TM2023: Teatru, vaporaș sau concert? Septembrie cu de toate
Data publicării:
Luați un creion sau deschideți calendarele de la telefoane sau laptopuri: doar așa veți putea să vă faceți un program coerent. Și în această săptămână va trebui să faceți slalom printre întâmplări culturale, de toate felurile și pentru toate gusturile. Eurothalia, festivalul organizat de Teatrul German, aduce la Timișoara spectacole din toată Europa, unul mai interesant ca altul, în care veți putea vedea roboți, dar și marionete uriașe.

În weekend puteți merge cu vaporașul Pelicanul până în Serbia, fiind astfel martorii unei premiere. De miercuri încolo, centrul Timișoarei va fi gazda Zilelor Culturale Maghiare, un eveiment care are deja tradiție și zvâc, așa că pregătiți-vă pentru lucruri faine. Și, evident.. gustoase. 

Sunt și filme, este și festivalul Sabotage, und arta și știința se joacă iar împreună, iar garnizoana din Piața Libertății redevine spațiu expozițional. Sunt și petreceri, și jazz, și muzică de fanfară și multe altele. Se deschide și stagiunea Operei.

Deci... nu stați în casă! În Timișoara chiar se întâmplă lucruri. Trebuie doar să fiți dispuși să le vedeți.

Evenimentele săptămânii

Eurothalia: perspective asupra lumii, pentru mici și mari

20 - 30 septembrie

Trupe din zece țări și 11 zile de spectacole, la Festivalul European de Teatru Eurothalia. Ediția din acest an se desfășoară pe tema „Perspective”, cu spectacole de teatru, dans, teatru-dans, teatru documentar și teatru de marionete. Trupele vin din Spania, Germania, Belgia, Austria, Franța, Letonia, Grecia, Danemarca, Bulgaria, Macedonia și, bineînțeles, România.

Spectatorii sunt așteptati la CRAFT, în sala TGST, în sala Operei și a Teatrului Naţional, în Piața Libertății și în sala Studio a Teatrului Maghiar, dar și în Sinagoga din Cetate. Vor fi organizate și ateliere, lecturi publice, dezbateri, tururi de arhitectură, proiecții de film și expoziții foto.

În programul Eurothalia sunt incluse, de asemenea,  multe activități pentru publicul tânăr. Andrea Wolfer, unul dintre cei doi selecționeri ai festivalului, are niște recomandări pentru activități care se potrivesc adolescenților și copiilor, pe care le puteți citi AICI.

Ecluze pe Bega: povestea apei care unește

22 - 24 septembrie

Apa care străbate Timișoara reprezintă o atracție din ce în ce mai mare nu doar pentru sportivii care își desfășoară activitatea pe sau pe lângă apă sau pentru localnicii care se plimbă și relaxează de-a lungul Begăi, ci și pentru arhitecți, artiști, oameni de știință și un public divers și curios. Proiectul „Ecluze pe Bega” a pus reflectorul pe importanța canalului, prin intermediul acestui proiect se formează colaborări transfrontaliere, dar și locale, ce pun în context valoarea apei și potențialul pe care ea îl poate oferi orașului pe termen lung. 

În acest weekend, vaporașul Pelicanul va ajunge în premieră în Serbia și, în plus, vor avea loc și alte activități interesante. Alexandrina Ciortuz, coordonatoarea proiectului „Ecluze pe Bega”, vorbește AICI despre cum poate și trebuie să capteze această apă interesul și atenția unui public de toate vârstele.

Zilele Culturale Maghiare, un eveniment la care sunt așteptați 100.000 de oameni

Zilele Culturale Maghiare, eveniment care promovează cultura și tradițiile ungurești, a ajuns, la Timișoara, la cea de a opta ediție. Vor fi concerte, evenimente artistice, un târg meșteșugăresc, standuri cu preparate tradiționale. Totul durează cu o zi mai mult decât în anii trecuți.

Vor fi concerte pop-rock cu trupe din Ungaria şi Ardeal, muzică şi dansuri populare ungureşti, gastronomie maghiară, un spectaculos târg meşteşugăresc, ateliere pentru copii, dezbateri, lansări de carte, filme, spectacole de reconstituire istorică cu trupe din Ungaria şi Timişoara.

