TM2023. Evenimentele săptămânii din cadrul Programului Timișoara - Capitală Europeană a Culturii
Data publicării:
Multe filme, mult teatru, numai bune de stat la căldură și bucurat. Avem, așadar, un festival de filme horror & fantasy, cu multe premiere, o retrospectivă Marguerite Duras sau o zi la cinema dedicată persoanelor cu dizabilități. Sunt multe spectacole de teatru, mai ales din zona independentă, și vă puteți întâlni, de 1 decembrie, cu un pic de Caragiale. 

De Ziua Națională și în weekend, în centrul Timișoarei, avem Cobzality, dar și Surorile Osoianu și Lupii lui Calancea. Sunt și câteva concerte, și ceva petreceri, și sunt ultimele zile în care mai e deschisă Cazarma U. În plus „bufnițele” împlinesc șapte ani și-l aduc la Timișoara pe cel mai cunoscut librar scoțian.

Alegeți ce vi se potrivește, bucurați-vă de ce vi se întâmplă și nu uitați că, săptămâna viitoare, ne așteaptă zile... grele. Grele de evenimente.

 

 

Dracula TiMes, călătorie în lumea fanteziei

29 noiembrie - 3 decembrie
Cinema Timiș & Faber

Dracula TiMes are loc în premieră la Timișoara, fiind creația celor care au inițiat  Dracula Film Festival de la Braşov, eveniment deja cunoscut în plan internaţional și ajuns la a XI-a ediţie. Vor fi proiecții de filme fantasy, horror și thriller, expoziții de artă postmodernistă, cineconcerte, competiții de scurtmetraje și lungmetraje, Dracula Digital, premiere și avanpremiere naționale. 

Veți putea vedea atât „Dracula”, filmul din 1931 cu Bela Lugosi în rolul titular, cât și mult așteptatul Poor Creatures / Sărmane creaturi, câștigătorul Leului de Aur, de la Festivalul de Film de la Veneția. Sunt însă multe-multe alte tentații, așa că, dacă sunteți un fan al genului horror, veți avea o săptămână foarte plină. Proiecțiile sunt fie la Cinema Timiș, fie la Faber, iar invitatul special al festivalului este scriitorul și cineastul Dacre Stoker, stră-strănepotul lui Bram Stoker, autorul romanului „Dracula”.

 

 

Marguerite Duras, în cinci filme

29 noiembrie - 3 decembrie
Cinema Victoria

Retrospectiva este dedicată uneia dintre cele mai influente romanciere franceze a secolului al XX-lea și mai puțin cunoscutei cineaste Marguerite Duras. Întinsă pe genuri precum melodrama, comedia sau filmul-eseu, opera lui Duras explorează intersecțiile și distanțele dintre film, literatură și muzică și abordează atât viețile interioare ale protagonistelor ei, cât și teme cu largă rezonanță precum relațiile dintre clasele sociale, obsesiile amoroase, nebunia, infidelitatea sau înaintarea în vârstă. 

Filmele semnate Marguerite Duras deschid mereu noi posibilități de interpretare a experienței din sala de cinema și a relației text-imagine-sunet. După proiecții, spectatorul rămâne cu o nouă percepție asupra artei cinematografice și va înțelege filmul ca pe mediu care poate spune mai multe povești simultan, apelând la limbaje diferite.

 

 

Caleido: teatru, performance, dialog

Festivalul de arte performative Caleido, ajuns la ediția a cincea, are loc în premieră la Timișoara. Timp de cinci zile, vor avea loc 20 de spectacole de teatru, dans, performance din România și din Norvegia, cinci dezbateri și două ateliere de dans. Accesul la toate evenimentele din cadrul Caleido este liber.

Festivalul Caleido s-a dezvoltat ca o platformă a dialogului intercultural, cu mize în dezbaterea constructivă de idei, în educația culturală și în pluralitatea vocilor artistice. Promovând valori precum diversitatea, empatia și nonconformismul, sondând problematici sociale și culturale actuale, Caleido și-a propus să construiască, pentru artiști și public deopotrivă, spații deschise și diverse. 

