TM2023: Expoziţia unică de la ''Spaţiile Oravitzan'' din Muzeul Naţional al Banatului, pe agenda culturală a următoarei perioade
Data publicării:
Timişoara Capitală Europeană a Culturii 2023 invită publicul la expoziţii temporare şi permanente, spectacole, concerte, remarcabilă fiind expoziţia unică "Spaţiile Oravitzan" de la Muzeul Naţional al Banatului (MNB), unde lumina hristică inundă simezele.

Artistul Silviu Oravitzan a adus aici pe simeze 80 de lucrări, găzduite în opt săli, o donaţie generoasă a artistului, compusă din 12 opere inedite, constituie nucleul central al acestei expoziţii - eveniment, care devine permanentă.

"Omul îşi caută rădăcinile şi cărările de lumină înspre cer. Aceasta este preocuparea mea şi cât timp voi trăi asta mă stră-luminează", a declarat, pentru AGERPRES, artistul Silviu Oravitzan.

"Timişoara trebuie să aibă mai multe spaţii muzeale şi expoziţionale dedicate, care acum îi lipsesc. Dacă vin oaspeţi, nu ai unde să-i duci. După anul 2023, trebuie să rămână ceva palpabil, fizic, care să fie dezvoltat ulterior. Expoziţia permanentă 'Spaţiile Oravitzan' vrem să devină nucleul unui viitor muzeu care să conţină lucrările maestrului, un artist de o valoare internaţională incontestabilă", a afirmat şi preşedintele Fundaţiei "Oravitzan", Mădălin Bunoiu.

Începând de vineri, 15 septembrie, "Spaţiile Oravitzan" pot fi vizitate zilnic, între orele 10,00 - 16,00.

*

Tot vineri, de la ora 18000, sala Barocă a Muzeului Naţional de Artă Timişoara găzduieşte Gala Premiilor Uniunii Artiştilor Plastici.

*
Sâmbătă, de la ora 19,00, în curtea Bastionului Maria Theresia este programat concertul "Jazz la Bastion".

*

Până în data de 15 octombrie, Galeria Rotonda din Timişoara prezintă expoziţia de fotografie "Bănăţeni de altădată", în contextul Rugii Timişoarei, care ilustrează ţărani de odinioară în veşminte tradiţionale, specifice Banatului. Fotografiile fac parte din arhiva documentară a Colecţiei etnografice Marius Matei şi sunt o mărturie a talentului şi a harului locuitorilor din acest colţ de ţară, care spun povestea universului nemuritor al satului bănăţean şi a multiculturalităţii generaţiilor de bănăţeni înţelepţi, cu aplecare către eleganţă şi frumos.

Expoziţia poate fi vizitată de luni până vineri, între orele 9,00 - 18,00, iar intrarea este liberă.

Pe lângă aceste evenimente, mai pot fi vizitate şi expoziţiile temporare şi permanente ale Muzeelor Naţionale al Banatului şi de Artă, precum şi Muzeul Satului Bănăţean, zilnic, între orele 10,00 - 18,00, relatează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Timisoara 2023
Tagurile articolului:   eveniment  expozitie  timisoara  tm2023 


DC Media Group Audience

Captură video: YouTube/Acces Direct

Demisie șoc la Antena Stars! A plecat de la Acces Direct după 6 ani: „A fost ultima mea zi”

Captură video: YouTube/Kanal D Romania

Suma uriașă pierdută de Cristina Bâtlan în urma afacerii pe care a avut-o cu Cătălin Botezatu. În ce relații a rămas femeia de afaceri cu celebrul designer

Andrei Nae

O studentă rupe tăcerea în cazul lui Andrei Nae, cunoscut drept „profesorul în fustă”

Captură video: Pro TV

Ioana Gingină a vrut să știe toată lumea de ce nu-l suportă pe Cristi Mitrea. Actrița nu s-a abținut: „Am văzut eu niște lucruri”

Andrei Nae

Ați văzut profesorul în fustă de la Universitatea din București? Adevărul despre fotografia publicată de Mara Bănică

Agerpres

Știrea zilei e despre Carmen Brumă. NIMENI din presă n-a scris despre asta! Cu lacrimi în ochi, a făcut marele anunț: E o nouă etapă în viața mea

Insula iubirii

Radu Vâlcan anunță ce cuplu părăseşte Insula Iubirii: Cum plecaţi, împreună sau separat?

Dana Budeanu/ captură video Youtube, VERDICT DANA BUDEANU

Dana Budeanu, reacție în cazul profesorului în fustă

 pexels-max-fischer-5212362

Universitatea din București, decizie după ce un profesor a apărut în fustă

Captură video: YouTube/Kanal D Romania

Gabi Bădălău s-a dat de gol! Spunea că nu a înșelat-o niciodată pe Bianca Drăgușanu, dar acum a recunoscut tot fără menajamente

Andrei Nae

Profesor, după ce Andrei Nae a purtat o fustă: Aș vrea să evit să îl elogiez...

Captură video: YouTube/Adevaruri ascunse

Horoscop 22 - 28 iulie 2024, cu Mihai Voropchievici. Zodia care va avea parte de reușite în tot ce face




TM2023. Evenimentele săptămânii: După cultură... cultură

Ne pregătim de sărbători, motoarele pierd puțin din...

pixel