În Piața Operei sunt programate mai multe concerte. Joi va urca pe scenă Vincze Lilla (ex-solista trupei Napoleon Bulevard), vineri cântă Deak Bill Gyula, care are o carieră de peste 50 de ani în rockul maghiar, sâmbătă este Republik, o trupă foarte iubită în Ungaria, iar duminică va fi un concert foarte interesant susținut de Budapesta Gypsy Symphony Orchestra, cea mai mare orchestră de acest gen din lume. Se mai numește „Orchestra celor 100 de țigani”. Sunt programate și trei concerte de jazz cu Sarik Peter Trio, Vintage Dolls și Bagyi Balazs.

Caravana TIFF Unlimited, zile faine pentru cinefili

Caravana TIFF Unlimited promite  filme de Oscar, filme românești, dar și un cine-concert special.  În program sunt filme precum TÁR (r. Todd Field), cu Cate Blanchett în rolul unei dirijoare de geniu, sau Balena (r. Darren Aronofsky), care i-a adus premiul Oscar actorului Brendan Fraser.

Spectatorii sunt așteptați și la filme românești în avanpremieră: documentarul Între Revoluții (r. Vlad Petri), David, noul film al lui Radu Muntean despre ultramaratonistul Tibi Ușeriu, sau Cazul inginerului Ursu (r. Liviu Tofan), despre dizidentul comunist.

Un eveniment special este cine-concertul „Aventurile Prințului Achmed”, acompaniat live de muzicianul Danaga. Regizat în 1926 de Lotte Reiniger, acesta este cel mai vechi film de animație din lume, fiind inspirat din legendara colecție de povești „1.001 de nopți”.

Sabotage. Când artiști, muzicieni și ingineri lucrează împreună

Sabotage 2023, un festival care reunește artiști din Europa și Japonia, aduce laolaltă cele mai prominente nume din industrie, într-un efort comun de a explora limitele artei, muzicii și tehnologiei. Printre aceștia se numără: Anthony Rother (electro hybrid), Byetone (av/live), Kyoka (live), Mieko Suzuki (live), Shifted, Sos Gunver Ryberg (live), Years of Denial (live), Phasing Waves (live): Ricky Van Broekhoven & Albert Van Abbe.

Cu un program plin de show-uri audio-video și instalații interactive, Sabotage 2023 se concentrează pe schimbul de cunoștințe și idei între artiști, muzicieni și ingineri. Pe timpul zilei, acțiunea are loc la MultipleXity, iar pe timp de noapte, energia se mută la Escape Underground Hub, unde muzica și video-proiecțiile se combină într-un mod captivant. 

Calendar

Această secțiune cuprinde alte evenimente culturale desfășurate în Timișoara.

Revoluția în știință și artă

20 septembrie, ora 17
Galeria 2, Bastionul Theresia

Un simpozion captivant, deschis și onest care reunește artiști recunoscuți internațional, oameni de știință, comunicatori și educatori din domeniul științei pentru a explora magia care se întâmplă atunci când artiștii intră în contact cu știința, lucrând direct cu modificări genetice, boli periculoase și chiar roboți.
 

The Poetics of Politics

21 septembrie, ora 18
Casa ISHO, bd. Take Ionescu

Fundația Art Encounters vă invită la vernisajul expoziției de fotografie „Poetica politicii ” a artiștilor Michele Bressan, Dani Ghercă și Nicu Ilfoveanu și a artistei invitate Alexandra Croitoru. Expoziția curatoriată de belgianul Sam Steverlynck oferă o reflecție asupra oscilației dintre ruinele trecutului și anumite posibilități pentru prezent.
 

Individual Compus

22 septembrie, ora 18
Comenduirea Garnizoanei, Piața Libertății

Comenduirea Garnizoanei este unul dintre cele mai vechi imobile din oraș̦, o construcție tipică de sec. XVIII. În Individual Compus, spațiul ei devine un loc de întâlnire, un spațiu comun, de compunere și compoziție, precum ar putea fi piața publică sau curțile interioare - marcă distinctă și specifică a Timișoarei.
 

Gala blues / jazz KAMO

23 septembrie, ora 18
Sala Capitol, bd. CD Loga 2

Cel mai longeviv festival de jazz şi blues din Timişoara şi al doilea cel mai timpuriu festival de jazz din România, Gala Blues/ Jazz KAMO ajunge, în acest an, la ediția a XXXII-a. Artiști îndrăgiți pe plan local, dar și invitați de valoare din străinătate vor cânta pe scena Sălii Capitol a Filarmonicii Banatul.

