Raluca Bădulescu a dat de pământ cu Iulia Albu, fosta sa colegă de la Bravo, ai stil!, în direct la TV: „Are numai defecte, e dezordonată în mod sinistru și pusă pe scandal”
1. Prea bun ca să fii ignorat: De ce este competența mai importantă decât pasiunea, Cal Newport
Prea bun ca să fii ignorat, de Cal Newport, reprezintă un alt punct de vedere cu privire la factorii care contează cel mai mult pentru a avea succes în carieră. Toată lumea vorbește despre motto-ul ‘Urmează-ți pasiunea’, o idee care a prins bine în vremurile noastre, tocmai de aceea este interesantă perspectiva lui Cal – care demontează acest clișeu. Newport nu este de acord cu faptul că pasiunea este cel mai important factor care îți poate garanta succesul în carieră, ci consideră că mai degrabă abilitățile pe care le deții sunt responsabile pentru acest lucru și că făcând, muncind, punându-ți în practică abilitățile ‘înveți’ să iubești ceea ce faci, nu invers. Newport s-a documentat în rândul investitorilor, a scenariștilor, a programatorilor excepționali și a profesorilor remarcabili – asta pentru a oferi doar câteva exemple −, în încercarea de a înțelege cu adevărat ce contează și ce nu contează atunci când un om vrea să-și construiască o carieră strălucită. Pentru că scopul acestei cărți este să răspundă la întrebarea: Cum ajung oamenii să iubească ceea ce fac? Astfel a ajuns să descopere cele patru reguli pe care le-a formulat și enunțat pe parcursul acestei cărți.
2. Liniștea este cheia, Ryan Holiday
Liniștea este cheia e genul de lectură care te face bine la propriu, o carte despre cum să trăiești frumos, care se adresează celor care se simt copleșiți de zgomotul de fundal al lumii moderne, dar și celor care încearcă să se regăsească într-un mediu plin de distrageri. Ryan Holiday vorbește în carte despre ceea ce budiștii numesc „upekkha”, musulmanii „aslama”, evreii „hishtavut”, grecii „euthymia” și „hesychia”, epicurienii „ataraxia”, iar creștinii „aequanimitas”, sau… despre ceea ce noi, pe românește numim liniștea sufletească și cum să o dobândești.
Sursa de inspirație pentru această carte sunt curente filosofice și religii ale lumii precum budismul, stoicismul, epicurismul, creștinismul sau hinduismul – toate au venerat pacea interioară, considerând-o binele suprem și secretul pentru a atinge înalta performanță și pentru a avea o viață fericită. De fapt, întreaga carte este presărată cu citate și cuvinte pline de înțelepciune ale lui Marcus Aurelius, unul din filosofii stoici preferați ai lui Ryan Holiday. Pentru a te ajuta să îți regăsești liniștea sufletească autorul îți spune poveștile și strategiile unor oameni care au găsit modalități de a-și regăsi pacea interioară în ciuda mediului în care au fost nevoiți să trăiască, precum: John F. Kennedy, Winston Churchill, Fred Rogers, Anna Frank, regina Victoria, Socrate, Napoleon, Leonardo da Vinci sau Marc Aureliu.
3. Cu 1% mai bun: Cum mi-am atins potențialul maxim și cum o poți face și tu, Chris Nikic & Nik Nikic
Cartea spune povestea motivațională a lui Chris Nikic, tânărul care a inspirat oameni de pe tot globul când a scris istorie, devenind prima persoană cu sindrom Down care a terminat un triatlon IRONMAN pe distanță completă. În anul 2021, Cartea Recordurilor Guinness a recunoscut succesul lui Chris, care a înotat 3,8 km, a mers cu bicicleta 180 km și a alergat 42,2 km în cadrul cursei Visit Panama City Beach IRONMAN din Florida. El a terminat cursa în 16 ore, 46 de minute și 9 secunde – cu 14 minute înainte de expirarea timpului oficial de 17 ore.