Victoria pentru toți

În 3 Decembrie, de Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, Cinema Victoria a pregătit un program special, gândit pentru toți. Sunt trei filme care se adresează deopotrivă publicului larg și diferitelor grupuri de persoane cu altfel de abilități: nevăzătorii, persoane surde sau cu deficiențe de auz, persoane cu dizabilități motorii sau intelectuale.

Unul dintre filme este documentarul-portret „De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin”, care, cu această ocazie, va fi accesibilizat și pentru nevăzători. 

 

 

 

Ethnic Love Mix vol. 12

28 noiembrie, ora 19
Cinema Victoria, str. C. Porumbescu

De sute de ani, în zona Timișului și a Banatului trăiesc pașnic, alături de români, multe alte etnii. Aceasta este povestea lor - primul spectacol Remix ID care strânge laolaltă materialul documentat mai bine de cinci ani de la toate comunitățile etnice din zona Timișului. Spectacolul îmbină coregrafia folclorică și cea contemporană, vizualuri grafice moderne si mărturii documentare, muzica tradițională cu sunete electronice. 

 

Erendira & bună-sa / replayed

29 noiembrie, ora 19
Teatrul Maghiar, str. Alba Iulia

Rezultat al Laboratorului de introspecție teatrală condus de regizorul Kocsárdi Levente, spectacolul „Eréndira & bună-sa/replayed”, inspirat de opera scriitorului Gabriel García Márquez, este a patra versiune scenică în programul companiei independente Arte-Factum. Spectacolul de miercuri seară, din sala Studio, îi are în distribuție pe actorii Aida Olaru, Iulia Ioana, Teodor Cauș, Bàlint Előd, Flavius Ichim, Bogdan Alexandru Popescu.
 

 

Pero Defformero, lansare de album

30 noiembrie, ora 20
M2 event venue, Modex

Tehnic supracalificată, trupa Pero Defformero revine in Timișoara. Din păcate, au și un album nou. Aceasta va fi o seară de risipire fără sens a talentului, dar cu multă distracție. Lăsând gluma la o parte, trupa înființată în 1993, la Novi Sad, la inițiativa chitaristului Saša Friš, sărbătorește 30 de ani de activitate. Din trupă Goran “Biške” Biševac – voce, Saša Friš – chitara, András Ispán – chitară bas, Luka Jelisavčić – tobe.

 

Frunze căzătoare / Falling Leaves

1 decembrie, ora 20
Cinema Victoria

Ansa și Holappa, doi oameni singuratici, se întâlnesc din întâmplare într-o noapte pe străzile din Helsinki și încearcă să își găsească prima, singura, ba chiar ultima dragoste a vieții lor. Drumul lor înspre acest țel măreț este amenințat de dependența de alcool a lui Holappa, de numere de telefon pierdute, dar și de faptul că nu își cunosc numele sau adresele. Filmul lui Aki Kaurismäki a primit Premiul Juriului la Cannes, în 2023.

 

Sidy Thal

2 decembrie, ora 19,30
Teatrul German de Stat

În urmă cu 85 de ani, două grenade de mână au explodat în sala de spectacole a teatrului din Timișoara în timpul unei reprezentații a cântăreței evreico-bucovinene Sidy Thal și a ansamblului său. În urma atentatului antisemit, comis de Garda de Fier, au murit patru oameni, iar 72 au fost răniți. Evenimentul, puțin cunoscut în Timișoara, a devenit subiectul de la care a pornit o piesă documentară.

 

Shaun Bythell în dialog cu Raluca Selejan

4 decembrie, ora 18
Librăria La Două Bufnițe, str. M. Corvin

Într-o casă în stil georgian, plină de cărți și condusă de un motan, Shaun Bythell veghează cel mai mare anticariat din Scoția. El este și șef, și angajat, dar și coleg al unor librari țăcăniți, arhivar și colecționar. Viața lui se întâmplă între cumpărat cărți, taclale cu clienți și notele zilnice de jurnal, provocate de întrebările și comentariile cititorilor. 
 