 

Back to School – Disco Party w/Eugen Rădescu

23 septembrie, ora 21
FAUT

Dance along everybody like nobody is watching. Anul universitar nu poate începe mai bine decât cu un party. Așadar, ești așteptat alături de invitatul special de la pupitru, DJ Eugen Rădescu, pentru marea revenire în campus.

 

Festivalul Fanfarelor la Pădurea Verde

24 septembrie, ora 16,30
Muzeul Satului Bănățean

Invitații de anul acesta sunt: Fanfara Blue Brass; Fanfara Bisericii Ortodoxe din Almaș, județul Arad; Fanfara Bega; Fanfara Doinitorii Banatului din Mercina; Fanfara din Giroc și Fanfara Trandafirul Calafindești din Suceava. Invitații speciali sunt Ina Chiriac și Fanfara din Cozmești

 

Alte evenimente

Marți, 19 septembrie

Concert – expoziție Enescu – Bartok, Teatrul Național Timișoara, ora 17
Revoluția BioArt, Galeria 2, Bastionul Theresia, ora 18
Psihoterapia pe înțelesul tuturor: Fericirea și nefericirea în relația de cuplu, Cărturești Victoriei, ora 19
Concert Incanto Quartetto, Sala multifuncțională CJ Timiș, ora 19
Silvia Tripșa – Pictură și lumină, Palatul Ștefania, ora 19
Recital cameral: Laura Ristic Roman – vioară, Marko Ristic – acordeon, Sorin Petrescu – pian, Sala Capitol, ora 19
Béjart Ballet Lausanne, Sala Teatrului Național, ora 19
Lecturile Culinaria Banatica: Curs teoretic de istorie culinară, Suppa Bar, ora 19
Zambara Kabarett, Teatrul Basca, ora 19
Stand-up Comedy / Open Mic, Seara amatorilor, M2 event venue, ora 19
Marțea studențească, Like Pub, ora 22
KizomBachata Party, Latin Bug Dance School, ora 22:15

Miercuri, 20 septembrie

Minimarket ABC – expoziție de fotografie, Galeria 5, ora 12
Revoluția în știință și artă – simpozion internațional și networking, Galeria 2, Bastionul Theresia, ora 17
Riddles of the Sphynx / F-Sides Timișoara / audiție text: Domnica Drumea, Cinema Victoria, ora 18,30
Psihoterapia pe înțelesul tuturor: Divorț, custodie, familia mixtă – o intervenție sistemică, Cărturești Victoriei, ora 19
Horia Bojin – desen & sculptură, Galeria Brăteanu, ora 19
Aniversarea, Teatrul Național Timișoara, ora 19
Filme despre Timișoara și concert de chitară clasică la Biserica Sf. Ecaterina, Biserica Sf. Ecaterina Cetate, ora 19:30
Eurothalia: Muntele / Der Berg  / The Mountain, CRAFT, ora 19:30
Din alte vieți, Cinema Victoria, ora 20:30
Corbu. Timișoara. Fereastra. Victor Brauner, Nemesis Art Club, ora 21

Joi, 21 septembrie

Eurothalia: Uncanny Valley / Valea nebănuită, Rimini Protokoll, TGST, orele 17 & 19:30
Vernisaj The Poetics of Politics, Art Encounters, ora 18
Eurothalia: SIDY THAL a schtikl, Sinagoga din Cetate, ora 18
ÎnSEMNări / Iosif Tasi Tajo, Casa cu Iederă, ora 18
Zilele Culturale Maghiare: În amurgul oglinzii, Teatrul Maghiar, ora 18
Expoziție de pictură: Călătorie în Univers, CronicLove Productions, ora 18
AnonimTM’s evening dance, D’arc pe mal, ora 18
Caravana TIFF: Nuclear, Cinema Victoria, ora 18
Psihoterapia pe înțelesul tuturor: Atașamentul, capcana abandonului și relațiile, Cărturești Victoriei, ora 19
Mr & Mrs Kraft: a story of paper masks / Festivalul in: v z b l, Teatrul Basca, ora 19
Muzicon Showcase #11 – Adam’s Nest & Baby Elvis, Codru Urban Garden, ora 20
Exerciții de improvizație, Casa Tineretului, ora 20
Caravana Tiff: Cazul inginerului Ursu, Cinema Victoria, ora 20:30
Caravana Tiff Unlimited: Cine-Concert – Aventurile prințului Achmed, Sala Capitol, ora 21
Terravore / Thrash Metal, Manufactura, ora 21
Concert în 2: Ada Milea & Bobo Burlăcianu, Nemesis Art Club, ora 21