În cartea „Cu 1% mai bun: Cum mi-am atins potențialul maxim și cum o poți face și tu", Chris, alături de tatăl său, Nik, își spune povestea și ne arată pașii care l-au condus către succes, aplicabili în orice domeniu al vieții. Este o poveste care ne inspiră, ne motivează și ne arată cum putem transforma imposibilul în posibil: prin disciplină, muncă și curajul de a ținti cât mai sus. Sfaturile utile din carte sunt aplicabile în orice domeniu al vieții și ne învață, prin exemple concrete, cum să devenim cu 1% mai buni în fiecare zi, în drumul nostru către succes.
4. Îți vei îndeplini mai ușor rezoluțiile financiare pentru 2023 aplicând ideile din Psihologia banilor, Morgan Housel, carte vândută în 2 milioane de exemplare. Este cartea care te va face să conștientizezi faptul că succesul financiar nu depinde atât de mult de nivelul nostru de inteligență, ci mai degrabă de felul în care știm să ne comportăm și să ne raportăm la bani. Asta pentru că este dovedit faptul că geniile lipsite de control asupra emoțiilor lor pot fi adevărate dezastre financiare, în timp ce, oamenii de rând care nu au niciun fel de educație financiară pot deveni bogați dacă își însușesc câteva aptitudini comportamentale simple. Așadar, a venit timpul să te convingi că succesul financiar nu este vreo știință complicată, ci o aptitudine personală, în care felul în care te comporți este mai important decât ceea ce știi. Cartea te va ajuta totodată să înțelegi mai bine de ce se înglodează oamenii în datorii, de ce nu economisesc, de ce devin din ce în ce mai lacomi pe măsură ce se îmbogățesc, care sunt adevăratele beneficii pe care ni le pot aduce banii, dar și multe alte lucruri interesante referitoare la modalitățile extrem de diferite în care oameni diferiți se raportează la chestiunile referitoare la bani.
5. Secretul Veacurilor, Robert Collier, este cartea perfectă pentru toți aceia care au nevoie de o sursă de inspirație pentru a-și părăsi zona de confort și a începe să facă ceea ce doresc cu viața lor. Cartea îți va arăta că ai o putere interioară nefolosită și te va învăța metode simple și directe de a o folosi pentru a obține atât fericirea domestică, cât și succesul în afaceri. Cu alte cuvinte, Secretul Veacurilor îți va arăta că ai o putere interioară nefolosită și te va învăța metode simple și directe de a o folosi pentru a obține atât fericirea domestică, cât și succesul în afaceri.
6. O carte despre eroul din tine, Zi de zi erou, Robin Sharma.
Este lectura care te va ajuta să te dezvolți, să te vindeci și să evoluezi spiritual, fiind pe deplin conștient de faptul că eroi nu sunt doar marile personalități ale lumii precum Nelson Mandela, Harriet Tubman, Mahatma Gandhi, Florence Nightingale sau Oskar Schindler, eroi suntem fiecare dintre noi într-o anumită măsură atunci când ne ghidăm după principii sănătoase de viață. Cartea îți va furniza în acest sens o serie de povești și lecții de viață care te vor inspira să trăiești după alte coordonate, bucurându-te mai mult și suferind mai puțin. „Zi de zi erou. Manifestul”, este, cu alte cuvinte, o carte excelentă pentru toți cei care își doresc să se reinventeze sau să abordeze viața într-o manieră diferită de cea în care au făcut-o până acum.
7. O femeie își face un plan, Maye Musk
O femeie își face un plan, Sfaturi pentru o viață plină de aventură, frumusețe și succes este un soi de autobiografie, în care mama lui Elon Musk, Maye Musk, oferă niște lecții de viață desprinse din propria sa poveste. Este o carte care se citește usor, cu sfaturi și încurajări de bun simț. Mama miliardarului Elon Musk – pe care în copilărie îl poreclea „enciclopedia” – a avut o carieră atipic de longevivă în lumea modellingului, aceasta întinzându-se pe mai bine de 50 de ani. Maye a apărut pe coperțile mai multor publicații prestigioase, precum Revista Time, Women’s Day și Vogue, iar cotidianul New York Post i-a recunoscut faima cucerită prin forțe proprii, numind-o „un star cu drepturi depline”. La 69 de ani a fost aleasă imaginea brandului de cosmetice CoverGirl, devenind astfel cea mai în vârstă CoverGirl din istorie. O lectură interesantă, atât pentru detaliile despre familia Musk cât și pentru tonul motivațional.
