TM2023/Timiş: Weekend special la MNArT, marcat de închiderea expoziţiei 'Victor Brauner: Invenţii şi magie'
Data publicării:
Cea mai importantă retrospectivă a artistului Victor Brauner organizată în Europa de Est se va închide duminică, la Muzeul Naţional de Artă din Timişoara (MNArT), cu un program special care include un tur ghidat de însăşi curatoarea expoziţiei "Victor Brauner: Invenţii şi magie", Camille Morando.

Organizatorii au pregătit un program special pentru ultimul weekend în care expoziţia poate fi vizitată în Muzeul Naţional de Artă din Timişoara, astfel că sâmbătă şi duminică vor fi organizate tururi ghidate gratuite între orele 14.00-16.00. Ultimul tur ghidat va avea loc duminică la ora 18.00 şi va fi condus de curatoarea expoziţiei, Camille Morando, anunţă MNArT, într-un comunicat remis, miercuri, AGERPRES.

Circa 100 de lucrări (picturi, desene, sculpturi, ilustraţii de carte şi documente) compun expoziţia retrospectivă dedicată artistului suprarealist român, originar din Piatra Neamţ. Dintre acestea, 40 de lucrări sunt oferite cu titlu de împrumut special din partea Centre Pompidou din Paris, alături de lucrări din colecţiile muzeelor Saint-Etienne Metropole (MAMC+), Musee Cantini Marseilles şi ale altor muzee din România sau din colecţii private şi din străinătate.

Expoziţia poate fi vizitată între orele 13.00 - 21.00, tururile ghidate fiind gratuite şi cu înscriere în prealabil.

La vernisajul evenimentului, din 17 februarie, Camille Morando a declarat, pentru AGERPRES, că pentru publicul din România este o şansă de a veni la Timişoara să vadă această expoziţie unică a unui artist care îşi merită un loc în istoria culturii române.

"Timişoara mi-a solicitat să pregătesc expoziţia 'Victor Brauner'. În ţara natală a artistului, România, nu a mai fost organizată niciodată o expoziţie de o asemenea anvergură. Sunt specialistă în opera lui Victor Brauner, iar Franţa are şansa extraordinară de a deţine o colecţie impresionantă cu lucrările artistului, graţie familiei sale care a donat întreaga creaţie plastică muzeelor franceze şi astfel am avut posibilitatea de a alcătui o colecţie foarte frumoasă cu lucrările lui. Preşedintele Fundaţiei Art Encounters (şi partener coorganizator al unor evenimente de marcă ale TM 2023, n.r.), Ovidiu Şandor, şi directorul Muzeului Naţional de Artă din Timişoara, Filip Petcu, mi-au cerut să particip la deschiderea Programului TM 2023 cu expoziţia Victor Brauner. Pentru Timişoara este o şansă, este un moment fericit de a avea o astfel de expoziţie aici. Cred că este important ca publicul român să cunoască, în sfârşit, întreaga operă a artistului care are originile aici, dar s-a stabilit în Franţa, unde a trăit până la sfârşitul vieţii. Această expoziţie este o recunoaştere şi o reparaţie faţă de artist, de a fi cunoscut publicului român prin lucrările sale. Cred că Victor Brauner îşi merită locul în istoria culturii române", declara Camille Morando.

În weekendul de închidere a retrospectivei, catalogul expoziţiei "Victor Brauner: Invenţii şi magie" va putea fi regăsit la standul librăriei "La Două Bufniţe", din interiorul Muzeului de Artă Timişoara.

Catalogul bilingv (română/engleză) reuneşte texte inedite ale specialiştilor (români, francezi şi americani) despre artist şi despre lucrările expuse, o biografie analitică şi note biografice despre prietenii români ai lui Victor Brauner. Editat de către curatoarea expoziţiei, catalogul este publicat graţie implicării remarcabile a soţilor Beatrix şi Christian Derveloy şi a tipografiei Arta Grafica.

Expoziţia "Victor Brauner: Invenţii şi magie" este un eveniment finanţat de Consiliul Judeţean Timiş, organizat de Muzeul Naţional de Artă Timişoara, coorganizator Centrul Pompidou Paris, Fundaţia Art Encounters şi Institutul Francez din România, relatează Agerpres. 


Autorul articolului: Romina Băluță
Categorie: Timisoara 2023
Tagurile articolului:   expozitie  timisoara 


DC Media Group Audience

Sabbagh

Christian Sabbagh a izbucnit: Ce rost mai are să lucrez? Mai bine devin șomer! Am vândut tot ce aveam de vândut, la preț de chilipir, numai să-mi fac copilul bine

Emil Rengle și Randi. Sursă foto: Instagram

„Câinii dau din coadă când mă văd”. Randi, replică la adresa lui Emil Rengle, după ce a declarat că a fost îndrăgostit de el

Captură video: Pro TV

Vlăduța Lupău s-a gândit deja la numele bebelușului: „Este un nume din Biblie. Doamne ajută să vină sănătos pe lume”

Sursa foto: Vlăduța Lupău, Instagram. Sursa foto: Bursucu, Instagram

Motivul pentru care Vlăduța Lupău e supărată pe Bursucu. Cei doi nu își mai vorbesc de câțiva ani: „Am sărit calul, recunosc”

Alina Bădic

Horoscop Fecioară 23 - 30 martie 2024. Alina Bădic: Vor avea beneficii foarte semnificative

Alina Bădic, horoscop 24 - 30 martie 2024. Zodia care va da lovitura - previziuni pentru toate semnele

Horoscopul primăverii 2024. Gemenele Oana și Adina Timofte: Vești grozave pentru o zodie

Sursa foto: Vlăduța Lupău, instagram

Vlăduța Lupău, însărcinată din nou / prima fotografie

Alina Bădic horoscop martie 2024

Horoscop 24 - 30 martie 2024. Alina Bădic, previziuni pentru două zodii

Captură video: Facebook/Cristina Șișcanu

Rețeta cu care Cristina Șișcanu l-a impresionat pe Mădălin Ionescu: „Mamă, cât de bun e, nu pot să cred așa ceva”

Gemenele Oana și Adina Timofte. Captură video: România TV

Horoscop pentru luna aprilie, cu gemenele Adina și Oana Timofte. Zodia care va avea noroc cu carul

Sursa foto: https://www.freepik.com/, @KamranAydinov

Nu mai puneți asta în ciorbe! E toxic! Dr. Radu Țincu: Organismul e afectat. Vine la pachet cu stresul oxidativ și cu o disfuncție mitocondrială / video



TM2023. Evenimentele săptămânii: După cultură... cultură

Ne pregătim de sărbători, motoarele pierd puțin din...

pixel