TM2023/Festivalul LA PAS promovează în Timişoara ''Gustul ca patrimoniu''
Data publicării:
Festivalul LA PAS aduce în Capitala Europeană a Culturii 2023 ateliere gastronomice care tratează "Gustul ca patrimoniu", prin activităţi de promovare a consumului responsabil, reducerea risipei alimentare, hrană sănătoasă şi grădinărit urban care se vor desfăşura, sâmbătă, la Muzeul de Transport Public "Corneliu Miklosi" din Timişoara.

Programul LA PAS / Slowing Down, iniţiat şi dezvoltat de Centrul de Resurse pentru Iniţiative Etice şi Solidare (Asociaţia CRIES) în contextul Timişoara Capitală Europeană a Culturii 2023, are un calendar bogat în cursul acestui an, arată un comunicat CRIES.

Iniţiatorii urmăresc valorificarea patrimoniului gastronomic prin respectarea principiilor "bun-curat-etic", specifice mişcării de Slow Food.

"Ne propunem să dezvoltăm competenţe de consum responsabil în rândul tinerilor, instituirea unor practici sustenabile de organizare a evenimentelor culturale şi pentru turism, adoptarea de politici publice care să favorizeze modele de dezvoltare sustenabilă şi o cultură a sustenabilităţii", declară Mihaela Veţan, coordonator al Programului LA PAS.

Programul se adresează deopotrivă copiilor, tinerilor şi adulţilor, având o componentă puternică de educare şi responsabilizare socială privind practicile durabile de producţie şi consum, dar şi de incluziune socială şi apreciere a diversităţii.

O componentă importantă a programului este cea educaţională - "LA PAS: Educaţie pentru schimbare" -, prin care se estimează ca 650 de elevi şi familiile lor să fie angrenaţi, până în luna noiembrie, în activităţi privind consumul responsabil, reducerea risipei alimentare, hrană sănătoasă, grădinărit urban şi modă sustenabilă.

Profesori de la 15 unităţi de învăţământ din Timişoara, şcoli şi licee, s-au implicat în program şi pregătesc proiecte dedicate pe care le vor implementa împreună cu copiii şi tinerii în următoarele luni. Se promovează învăţarea experienţială - elevii vor grădinări şi vor găti în şcoală şi acasă, cu părinţii sau bunicii, vor învăţa să mănânce curat şi sănătos, produse locale, să îşi gestioneze cumpărăturile, vor face borcane anti-risipă, vor face excursii în afara oraşului şi vor culege plante medicinale, vor recicla creativ, vor deveni designeri ad-hoc, pentru a revalorifica şi refolosi hainele vechi.

Prin atelierele de gătit sub deviza "Gustul ca patrimoniu", CRIES continuă să promoveze gastronomia ca parte a patrimoniului local imaterial.

La cea de-a III-a ediţie, principiile LA PAS rămân neschimbate: promovează gastronomia artizanală şi micii producători, produsele autohtone de calitate, sunt celebrate producţia şi consumul sustenabil, sunt implicaţi voluntari, astfel ca toată lumea să guste din bunătăţi şi să se simtă bine.

Festivalul va cuprinde un târg cu produse artizanale şi hand-made, ateliere, degustări, dezbateri, inclusiv un program artistic şi alte surprize.

LA PAS / Slowing Down face parte din Programul Timişoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii şi este finanţat de Primăria Municipiului Timişoara prin Centrul de Proiecte., notează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Spectacola
Categorie: Timisoara 2023
Tagurile articolului: timisoara  tm2023 


DC Media Group Audience

Cătălin Moroșanu, Iancu Sterp/ captură video Spectacola, Instagram

Cătălin Moroșanu, reacție după scandalul cu Iancu Sterp la Survivor: „Nu e ok să te pui cap în cap cu cineva care e luptător. Ce s-a văzut a fost eronat”/ video

Captură video: Pro TV

Andrei Ciobanu, dezamăgit de gestul pe care l-a făcut TJ Miles la Survivor All Stars: „Am rămas cu un gust amar” / FOTO

Captură video: tvonline123.com

Zanni și Alexandra Duli, la un pas să formeze un cuplu. Faimosul a dezvăluit la Survivor All Stars motivul pentru care cei doi nu au avut o relație

Alina Bădic - horoscop 14 - 20 aprilie 2024

Alina Bădic, horoscop 14 - 20 aprilie 2024. Zodia care trebuie să înțeleagă anumite mesaje

Captură video: YouTube/WOWnews

Minerva, horoscop pentru perioada 16 aprilie - 15 mai. Previziuni pentru toate zodiile

Captură video: Pro TV

Ana Porgras, moment de gelozie la Survivor All Stars, după cina romantică dintre Zanni și Alexandra Duli: „Nu înțelegeam de ce a ales-o pe ea”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: YouTube/Paula Chirila

Ce ne așteaptă în 2024 în funcție de data completă de naștere. Gemenele Oana și Adina Timofte au dezvăluit cine va avea succes în acest an

Faimoșii/ captură video Voyo

Daniel Pavel, anunț șoc pentru concurenții Survivor All Stars. Când are loc marea unificare: „A sosit momentul să vă dau o veste pe care o așteptați cu toții”

Jador/ captură video Youtube, Spectacola

Cine va cânta la nunta lui Jador: „Datorită lui sunt astăzi în muzică”. Care este tradiția la care artistul vrea să renunțe / video

Captură video: YouTube/Canal33

Horoscop cu Camelia Pătrășcanu. Previziuni pentru fiecare zodie până pe 1 mai

Sursă foto: Captură video podcastul lui Mihail Neamțu.

Teorie incredibilă despre cancer. Prof. Dulcan: Ce spun acum mă cutremură. Am vrut să o zic la TV, dar mi-a fost teamă

Captură video: YouTube/La Măruță

Ana Pal a dat cărțile pe față. Adevăratul motiv pentru care a fost eliminată de la Survivor All Stars: „A fost nedrept” / VIDEO




TM2023. Evenimentele săptămânii: După cultură... cultură

Ne pregătim de sărbători, motoarele pierd puțin din...

pixel