Marți, 28 noiembrie

Caleido Festival: Gesturi colective | Solidaritate artistică și socială, cu Ana Maria Ursu  & Marian Tătaru, Cărturești Victoriei, ora 15
Digital Capsule of Heaven and (E)art(h), Casa Tineretului, ora 16
Expoziția Culture Quest - Level Up: rezultatele atelierelor, Galeria 5, ora 16
Workshop de transcriere a manuscriselor muzicale cu Gabriel Bebeșelea, Facultatea de Muzică și Teatru, ora 17
Clubul de carte InEDU #64, Centrul de Proiecte, ora 18
Japan Culture Workshop, FITT, ora 18
Turning visitors into users. Transforming the Baden State Museum for the next generation, Bastionul Theresia, ora 18
Des journées entières dans les arbres, Cinema Victoria, ora 18
Caleido Festival: Gliese 445, regie: Raul Coldea | co-producție Reactor de creație și experiment & Teatrul Andrei Mureșanu, Iulius Town, ora 18
Adunare generală la Iedera, Centrul Social Iedera, ora 18,30
Avangarda și evoluția artistică. Călătorie prin timp și stil, UVT, ora 19
Preview between realms – artist talk, HEI – Bastion, ora 19
Stand up Comedy / Open Mic – Seara amatorilor, M2 event venue, ora 19,45
Doomnezeu & Ordinul Negru live, Escape Underground Hub, ora 20
Caleido Festival: Mareele de primăvară ale unei fete cuminți – concept: Alexandra Bălășoiu | Indie Box, Auăleu, ora 20
Caleido Festival: Zambara Kabarett, Teatrul Basca, ora 20
Caleido Festival: KOMOREBI. Lumina care se filtrează printre copaci – concept: Denisa Nicolae și Liviu Romanescu | Vanner Collective, Iulius Town, ora 21
Marțea studențească, Like Pub, ora 22
Chermeza piraților, Fratelli, ora 23

Miercuri, 29 noiembrie

Expoziția de fotografie „Unintentional”, Centrul de Proiecte, ora 10
Dracula TiMes: Scurtmetraje românești din selecția oficială, Faber, ora 12
Caleido Festival: A surprised body | Atelier de dans contemporan susținut de Francesco Scavetta, FITT, ora 12
Caleido Festival: Artă și well-being | Rolul critic al artei în sănătatea și starea de bine individuală și colectivă, cu Rarița Zbranca & Diana Orha, Cărturești Victoriei, ora 15
Expoziția Culture Quest - Level Up: rezultatele atelierelor, Galeria 5, ora 16
Digital Capsule of Heaven and (E)art(h), Casa Tineretului, ora 16
Copiii astronauți – atelier de povești pentru copii, Centrul de Proiecte, ora 17
H20: Transition, tur ghidat,  Muzeul Apei, ora 18
Expoziție de fotografie Andrei Pandele: Timișoara, București din Epoca de Aur, Facultatea de Arte și Design UVT, ora 18
Sublime Nature: A bird’s eye view, Casa cu Iederă, ora 18
Inimă de român, Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, ora 18
Concert vocal-simfonic extraordinar, dirijor Cristian Măcelaru, Filarmonica Banatul, ora 19
Concert dedicat Zilei Naționale a României, Muzeul Național al Banatului, ora 19
Yoga in the Library, Biblioteca UPT, ora 19
Dracula TiMes: Vinerea neagră / Thanksgiving, proiecție specială în avanpremieră, Cinema Timiș, ora 19
transLucid, Teatrul Maghiar, ora 20
Audiție album Argatu / „Tezaur” – Pixel TM, ora 20
Gattaca – vizionare film și Q&A, Cinema Victoria, ora 20
Caleido Festival: HYBRIS: Choreographing Whiteness – coregrafie: Jonas Øren , Iulius Town, ora 20
Caleido Festival: Huooooo!!!, Auăleu, ora 20
Caleido Festival: Casa cu maimuțe, Teatrul Basca, ora 20
Tricolor Party, Just Dance, ora 21
Welcome to the trap party, Berărescu, ora 22

