TM2023: Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Data publicării:
O serie de desene, obiecte şi sculpturi relevante pentru un deceniu din activitatea sculptorului Doru Covrig vor fi vernisate, vineri, pe simezele Galleriei 28 din Timişoara, în cadrul expoziţiei tematice "HAND (S)", dedicată artistului de origine română, care a trăit şi a lucrat în Franţa, la un an de la trecerea sa în eternitate.


Expoziţia poate fi vizitată de public în perioada 18 noiembrie - 15 decembrie, inclusiv, pe bază de programare, accesul fiind gratuit.

Doru Covrig a absolvit în 1972 Institutul de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" din Bucureşti, apoi s-a stabilit în Franţa.

Lucrările sale figurează în colecţii publice şi private din România (Muzeul de Artă Recentă şi Muzeul Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti, Muzeul Naţional al Banatului), Franţa, Japonia, SUA şi nu numai. Doru Covrig s-a făcut cunoscut prin seriile de sculpturi Dictatori, Gutenberg, Totemuri, Buddhas.

La vernisajul expoziţiei curatoriate de Raluca Băloiu va fi lansată broşura expoziţiei care conţine informaţii importante din activitatea lui Doru Covrig.

"Încă de la începutul profesiei l-a ales ca model pe Constantin Brâncuşi, a cărui artă concisă şi bine meşteşugită i-a servit drept exemplu. Credea cu tărie că meşterul de la Hobiţa putea fi considerat părintele Minimalismului. Experimenta în materiale extrem de diferite: lemn, metal, plastic, bronz, preferând nobleţea celui dintâi şi apropierea de natură. (...). A ieşit din România cu o bursă de studii oferită de guvernul scoţian (Lumsden, Huntly) şi după un stagiu de trei luni s-a stabilit la Paris în 1982. Aici a intrat în contact direct cu arta occidentală. A legat prietenii cu sculptorii Gordon Young, Ion Nicodim, George Apostu şi Paul Neagu", spune curatoarea într-un comunicat remis joi.

Mâna (hand) făcea parte din universul formal pe care sculptorul a început să-l schiţeze încă din copilărie: "Un exemple de mon enfance, quand je bricolais de la menuiserie. J'avais quelques obsessions formelles - la main" (Doru Covrig, Entretien avec Marin Gherasim, Revue Arta, 1996), notează Agerpres. 


Autorul articolului: Spectacola
Categorie: Timisoara 2023
Tagurile articolului: doru covrig  expozitie 


DC Media Group Audience

Sursa foto: Medicul Vlad Ciurea, captură YouTube, TVR

Singura carne care este sănătoasă și benefică pentru creier. Recomandarea medicului Vlad Ciurea

Daniela Simulescu, la Pastila de Frumusețe

Daniela Simulescu, previziuni astrale pentru anul 2024. Ce le așteaptă pe zodii în noul an/ EXCLUSIV

Sursa foto: Medicul Vlad Ciurea, captură YouTube, TVR

Dulciurile care sunt sănătoase pentru creier. Medicul Vlad Ciurea a dat verdictul: „Nu-i place orice!”

Sursa foto: Lidia Fecioru, instagram

Băutura minune care calmează tusea. Lidia Fecioru: „Dăm copiilor 6 linguriţe pe zi şi adulţilor câte 4-6 linguri mari”

Sursa foto: Instagram

După ce Vlad Gherman a anunțat data nunții, Cristina Ciobănașu dă și ea vestea cea mare: „Au existat discuții, dorință există de ambele părți”

Ioana State, mărturii sensibile despre perioada adolescenței: „La 16 ani aveam 110 kilograme. Fetele de vârsta mea aveau iubiți, eu eram fratele lor”

Echipe America Express, proba pentru ultima șansă/ captură video Youtube

Ce echipă a fost eliminată de la America Express și nu a primit bilet către Argentina: „Una dintre cele mai intense experiențe pe care le-am trăit”

Sursă foto: Youtube: Kanal D România

Secretul prin care Dan Bittman a slăbit 7 kilograme fără să facă niciun efort „Mănânc cu pâine, mănânc de toate”

Sursa foto: Ilinca Vandici, Instagram

Terapia care a ajutat-o pe Ilinca Vandici după divorțul de Andrei Neacșu: "Am curajul să-mi văd rănile, să le accept, să le vindec"

Sursa foto: Vlad Ciurea și Rona Hartner, captură YouTube, colj foto Spectacola

Factorul principal care a declanșat boala de care suferea Rona Hartner. Medicul Vlad Ciurea a transmis avertizări

Sursa foto: Medicul Vlad Ciurea, captură YouTube, TVR

Obiceiul banal care duce la AVC. Vlad Ciurea: Este adevărat! Crește tensiunea. Poate să apară accident vascular ischemic sau hemoragic, tranzitor sau definitiv

Sursa foto: Medicul Vlad Ciurea, captură YouTube, TVR

Greșeala care afectează creierul și pe care vârstinicii o fac adesea. Prof. dr. Vlad Ciurea: „Atrofie cerebrală”Horoscop DECEMBRIE pentru TOATE zodiile

Descoperă ce aduce decembrie zodiei tale. Astrologul...