată până la 1 septembrie.



Matei Ioachimescu & The Romanian Flute Ensemble

16 august, ora 19
Biserica Romano-Catolică Notre Dame

Dacă până acum nu ați avut ocazia să experimentați magia  lui Matei Ioachimescu alături de al său Romanian Flute Ensemble, puteți face acum cunoștință cu ei. Matei Ioachimescu este unul din cei mai importanți și fascinanți flautiști români și, alături de studenții săi care formează Romanian Flute Ensemble, vă garantează o seară de neuitat, în care veți auzi flautul așa cum nu l-ați mai auzit vreodată. Participarea la concert este liberă, în măsura disponibilității locurilor.


Tur ghidat „Patrimoniul sub reflectoare - Lumi paralele”

17 august, ora 15
Muzeul Național al Banatului

Vino să descoperi poveștile Timișoarei și să te bucuri de explorări fascinante cu ajutorul ultimelor tehnologii digitale de realitate virtuală și realitate mixtă. Tururile ghidate de muzeologul Marius Cornea prezintă expoziția din mansarda B2 a Bastionului Maria Theresia, realizată de Spotlight Heritage Timișoara. E o incursiune în istoria cartierelor printr-o cheie barocă, prezentând secvențe din viața cotidiană din Iosefin, Elisabetin, Fabric, Cetate și Calea Girocului.


Disco Fever with ABBA Real Tribute

17 august, ora 20
Cazarma U, Piața Mărăști

Înființată în 2007, în Serbia, ABBA Real Tribute Band e formată din muzicieni talentați și pasionați, uniți de același scop: să aducă în fața publicului de azi cântecele de neuitat ale unei formații extrem de populare. Din „arsenal” nu lipsesc costumele și coregrafia, așa că trupa surprinde perfect atmosfera de la concertele ABBA. Puneți-vă pantofii de dans și pregătiți-vă să cântați hituri precum „Waterloo”, „Chiquitita”, „Dancing Queen” și multe altele. 

 
La masă cu Brâncuși

18 august, ora 18,30
Cazarma U, Piața Mărăști

Creațiile artistice ale lui Constantin Brâncuși au revoluționat profund modul în care artiștii folosesc obiectele pentru a transmite nu doar frumusețea, ci și esența însăși a formei. Laura West, profesoară și bursieră Fulbright la Universitatea de Vest, va fi gazda unei călătorii extraordinare în opera lui Constantin Brâncuși. Ea va împărtăși povești captivante despre călătoria profundă a artistului prin viață și cum creațiile sale au devenit bannere ale artei postmoderne.
 


Ctrl+A | Roxana Bloju

19 august, ora 18
Galeria 5, str. V. Alecsandri 1

Roxana Bloju abordează fotografia și modalitățile specifice de editare digitală din interiorul profesiei, practica sa artistică fiind dublată de specializarea de grafician. În același timp însă, imaginile sale păstrează sensibilitatea cromatică și o plasticitate care rămân tributare formării sale ca pictor. Imaginile din seriile Ctrl sunt create din suprapuneri - straturile transparente ale șabloanelor decupate din plastic și peisaje, locuri și contexte diferite.

 
Muzicon Summer Camp - The Showcase

19 august, ora 20
The Village, Buzad

Între 13 și 19 august, 11 muzicieni vor face muzică nouă și bună, iar în 19 august puteți asculta în primă audiție piesele și vor fi și câteva seturi ale artiștilor participanți în tabără. Vor fi acolo Octavian „Vita” Horvath, DJ K-Lu, Uțu Pascu, Mighty Boogie, Serena Voaides, Thea Marconi, Adolf Vegh, Cristian Paroș, Nikita Dembinski (Kadjavsi), Lazar Ometita, Flavius Vutan, Bogdan Cotîrță Gruicin, Sorin Ghiniță, Mihai Bele, Lemarian și VJ Burger.

 


 
Miercuri, 16 august

Ploaie la Timișoara: atelier creație pentru copii, Piața Victoriei, ora 10
Vernisaj | Expoziție | „Ilustrad /as”, Bastion, ora 18
Miercurea în grădină #01, Grădina OAR, ora 18,30
Tango Jazz Quartet Tribute to Astor Piazzolla, Manufactura, ora 19
Midweek Session w. Alex Erdodi, D'arc pe mal, ora 19
Extinction Room (Hopeless), by Sergiu Matis | Simbioze, Muzeul Corneliu Mikloși, ora 20
 
Joi, 17 august

Evening Dance, D'arc pe mal, ora 18,30
Tango Dance Night LIVE with Tango Jazz Quartet, Manufactura, ora 19
Exerciții de improvizație, Casa Tineretului, ora 20
Așteptându-l pe Brâncuși #11, Piața Unirii, ora 20
KizomBachata Party - By Kizomba Flavor, Dance Stage, ora 22,15

Vineri, 18 august

Seri de vară la muzeu, Muzeul Apei, ora 17
Flight Cinema in My Town: The Big Wedding, Iulius Gardens, ora 19
Magia muzicii live cu Adrian Ilie, Balkan Bistro, ora 19,30
District Sonor Soundscape - Melmac Riders (Serbia) si  El Cuento de la Chica y la Tequila (Italia), Anturaj
Concert trupa Vremuri, Porto Arte, ora 20
Concert onenightstand ● AXiS ● Phunk Smugglers, În Spatele Casei, ora 20
AfroTropical in Timișoara, No Name Beach, ora 22
Groove is in the Heart w. Julyan Dubson, Fratelli, ora 23
Think Pink, Don’t Blink, Heaven Pool, ora 23
Misha Miller, Dj Deny, Jay Ko, Epic Vara, ora 23

