TM2023: Expoziţia unică de la ''Spaţiile Oravitzan'' din Muzeul Naţional al Banatului, pe agenda culturală a următoarei perioade
Timişoara Capitală Europeană a Culturii 2023 invită publicul la expoziţii temporare şi permanente, spectacole, concerte, remarcabilă fiind expoziţia unică "Spaţiile Oravitzan" de la Muzeul Naţional al Banatului (MNB), unde lumina hristică inundă simezele.

Artistul Silviu Oravitzan a adus aici pe simeze 80 de lucrări, găzduite în opt săli, o donaţie generoasă a artistului, compusă din 12 opere inedite, constituie nucleul central al acestei expoziţii - eveniment, care devine permanentă.

"Omul îşi caută rădăcinile şi cărările de lumină înspre cer. Aceasta este preocuparea mea şi cât timp voi trăi asta mă stră-luminează", a declarat, pentru AGERPRES, artistul Silviu Oravitzan.

"Timişoara trebuie să aibă mai multe spaţii muzeale şi expoziţionale dedicate, care acum îi lipsesc. Dacă vin oaspeţi, nu ai unde să-i duci. După anul 2023, trebuie să rămână ceva palpabil, fizic, care să fie dezvoltat ulterior. Expoziţia permanentă 'Spaţiile Oravitzan' vrem să devină nucleul unui viitor muzeu care să conţină lucrările maestrului, un artist de o valoare internaţională incontestabilă", a afirmat şi preşedintele Fundaţiei "Oravitzan", Mădălin Bunoiu.

Începând de vineri, 15 septembrie, "Spaţiile Oravitzan" pot fi vizitate zilnic, între orele 10,00 - 16,00.

*

Tot vineri, de la ora 18000, sala Barocă a Muzeului Naţional de Artă Timişoara găzduieşte Gala Premiilor Uniunii Artiştilor Plastici.

*
Sâmbătă, de la ora 19,00, în curtea Bastionului Maria Theresia este programat concertul "Jazz la Bastion".

*

Până în data de 15 octombrie, Galeria Rotonda din Timişoara prezintă expoziţia de fotografie "Bănăţeni de altădată", în contextul Rugii Timişoarei, care ilustrează ţărani de odinioară în veşminte tradiţionale, specifice Banatului. Fotografiile fac parte din arhiva documentară a Colecţiei etnografice Marius Matei şi sunt o mărturie a talentului şi a harului locuitorilor din acest colţ de ţară, care spun povestea universului nemuritor al satului bănăţean şi a multiculturalităţii generaţiilor de bănăţeni înţelepţi, cu aplecare către eleganţă şi frumos.

Expoziţia poate fi vizitată de luni până vineri, între orele 9,00 - 18,00, iar intrarea este liberă.

Pe lângă aceste evenimente, mai pot fi vizitate şi expoziţiile temporare şi permanente ale Muzeelor Naţionale al Banatului şi de Artă, precum şi Muzeul Satului Bănăţean, zilnic, între orele 10,00 - 18,00, relatează Agerpres. 

Data: 14 sep 2023, 17:31
Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Timisoara 2023
Tagurile articolului:   eveniment  expozitie  timisoara  tm2023 


DC Media Group Audience

Sursă foto: Youtube/ La Măruță

Jorge a șters pe jos cu întreaga carieră muzicală a Andreei Bălan. A cedat în fața lui Cătălin Măruță și a spus ce crede

Sursa foto: Daniel Buzdugan, Instagram

Daniel Buzdugan, decizie radicală. Și-a mutat copiii de la școala privată, la cea de stat: „Nu e normal să dăm atâția bani. Am vrut să vadă că se poate face carte și așa”

Sursă foto: Murderpedia/ Mary Bell la 11 ani

Fetița de numai 11 ani care a ucis doi băieți. Cazul șocant care a făcut înconjurul lumii: „Avocații mă vor scoate”

Ioana Tufaru, captură TV/ Kanal D

Ioana Tufaru, motivul pentru care nu a putut să-și înscrie copilul la școală: "Patru școli m-au refuzat. Mi-a fost foarte greu, am plecat plângând"

Cristina Demetrescu, captură video Youtube/ Vorbește lumea

Cristina Demetrescu, horoscop pentru a doua jumătate a lunii septembrie. Previziuni pentru toate semnele zodiacale

Sursă foto: Unsplash.com

4 zodii își pot găsi sufletul pereche pe 20 septembrie. Te numeri și tu printre ele?

Sursă foto: Youtube/ TVR

Horia Moculescu și Marina Voica, poveste de dragoste neîmplinită. Ce a mărturisit artistul, după 60 de ani: „Ne trezeam, ne culcam împreună”

Sursa foto: Mihaela Constantinescu, captură TV/ kanal D

Fosta soție a lui Mihai Constantinescu, devastată de dorul regretatului artist. Cum are grijă de sufletul lui: „Îmi este cumplit de dor de el!”

Mona Segall, captură video Youtube/ Fain & Simplu cu Mihai Morar, Instagram

Mona Segall, producătoarea America Express, renunță la show-ul de succes: „Nu vrea să mai filmeze în...”

Sursă foto: Instagram/ Dana Roba

Daniela Roba, zvonuri despre despărțirea de Beni, în urma criticilor primite. Care a fost decizia make-up aristei

Sursă foto: Instagram/ Jorge, Andreea Bălan

Jorge, reacții dure după ce a dat de pământ cu talentul muzical al Andreei Bălan: „E tipul ăla care vinde pijamale?”

Sursa foto: Elena Merișoreanu, captură YouTube/ kanal d

Elena Merișoreanu, rețeta inedită de murături, pe care o prepară în fiecare toamnă. Care este ingredientul secret al artistei: „Așa îți ții bărbatul pe lângă casă”TM2023: Teatru, vaporaș sau concert? Septembrie cu de toate

Luați un creion sau deschideți calendarele de la...