Vineri, 22 septembrie

Atelier „Prefigure Urban Spaces”, cu Tim’s Up Linz, Laborator Speculativ DM, ora 9:30
Drive Your Future @ UPT, ora 12
Peisaj în mișcare / Landscape in Motion, râul Bega, călătorie spre Otelec, ora 12
Sabotage 2023, MultipleXity, ora 17
Individual Compus, Comenduirea Garnizoanei, ora 18
Eurothalia: Urme / Spuren / Traces, CRAFT, ora 18
DoomFest, Hanul km 6 Timișoara – Arad, ora 18
Caravana Tiff: Între revoluții, Cinema Victoria, ora 18:30
Familia Ilidia – film documentar, Casa Artelor, ora 19
Psihoterapia pe înțelesul tuturor: Frica de viață, Cărturești Victoriei, ora 19
Nest of Plagues + Katara, M2 event venue, ora 19
Concert simfonic orchestra Filarmonicii Banatul, Sala Capitol, ora 19
Concert Implant pentru Refuz – Afterparty Anonim TM, D’arc, ora 20
Zilele Culturii Maghiare: concert Deák Bill Gyula, Piața Operei, ora 20
Damian Drăghici – meditații lăutărești, Heaven, ora 20:30
Eurothalia: Destinații / Am Ziel, sala ONRT, ora 20:30
Milonga Querida, Bastionul Theresia, ora 20:30
Caravana Tiff: În trecere, Cinema Victoria, ora 20:30
Caravana Tiff Unlimited: Confort Nordic, Grădina Capitol, ora 21
Boys I Don’t Know Aether experience, Aethernativ, ora 21
Latino Fire by Mystery, Iulius Congress Hall, ora 21
Zilele Culturii Maghiare: Best of Beatles, Piața Libertății, ora 21:30
Cool Retro, Casa del Retro, ora 22
BassCoolture #3 cu DJ Vasile, Nemesis Art Club, ora 22
Europa Galant. Muzică din vremea vitejilor comiți și a marilor aventuri, Castelul Huniade, ora 22:30
Atemporal – Garden Session, Hamei, ora 23
Sabotage by night – Escape Underground Hub, ora 23
Equinox presents: Cosmjn / Flavius / Thudor / Biutopia, Faber, ora 23
Under the Stars, Fratelli, ora 23

Sâmbătă, 23 septembrie

Design Day Timișoara, Iulius Congress Hall, ora 9:30
Atelier „Prefigure Urban Spaces”, cu Tim’s Up Linz, Laborator Speculativ DM, ora 9:30
Moving Landscapes – atelier de dans contemporan și anatomie experiențială / Cadre & forme 2023, Casa Tineretului, ora 11
Ziua Cinematografelor, Cinema City, ora 11
Timișoara Music Awards, Iulius Town, ora 12
Peisaj în mișcare / Landscape in Motion, râul Bega, plecare de la Otelec spre Srpski Itebej, ora 12
Întâlniri cu scriitori: De vorbă cu Ramona Miza – atelier de scriere creativă pentru copii, Cărturești Victoriei, ora 14
Ziua porților deschise la Institutul Francez din Timișoara, ora 15
Caravana Tiff: Zâna florilor și trolul de piatră, Cinema Victoria, ora 15
Sabotage 2023, MultipleXity, ora 17
Eurothalia: Ecvestru / Reiten, Piața Libertății, ora 17
Caravana Tiff: Rheingold, Cinema Victoria, ora 17
Gala blues / jazz KAMO, Sala Capitol, ora 18
Conectare prin artă – atelier artistic pentru femei, CronicLove Productions, ora 19
Milonga aniversară la Tango del Alma, Tango del Alma, ora 19
https://fb.me/e/68D587DZc https://fb.me/e/68D587DZc , D’arc pe mal, ora 20
Caravana Tiff: Tár, Cinema Victoria, ora 20
Stand up comedy: Gabriel Gherghe, Edi Vacariu și Paul Szabo, Teatrul Merlin, ora 20
Stand up comedy „Dăm din casă”, Manufactura, ora 20:30
Caravana Tiff Unlimited: Povești indiscrete, Grădina Capitol, ora 21
Back to School – Disco Party w/Eugen Rădescu, FAUT, ora 21
Timișoara Music Awards Afterparty, Casa del Retro, ora 22
BassCoolture #3 cu DJ Vasile, Nemesis Art Club, ora 22
Marea redeschidere Atu Club, Atu Club, ora 22
DNB Showcase: Mars invades Poland, Hamei, ora 23