Joi, 30 noiembrie

Caleido Festival: Contexte internaționale | Focus invitați străini, cu Francesco Scavetta (coregraf) & Jonas Øren (coregraf), Cărturești Victoriei, ora 15
Dracula TiMes: Arta postmodernă gotică a lui Giorgio Finamore, Cinema Timiș, ora 16
Expoziția Culture Quest - Level Up: rezultatele atelierelor, Galeria 5, ora 16
Dracula TiMes: Dawn Breaks Behind the Eyes, Cinema Timiș, ora 16
Digital Capsule of Heaven and (E)art(h), Casa Tineretului, ora 16
Dracula TiMes. Mad Heidi, premieră națională, Cinema Timiș, ora 18
Warboy, Cinema Victoria, ora 18
Dracula TiMes: Scurtmetraje - Focus Spania, Faber, ora 18
Caleido Festival: MASS – regie: Andrei și Andreea Grosu | unteatru, Iulius Town, ora 18
Concert simfonic al Orchestrei FMT, dirijor Sebastian Felea, solistă: Romina Onișor (flaut), Sala Capitol, ora 19
DubLand prezintă: Junior Dread, Pixel TM, ora 20
Petrece românește! Karaoke românesc cu Dj Edi Niculescu, Josefin Pub, ora 20
India Song, Cinema Victoria, ora 20
Caleido Festival: AutoPsy&Co – regia: Ofelia Popii | co-producție: Departamentul de Artă Teatrală al Facultății de Litere și Arte al ULBS & Asociația Culturală Philogen, Auăleu, ora 20
Caleido Festival: Dead Poets Society – coordonatoare proiect: Cristina Drăghici | Brightside Drama, Teatrul Basca, ora 20
Dracula TiMes: Ultima călătorie a lui Demeter, Cinema Timiș, ora 20,30
Concert trupa Vest & Ingrid, Nemesis Art Club, ora 21
Caleido Festival: Domnișoara Iulia – regie: Andrei și Andreea Grosu | unteatru, Iulius Town, ora 21
BassCulture w/ Breazu, Chiodan & Euforik, Nemesis Art Club, ora 22
Madness Party, Berărescu, ora 23

Vineri, 1 decembrie

Dracula TiMes:  E.T., extraterestrul, Cinema Timiș, ora 12
Prânz pentru pace, Piața Victoriei, ora 12
Christmas Arts and Crafts Fair, Casa cu Iederă, ora 12,30
Caleido Festival: Sectorul cultural independent | Proiecte și finanțări, cu Ana Maria Ursu  & Teodora Borghoff,  Cărturești Victoriei, ora 15
Dracula TiMes: Arta postmodernă gotică a lui Giorgio Finamore, Cinema Timiș, ora 16
Expoziția Culture Quest - Level Up: rezultatele atelierelor, Galeria 5, ora 16
Dracula TiMes: The Creeping, Cinema Timiș, ora 16
Dracula TiMes: Scurtmetraje - Dublin International Short Film and Music Festival, Faber, ora 17
Dracula TiMes: Forbidden Wedding, premieră națională, Cinema Timiș, ora 18
Târgul de Crăciun: Cobzality & Ansamblul Timișul, Piața Victoriei, ora 18
Local Gins Weekend, ampm.fabric, ora 18
Le camion, Cinema Victoria, ora 18
Ecourile luminii / Eufonic Motions, Sala Capitol, ora 19
O noapte furtunoasă, Studio Uțu – Teatrul Național, ora 19
Caleido Festival: Grand Hostel Timișoara, Auăleu, ora 19
Concert Survolaj unplugged, M2 event venue, ora 20
Concert Călin Bârcean, Porto Arte, ora 20
Concert extraordinar: Mozart în Salzburg / Le Concert Spirituel, dirijor Herve Niquet, Domul Romano-Catolic, ora 20
Dracula TiMes: În căutarea castelului lui Bram Stoker: Castelul lui Dracula, Faber, ora 20
Caleido Festival: Am făcut ce s-a putut – regie: Matei Lucaci-Grünberg | co-producție Ideo Ideis & Jamais-Vu, Teatrul Basca, ora 20
Caleido Festival: Hardly ever – coregrafie: Francesco Scavetta | WEE, Iulius Town, ora 20
Dracula TiMes: Infinity Pool, premieră, Cinema Timiș, ora 20,30
SoulED Out – So-fi, Alexis Bovik, Angel, Pixel TM, ora 21
Saturday is for karaoke party w/ DJ Edi Niculescu, Josefin Pub, ora 21
Friday in the D’arc, D’arc, ora 22
Ravu-uie, Românie!, Hamei, ora 23