8. Uită de griji, începe să trăiești, Dale Carnegie
Dale Carnegie este un autor foarte cunoscut din sfera de dezvoltare personală iar Uită de griji, începe să trăiești, este o carte ușor de parcurs care îți dă o stare de bine. Adună laolaltă poveștile de viață ale unor oameni cunoscuți, dar și ale unor persoane care au fost la cursurile de public speaking ale autorului. Cartea este un ghid practic pentru a elimina îngrijorarea din viața ta, scris în urma unor concluzii trase pe baza experiențelor reale de viață a mii de adulți care au fost cândva elevii autorului. În carte vei regăsi o serie de adevăruri stravechi, eterne pe care ești invitat să le aplici în viața ta de zi cu zi, pentru a trăi mai relaxat și mai fericit.
9. Efectul compus, Darren Hardy
Darren Hardy este fostul editor al revistei SUCCESS, autor de bestselleruri New York Times, orator distins de Asociația Americană a Oratorilor cu premiul „Master of Influence” pentru profesionalismul de care dă dovadă în arta vorbitului în public și consilier pentru unii dintre cei mai de succes oameni ai planetei. Cartea Efectul compus furnizează o „hartă” a succesului alcătuită din principiile de bază care alcătuiesc sistemul numit de autor ‘efectul compus’, o lectură tipic motivațională, ușor de parcurs, care te lasă cu sentimental că poți cuceri lumea. Lectura cărții este ca o călătorie cu destinația SUCCES.
10. Ziua de astăzi contează, John Calvin Maxwell
Ziua de astăzi contează: 12 practici zilnice care îți garantează succesul este o carte excelentă pentru cei interesați de dezvoltare personală, plină de momente savuroase de umor. Un umor pe cât de autentic, pe atât de sugestiv în legătura cu firea cât se poate de sucită a omului. Falsa credință, sacrificiile pe care suntem capabili să le facem pentru bani, avariția dusă la extrem, incapacitatea de a ne asuma pentru mult timp responsabilitatea vieții de familie, sau de a gândi pentru succes, nu pentru eșec, pentru toate aceste slăbiciuni umane John Maxwell ne referă alternative, remedii și modalități de îndreptare în cartea de față. John Calvin Maxwell este un autor american, orator, coach și pastor care s-a remarcat la nivel internațional datorită romanelor sale din domeniul leadership-ului. Printre cărțile sale de succes se numără „Cele 21 de Legi Supreme ale Liderului” și „Cele 21 de Calități ale Liderului”. Cărțile sale s-au vândut în milioane de exemplare, iar unele dintre ele au fost incluse pe lista bestsellerurilor New York Times. Până în prezent John Maxwell a vândut peste 19 milioane de cărți în întreaga lume.
Luisa Ene lucrează în comunicare, iar în timpul liber povestește despre cărți pe contul de Instagram și pe blogul personal.
În articolele de pe blogul său, abordează cărțile ca pe o sursă de îndrumare. Crede cu tărie că dacă lăsăm cărțile să își îndeplinească scopul, lectura ne va transforma în oameni mai buni, mai înțelepți, mai fericiți. De aceea împarte cu cititorii fragmente din cărți care inspiră, încurajează, consolează, oferă noi perspective; lecții și concluzii desprinse din cărți, idei demne de reținut și de ”dat mai departe”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Spectacola și pe Google News
Luisa Ene
Categorie: Carte
Tagurile articolului: carte luisa ene motivational
Busu a spus la ce temperaturi...
Neti Sandu vine cu...