TM2023: Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Data actualizării:
Data publicării:
O serie de desene, obiecte şi sculpturi relevante pentru un deceniu din activitatea sculptorului Doru Covrig vor fi vernisate, vineri, pe simezele Galleriei 28 din Timişoara, în cadrul expoziţiei tematice "HAND (S)", dedicată artistului de origine română, care a trăit şi a lucrat în Franţa, la un an de la trecerea sa în eternitate.


Expoziţia poate fi vizitată de public în perioada 18 noiembrie - 15 decembrie, inclusiv, pe bază de programare, accesul fiind gratuit.

Doru Covrig a absolvit în 1972 Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" din Bucureşti, apoi s-a stabilit în Franţa.

Lucrările sale figurează în colecţii publice şi private din România (Muzeul de Artă Recentă şi Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti, Muzeul Naţional al Banatului), Franţa, Japonia, SUA şi nu numai. Doru Covrig s-a făcut cunoscut prin seriile de sculpturi Dictatori, Gutenberg, Totemuri, Buddhas.

La vernisajul expoziţiei curatoriate de Raluca Băloiu va fi lansată broşura expoziţiei care conţine informaţii importante din activitatea lui Doru Covrig.

"Încă de la începutul profesiei l-a ales ca model pe Constantin Brâncuşi, a cărui artă concisă şi bine meşteşugită i-a servit drept exemplu. Credea cu tărie că meşterul de la Hobiţa putea fi considerat părintele Minimalismului. Experimenta în materiale extrem de diferite: lemn, metal, plastic, bronz, preferând nobleţea celui dintâi şi apropierea de natură. (...). A ieşit din România cu o bursă de studii oferită de guvernul scoţian (Lumsden, Huntly) şi după un stagiu de trei luni s-a stabilit la Paris în 1982. Aici a intrat în contact direct cu arta occidentală. A legat prietenii cu sculptorii Gordon Young, Ion Nicodim, George Apostu şi Paul Neagu", spune curatoarea într-un comunicat remis joi.

Mâna (hand) făcea parte din universul formal pe care sculptorul a început să-l schiţeze încă din copilărie: "Un exemple de mon enfance, quand je bricolais de la menuiserie. J'avais quelques obsessions formelles - la main" (Doru Covrig, Entretien avec Marin Gherasim, Revue Arta, 1996), notează Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News

Gabriela Ungureanu
Categorie: Timisoara 2023


DC Media Group Audience

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscopul banilor 29 aprilie – 5 mai 2024, cu Remus Ionescu. Zodiile care vor avea noroc la bani, chiar înainte de Paște

Romeo Popescu, captură video Youtube

Previziuni pentru luna mai 2024, în funcție de cifra de destin. Romeo Popescu: „Aceste persoane au șanse financiare”

Lola Crudu, captură video Youtube, Spectacola

Lola Crudu, decizie radicală: „Nu mai plec, gata!” Soțul i-a spus că vrea să se înscrie la Survivor. Cum a reacționat / video

Captură video: YouTube/Canal33

Horoscopul lunii mai, cu Camelia Pătrășcanu. Previziuni pentru toate zodiile

Captură video Youtube, VERDICT DANA BUDEANU. Andra Măruță, Românii au talent/ProTV

Dana Budeanu, reacție controversată, după ce a văzut-o pe Andra pe scenă. Artista i-a răspuns când a observat ce a spus despre ea

Părintele Vasile Ioana/captură video Youtube, Altceva cu Adrian Artene

Ai voie să speli în Vinerea Mare? Părintele Vasile Ioana, răspunsul pe care-l așteaptă toți românii

Andrei Ciobanu, Tj Miles, captură video Youtube/ Survivor România

Andrei Ciobanu, avertisment către TJ Miles: „Pe Zanni nu-l interesează absolut de nimeni. Ăsta este obiectivul lui”

Valeriu Panoiu/ captură video Youtube

Horoscop pentru luna MAI. Zodiile care pot face mulți bani: ”Sunt vești foarte bune”

Sursa foto: Christian și Iulia Sabbagh, arhivă personală

Anais Sabbagh a devenit virală pe internet, după ce s-a lansat în muzică. Fiica lui Christian Sabbagh a câștigat inimile a milioane de oameni: „A fost o surpriză”

Captură video: YouTube/Adevaruri ascunse

Top 5 zodii de femei seducătoare, care cuceresc orice bărbat. Mihai Voropchievici: „Nimeni nu poate rezista în fața lor”

Sursa foto: Sursa foto: CRBL, Instagram

CRBL, primul Paște singur, după divorțul de soția sa, Elena. Artistul a dezvăluit în compania cui își va petrece sărbătorile anul acesta

Andrei Ciobanu, Zanni/ captură video Voyo

Scandal între Andrei Ciobanu și Zanni la Survivor! „Nu a primit educație, nu a avut de unde” / „Acum înțeleg de ce Ana Pal ți-a dat un cap în nas”




TM2023. Evenimentele săptămânii: După cultură... cultură

Ne pregătim de sărbători, motoarele pierd puțin din...

pixel