Sâmbătă, 19 august

Sport Arena Streetball, Iulius Town, ora 9
Stereotipuri de gen. Teatru Educațional. - Atelier pentru adolescenți și dezbatere publică, Bastion 3, ora 10
Seri de vară la muzeu, Muzeul Apei, ora 11
Misiune AI: Călătorii imaginare (workshop sci-fi), MV, ora 12
End of Summer SALE, MYAH, ora 12
AnonimTM's Boatparty, D'Arc pe Mal, ora 16,30
District Sonor Soundscape - Rumbakana (Spania) si El Cuento de la Chica y la Tequila (Italia), Anturaj
Food and Music Extravaganza - The Great Gatsby Weekend, Iulius Town, ora 17
10 years of b/plr. - RARESH, FABER, ora 18
Ctrl+A | Roxana Bloju, Galeria 5, ora 18
Jet Jaguar (MEX) /// Strident (ISR) + Death On Arrival (CZ) – Live, Manufactura, ora 19
Flight Cinema in My Town: The Expandables 3, Iulius Gardens, ora 19
Milonga aniversară, Tango del Alma, ora 19
Concert Maria Raducanu, Porto Arte, ora 20
Anticariat Sonor, Hamei, ora 23

Duminică, 20 august

Sport Arena Streetball, Iulius Town, ora 9
Stereotipuri de gen. Teatru Educațional. - Atelier pentru adolescenți și dezbatere publică, Bastion 3, ora 10
Seri de vară la muzeu, Muzeul Apei, ora 11
Teatru de păpuși: Ieduțul răsfățat, Iulius Mall, ora 11
Food and Music Extravaganza - The Great Gatsby Weekend, Iulius Town, ora 17
District Sonor Soundscape – Dincolo De Ziduri și The Hidden Jester (România), Anturaj
Sunday Groove w. Victor Chelu, D'Arc pe Mal, ora 18
Ctrl+A | Roxana Bloju, Galeria 5, ora 18
Flight Cinema in My Town: Red 2, Iulius Gardens, ora 19
Recital de muzică sacră cu orgă / Marcel Costea, Zsuzsana Cerveni, Biserica Romano-Catolică Preasfânta Inima a lui Isus, ora 19,30
Open call: Simultan Festival 2023, ora 20
 
Luni, 21 august

Stereotipuri de gen. Teatru Educațional. - Atelier pentru adolescenți și dezbatere publică, Bastion 3, ora 10,30

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Spectacola
Categorie: Timisoara 2023
Tagurile articolului: timisoara  tm2023 


DC Media Group Audience

Captură video: Facebook/StirileProTV

Motivul pentru care Lavinia Petrea a plecat de la pupitru în timpul jurnalului de știri de la Pro TV: „Am ieșit afară. Mihai mi-a ținut locul”

Captură video: Pro TV

Ștefania Ștefan a izbucnit în lacrimi, după ce a fost votată să intre la duelul de eliminare la Survivor All Stars: „Votul meu poate că a fost cerut de Zanni”

Captură video: YouTube/Românii au talent

Violeta Botezatu, aplaudată în picioare de toți jurații de la Românii au Talent: „M-a durut carnea pe mine la cât de mult mi-a plăcut” / VIDEO

Sursă foto: Instagram/Dan Cruceru

Dan Cruceru nu vrea să mai audă de Survivor România! De ce refuză să mai prezinte celebrul reality show: „Este traumatizant. Nu merită”

Captură video: YouTube/Adevaruri ascunse

Horoscop 20 - 26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va avea parte de o mare reușită 

Sursă foto: Youtube/ Radu Tibulca

Menajera lui Cătălin Botezatu, incident neplăcut în locuința designerului: „Nu am auzit-o țipând”. Femeia și-a dat demisia imediat 

Captură video: YouTube/Canal33

Lună Plină din 23 mai 2024. Camelia Pătrășcanu, previziuni pentru toate zodiile

Captură video: Pro TV

Mesajul neașteptat pe care i l-a trimis Zanni lui Cătălin Măruță: „Mi-a scris pe Instagram”. Ce i-a răspuns prezentatorul TV

Sursă foto: Freepik

Top trei alimente care te vor ajuta să îți regenerezi ficatul și să slăbești

Captură video: Pro TV

Cristi Mitrea dă de pământ cu Zanni: „Pentru mine nu mai există în concurs. Ai fost eliminat, băiatul meu”

Captură video: YouTube/Românii au talent

La doar 11 ani, Maria Clara Postelnicu a cucerit inimile juraților de la Românii au Talent. Andra: „Prevăd un viitor extraordinar pentru tine” / VIDEO

Captură video: Kanal D. Captură video: Pro TV

Previziunea pe care Neti Sandu i-a făcut-o actriței Carmen Tănase. S-a aflat după 10 ani: „Mă uitam la ea și am zis «I-auite ce mi-a zis asta»”




TM2023. Evenimentele săptămânii: După cultură... cultură

Ne pregătim de sărbători, motoarele pierd puțin din...

pixel