Sâmbătă, 2 decembrie

Expoziție Retracing Bartok, Consiliul Județean Timiș, ora 12
Dracula TiMes: Omul-Păianjen: Prin lumea păianjenului, Cinema Timiș, ora 12
Christmas Arts and Crafts Fair, Casa cu Iederă, ora 12,30
Dracula TiMes: Arta postmodernă gotică a lui Giorgio Finamore, Cinema Timiș, ora 15
Dracula TiMes: Halfway Home, Cinema Timiș, ora 15
Dorința, Cinema Victoria, ora 16
Expoziția Culture Quest - Level Up: rezultatele atelierelor, Galeria 5, ora 16
Dracula TiMes: Scurtmetraje - Focus Film Experimental, Faber, ora 16
George State în dialog cu Alex Higyed, La Două Bufnițe, ora 17
Dracula TiMes: Scurtmetraje - Focus Franța, Faber, ora 17
Le Navire Night, Cinema Victoria, ora 18
Labour of LOVE, Minitremu, ora 18
Târgul de Crăciun: concert Ab Libitum Voices, Piața Victoriei, ora 18
Dracula TiMes: Dracula (1931), Faber, ora 18,30
Exod, Teatrul Național, ora 19
Dracula TiMes: Cineconcert L’inferno, live score by Bosco, Cinema Timiș, ora 19
Makunouchi Bento, Pixel TM, ora 20
Rock italienesc cu Dublu Click, M2 event venue, ora 20
Seri de film: Conspirație la Cairo, FITT, ora 20
Napoleon, Cinema Victoria, ora 20
Dracula TiMes: Bela Lugosi: Vampirul căzut (2007), Faber, ora 20
Dracula TiMes: There's Something in the Barn, avanpremieră, Cinema Timiș, ora 21
D’arc stories, D’arc, ora 22
Tek pe Pită #3 w/ Pneumatix & Ange_On, Hamei, ora 23

Duminică, 3 decembrie

Teatru de păpuși: Ieduțul răsfățat, Iulius Mall, ora 11
Dracula TiMes: Arta postmodernă gotică a lui Giorgio Finamore, Cinema Timiș, ora 12
Dracula TiMes: Five Nights at Freddy's, Cinema Timiș, ora 12
Dracula TiMes: Ecce H... omulețul - Scurtmetraje Centenar GOPO, Faber, ora 12
Christmas Arts and Crafts Fair, Casa cu Iederă, ora 12,30
Titina, Cinema Victoria, ora 14
Dracula TiMes: Umbra vampirului, Cinema Timiș, ora 15
Dracula TiMes: Divertimento, Faber, ora 15
Adam Marko Drumclinic, Casa del Retro, ora 16
Expoziția Culture Quest - Level Up: rezultatele atelierelor, Galeria 5, ora 16
Perspective – Timișoara 2023 for all, Cinema Victoria, ora 16
Dracula TiMes: Katharina (România, 2022), Faber, ora 16
Individual compus / Individual all-around – finisaj, Comenduirea garnizoanei, ora 17
Dracula TiMes: Farul, Cinema Timiș, ora 17
Văduva veselă, Opera Națională Română, ora 18
De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin, Cinema Victoria, ora 18
Târgul de Crăciun: Surorile Osoianu și Lupii lui Calancea, Piața Victoriei, ora 18
Be the light – piano & cello live concert, Casa Tineretului, ora 19
Dracula TiMes: Poor creatures / Sărmane creaturi – avanpremieră, Cinema Timiș, ora 19,30
Seri de film: Ultima noapte, FITT, ora 20
Agatha et les Lectures illimitées, Cinema Victoria, ora 20
Dracula TiMes: Dracula, agent de voiaj, conferinţă cu Nicolae Pepene, Faber, ora 20