Duminică, 24 septembrie

Moving Landscapes – atelier de dans contemporan și anatomie experiențială / Cadre & forme 2023, Casa Tineretului, ora 11
Open eyes & Beta Dream, Bastionul Theresia, ora 11
Peisaj în mișcare / Landscape in Motion, râul Bega, plecare de la Timișoara la ecluza de la Sânmihaiu Român, ora 11:45
Sora soarelui, lumina stelelor, Teatrul Maghiar „Csiky Gergely”, ora 14
Caravana Tiff: David, Cinema Victoria, ora 15
Festivalul Fanfarelor, Muzeul Satului Bănățean, ora 16:30
Sabotage 2023, MultipleXity, ora 17
Eurothalia: Ecvestru, Piața Libertății, ora 17
Sunday Groove w. Warga, D’arc pe mal, ora 18
Caravana Tiff: Balena, Cinema Victoria, ora 18
Giselle – spectacolul de deschidere al stagiunii 2023 / 2023, Opera Națională Română, ora 18
Canicula, Teatrul Național Timișoara, ora 19
Eurothalia: Totul sub cer / Alles unter dem himmel, CRAFT, ora 19:30
Caravana Tiff: Crima este a mea, Cinema Victoria, ora 20:30
Caravana Tiff Unlimited: Casablanca, Grădina Capitol, ora 21

Luni, 25 septembrie

Săptămâna de inițiere „Bun venit la UVT”, UVT, ora 9
Eurothalia: Energy in action, Sala Studio a Teatrului Maghiar, ora 10
Common Goods, Common Grounds?, Galeria 1, Bastion Theresia, ora 19
KranK (sludge punk), Manufactura, ora 20

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News


Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Timisoara 2023


DC Media Group Audience

Captură video: YouTube/Playtech Stiri

Horoscopul banilor 29 aprilie – 5 mai 2024, cu Remus Ionescu. Zodiile care vor avea noroc la bani, chiar înainte de Paște

Romeo Popescu, captură video Youtube

Previziuni pentru luna mai 2024, în funcție de cifra de destin. Romeo Popescu: „Aceste persoane au șanse financiare”

Lola Crudu, captură video Youtube, Spectacola

Lola Crudu, decizie radicală: „Nu mai plec, gata!” Soțul i-a spus că vrea să se înscrie la Survivor. Cum a reacționat / video

Captură video: YouTube/Canal33

Horoscopul lunii mai, cu Camelia Pătrășcanu. Previziuni pentru toate zodiile

Captură video Youtube, VERDICT DANA BUDEANU. Andra Măruță, Românii au talent/ProTV

Dana Budeanu, reacție controversată, după ce a văzut-o pe Andra pe scenă. Artista i-a răspuns când a observat ce a spus despre ea

Părintele Vasile Ioana/captură video Youtube, Altceva cu Adrian Artene

Ai voie să speli în Vinerea Mare? Părintele Vasile Ioana, răspunsul pe care-l așteaptă toți românii

Andrei Ciobanu, Tj Miles, captură video Youtube/ Survivor România

Andrei Ciobanu, avertisment către TJ Miles: „Pe Zanni nu-l interesează absolut de nimeni. Ăsta este obiectivul lui”

Valeriu Panoiu/ captură video Youtube

Horoscop pentru luna MAI. Zodiile care pot face mulți bani: ”Sunt vești foarte bune”

Sursa foto: Christian și Iulia Sabbagh, arhivă personală

Anais Sabbagh a devenit virală pe internet, după ce s-a lansat în muzică. Fiica lui Christian Sabbagh a câștigat inimile a milioane de oameni: „A fost o surpriză”

Captură video: YouTube/Adevaruri ascunse

Top 5 zodii de femei seducătoare, care cuceresc orice bărbat. Mihai Voropchievici: „Nimeni nu poate rezista în fața lor”

Sursa foto: Sursa foto: CRBL, Instagram

CRBL, primul Paște singur, după divorțul de soția sa, Elena. Artistul a dezvăluit în compania cui își va petrece sărbătorile anul acesta

Andrei Ciobanu, Zanni/ captură video Voyo

Scandal între Andrei Ciobanu și Zanni la Survivor! „Nu a primit educație, nu a avut de unde” / „Acum înțeleg de ce Ana Pal ți-a dat un cap în nas”




TM2023. Evenimentele săptămânii: După cultură... cultură

Ne pregătim de sărbători, motoarele pierd puțin din...

pixel