Luni, 4 decembrie

Conferința internațională „Timișoara culturală – oraș european, oraș al tuturor”, Muzeul Apei, ora 9
Boyz and Girls, Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară, orele 10,20 și 14
Oscar și Tanti Roz, sala Operei Naționale Române, ora 19

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Gabriela Ungureanu
Categorie: Timisoara 2023


DC Media Group Audience

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscopul banilor 29 aprilie – 5 mai 2024, cu Remus Ionescu. Zodiile care vor avea noroc la bani, chiar înainte de Paște

Romeo Popescu, captură video Youtube

Previziuni pentru luna mai 2024, în funcție de cifra de destin. Romeo Popescu: „Aceste persoane au șanse financiare”

Lola Crudu, captură video Youtube, Spectacola

Lola Crudu, decizie radicală: „Nu mai plec, gata!” Soțul i-a spus că vrea să se înscrie la Survivor. Cum a reacționat / video

Captură video: YouTube/Canal33

Horoscopul lunii mai, cu Camelia Pătrășcanu. Previziuni pentru toate zodiile

Părintele Vasile Ioana/captură video Youtube, Altceva cu Adrian Artene

Ai voie să speli în Vinerea Mare? Părintele Vasile Ioana, răspunsul pe care-l așteaptă toți românii

Captură video Youtube, VERDICT DANA BUDEANU. Andra Măruță, Românii au talent/ProTV

Dana Budeanu, reacție controversată, după ce a văzut-o pe Andra pe scenă. Artista i-a răspuns când a observat ce a spus despre ea

Andrei Ciobanu, Tj Miles, captură video Youtube/ Survivor România

Andrei Ciobanu, avertisment către TJ Miles: „Pe Zanni nu-l interesează absolut de nimeni. Ăsta este obiectivul lui”

Valeriu Panoiu/ captură video Youtube

Horoscop pentru luna MAI. Zodiile care pot face mulți bani: ”Sunt vești foarte bune”

Sursa foto: Christian și Iulia Sabbagh, arhivă personală

Anais Sabbagh a devenit virală pe internet, după ce s-a lansat în muzică. Fiica lui Christian Sabbagh a câștigat inimile a milioane de oameni: „A fost o surpriză”

Captură video: YouTube/Adevaruri ascunse

Top 5 zodii de femei seducătoare, care cuceresc orice bărbat. Mihai Voropchievici: „Nimeni nu poate rezista în fața lor”

Sursa foto: Sursa foto: CRBL, Instagram

CRBL, primul Paște singur, după divorțul de soția sa, Elena. Artistul a dezvăluit în compania cui își va petrece sărbătorile anul acesta

Andrei Ciobanu, Zanni/ captură video Voyo

Scandal între Andrei Ciobanu și Zanni la Survivor! „Nu a primit educație, nu a avut de unde” / „Acum înțeleg de ce Ana Pal ți-a dat un cap în nas”




TM2023. Evenimentele săptămânii: După cultură... cultură

Ne pregătim de sărbători, motoarele pierd puțin din...

pixel